Slovenija

'Ne bom dovolil, da nekdo, ki ni več vreden zaupanja, ruši vojaško organizacijo'

Cerklje ob Krki, 14. 05. 2019 19.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA / V.Š.
Komentarji
151

"Slovensko vojsko bo v naslednjih letih treba posodobiti, da bo lahko odlično opravljala tudi operacije največje intenzivnosti. Ustvariti bo treba pogoje, v katerih bodo pripadniki SV čutili tako moralno kot tudi materialno zadoščenje za opravljanje poslanstva," je na osrednji slovesnosti pred dnevom slovenske vojske dejal predsednik republike Borut Pahor.

Na letališču v Cerkljah ob Krki so danes slovesno zaznamovali dan Slovenske vojske, ki ga sicer obeležujemo v sredo. Predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor je v slavnostnem nagovoru poudaril, da je Slovenija varna država in da Slovenska vojska predstavlja vojaški steber te varnosti.

Pahor: Poklic vojaka ni konkurenčen s primerljivimi poklici

Erjavec je v daljšem pogovoru za našo spletno stran odgovarjal o razrešitvi brigadirja Škerbinca, očitkih o zlorabi obveščevalno-varnostne službe, Počku, stanju v vojski in vročem političnem poletju, ko ga bo poleg interpelacije ponovno čakala tudi afera z arbitražnimi prisluhi.

Glede njene pripravljenosti je sicer mogoče ugotoviti pomanjkljivosti, toda kljub temu brezhibno opravlja naloge, ki so ji naložene, tako v domovini kot na operacijah in misijah v tujini, je povedal.

Med temu pomanjkljivostmi je Pahor izpostavil, da poklic vojaka ni konkurenčen s primerljivimi poklici, omenil je tudi preslabo opremo in oborožitev. Vse to po njegovih besedah vpliva tudi na medčloveške odnose. "Vendar je spodbudno dejstvo, da se po mnogih letih odlašanja z rešitvami vendarle obetajo nekatere pomembne sistemske spremembe," je povedal predsednik republike in omenil skorajšnjo pripravo bele knjige o obrambi.

Ustvariti bo treba pogoje, v katerih bodo pripadniki SV čutili tako moralno kot tudi materialno zadoščenje za opravljanje poslanstva, je na osrednji slovesnosti pred dnevom slovenske vojske dejal predsednik republike Borut Pahor.
Ustvariti bo treba pogoje, v katerih bodo pripadniki SV čutili tako moralno kot tudi materialno zadoščenje za opravljanje poslanstva, je na osrednji slovesnosti pred dnevom slovenske vojske dejal predsednik republike Borut Pahor. FOTO: Urad predsednika Republike Slovenije

V posodabljanje celotnega sistema nacionalne varnosti pa bo treba vlagati premišljeno in strateško, je povedal Pahor. Med sodobnimi varnostnimi izzivi je izpostavil kibernetsko nevarnost, ki "še nikoli ni bila tako velika".

Kot je dodal, je "z majhno mero tveganja" mogoče reči, da vse bolj nakopičene težave in protislovja sodobnega sveta ne bodo vselej rešene po mirni poti, čeprav si bo za to Slovenija do konca prizadevala. "V tem primeru mora biti Slovenija v vseh ozirih popolnoma pripravljena, varnostno, tudi vojaško," je še poudaril.

Erjavec: Ne bom dovolil, da nekdo, ki ni več vreden zaupanja, ruši vojaško organizacijo

Na pomen medsebojnega zaupanja, spoštljivosti in lojalnosti v vojaški organizaciji je opozoril tudi obrambni minister Karl Erjavec. Kot je zatrdil, kot minister ne bo dovolil, da bi se to zaupanje poruši. "Še manj pa bom dovolil, da nekdo, ki ni več vreden zaupanja, ruši vojaško organizacijo, ruši tako, da išče zatočišče v politiki in želi spolitizirati Slovensko vojsko," je bil oster minister.

Na letališču v Cerkljah ob Krki so danes slovesno zaznamovali dan Slovenske vojske, ki ga sicer obeležujemo v sredo.
Na letališču v Cerkljah ob Krki so danes slovesno zaznamovali dan Slovenske vojske, ki ga sicer obeležujemo v sredo. FOTO: Urad predsednika Republike Slovenije
Minister za obrambo Erjavec verjame, da interpelacija, ki jo je proti njemu vložila SDS, ne bo uspela. Tako kot premier Šarec pa jo vidi v kontekstu prihajajočih evropskih volitev. V tej luči vidi tudi "potenciranje" in "umetno napihovanje" težav z migracijami.

Načelnica Generalštaba SV Alenka Ermenc pa je med drugim poudarila, da Slovenija tudi danes potrebuje dobro opremljeno, usposobljeno in pripravljeno vojaško silo, v prvi vrsti za zagotavljanje lastne obrambne sposobnosti, za zagotavljanje podpore drugim akterjem v nacionalnovarnostnem sistemu ter za zagotavljanje mednarodnega miru.

V letih 2017 in 2018 so v Slovenski vojski z nekaj dodatnimi sredstvi po njenih besedah stabilizirali doseženo stopnjo razvoja na nekaterih področjih. "Kljub temu pa takšno povečanje ni omogočilo potrebnega razvojnega preskoka," je opozorila. Primanjkljaj kadra se bo po njenih besedah brez celovitih sistemskih ukrepov le še povečeval. Pozitivne spremembe so vedno mogoče, zahtevajo pa celostni pristop in odločno ukrepanje na nacionalni ravni, je pojasnila. Današnje slovesnosti v Cerkljah ob Krki so se udeležili tudi predsednik DZ Dejan Židan, številni ministri, državni sekretarji ter predstavniki veteranskih združenj in verskih skupnosti.

Predstavili vajo Odločen odgovor, ki poteka v sodelovanju z Američani in Hrvati

Še pred osrednjo slovesnostjo pa je v prostorih Vojašnice Jerneja Molana potekala predstavitev letošnje mednarodne vojaške vaje Odločen odgovor, z videokonferenco, na katerih so poveljujoči posameznim enotam predstavili njihove naloge in delovanje.

Poveljnik poveljstva sil Milan Žurman je pojasnil, da vajo pod tem imenom izvajajo že od leta 2013, in sicer v sodelovanju z ameriškimi silami v Evropi in hrvaškimi silami. Na letošnji sodeluje kar 5000 pripadnikov različnih vojska, njen glavni cilj pa je razvijanje interoperabilnosti in sodelovanja med državami članicami zavezništva.

Z vajo po besedah direktorja vaje Anžeta Rodeta krepijo sposobnost vojaške obrambe, izgradnjo ciljnih zmogljivosti, bojni karakter vojske, sposobnost združenega bojevanja rodov ter interoperabilnosti SV v okviru zavezništva.

Erjavec: Američanov ne bi smelo skrbeti

Erjavec je sicer danes pojasnil, da Američanov glede zadeve Poček in nočnega streljanja s težkim topništvom ne bi smelo skrbeti. Odpravniku poslov na ameriškem veleposlaništvu je pojasnil, da bodo načrtovane vojaške vaje izvedene v skladu s sklenjenimi dogovori. Podobno je zatrdil tudi premier Marjan Šarec.

Nočno streljanje na Počku je bilo tudi eden od razlogov, ki ga je Erjavec navajal za razrešitev poveljnika poveljstva sil Slovenske vojske Mihe Škerbinca. Sam pa si je prislužil interpelacijo SDS, ki mu očita nezakonito razrešitev Škerbinca, zlorabo vojaške obveščevalne službe, pa tudi laži in zavajanje glede dogajanj na Počku.

TV Slovenija je v ponedeljek poročala, da naj bi Američani zaradi določenih nejasnosti v povezavi z vojaškim usposabljanjem na vadišču Poček razmišljali, da v prihodnjih letih ne bi več sodelovali na vajah v Sloveniji v tolikšnem obsegu. Problematična naj bi bila predvsem prepoved nočnega streljanja na tem vadišču, kar pa ne ustreza realnim razmeram bojevanja.

V povezavi s tem se je minister Erjavec prejšnji teden na ministrstvu sestal z odpravnikom poslov na ameriškem veleposlaništvu Gautamom Rano. Kot je minister pojasnil danes, je do tega srečanja prišlo na njegovo željo. "Tudi za to, da mu razložim, kaj pravzaprav se dogaja v Slovenski vojski, in zlasti, da mu razložim, da vaje, ki so predvidene v tem obdobju - in to gre za več vaj, gre za regionalne vaje - niso nikakor ogrožene, da bodo izvedene v skladu z dogovori, ki so bili sklenjeni," je povedal minister.

"Skrb Američanov je odveč in tudi nimajo skrbi," je še zatrdil minister Erjavec.

Tudi premier Šarec zagotovil, da bo Slovenija kot članica Nata izpolnjevala svoje obveznosti tudi glede vojaškega urjenja. "Poček je vadišče. Kot članica Nata tudi z ameriško vojsko sodelujemo korektno in tako bo tudi v bodoče," je zatrdil.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (151)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

brezveze13
15. 05. 2019 17.16
+1
ČE ŠE BO NEKAJ ČASA KAHLA MINISTER TE VOJSKE SE BO STEBER KMALU PORUŠIL KO POVSOD KJER JE DO SEDAJ NASTOPAL
wolfterier
15. 05. 2019 16.16
+3
Hahaha! Kdo govori o zaupanju,Korel,ki je na volitvah izvisel,ker mu ljudstvo ne zaupa,pa ga je Šarec iz odpada potegnil ! Sramota !!!
jastreb13
15. 05. 2019 11.00
+4
Če kdo ni vreden zaupanja slovenske vojske in slovenske javnosti si to ti Erjavec. In čas je , da se spokaš iz slovenske politike, ker si naredil že dovolj škode. Marsikdo na tvojem mestu bi za tvoje nedelo in nesposobnost že sedel. Si, kot slon v trgovini s porcelanom. Ne bi ti dal ovce čuvat kaj šele upravljat z slovensko vojsko al pa zunanjim ministrstvom.
SDS_je_poden
15. 05. 2019 09.53
+8
Na bruhanje mi gredo politiki, ki take dogodke zlorabijo za obračunavanje, grožnje..... Korel, mislim, da si zrel za odstop.
deratizacija
15. 05. 2019 08.45
+6
Pomembno je, da jih je dovolj za častno stražo in da imajo pozlačene gumbe na paradni uniformi.
murinar
15. 05. 2019 08.41
+14
Pahor ,ti izdajalček Slovenskega naroda ali nisi ti zmanjšal financiranje vojeke ,ko si bil predsednik vlade ? Si in najslabši predsednik vlede si bil ! Zame nisi predsednik države ,ker si izdajalec !
Mauzahecmauzares
15. 05. 2019 08.32
-9
IJJ in njegovi državni udari na tisoč in en način.
SDS_je_poden
15. 05. 2019 09.52
-4
mauzahecmauzares: Če bi Jovče se res šel državni udar, ga jaz osebno nesem ven iz parlamenta. Verjemi mi, ne upa, lahko sanja o tem, upa pa ne.
wolfterier
15. 05. 2019 16.18
+1
mauzahec pa tamburaš !Dva junaka,dva bedaka !
deratizacija
15. 05. 2019 08.25
+1
Za materialno kritje slovenske vojske bi lahko uvedli sistem financiranja Tujske legije. Minimalna plača ob dopustnem ropanju na področju udejstvovanja. Status tujske legije je zagotovljen, NATO pa ima tudi stalno odprtih več destinacij za možnost udejstvovanja.
sodelujem
15. 05. 2019 08.20
+6
A še ni odstopu???
z765
15. 05. 2019 08.16
-6
Čim prej odpoklicati vojsko in ustrezno povečati policijo. Vojska izključno opravlja naloge v misijah NATO , ki jih drago plačujemo in jo zares ne potrebujemo.
daw1d
15. 05. 2019 08.13
+8
Kohito je phazno in potem je kahel jezen keh nima več nič za shkat
Jimi1
15. 05. 2019 07.55
+18
Če bi bil kahl načel en, bi takoj po tem govoru v korist SV odstopil iz položaja....
drobiž
15. 05. 2019 07.38
+4
Zdaj se bunite kakšno vojsko imamo?? Saj ste pa na njej vsa ta leta lepo živeli in imeli lepe plače,pokojnine .... vsako korito je prazno, ko se zapre voda.
totnhem
15. 05. 2019 07.14
+18
Prvi ministra Kogla naučit vsaj osnovnih potez ,če pa je loj pa ga treba nagnat.
dule100
15. 05. 2019 07.01
+21
Ja Korel spokaj!
Radoveden
14. 05. 2019 21.57
+15
Veleizdaja. do kdaj še, levica?
zek
14. 05. 2019 21.56
+41
Erjavec ti si tisti,ki nimaš zaupanja!! Samo,da te spomnimo na zadnjih volitvah si prejel TOCNO 213 GLASOV in ti boš govoril o zaupanju!!
kajpavzdevek
14. 05. 2019 21.54
+25
Nazaj dat obvezno služenje vojaškega roka za vsakega 20 letnega pubeca
cirenij
15. 05. 2019 07.56
+12
Edina rešitev. Ali takoj po srednji šoli. Vojska z omejenim delovnim časom kot pisarniški delavci, ne bo nikoli in nikdar uspešna. Pa jolahko še tako opremijo.
kure bedne
14. 05. 2019 21.52
+52
Vsi pozabljate, da je vrhovni poveljnik vojske Pahor in ,da je za takšno stanje kriv samo on. Da je Korl minister pa je še večji udarec. Sploh ne vem kaj se gremo v Sloveniji. A smo še sploh resna država? Bavčar pa lepo ribe lovi v Bohinju. ehh. Sramota od države.Fuj.
cirenij
15. 05. 2019 07.57
+6
User300173
14. 05. 2019 21.52
+28
Pahor je Predsednik RS in vrhovni poveljnik drugi mandat, minister za obrambo Erjavec drugi mandat kot obrambni minister. Sprašujem se, kdo ruši temelje ali ni vreden zaupanja? Mislim, da nesposobnost treba najprej poiskati pri teh dveh, saj sta najdlje na dveh ključnih položajih. Načelnica GŠ je par mesecev, odstavljeni poveljnik sil Škrbinc par mesecev...Res da sta politika in odgovornost prenašata drugam, ampak dejstva kažejo prav na njiju dva. Torej...?