Slovenija

Ostanite doma in se izogibajte stikom. 'Gre za obdobje, ki je trenutno težko, a bo minilo'

Ljubljana, 13. 03. 2020 19.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Karmelina Husejnović
Komentarji
42

Število okuženih tudi v Sloveniji strmo narašča, zato bodo od zdaj obolele pošiljali v samoizolacijo tudi brez testiranja. Najpomembnejši ukrep za preprečevanje širjenja okužbe je, da zmanjšamo stike in ostajamo doma. Kaj narediti, če sumimo na to, da smo se okužili, in kaj moramo upoštevati med samoizolacijo?

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Navodila za samoizolacijo
    01:08
    Iz 24UR: Navodila za samoizolacijo
  • Iz 24UR ZVEČER: Psiholog Zalar o množičnem nakupovanju
    03:50
    Iz 24UR ZVEČER: Psiholog Zalar o množičnem nakupovanju
  • Iz 24UR ZVEČER: 'Otroci in mladostniki naj ostanejo doma'
    03:03
    Iz 24UR ZVEČER: 'Otroci in mladostniki naj ostanejo doma'

Prvo in najpomembnejše navodilo, ki velja za vse, tako za tiste, ki se počutijo dobro, predvsem pa za vse, ki kažejo simptome okužbe, je – čim manj stikov z drugimi ljudmi. Poleg tega je za preprečevanje okužbe z virusom SARS-CoV-2 priporočljivo upoštevati vsakodnevne preventivne ukrepe.

Upoštevajmo napotke za preprečevanje širjenja okužbe – med drugim se izogibajmo tesnim stikom z ljudmi.
Upoštevajmo napotke za preprečevanje širjenja okužbe – med drugim se izogibajmo tesnim stikom z ljudmi. FOTO: Shutterstock

Če imate bolezenske znake – vročina, kašelj, težave z dihanjem – in ste pred tem bili na območju izbruha virusa (predvsem v Italiji ali na Kitajskem), ostanite doma. Ne hodite v službo ali na javne kraje, kjer je veliko ljudi, ter ne sprejemajte obiskov.

Pokličite osebnega zdravnika ali zdravstveno službo in se z njimi posvetujte o svojem stanju. Zdravstveni delavci poudarjajo, da nikakor ne odhajajte k zdravniku nenapovedano, saj lahko s tem pripomorete k širjenju okužbe. 

Če vas bo v telefonskem pogovoru zdravnik napotil do zdravstvene ustanove, se tja odpeljite z osebnim avtomobilom, nikar z javnim prevozom (vlak, avtobus, taksi). Zdravnik, ki vam bo vzel bris, bo glede na vaše zdravstveno stanje ocenil, kje boste počakali na rezultate testa – v bolnišnici ali doma. Po prejemu rezultata vas bo zdravnik obvestil o nadaljnjih ukrepih.

Kako poteka zdravljenje v domači oskrbi? 

Če zdravstvene službe pri vas potrdijo okužbo z novim koronavirusom, vendar vaše zdravstveno stanje po zdravniški presoji ne zahteva bolnišnične obravnave, boste okrevali v domači oskrbi. Zdravnik vam bo odredil tako imenovano samoizolacijo. 

Okužbo z novim koronavirusom zdravimo simptomatsko. Učinkovitih zdravil namreč še ni, zato blažje simptome bolezni zdravimo podobno kot druge prehlade in gripo. Zvišano temperaturo si lahko znižujete z zdravili, ki znižujejo povišano telesno temperaturo (antipiretiki). 

Ob tem je, kot ob vsaki virozi in vročini, pomembno, da pijete dovolj tekočine in čim več počivate. Če vam vaš izbrani zdravnik poda še kakšna druga navodila, jih upoštevajte. 

Če zbolite za simptomi, ostanite doma in se po telefonu posvetujte z osebnim zdravnikom.
Če zbolite za simptomi, ostanite doma in se po telefonu posvetujte z osebnim zdravnikom. FOTO: Shutterstock

Napotki za bolnike v samoizolaciji

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so za bolnike v samoizolaciji in domači oskrbi podali naslednja navodila: 

1. OSTANITE DOMA: Dokler ne okrevate, ostanite doma. Izogibajte se stikom z drugimi ljudmi.

2. BIVAJTE V LOČENI SOBI: Večino časa preživite v drugi sobi kot ostali družinski člani, če je to le mogoče. Omejite stike z družinskimi člani (vzdržujte razdaljo najmanj 1,5 metra med vami in ostalimi družinskimi člani).

3. PREZRAČUJTE: Redno prezračujte prostore, v katerih se zadržujete. Prezračite prostor za od pet do deset minut večkrat na dan.

4. HIGIENA KAŠLJA: Upoštevajte pravilno higieno kašlja (preden zakašljate ali kihnete, si pokrijte usta in nos s papirnatim robčkom ali zakašljajte oziroma kihnite v zgornji del rokava). Papirnat robček po vsaki uporabi odvrzite v koš.

5. HIGIENA ROK: Skrbno si umivajte roke z milom in vodo, po potrebi jih tudi razkužujte. Glede pravilne higiene rok si oglejte v prilogi.

6. LASTEN PRIBOR: Uporabljajte svoj jedilni in higienski pribor, perilo in brisače.

7. HIGIENA PROSTORA: Površine, vidno onesnažene z respiratornimi izločki, očistite. Prav tako redno čistite ostale površine. Uporabite čistila, ki jih imate doma.

8. PRANJE PERILA: Svoje perilo operite z običajnim pralnim praškom na vsaj 60 stopinj Celzija.

Pogosto umivanje rok je eden od glavnih načinov, kako lahko preprečimo širjenje okužbe.
Pogosto umivanje rok je eden od glavnih načinov, kako lahko preprečimo širjenje okužbe. FOTO: Shutterstock

Če se vam v času, ko okrevate na domu, stanje poslabša – denimo, poslabšanje kašlja z gnojnim izpljunkom, težko dihanje, pojav apatičnosti in zmedenosti – se preko telefona posvetujte z osebnim zdravnikom, ki vam bo podal navodila glede nadaljnjih ukrepov. 

Ko se pojavijo stres, občutki strahu, panike, zaskrbljenosti, jeze ...

Ljudje smo družabna bitja in marsikdo si težko predstavlja, da se mu je življenje praktično čez noč tako korenito spremenilo, da ne more obiskati svojih vnukov, sosedov, se dobiti s prijatelji na druženju ... Takšna navodila lahko še dodatno povečajo stres, občutke strahu, panike in zaskrbljenosti med ljudmi. Na NIJZ so zato pripravili tudi nasvete o tem, kako se s temi čustvi in občutki spopasti.

Ljudi je običajno strah neznanega in nečesa, česar ne moremo nadzorovati. Občutki žalosti, stresa, zmede, strahu ali jeze v nepredvidljivih situacijah so zato v takšnih okoliščinah povsem normalni, vendar pa jih poskusimo obvladati. "Če se sami znajdemo v situaciji, ko se počutimo tesnobne ali zaskrbljene glede koronavirusa, se lahko opomnimo, da zdravstveni in drugi strokovnjaki sledijo strogim protokolom za zmanjševanje širjenja okužb z virusom in zajezitev vseh posledic. Situacija, ki smo ji izpostavljeni, je velik izziv, zato je še posebej pomembno, da delujemo preventivno. Vsi skupaj in vsak posameznik mora delovati odgovorno in preventivno za skupno dobro," poudarjajo na NIJZ.

Če kažete znake okužbe, nikar ne uporabljajte javnega prevoza, se ne udeležujte javnih dogodkov in se samoizolirajte.
Če kažete znake okužbe, nikar ne uporabljajte javnega prevoza, se ne udeležujte javnih dogodkov in se samoizolirajte. FOTO: Shutterstock

Kako si lahko pomagamo:

– Imejmo v mislih, da gre za obdobje, ki je trenutno težko, a bo minilo.

– Poskušajmo ostati mirni.

– Pomaga nam lahko pogovor z ljudmi, ki jim zaupamo. Pogovarjajmo se z družino in prijatelji. Če pogovor v živo ni mogoč, lahko uporabimo različne novodobne tehnologije.

– Ohranjajmo socialne stike, kolikor je v trenutnih okoliščinah možno oziroma varno. Socialne stike lahko vzdržujemo tudi preko novih tehnologij. Izogibajmo se tesnim stikom, predvsem pa druženju v večjih skupinah.

Nove tehnologije nam omogočajo, da z ljudmi ostanemo v stiku, čeravno ne v istem prostoru.
Nove tehnologije nam omogočajo, da z ljudmi ostanemo v stiku, čeravno ne v istem prostoru. FOTO: Shutterstock

– Ohranjajmo zdrav življenjski slog – zdravo se prehranjujmo, dovolj spimo, bodimo fizično aktivni (npr. sprehod, vadba doma …)

– Za sprostitev ne posegajmo po cigaretah, alkoholu in drugih drogah. Ukvarjajmo se z aktivnostmi, ob katerih se počutimo dobro.

– Če občutimo, da smo zaradi nastale situacije čustveno preobremenjeni, se lahko obrnemo na spodaj navedene kontakte (najprej uporabimo vire pomoči po telefonu). Če nimamo znakov bolezni ne hodimo v zdravstvene ustanove.

– Osredotočimo se na to, kar lahko nadziramo (osnovni higienski ukrepi, dnevna rutina).

– Pridobimo čim več relevantnih informacij, ki nam bodo pomagale natančno oceniti tveganje in sprejeti razumne preventivne ukrepe.

– Vse informacije v zvezi s koronavirusom in nastalo situacijo, pridobivajmo iz zanesljivih virov (npr. ministrstva, NIJZ, WHO, in medijev, ki te informacije povzemajo).

– Zmanjšajmo izpostavljenost medijskim vsebinam, ki nas še dodatno vznemirjajo.

– Za soočanje s trenutno situacijo uporabljajmo tiste veščine, s pomočjo katerih smo se že v preteklosti uspešno soočali z neprijetnimi življenjskimi situacijami in ki nam pomagajo obvladovati čustva.

– Potrudimo se, da nastala situacija ne bo ogrozila načel solidarnosti in človečnosti. V skrbi za svoje zdravje pomislimo tudi na druge, predvsem na ranljive skupine prebivalstva (npr. socialno ogroženi, ljudje s kroničnimi obolenji, starejši) in kako jim lahko pomagamo na način, da ne ogrozimo svojega zdravja.

– Bodimo strpni in sprejemajoči drug do drugega. Samo s skupnimi močmi bomo dosegli, da se bo življenje čim prej spet vrnilo v normalne tirnice.

– Ko je stiska zelo huda, lahko pokličete na katero od naslednjih številk:

Klic v duševni stiski 01 520 99 00 (vsak dan med 19. in 7. uro zjutraj).

Zaupna telefona Samarijan in Sopotnik 116 123 (24 ur/na dan, vsak dan). Klic je brezplačen.

TOM telefon za otroke in mladostnike 116 111 (vsak dan med 12. in 20. uro) Klic je brezplačen.

Nova pasica
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (42)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mojcd
14. 03. 2020 20.02
+4
in kako se naj ne druzimo ce vse javne ustanove v Ljubljani delajo, in moramo v sluzbo? Samo pri nas je 400 zaposlenih!!!!
Razumnež
14. 03. 2020 19.56
+4
Skratka ne bodite kot novinarji na 24UR, ki hodijo po tržnici brez zaščitnih mask in to še objavljajo pri poročilih.
Transformerji
14. 03. 2020 19.55
+5
Verjetno sem eden redkih, ki me ne grabi panika. Nekaj je biti okušen, drugo je pa zaradi virusa umreti. Kar sem do sedaj videl, umirajo starejši ljudje, že prej bolni in tisti, ki tudi niso bili prav zdravi. Ko pogledam, koliko je do sedaj smrtnih žrtev, se spomnim tsunamija - 230.000 mrtvih. Panika me bo zgrabila takrat, ko bom vsak dan slišal, da je v vsaki državi, vse prekomerno naseljene, vsaj 100 ali 200 mrtvih na dan. Resnica je, da v tej situaciji vidim pozitivne stvari: Zaradi zaprtih mej bo slej ko prej prišlo za pomanjkanja hrane, ta pa v nerazumnih količinah pristane v smeteh. Torej se bodo morali vsi naučiti, da hrana ni nekaj, kar lahko zavržeš. Vsak, ki ima malo denarja, gre za šank, tisti z več pa letajo po svetu, pa vse prireditve, zabave..... za vse to nima vsak denarja. Potem lahko poješ in plešeš tudi na balkonu. Strinjam se, da še malo nadaljujemo s tem zastraševanjem, kajti tudi migrante, ki iščejo boljše življenje, ne bo več mikalo, da bi šli v smrt zaradi korona virusa. Priznajmo, ta problem nam bo naredil takšno gospodarsko škodo, da se bomo izenačili z migranti - sedaj si naj pa vsak najde državo za boljše življenje. Se strinjam s karanteno!
Tripi
15. 03. 2020 09.30
+1
Ne razumem najbolje kam se nagibaš. Vsako dejstvo, ki ga opisuješ samo zase je resnica. Ampak kaj točno predlagaš kako pravilno ravnati ?
Tripi
14. 03. 2020 19.43
+8
Danes je bila ljubljanska tržnica polna ljudi, v strnjenjih vrstah kupujejo zelenjavo in rože kot, da samo Vesna trka na vrata. Kaj se mora zgoditi, da bo jasno kaj pomeni omejiti stike ? Ljudje so brezvestni.
Andrejc1
14. 03. 2020 19.43
+2
Ja doma naj bom cel vikend, da se izognem stikom v ponedeljek pa moram na šiht. Hvala lepa, ampak ne bom;).
Carter
14. 03. 2020 21.00
+0
ce bi blo tak hudo mislim da bi tudi firme zaprli
angelika105
14. 03. 2020 15.31
+11
Nekdo bi se mogel postaviti za uboge prodajalke v Hoferju. Delajo v nečloveških razmerah. Mask ne smejo nositi, ker mora kao kupec videti kdo mu računa...uporaba zaščitnih rokavic je tudi prepovedana. Groza res. Delajo po tri dni skupaj od jutra do večera. Po 8 ur vmes ne morejo na wc ker je takšna vrsta..če pa slučajno mora kdo sekundo počakati se pa že derejo nanje. One so v prvi bojni vrsti, tik ob zdravnikih!
nikhrast
14. 03. 2020 15.47
-7
Ne moreš vsepovsod uveljaviti "social distance". Za te delavce je pa problem plačni sistem, plača se vsaka ura, nadura pa tudi po dvakrat ali trikrat več.
zdrava.pamet
14. 03. 2020 11.58
-5
To da bodo zdaj nakupili pripomočke s kitajske me zelo skrbi, kitajcem in njihovi partiji ne verjamem niti malo, prav vseeno jim je če dobimo se kaksne viruse, morda je celo v njihovem interesu...
nemo1
14. 03. 2020 10.42
+1
Že tako je vsak tretji bil pod higijenskim minimumom, zdaj pa na njihov račun še podpirajo da se virus prenaša
nemo1
14. 03. 2020 10.41
+2
In globe visoke globe, gostinci pa naj si perejo vest
nemo1
14. 03. 2020 10.39
+22
Ostanite doma, dve besedi ki rešujejo svet
daki
13. 03. 2020 21.58
+21
Kako naj nehodimo v službo če delamo v gostinstvu trgovinah?!
Uporabnik1523135
13. 03. 2020 21.57
+6
Od zdaj bodo obolele pošiljali v samoizolacijo tudi brez testiranja...... Zakaaaaaj? Stroka pa taka. Sprejmi ga, testiraj ga, pomagaj mu. Zato si izucen, zato si tam!!! Koronavirus ni gripa, ni viroza in ni herpes. Koronavirus je mocnejsi,hujsi,je neznanka ki za enkrat kaze da ni nedolzen Nijz, in vsi ki se javljate v zivo na konferencah.....delajte z okuzenimi tako, kot bi vi zeleli da bodo drugi delali z vami (ce bi bili okuzeni)!!!!!
RamzesII
14. 03. 2020 21.01
+1
Še dobro da jim (bolnikom) ne dajo podpisati dokumenta, da niso krivi (zdravniki) če ...
fafajonka
13. 03. 2020 21.53
+11
Lepo prositi ljudi naj bodo doma in naj ne imajo stikov???....optimisti!!!.....udariti po mizi, zahtevati in sankcionirati, kdor tega ne bi upošteval.
RamzesII
14. 03. 2020 21.02
+1
fafajonka
13. 03. 2020 21.50
+11
Če ne prej, bomo hitro v karanteni , ko bodo ta virus fasali odgovorni.
fairplayy
13. 03. 2020 21.45
+5
141 okuzenih do 13 h zdaj je vecer...
fairplayy
13. 03. 2020 21.43
+2
Domaca karantena za vse razen zdravstvo,prehrana energetika. Vojska naj nadzirs izvajanje gostilne do se vedno polne prevec jevmigrscij mb lj ms...
Diverzanti
13. 03. 2020 21.52
+1
šoferkabusa
13. 03. 2020 21.40
+22
Zakaj vedno neke pripombe? Če so tako določili (nekdo za nas) potem tišina in tako naredimo, brez debate. Nas bo ta demokracija pokopala in ti pametni komentatorji.
primoz73
13. 03. 2020 21.38
+18
Jst bom tako rekel kaj vse pravijo in pišejo bedarije nj predstavijo realno sliko in dajo narodu enotna navodila katere bi mogel vsak državljan upoštevat kdor bi pa kršil ga denarno kaznovati ali pri povzročitvi množične okužbe v zapor potem bi bilo pou manj težav in širjenja okužbe!
Tomy Bananas
13. 03. 2020 21.38
-41
Smo se ravno dobro imeli v Kamniku bari polni tko da paničarji hitro v eurospin po makarone pa fajn se zaklente
šoferkabusa
13. 03. 2020 21.41
+24
En košarkaš se je tud tkole norca delal in to še pred kamerami. Pa ga poglej danes:
Teofil
13. 03. 2020 21.33
+5
mastrubirajte sami