Slovenija

Naval bolnikov na urgenci, obravnave trajajo dlje kot običajno

Ljubljana, 06. 01. 2021 14.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Vesna Lambergar
Komentarji
33

Če boste v teh dneh potrebovali obravnavo na urgenci, se lahko zgodi, da boste čakali dalj časa. Po praznikih namreč zaznavajo precejšnjo rast števila bolnikov. Interna klinika pa je še dodatno obremenjena zaradi prerazporeditve osebja na covidne oddelke. Ob tem pa je IPP še prevzel del urgentnih obravnav Infekcijske klinike. V UKC Ljubljana prosijo za strpnost in potrpežljivost. So pa že zagotovili dodatno ambulanto z osebjem, zato pričakujejo, da se bo stanje postopno izboljšalo.

Po praznikih so na Internistični prvi pomoči (IPP) zaznali izredno povečano število bolnikov. Sicer poudarjajo, da je to značilno po daljšem obdobju prostih dni. Porast obravnav pa pripisujejo tudi dejstvu, da so bolniki po praznikih prišli v stik z družinskimi zdravniki, ki so jih napotili na nadaljnjo obravnavo v osrednjo bolnišnico. Beležijo tudi večje število reanimacij, kar pa še dodatno zadrži obravnavo življenjsko manj ogroženih bolnikov. Zaznali pa so tudi velik priliv bolnikov iz drugih regij.

Na UKC Ljubljana tudi pojasnjujejo, da je Interna klinika v tem času še dodatno obremenjena zaradi prerazporeditve osebja na covidne oddelke. 70 postelj pa so namenili oziroma preusmerili za obravnavo covidnih bolnikov. Ob tem je IPP še prevzel del urgentnih obravnav Infekcijske klinike, ki se lahko tako v največjem obsegu posveča obravnavi covidnih bolnikov. 

V teh dneh boste na obravnavo čakali nekoliko dlje.
V teh dneh boste na obravnavo čakali nekoliko dlje. FOTO: Kanal A

Prosijo za potrpežljivost in strpen odnos

Kljub zagotovljenim dodatnim prostorskim kapacitetam v prostorih ZVD (Zavod za varstvo pri delu) za potrebe urgentnih obravnav nastajajo zastoji, predvsem zaradi kroničnega pomanjkanja prostih kapacitet za sprejem na bolnišnične oddelke Interne klinike, pojasnjujejo v ljubljanskem kliničnem centru. So pa zaradi povečanega števila bolnikov zagotovili dodatno ambulanto z osebjem, zato pričakujejo, da se bo stanje postopno izboljšalo. Priznavajo pa, da v vmesnem času kljub angažiranosti vseh kadrovskih kapacitet obravnave trajajo dlje kot običajno, zato prosijo za potrpežljivost in strpen odnos do zdravstvenega osebja.

Po praznikih so na Internistični prvi pomoči zaznali izredno povečano število bolnikov.
Po praznikih so na Internistični prvi pomoči zaznali izredno povečano število bolnikov. FOTO: POP TV

Stanje v bolnišnicah po državi

Pozanimali smo se, če je v bolnišnicah po državi zaradi obravnave covidnih bolnikov otežena obravnava ostalih bolnikov s težjimi boleznimi. Na odgovore nekaterih bolnišnic še čakamo. 

V SB Jesenice pravijo, da obravnave bolnikov z rakavimi boleznimi potekajo nemoteno (od diagnostike do operativnega zdravljenja), prav tako nemoteno potekajo obravnave bolnikov, ki potrebujejo nujno zdravljenje (tako ambulantno kot hospitalno).

V Ptujski bolnišnici pojasnjujejo, da obravnava bolezni, za katere menijo, da sodijo med težja stanja, poteka bolj ali manj nemoteno. Je pa zelo okrnjena obravnava bolezni, v smislu operacij, in pa bolezni, ki morda glede preživetja ne sodijo med težje, so pa za posameznika hudo breme – sem sodijo nenujna stanja v abdominalni kirurgiji in ortopedske operacije. Program vstavitve protez je ustavljen, zmanjšan obseg dela je tudi pri veliki večini programskih kirurških stanj.

V Splošni bolnišnici Murska Sobota pravijo, da obravnava težjih bolnikov ni odvisna od okužb s koronavirusom. Je pa spremenjen način razporeditve izvajalcev zdravstvene obravnave, saj delo s covidnimi bolniki in tudi tistimi, ki niso okuženi, v času epidemije zahteva drugačen pristop in izpolnjevanje vseh zahtev hospitalne higiene.

V Splošni bolnišnici Brežice priznavajo, da je obravnava bolnikov s težjimi boleznimi otežena predvsem zaradi omejenih kadrovskih in prostorskih možnosti. Zagotavljajo diagnostično in terapevtsko obravnavo vseh bolnikov, ki so napoteni s stopnjo nujnosti obravnave zelo hitro in nujno. Bolnike, ki so napoteni pod hitro in redno, pa uvrščajo na čakalno vrsto.

V Splošni bolnišnici Trbovlje poleg covidnih bolnikov obravnavajo vse nujne oziroma urgentne paciente, znotraj specialistične ambulantne dejavnosti pa tiste s stopnjo nujnosti nujno in zelo hitro. Pojasnjujejo, da so obravnave otežene zlasti zaradi pomanjkanja kadra in pa drugačne organizacije dela, ki je posledica koronavirusnih okužb (rdeče, sive cone).

V Splošni bolnišnici Celje odgovarjajo, da poleg obravnave covidnih bolnikov opravljajo vse zdravstvene storitve z višjimi stopnjami nujnosti, nenujne storitve pa omejujejo v skladu z Odredbo o začasnih ukrepih na področju organizacije zdravstvene dejavnosti zaradi zagotavljanja neodložljive zdravstvene obravnave pacientov. 

Vse onkološke obravnave potekajo nemoteno in v enakem obsegu kot pred epidemijo. Neomejena je tudi obravnava vseh nujnih stanj, ki zahtevajo bodisi internistično bodisi kirurško obravnavo v bolnišnici. Enako je tudi s hospitalnimi obravnavami na Ginekološko-porodniškem in Otroškem oddelku. 

Na področju diagnostike tudi v tem času zagotavljajo enak program radiološke diagnostike kot pred epidemijo. Nekaj težav imajo pri izvajanju funkcionalnih diagnostičnih postopkov, kot so postopki, ki potekajo pod obremenitvami (razni testi, ki se izvajajo predvsem na področju internistične diagnostike). Obseg teh preiskav je zaradi vseh varnostnih ukrepov manjši kot pred epidemijo.

Zaradi potrebne reorganizacije bolnišnice in delovnih procesov, ki so jo narekovale potrebe covidnih bolnikov, pa je največji upad programa dela na področju kirurgije, in sicer na področju obravnave bolezenskih stanj, ki niso življenjsko obremenjujoča, vendar pa so kronična in vplivajo na kakovost življenja posameznika. Pri teh je največji upad programa predvsem na področju ortopedije, še dodajajo.

Koronavirus pasica november
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (33)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Blue Thunderstorm
06. 01. 2021 17.40
+3
IPP je itak zmeraj bil poden od podna!
Zentrum
06. 01. 2021 17.17
+4
Že v "normalnih" časih smo čakali tudi po 6 do 8 ur, na kranjski urgenci 10+ ur. Tako da brez skrbi, to ni nič novega.
testosteron
06. 01. 2021 17.00
+4
...vsaj 70 % teh je hipohondrov - komar pikne - umirajo.
testosteron
06. 01. 2021 16.59
+3
NEHAJTE ZAVAJATI !!! ...po trditvah vlade in beovič štaba NI drugih bolezni - obstaja isključno le covid19 !!! ...zlomljena roka - kovid / počen kolk - kovid / rak - kovid / infarkt-kovid / ....vse te bolezni je kovid iztrebil - še posebno pa ne obstaja GRIPA !!! ..beee bee
elam
06. 01. 2021 16.39
+1
Cel ukc je že zdavnaj zastarel in propadel
EntityOne Gala
06. 01. 2021 16.35
+1
Danes zjutraj pri pobiranju drekca mojega psa na pobočju nad zidom zdrsnil v prazno iz zidu visokega več kakor meter in pol. Na asfalt, ne sneg. Niti praske. Zahvaljujoč reakciji in odlični propriocepciji v zraku, ki jo vzdržujem z najboljšim športom, ki obstaja: gimnastiki. Ja, pri mojih skoraj 50ih. Namesto rešilca le samoironični smeh ob pomisleku, če me je kdo opazoval. Ko bi le ljudje vedeli, kako fantastičen je občutek popolnega obvladovanja lastnega telesa v zraku...in nehali sedeti doma...in se basati z nezdravo hrano in alkoholom...
inside1
06. 01. 2021 16.02
+0
Ja zdaj je veliko "after covid" bolezni in težav težav. Glede čakanja na urgenci, pa se je že prej dolgo čakalo oz. vse skupaj je dolgo trajalo, ker se pač tam vse odvija počasi. V čakalnicah nikogar, pa tudi v ambulantah ne, pa kar čakaš, pa ne veš zakaj.....
PrettyBird
06. 01. 2021 16.10
+6
Kje bolj točno ni nikogar in kar čakaš? Tudi pišeš na tak način, da človek dobi občutek, da si na urgenci vsakodnevno...
Rade 74
06. 01. 2021 16.24
+3
malib2
06. 01. 2021 15.53
+2
ali je bilo na urgenci kdal drugače?🤔
Koronanateg
06. 01. 2021 16.00
+0
Koronanateg
06. 01. 2021 16.01
+1
Koronanateg
06. 01. 2021 16.08
-5
Rade 74
06. 01. 2021 15.50
+16
70% je hipohondrov in maminih debelih in manj debelih sinčkov z zvitim gležnjem ali z ureznino in nujno potrebujejo sedeči voziček, reveži. Pozdrav z urgence.
VAREN
06. 01. 2021 15.49
+6
Dokler bodo ljudje hodil na urgence za vsako malenkost in dokler jim zdravniki ne bodo rekli adijo ali pa si plačaj sam, ko primer ni nujen, se bo na urgencah čakalo.
Rade 74
06. 01. 2021 15.54
+12
Točno tako Varen. Za vsako malenkost, hitro na urgenco, niti malo ne morejo potrpeti. Neko noč sta dva tipa igrala šah na klopci, medtem ko je eden od njiju čakal na obravnavo. Folk je bolan v glavo. Pišem za ljubljansko urgenco iz prve roke.
VAREN
06. 01. 2021 16.02
+4
Kolesarji padejo med maratonom. Pridejo na Ljubljansko urgenco s praskami, tam pa klepetajo kot da bi bili v gostilni. Iz prve roke.
PrettyBird
06. 01. 2021 16.13
-4
Ne pridejo s praskami, pridejo z zlomi in hujšimi poškodbami... Le, da ne jamrajo in jokajo, zato ti verjetno dobiš občutek, da jim nič ni.
mikpiki191
06. 01. 2021 15.33
+14
Včeraj od žene moje urgentno pripeljali brata iz Lenarta v ukc Maribor zaradi slabega nenadnega počutja,bolečin,bruhanja,nezmožnosti hoditi...že v Lenartu so se do njega obnašali kot da je kužen,v Mariboru ga na koncu niso niti sprejeli.Še piko na i ,je po njega morala priti žena po njega,brez pregleda,diagnoze je šel domov....E to je naše zdajšne sramotno zdravstvo...
kris52
06. 01. 2021 15.41
+11
PrettyBird
06. 01. 2021 16.15
-1
mikpiki191
06. 01. 2021 17.25
+2
brez pregleda šel domov ,danes šel do osebnega zdravnika ,e tak ti je to
fafajonka
06. 01. 2021 15.17
-4
UREDNIŠTVO SPOROČA Na dolenjski avtocesti, med priključkoma Drnovo in Mokrice, vozilo proti Obrežju pelje v napačno smer. Vozniki, vozite previdno! --- ja jest se ravno tam peljem pa laptop mam na volanu bom pazil
PrettyBird
06. 01. 2021 16.16
+7
Uporabnik1888402
06. 01. 2021 14.56
+7
Na urgenci sem na torkov vecer leta nazaj prisel na vrsto v skoraj treh urah. V teh razmerah jamranja ne zelim nit pomisliti ...
bandit1
06. 01. 2021 14.49
+11
Zdravstvo je vedno delalo dobro, glede na njihove plače in sedaj +++++ za corono ko jih sploh ni v službi, z izjemo medi sester in bratov.
big brother
06. 01. 2021 14.49
+1
Problem je bla pirotehnika, polni trgovski centri pa ne. Bogi te vladniki, ko jim poteče imuniteta. JJz mislim, da se sodišča ne bodo rešl v tem stoletju
Nilič
06. 01. 2021 14.56
+6
Kakšna pirotehnika? A ste vi ljudje vsaj na pol funkcionalno pismeni?
SlovenŠtima
06. 01. 2021 15.19
-1
sodišča? ne potrebujemo. Sodba bo hitra. Vsaj prav bi bilo tako.
Carpediem32
06. 01. 2021 14.48
+4
Točno o tem sem pisala včeraj pod enim drugim naslovom. Pa sem dobila odgovore, da delam paniko. Imela sem podatek iz prve roke od znanke iz urgence, zdaj pa točno o tem pišete.
ho?emVšolo
06. 01. 2021 14.46
+7
Današnja konferenca je bila v stilu: Vlada dela dobro, zdravstvo pa slabo.
Škrat na kvadrat
06. 01. 2021 14.35
+7
Hipohondri. Če bi vsak, ki pride brez razloga moral plačati 2€, bi imeli pokrito zdravstvo za celo leto. Se vrežem v prst in cel teden bolniške. Tako je to.
Nilič
06. 01. 2021 14.48
+5
Evo, še en "doktor", ki si je pogledal dva yt videa in ima sedaj vso znanje tega sveta.