Slovenija

Navkljub obljubam o novih imenih kar tretjina starih

Ljubljana, 21. 08. 2018 19.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
A.B. / S.P. / I.J. / L.Š.
Komentarji
447

Če pogledamo v drobovje nove ministrske ekipe, lahko zatrdimo, da razdeljevanje kadrovske pogače poteka na podlagi načela 'razdeli svojim in vladaj'. V vladni ekipi bo, kot kaže, sedela kar tretjina novih starih ministrskih imen. Nekateri izmed tistih, ki bodo ostali brez ministrske oziroma poslanske funkcije, pa se lahko nadejajo položajev državnih sekretarjev.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Dva predsednika vlade
    01:58
    Iz 24UR: Dva predsednika vlade
  • Iz 24UR: Nova vlada, stari obrazi
    03:15
    Iz 24UR: Nova vlada, stari obrazi
  • Iz 24UR: Kaj bodo postali znani obrazi brez stolčkov
    02:24
    Iz 24UR: Kaj bodo postali znani obrazi brez stolčkov

Po petkovi izvolitvi Marjana Šarca za predsednika vlade so stranke bodoče koalicije LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS v ponedeljek sprejele načelen dogovor o razdelitvi ministrskih resorjev, danes pa so tega uradno potrdili v vseh strankah.

Kot smo že poročali, bo manjšinska vlada ohranila 16 ministrskih mest, od tega bodo vodilni LMŠ pripadala štiri, in sicer za zdravje, za finance, za javno upravo in za notranje zadeve, poleg tega bodo dobili tudi položaj podpredsednika DZ. SMC bo vodila ministrstvo za zunanje zadeve, ministrstvo za okolje in prostor, ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, ministrstvo za kulturo in ministrstvo za pravosodje bodo zasedli v SD. Ministrstvo za obrambo in ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano bodo vodili v stranki DeSUS, poleg tega bodo zasedli tudi mesto podpredsednika DZ. SAB bo prispevala kandidate za ministrstvo za infrastrukturo, Službo vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko ter Urad vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu.

V poslanskih skupinah bodoče koalicije in stranke Levica pa so danes vendarle pristali, da bodo večino v komisijah za nadzor javnih financ ter obveščevalnih in varnostnih služb prepustili strankam SDS, NSi in SNS brez Levice. Levica ne bo jeziček na tehtnici

Kar tretjina novih starih obrazov

Če pogledamo v drobovje nove vlade, bi lahko rekli, da razdeljevanje ministrskih mest poteka na podlagi načela "razdeli svojim in vladaj". V vladni ekipi pod vodstvom Marjana Šarca bo, kot kaže, sedela kar tretjina imen, ki že sedaj zasedajo ministrske položaje. Med njimi so poleg predsednika SMC Mira Cerarja, ki še vedno opravlja tekoče posle predsednika vlade, tudi prvak stranke DeSUS Karl Erjavec, okoljska ministrica Irena Majcen, obrambna ministrica Andreja Katič in gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

Bo nova stara ministrica tudi Andreja Katič?
Bo nova stara ministrica tudi Andreja Katič? FOTO: Aljoša Kravanja

Glede na omenjene dogovore se v slovenskem političnem prostoru ponovno ustvarja vtis, da je glavni kriterij za naskok na najvišje politične funkcije politična pripadnost in da se pred interese države postavlja strankarska kupčkanja in kadrovske apetite glavnih političnih igralcev.

 Andreja Katič, ki je zadnja tri leta zasedala položaj ministrice za obrambo, je v novi vladi prva izbira stranke SD za vodenje pravosodnega resorja. Po naših neuradnih informacijah za vnovično imenovanje Katičeve na ministrski stolček močno lobira njen nekdanji šef in velenjski župan Bojan Kontič, kar pa v stranki sicer zanikajo. Kot kandidatko, ki bi utegnila zaseti položaj pravosodne ministrice, se je omenjalo tudi mednarodno pravnico Dominiko Švarc Pipan, ki pa naj bi po zadnjih informacijah postala desna roka Katičeve na že omenjenem ministrstvu.

Matjaž Han je prepričan, da sta Katičeva in Švarc Pipanova obe dobri kandidatki za ministrico za pravosodje.
Matjaž Han je prepričan, da sta Katičeva in Švarc Pipanova obe dobri kandidatki za ministrico za pravosodje. FOTO: Miro Majcen

"Veste, če bi punce tamle vprašali, kdo je boljši, jaz ali kdo drug, to je težko ocenjevati. Dominika Švarc Pipan je zagotovo kandidatka, ki lahko prevzame ta resor. Gospa Katičeva pa je prav tako dobra kandidatka," je danes kadrovsko kupčkanje znotraj stranke SD  komentiral vodja poslancev SD Matjaž Han. "Ne vem, zakaj bi si šaleški lobi želel pravosodje," pa je odgovoril na neuradne navedbe, da naj bi šaleški lobi močno lobiral za Katičevo kot pravosodno ministrico.

Irena Majcen naj bi ostala del ekipe 

Podoben skok iz enega resorja na drugega se obeta tudi dosedanji okoljski ministrici Ireni Majcen, o delu katere novoizvoljeni premier nima ravno pozitivnega mnenja. Tega je jasno izrazil tudi v besednem duelu s prvakom stranke DeSUS Karlom Erjavcem na enem od predvolilnih soočenj na naši televiziji. 

Iz enega na drug ministrski stolček pa že več let uspešno presedlava tudi Erjavec. Pod Šarčevo taktirko se vrača nazaj na ministrstvo za obrambo, ki ga je vodil že v času prve Janševe vlade v letih 2004 in 2008.

Prvaki starih novih obrazov pa bodo očitno v SMC. Ne samo odhajajoči premier Miro Cerar, za mizo nove vladne ekipe naj bi sedel tudi trenutni minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek.

Mnenja glede izbora gospodarskega ministra se bodo na relaciji koalicijski petorček–Levica očitno še kresala.
Mnenja glede izbora gospodarskega ministra se bodo na relaciji koalicijski petorček–Levica očitno še kresala. FOTO:

Dozdajšnji minister za infrastrukturo Peter Gašperšič in njegova desna roka Jure Leben pa naj bi se, najverjetneje v obrnjenih vlogah, prestavila na ministrstvo za okolje in prostor. "Pri vseh govorino samo o pretendentih. Zagotovo sta tudi onadva pretendenta za ta resor," je danes povedal Igor Zorčič, vodja poslancev SMC.

Ostane še odhajajoči minister za javno upravo Boris Koprivnikar, ki za zdaj informacij o tem, da je v igri za novega ministra za delo, družino in socialne zadeve, ne komentira.

Kopač Mrakova v kabinet predsednika vlade

Nekateri stari obrazi, ki so ostali brez poslanskega ali ministrskega stolčka, pa naj bi postali državni sekretarji, o čemer so danes razpravljali generalni sekretarji vladnega peterčka. Vsaka stranka bo dobila enega sekretarja, pri čemer bosta dva formalno zaposlena v kabinetu predsednika vlade. Po neuradnih informacijah v Šarčev kabinet odhaja dosedanja ministrica za delo Anja Kopač Mrak, nekdanjemu poslancu stranke DeSUS Petru Vilfanu pa se obeta položaj državnega sekretarja za šport na ministrstvu za šolstvo, ki bo pripadlo SD-jevi kvoti. Eden od štirih državnih sekretarjev na ministrstvu za zdravje, ki ga bo prevzela vodilna LMŠ, pa bo postal še en nekdanji DeSUS-ov poslanec Uroš Prikl

Veto na posamezno imen ima samo Šarec

Bodoča koalicijska peterica je sicer sklenila, da se stranke peterice ne smejo vtikati v kadrovski izbor posameznih koalicijskih partneric. Veto na posamezno ime kandidata oziroma kandidatke ima samo novopečeni premier Šarec, medtem pa se lahko Levica v skladu s protokolom o sodelovanju med njimi in peterico glasovanja o novih ministrih vzdrži. "Očitno je problem pri nekaterih, da se ne uspejo zavedati tega, da so volitve delovale redukcijsko, in želijo ohraniti nekatere svoje kadre, s katerimi imamo v Levici težave," pa je kupčkanje s starimi novimi obrazi v nekaterih strank bodoče koalicije danes komentiral vodja poslanske skupine Levica Matej Tašner Vatovec. Dodal je, da je eden izmed omenjenih kadrov prav aktualni gospodarski minister Počivalšek, ki ga bodo v Levici "zelo težko podprli"

Levica in petorček sta protokol o sodelovanju parafirala 10. avgusta.
Levica in petorček sta protokol o sodelovanju parafirala 10. avgusta. FOTO: LMŠ

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (447)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bojer
22. 08. 2018 20.37
+2
Novi predsednik vlade bi lahko tudi za ceno novih volitev vstrajal, da v njegovi ekipi pač ni mogoče imeti kadrov, ki jim ljudje ne zaupajo in, kar je pomembnejše, jim nimjo kaj pokazati.
zajebant2
22. 08. 2018 19.47
+3
največji siromašeki so pa tile, ki na tem portalu, ki podpirajo to koalicijo
zajebant2
22. 08. 2018 19.45
+4
slabi je ta tišler lahko bi jim obraze naredil z lesa, da bi lahko rekel novi obrazi v politiki
BUONcaffee
22. 08. 2018 19.34
+4
Vlada je taka kot je. Naj se sedaj Šarec izkaže in dokaže.
politik70
22. 08. 2018 19.05
+2
Nekaj si bomo pa tudi morali priznati. V Sloveniji ni novih obrazov. Smo majhna podalpska državica z dvemi miljoni prebivalcev ki po narodnosti za povrhu niso vsi Slovenci. In če kdo misli da je možen nov političen obraz ki ga bo nemogoče povezati z Kučanom in Janšo se prekleto moti. Smo tako majhna država da smo si skoraj vsi v sorodu. In tisti ki pričakujete nove obraze jih pričakujete zaman. Slovenija bi morala vsaj za dva volilna obdobja vzpostaviti začasen zakon z obvezno volilno udeležbo. Dovolj je izgovorov da nisem volil zato nisem kriv za stanje oziroma za nabor ""Izvoljencev". Zakaj obvezna udeležba? Zato da se vsaj dvakrat preštejemo in ugotovimo v kateri politični pol pašemo. Trdim da obstajata samo DVA. To klobasanje o sredinskih liberalnih in ne vem še kakšnih ( desnosredinski ,levosredinski) je samo blef. To je tako kot pri spolih. Si Ženska ali Moški. Seveda se najde na par miljonov tudi nekdo ki mu kao ne morejo določiti spola. Ampak načeloma sta samo dve možnosti. Si Ženska ali Moški. Si po prepričanju Levičar ali Desničar. Na grobo . Seveda lahko tudi prestopiš samo potem si ""Salome...""S obvezno volilno udeležbo se ugotovi katerih je več . Manjšina se mora prilagoditi Večini.
puspan
22. 08. 2018 20.13
Recenzor
22. 08. 2018 18.51
+5
Je bla ena huda prometna nesreča s tovornjakom ki je prevažal osle. Nič ni ostalo, sam enaoslovska griva in špegle. So to sešil in imamo sedaj mandatarja
Recenzor
22. 08. 2018 18.43
+3
a je to mogoče etika in morala verzija 2.01
ecnarf
22. 08. 2018 18.37
+3
sama leva klasa
Bojan Bizjak 1
22. 08. 2018 16.32
+1
Važno da bo glavni lažem mu vedno verjamejo čeprav so včasih prav smešne
Recenzor
22. 08. 2018 16.17
+3
Kaj pa naj naredi bogi tišlarček. Kdo bo pa šel k njemu? Mogoče kakšen z višjo pastirsko ali pa nedokončano organizacijo dela! Kdo s poštenim poklicem in izobrazbo si pa bo umazal ime, da se pajdaši z komedijantom?
BUONcaffee
22. 08. 2018 16.15
+3
Levi svečkarji pa v jok.
BUONcaffee
22. 08. 2018 15.26
+7
Politični cirkus se nadaljuje.
notrajnc05
22. 08. 2018 15.44
-8
Dajmo beli, niti 100 postov še nisi nabral danes?? Malo popuščaš! Zresni se, ti to zmoreš!!
BUONcaffee
22. 08. 2018 15.46
+5
notrajnc05
22. 08. 2018 15.53
-7
Beli spet lažeš!! Če si prejšnji teden lahko vsak dan nalimal preko 200 lažnjivih, zakaj kar naenkrat nimaš časa?? Te razjeda zob časa??
BUONcaffee
22. 08. 2018 15.24
+5
Mijolka bo še naprej ministrica za zdravje????? Samo vprašam.
BUONcaffee
22. 08. 2018 15.18
+4
Mene zanima ali je skrajna Levica v koaliciji ali opoziciji. Kdo ve????
laycan
22. 08. 2018 14.43
+10
Pa sej je polovica teh imen pravnomočno obsojena. Katastrofa.
tirolc20
22. 08. 2018 14.16
+8
Cirkus bo kmalu...pa ne bo dolgo trajal...ko bodo volitve pa grem sedaj res SDS volit...ker tole kar pa tile Sorosevi pajaci delajo je pa katastrofa!
BUONcaffee
22. 08. 2018 15.26
+2
obožeobože
22. 08. 2018 14.15
+8
Brez komenterja! Otroci v vrtcu so boljši.
zajebant2
22. 08. 2018 14.08
+6
bili so pri lepotnih kirurgih samo jim niso uspele operacije
zajebant2
22. 08. 2018 14.14
+6
pa srebr, in prašk, in než... so pozabili zraven vzeti
zoja kaja
22. 08. 2018 13.52
+5
Laži,laži in še enkrat laži...čreda pa vse verjame...prave ovce ste tisti, ki volite ljudi oz stranke, ki niso naredile nič ali pa celo škodo....
prašek
22. 08. 2018 12.37
-12
Zdaj pa spet delo kliče. Tovariši, uživajte dalje ...............
cekin11
22. 08. 2018 12.40
+6
BUONcaffee
22. 08. 2018 15.19
+4
Delo kliče z drugim nickom, hi, hi,.......