Slovenija

Nazaj k Platonu

Ljubljana, 20. 02. 2021 08.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Klemen Balanč
Komentarji
22

V zraku je čutiti precej pesimizma in negotovosti glede naše prihodnosti. Govori se o koncu sveta, kot ga poznamo – na eni strani se soočamo z grožnjo človeštvu v obliki potencialne ekološke apokalipse, na drugi strani se liberalne demokratične družbe na Zahodu začenjajo sesedati same vase.

Zahodna civilizacija je – tudi zaradi konca zahodnega imperializma, ki je vztrajal zadnjih 500 let – na razpotju, o katerem pa se v filozofskih krogih govori že vsaj 100 let. Dva kritika modernizma 20. stoletja sta identificirala podobne probleme moderne filozofije in družbe, predlagala pa sta različni rešitvi.

Martin Heidegger je predlagal destruktion moderne metafizike in vzpostavitev nove, Leo Strauss pa je rešitev za liberalno demokracijo videl v združitvi moderne politike in klasične politične filozofije. Povedano drugače – Strauss predlaga, da začnemo rešitve za probleme moderne družbe iskati z vrnitvijo k politični filozofiji Platona, ki jo Strauss razume kot specifično liberalno.

Klasična diagnoza modernih problemov

Moderna družba je utemeljena na treh postulatih – svobodi, znanosti in trgovini. Ekonomski sistem temelji na kapitalističnem načinu produkcije in potrošniški kulturi, politični sistem pa je organiziran kot liberalna demokracija, ki temeljni za univerzalnih človekovih pravicah in svobodnem boju posameznikov in družbenih frakcij za uresničevanje svojih političnih ciljev.

Liberalna demokracija je splošno priznana kot najboljši politični režim, saj edina omogoča pogoje, v katerih (lahko) človek postane najboljša različica samega sebe. Bistvo te misli izhaja iz prepričanja Aristotla, ki je trdil, da se v praksi noben režim ne more približati idealu dobrega oz. pravičnega, tega je sposoben zgolj človek. Zato se je na tem mestu treba vprašati o karakterju modernega človeka, ki se je razvil v kontekstu moderne tržne družbe.

Klemen Balanč
Klemen Balanč FOTO:

Ena temeljnih idej Platonove Države (Politeia) je namreč simbiotičen odnos med karakterjem režima in karakterjem državljana, značilnost katerega je njun medsebojni vpliv. Ameriški politični filozof Steven B. Smith trdi, da se je v pogojih moderne družbe razvil specifičen državljanski karakter, in sicer karakter meščana (bourgeois) kot slabša različica karakterja demokratičnega državljana (citoyen). 

Moderni meščan je v prvi vrsti individualist, čigar primarni cilj je samostojno zasledovanje in maksimizacija individualne sreče. Takšna sebičnost naj bi bila racionalna in po mnenju mnogih modernistov tudi človeku naravna. Temu nasprotuje ne le klasična politična filozofija, temveč tudi moderna znanost na področju psihologije, ki ugotavlja, da srečen posameznik ne more obstajati v nesrečni skupnosti. 

Ena od predpostavk moderne filozofije je, da se človek rodi svoboden in naj bi tako tudi živel, čeprav vemo, da se človek ne rodi svoboden in samostojen, ampak je prvih nekaj let njegovo preživetje odvisno od staršev – predvsem matere – pozneje v življenju pa mu preživetje (in pogoje za dobro življenje) omogoča družba s kolektivnim naporom. Zato je večna politična resnica, da je skrb za srečno skupnost najboljša pot do doseganja individualne sreče in dobrega življenja.

Na tej točki se ločita tudi klasična in moderna koncepcija politike, saj je ta koncipirana predvsem kot strateška uporaba moči za doseganje političnih ciljev (pri čemer si cilj arbitrarno določi vsak posameznik zase), medtem ko klasična politična filozofija razume politiko kot človeško dejavnost ustvarjanja pogojev za čim boljše življenje vseh članov politične skupnosti.

Besedilo je pripravljeno v projektu Homopolitikus, političnega think tanka Inštituta za politični menedžment. Kolumna izraža stališče avtorja in ne nujno tudi uredništva 24ur.com.

Temeljna značilnost modernega meščana je – poleg težnje po akumulaciji kapitala (ekonomskega, kulturnega, političnega) in nenehne želje po rasti (zasledovanje višjega ekonomskega in družbenega statusa) – brezbožje oz. nihilizem. Moderni meščan je na neki način ideal Kantovega kozmopolita – zadnjega človeka, ki pa je v bistvu nihče. 

To lastnost političnega modernizma je prvi prepoznal Nietzsche, ki je razglasil, da je Bog mrtev, s čimer pa ni želel povedati, da ta ne obstaja, temveč da ga je moderna filozofija simbolično ubila. Bog je v tem kontekstu mišljen kot narava oz. naravno pravo (kamor med drugim spadajo tudi univerzalne človekove pravice), ki so ga nadomestile družbene konvencije, utemeljene na filozofiji političnega hedonizma in relativizma, veliko človeške nesreče pa izhaja ravno iz dejstva, da so konvencije (nomos) zameglile človeško naravo in naravne zakone (physis).

Politični hedonizem sta v 17. stoletju utemeljila Thomas Hobbess in John Locke, ki pravita, da ima vsak človek ne samo pravico, ampak popolno svobodo določati, kaj je zanj dobro in kaj ga osrečuje, ne glede na širše družbene posledice. V tem kontekstu je dobro oz. pravično relativno – presoja se na podlagi uporabnosti, torej je dobro tisto, kar pomaga posamezniku doseči arbitrarno določene cilje. Povedano drugače, cilj opravičuje sredstva.

Zahodna civilizacija je – tudi zaradi konca zahodnega imperializma, ki je vztrajal zadnjih 500 let – na razpotju, o katerem pa se v filozofskih krogih govori že vsaj 100 let.
Zahodna civilizacija je – tudi zaradi konca zahodnega imperializma, ki je vztrajal zadnjih 500 let – na razpotju, o katerem pa se v filozofskih krogih govori že vsaj 100 let. FOTO: Shutterstock

Platon se s tem, da cilj opravičuje sredstva, ne bi strinjal. Dobro namreč ne more biti nekaj, kar vodi v doseganje cilja, ker ne moremo nikoli zares vedeti, da je cilj sam po sebi dober – predvsem če doseganje cilja pomeni škodo za skupnost na račun narcisistične sreče. In ravno narcisizem postaja ena najbolj morbidnih epidemij zahodne družbe, saj povzroča stanje, ko se ljudje čutijo upravičene do vsega, ko pa tega ne dobijo/dosežejo, pa praviloma okrivijo druge. 

Argument nas na tej točki pripelje do Platonove identifikacije največje grožnje demokraciji. Državljan v demokraciji sicer (lahko) živi svobodno, problem moderne filozofije pa je ta, da ne ponudi odgovora na vprašanje, kaj s to svobodo početi.

Največji problem demokracije, kot ga Platon definira v delu država, nastane, ko se demokratični državljan začne prepuščati svojim najnižjim strastem, zaradi česar se odtuji od svoje človeškosti in postane podoben primitivni živali – brez prakticiranja vrlin in z moraliziranjem kot okrasom svoje praznine. Demokracija se tako zaradi hedonizma – ko državljani začnejo preveč izkoriščati svojo svobodo, ko uživanje državljanskih pravic ni več uravnoteženo z državljanskimi dolžnostmi – pokvari v anarhijo, s čimer nastanejo pogoji za nastanek tiranije, ki jo večina državljanov zaradi želje po redu in ponovni vzpostavitvi funkcionalne skupnosti obupano sprejme. 

Maksimizacija svobode je v moderni družbi eden najbolj zaželenih ciljev, vendar sta svoboda in pravičnosti v politični (demokratični) skupnosti žal omejeni dobrini, kar je še ena od temeljnih ugotovitev Platonove države. Prav zaradi tega jo je bolj smiselno brati kot distopično delo liberalca in ne kot politično utopijo, kakor velja v konvencionalnem dojemanju te največje mojstrovine politične filozofije. Na tak način lahko tudi bolje razumemo, zakaj je zmernost – poleg pravičnosti, poguma in preudarnosti – ena temeljnih vrlin v Platonovi politični filozofiji.

Je dobrota res sirota?

Še bolj kot s problemom svobode se država ukvarja s problemom pravičnosti. Moderna politična pravičnost je utemeljena kot svoboda zasledovanja sebičnih političnih ciljev, se pravi je pravičnost vezana na neko zunanjo vrednost oz. uporabnost. Pravičnost, kot so jo razumeli klasiki, pa ima vrednost sama po sebi, saj človeku omogoča življenje z integriteto in posledično notranjim mirom, kar je pogoj za srečno življenje. 

Prava sreča namreč ne izhaja iz doseganja cilja, temveč se nahaja na poti – v načinu življenja, ki ga živimo. To misel še predobro opisuje pokojni slovenski alpinist Nejc Zaplotnik v avtobiografski knjigi Pot. Platon bi, prosto po Sokratu, modernemu hedonističnemu in nihilističnemu načinu življenja kot kontrast in ideal postavil filozofsko življenje, ki filozofa nikoli ne privede do cilja – spoznanja absolutne resnice – temveč mu zadovoljstvo nudi pot, po kateri koraka.

Morda se vam zdi takšno razmišljanje naivno, ampak tudi določena mera naivnosti je po mnenju Platona pogoj za srečno življenje. Obstoj srečnega posameznika v srečni skupnosti namreč temelji na obstoju plemenitih laži in mitov, ki nam osmišljajo dogajanje okoli nas in nam dajejo smisel, hkrati pa učinkujejo kot zdravilo za pretirani praktični skepticizem, ki se lahko hitro izrodi v nihilizem. Ker je moderna filozofija v svojem bistvu revna, je po mnenju Straussa najboljše zapolniti to praznino s klasično politično filozofijo.

Če bi morali v današnjem času poseči še po kakšni plemeniti laži, si dovolite verjeti, da nas v prihodnosti čakajo boljši časi, ne glede na vse morbidne in apokaliptične napovedi. Povedano drugače, bodite optimisti, saj bomo le na podlagi (kolektivnega) optimizma sposobni s skupnimi močni ohraniti demokracijo in zgraditi boljši svet. To bi nam – po mojem mnenju – danes svetoval Platon.

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik1909165
21. 02. 2021 19.49
Racionalno mišljeno, se svet logično spreminja v novo ureditev in res je že čas za to, da bomo razumeli, kako je 1+1=11.
dante
20. 02. 2021 17.24
+1
Demokracija je združba vseh dosedanjih ideologij. V njej so prisotni suženjstvo, terorizem, kapitalizem, socializem in drugi izmi, na koncu se vsi izgovarjajo na demokratičnost. Čas je za novo ureditev, toda tudi v tej bodo prisotni -izmi in še nekaj novega, totalni nadzor posameznikov kjerkoli bodo.
Soul
20. 02. 2021 14.02
+1
Seveda Platonove besede slišimo, tudi danes.Temelji njegovih besed segajo v samo jedro moralno-etičnih vrednot.Kot osnovo človeške poti, je zagovarjal nemesno prehrano, pri kateri se začnejo te višje vrednote.Zavedal se je minljivosti tega telesa in govoril o povezanosti z nadčutnim.Ko se dvignemo, nad to čutno stopnico, spoznamo minljivost materije.Kdor doseže te vrednote, njegove besede donijo tisočletja in naprej.
Mother Russia
20. 02. 2021 11.56
-2
"Morda se vam zdi takšno razmišljanje naivno, ampak tudi določena mera naivnosti je po mnenju Platona pogoj za srečno življenje." Mulo piše nekako tako, kot bi prejšnjo soboto ob kofetu, kar tako za zajebancijo zasliševal Platona. Ko se 20 letni mulci kalibra Maksuti in Balanč, ki stežka pridejo še do lokalnega Mercatorja, lotevajo filozofije in razkladajo o tem da se "...Platon s tem, da cilj opravičuje sredstva, ne bi strinjal..."
MucaNeGrize
20. 02. 2021 11.52
+6
Takšnih člankov manjka . Za " človeka s ceste " so potrebni tudi preprosti in vsem razumljivi članki o teh temah na način, da jih razumejo vsi . Politika bi se morala napajati in slediti filozofskim naukom o etiki in" odnosih vseh do vsega " in imeti svoje svetovalce s teh področij ( mislim da jih je imel med zadnjimi politiki v eu Charles de Gaulle - tudi filozofov ) in ne slediti goli " ekonomiji " , sploh pa ne današnji neoliberalni doktrini kapitalizma - kar vodi v propad družbe , človečnosti , morale , vsega ...vsi bi imeli vse , na račun- drugega - recimo - in ga potem ta ista druzba opredeli , kot uspešnega . Da dol padeš. lp
MucaNeGrize
20. 02. 2021 11.53
+6
vsak dan , čim več. mogoče pa se koga počasi kaj prime ..Začeti bi morali že v osnovni šoli
ina5785
20. 02. 2021 17.51
+0
MucaNeGrize - OBA KOMENTARJA!!!! ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Uporabnik1996024
20. 02. 2021 10.27
+4
ne, samo lažna "liberalna demokracija" izgublja svojo masko in sijaj. Proti ostalim se je postavljala s svojim bogastvom, ki ga je nagrabila po svetu. Ne pa s politiko in vodenjem. Prave demokracije itak nikoli ni bilo in zdaj se nima več s čim postavlat.
1k2m4im
20. 02. 2021 10.21
+5
Zanimiv pogled avtorja. In če se navežem na omenjanje svobode v članku, potem je zame besedna zveza "odgovorna svoboda" tista, ki pa zame predstavlja združitev dveh idealov, ki sta osebna svoboda in svoboda druge/ga. Če to prevedem v konkretni primer : moja svoboda se neha tam, kjer se začne nekoga drugega ob zavedanju, da sta najini svobodi zaradi skupnega dobrega omejeni in to s etiko, ki govori o tem, da naj ne bova ne jaz ne tisti/a drugi/a škodoželjna. Znotraj takega razmišljanja se potem pojavi komunikacija s ostalimi, ki bazira na zavedanju svojih omejitev kot predstavnice določene skupnosti pri uresničevanju svoje osebne svobode. Ker pa same besede povzročijo le idejo, je za izvedbo te ideje potrebna vadba na terenu. Šele tukaj spoznam to, kje in kako jaz sama pravilno ali pa nepravilno zahtevam svojo osebno svobodo ter kje in kako to počnejo tudi drugi. In če ni iskrene predanosti in določenega truda, da se tega priučim, potem tudi rezultati ne bodo taki, kot si želim. Zato sem mnenja, da mi lahko tukaj zelo pomaga čustvena inteligenca, kajti ona ima zaradi tega, kar predstavlja, moč, da ohrani človeškost v meni. To pa v mojem primeru tudi pomeni potegniti mejo v imenu človeškosti. Da bo to malo bolj jasno, bom navedla naslednji primer : otrok je ranljivo bitje, ne glede iz kakšnega okolja prihaja. Ranljivo pa za to, ker ni še čisto opremljen z vsem potrebnim in v takem primeru imam jaz prednost, katero pa naj bi uporabljala odgovorno in ne v njegovo slabo. Še vedno je šibkejši od mene in v kolikor bi to izkoriščala na način, ki bo škodoželjen za njega, bi prestopila tisto mejo in človeškost v meni bi začela upadati. In če se vrnem nazaj k članku, človeškost pa je za mir nujno potrebna, kajti le človek, ki je dovolj človeški v sebi, ne bo mogel škodovati drugemu človeku zaradi svojih osebnih želja. Zato je po mojem mnenju tako potrebno, da človeškost ostane v družbi in ne samo to, da tudi postane eden glavnih stebrov, ki podpirajo mir. In zato bi bilo treba vaditi vsak sleherni dan v tem, kako biti človeški, če želimo, da bi ta, če povzamem besede avtorja "plemenita laž" postala naša resničnost. Gre namreč za isto delovanje kot je recimo ta, da se spravimo trenirati borilne veščine. Vaja, vaja in še enkrat vaja prinese rezultate in tako je tudi s človeškostjo. Spoznavanje, spoznavanje in še enkrat spoznavanje same sebe pa pripelje do tega, da vidim, kje in koliko človeškosti je v meni in kaj bi lahko še izboljšala pri sebi, kar se ta tiče. Zato po mojem mnenju to, da o tem govorim, ni dovolj, treba je to začeti tudi živeti, če želim, da bi bilo prisotno v mojem življenju. Ob tem pa bi dodala samo še to, da je cilj vsakokrat dosežen takrat, ko naredim neko človeško dejanje in da je pot tista, ki me uči, koliko čudovitih občutkov lahko doživim, če sledim človeškosti in s tega stališča je potem tudi sama pot tista, ki povzroča občutke zadovoljstva v meni in cilj ni več toliko pomemben. Hvala, ker ste mi prisluhnili ter lep dan še naprej.
Ana Sols
20. 02. 2021 10.28
+7
Človeškosti v današnji družbi primanjkuje, vazen je samo jaz jaz jaz in seveda koliko je vreden avto, tuš kabina na primer in podobno. Namesto človeškosti imamo obsedeno potrošništvo in strah, sovraštvo in posledično psihološke bolezni.
MucaNeGrize
20. 02. 2021 11.45
+6
Z veseljem . Odličen komentar. družbene norme in vrednote so na psu/ popolnoma napačne/ ravno zaradi pomanjkanja čustvene inteligence , etike , morale kot takšne . Najbolj mi je všeč ostra ugotovitev , da se vse začne pri otroku . ( problem 1. tudi starš nima pravih moralno človeških normativov do sočloveka in popačen odnos do etike - posledično otroci ne morejo razviti pravega odnosa do sočloveka ...itd . pod črto, družba kot takšna bo napredovala šele , ko bo ponotranjila / ne samo razumela / tvojih zaključni misli - koliko čudovitih občutkov človek doživi , ko sledi pravi človečnosti - v dajanju / in odnosu do drugega - to pa je preprosto ljubezen do sočloveka . Lep pozdrav z mislijo ( ni moja ) . Drugim storite samo tisto , kar si želite sami biti deležni od njih. ( dodam , bi bilo povsem dovolj za zelo kvalitetno bivanje za vse ljudi ) Lep dan še naprej
1k2m4im
20. 02. 2021 15.21
+3
Ana Sols...strinjam se s teboj, da je človeškost tista protiutež tej potrošnji, ki smo ji priča...enkrat sem prebrala prispevek o tem, kako lahko iz logiko omilimo naša pričakovanja ter jih naredimo bolj realna...s tem lahko veliko pripomoremo k dobremu psihičnem stanju, stranski učinki pa se kažejo v zmernosti ter spoštovanju svojih zmožnosti...jaz sem v njem našla ene par koristnih stvari za moja čustvena stanja in sedaj lažje obvladujem svoja čustva...zato tudi ostalim privoščim, da bi poiskali tiste prave informacije za njih ter da bi jim zdravje služilo, kajti kot že sama ugotavljaš, živeti v teh časih ni najbolj enostavno, zato je še toliko bolj pomembno dobro psihično zdravje...hvala za tvoj komentar in vse dobro ti želim še naprej.
1k2m4im
20. 02. 2021 15.55
+2
MNG...hvala ti lepe besede, zato ti bom vrnila kompliment in tudi jaz nekaj napisala glede tebe. Glede na to, da poznam tvoje ideološko prepričanje, me je razveselilo v tvojem komentarju to, da nisi omenjal tega, kateri politični opciji pripadajo starši. To me malo pomirja, ker glede na to, ko vas berem tam na politiki, me včasih kar malo zaskrbi do kam boste šli s tem, da naj gredo eni v Argentino, drugi pa v Severno Korejo. Nekateri ljudje me celo začudeno gledajo, ko povem, da prebiram komentarje na tem portalu v smislu, kako to lahko bereš, ko pa imajo take : ). Ko jim povem, da tisti, ki vsak dan nekaj časa beremo te komentarje, lahko vidimo, da pa znate biti tudi človeški, če se lahko tako izrazim. In to je, po mojem mnenju tista prava drža, kjer se sicer reče bobu bob, vendar je zadaj tudi zavedanje, da imamo samo eno državo ter da se bo prej ko slej treba zmeniti na konstruktiven način, če ne želimo ponoviti napak svojih prednikov. Zato sem vesela, da si v tem komentarju stopil čez to in videl to težavo pri vseh in ne samo pri desnih. Tako, to je bil moj kompliment tebi, sedaj pa na to, ko si napisal, da so starši prvi problem, ko se gre za otroke. Sama sem rastla gor pri babici in dedku, ker eden od staršev ni bil prisoten, drugi pa je bil večji del časa službeno odsoten. To mi je pomagalo, da sem lahko videla, kakšne posledice je pustila vojna in kakšne borba za preživetje. Te generacije niso občutile toliko človečnosti, kot jo lahko na primer danes in enostavno niso znale drugače. Njihovi potomci pa še niso imeli na voljo interneta in psihologije v tolikšni meri, kot jo imamo danes in zato jim na en način ne gre za zameriti njihova ravnanja, na naši generaciji pa je, da pogledamo, kaj od starega je še dobro in kaj potrebuje prenovo, da bomo lahko v stiku z duhom časa, ki je trenutno sedaj in to je mir. Čaka nas kar nekaj dela, predvsem pa to, da se naučimo biti še bolj človeški tako do sebe kot tudi do drugih. Razumem, da je glede na našo dediščino to kar zalogaj, vendar tokrat imamo več znanja v naših rokah kot pa naši predniki in s tem toliko večje možnosti, da damo naši mladini boljšo popotnico, kot smo jo pa dobili mi sami. S tem nočem povedati, da se nam more svet vrteti samo okrog človečnosti in da druge stvari niso pomembne, je pa po mojem mnenju prav, da ima pa pomembno mesto v naših življenjih. V upanju, da bova še kdaj tako neideološko podebatirala, tudi tebi želim vse dobro in lep dan še enkrat naprej : )
1k2m4im
20. 02. 2021 15.59
+2
Pardon...ponavadi jim povem...hvala za razumevanje in lep pozdrav : )
ina5785
20. 02. 2021 18.03
+0
ANA SOLS + MNG + SRCE34 - Z užitkom sem VSE TRI prebrala in razmišljala. . . . . . . . . Zelo natančno, lepo, po moje PRAVILNO (NE mislim slovnice) NAPISANO!!! Lahko dodam še o čem v zadnjem času zelo razmišljam; kako to, da človek (NI važno kateri) NE razmisli kako minljivo je vse!! Temu posledično bi se naj OTRESEL sovraštva, zavisti, laži, prevar. . . . . . . . . . A NI bolje da deluješ DOBRO, POŠTENO, iskreno, pomagaš vsakemu pomoči potrebnemu. . . . . . . . . . . in MIRNO živiš v simbiozi sam s seboj in okolico. Pa kaj samo denar, denar. . . . . . . . ???, ne verjamem da te lahko osreči do te mere, da bi V SEBI čutil srečo in MIR oz.spokoj!!! Srečna sem, ko lahko dam in nočem več spremljati redno, kar se nam pač dogaja. . . . . . . . . . škoda energije!!!!
1k2m4im
20. 02. 2021 19.01
+0
Pozdravljena ina5785....veseli me, da sva se tudi midve srečali tukaj...imam te za eno od bolj direktnih ljudi oziroma ljudi, ki rečejo bobu bob, pa vendar se da včasih v tvojih komentarjih zaznati tudi neko skrb za ljudi in po tem vidim, da nisi slaba oseba, pa čeprav so včasih tvoje besede zelo direktne...se tudi strinjam, da denar ni vse...po mojem mnenju je najboljše, če človek v življenju uspe tako, da opravlja delo, ki ga veseli in da je denar potem samo še dodatna posledica, ki pride s takim odnosom do dela...je pa res, da se še dosti ljudi med nami trudi za samo preživetje in tem bi najbolj privoščila, da bi se njihova finančna slika popravila in da bi imeli toliko denarja, da bi dostojno živeli, ne glede na to, kakšen je njihov poklic....hvala ti za tvoj komentar in veseli me, da se tukaj pa strinjava...upam, da boš zmeraj bolj uspešna pri tem, kako najti srečo in zadovoljstvo v svojem življenju ter da bi te življenje presenetilo tudi z lepimi izkušnjami...lep večer še naprej : )
ina5785
21. 02. 2021 09.40
srce34 - Uf, hvala za tvoj komentar! V svojem prejšnjem NISEM hotela biti predolga, zato sem namenoma izpustila; kadarkoli pri TEDNIKU ali VERIGI zasledim stisko (teh pa je veliko), VEDNO DONIRAM, pa tudi če mi gre na tesno. Prav tako za Petrinje, ljudem ki pogore hiše, bolne otroke, oddaja kjer revnim postavljajo oz.sanirajo revne hiške. . . . . . . . . . . . Vsaka revščina se me dotakne, ker mi je bila v otroštvu poznana! Darujem iz srca, če bi se pa obrnila proč in zatajila NJIHOVO stisko, bi se počutila izdajalka. Dokler lahko, bom VEDNO DAROVALA REVNEMU in NEMOČNEMU! Pa tudi tebi želim zares VSE dobro in lep pozdrav!!!! Rada prebiram komentarje srčnih in pametnih ljudi!!!!, ti si ena izmed njih!!!
1k2m4im
21. 02. 2021 11.11
+1
ina5785...hvala ti za izkazano zaupanje, bi pa vseeno dodala še to, da tudi jaz nisem brez napak, tako, da znam tudi kdaj kakšno butasto izustiti : )...kar pa se tiče srčnosti, pa iskreno priznam, da mi gre to lažje z ljudmi, ki jih to tudi zanima in da imam kar konkreten izziv, kadar gre za tiste, ki srčnost razumejo kot osladnost...čeprav razumem to, da taka miselnost izvira iz tega, ker se srčnost včasih uporablja za populistične namene, pa jim ne morem dati za prav, da gre samo za neko osladno govorjenje, kajti kot lahko vidim, obstajajo ljudje, ki to svojo srčnost pokažejo tudi z dejanji in tisti, ki so deležni njihove srčnosti, so večinoma hvaležni za to, da so naleteli na njih...hvala ti tudi za to, ker si s svojim komentarjem potrdila moje besede, da nisi slaba oseba in naj te ta miselnost spremlja še naprej na tvoji poti ter naj se ti ta dobrota povrne na način, ki bo tebi polepšal življenje...še enkrat hvala za vse in miren dan še naprej : )
cini?no
20. 02. 2021 10.02
+1
najprej pa se znebiti cilj opravičuje sredstva vseh ki so nam na poti napoti
Totalna Svoboda
20. 02. 2021 09.52
+3
Dober clanek razen dveh neumnosti. 1. "brezbožje oz. nihilizem" - ateizem in nihilizem nista niti priblizno eno in isto. Nihilizem je seveda vedno ateisticen, po drugi strani pa ateizem niti pod razno ni vedno nihilisticen - to bi res moral vedeti, Klemen. 2. "Demokracija se tako zaradi hedonizma pokvari v anarhijo," - verjetno si namesto anarhija mislil 'kaos'. Anarhija v politicnem smislu namrec pomeni direktno demokracijo brez hierarhije. Je pa res, da se napacna raba pogosto uporablja, tako da mogoce si res mislil na kaos.
MucaNeGrize
20. 02. 2021 11.29
+3
Točka 2. je napačna . Anarhija pomeni namreč odsotnost hierarhije . Kaos kot takšen sploh ni anarhija - temveč anomija . Večina ima težave s pravim poimenovanjem in anarhijo zamenjujemo Z kaosom , kar je seveda napačno . Razlika med anarhijo in anomijo je gromozanska - ker je sam ideal anarhistov urejena družba z enakimi pogledi in odnosom do družbe ter red brez represije / prisile do ljudi ....Način razmišljanja mi je sicer všeč
lojzekstajerski
20. 02. 2021 09.01
+3
super članek!