Korona

'Ne bomo se držali priporočil, ker se jih ne bomo mogli držati'

Ljubljana, 19. 08. 2020 19.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Staša Lozar, Svet
Komentarji
59

Vrnitev v šole je boljša možnost kot pouk na daljavo, so prepričani v Združenju staršev. Ravnatelji pa so v dvomih – predvsem zaradi avtobusnih prevozov, gneče ob omaricah, jutranjega varstva in šolske prehrane. Tare jih tudi vprašanje, kdo bo odgovarjal, če se bo znotraj neke šole razširila okužba. Za določena priporočila NIJZ že zdaj napovedujejo, da se jih ne bodo držali. In dodajajo: dijakom smo dolžni ponuditi program, izpeljan v celoti.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Priprave na vrnitev v šole
    03:49
    Iz 24UR: Priprave na vrnitev v šole
  • Iz 24UR: Zaskrbljeni ravnatelji
    02:40
    Iz 24UR: Zaskrbljeni ravnatelji

 

Slovenski ravnatelji so zaskrbljeni. Sprašujejo se, ali bodo zmogli s 1. septembrom organizirati pouk v skladu s smernicami Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). 

"Znotraj istega oddelka ni nujno treba zadostiti varnostni razdalji 1,5 metra, še vedno pa se mora upoštevati razdalja pri gibanju po šoli," pojasni Roman Brunšek, ravnatelj Osnovne šole Škofljica. 

"Cilj je predvsem to, da če se že zgodi okužba, da se jo čim hitreje identificira in da zadeva čim manjše število ljudi. Da se ne zapre šole zaradi enega primera, ampak se samo lokalno prekine pouk, recimo za en oddelek," pojasni Marjan Gorup, ravnatelj OŠ Prežihovega Voranca. 

V razredih torej otrok ne bo treba razsedati, ravnatelje pa skrbi, kako organizirati avtobusne prevoze za vozače. "V 50-sedežnem avtobusu bi se lahko vozilo 16 otrok. Zdaj pa si sami izračunajte. Na moji šoli je 200 vozačev. Kaj to pomeni – 13 avtobusov?" opozarja Gregor Pečan iz Združenja ravnateljev. In kako reorganizirati običajno združevanje otrok v jutranjem in popoldanskem varstvu? Prav tako ne vedo točno, kako razdeljevati šolsko kosilo, da bo stikov čim manj, in kako preprečevati druženja pred garderobnimi omaricami. 

Pečan je neposreden: "Ne bomo se držali priporočil, ker se jih ne bomo mogli držati! Kaj naj zdaj naredimo?" 

Ravnatelji so v dvomih predvsem zaradi gneče ob omaricah, jutranjega varstva in šolske prehrane.
Ravnatelji so v dvomih predvsem zaradi gneče ob omaricah, jutranjega varstva in šolske prehrane. FOTO: Aljoša Kravanja

Tudi Nives Počkar, predsednica Društva ravnateljev srednjih šol, je v oddaji SVET opozorila, da jih skrbi organizacija. Med odprtimi vprašanji je izvajanje športne vzgoje in kateri model izvajanja bo sploh 1. septembra sprejet. Za zdaj velja, da bo to model B. 

Med priporočili NIJZ je tudi manj dijakov v razredih. Kako se bodo znašle tiste šole, ki imajo manj prostora? "Ne bo šlo. Šole smo tako velike, kot smo. Če nimamo prostora, bomo higienske ukrepe tako poostrili, da bomo zagotavljali minimalno razdaljo. In tako učitelji kot dijaki bodo nosili maske," odgovarja. A ne med poukom. "Med poukom bomo ohranjali razdaljo, ker je ta ukrep -–čeprav je nujno potreben – dokaj neživljenjski. Razmišljati, odgovarjati na vprašanja in pisati teste, to pa ne gre."

Ohranili bodo tudi združevanje dijakov iz več razredov. "To bo skupna, matična celica, kjer bodo dijaki celo šolsko leto skupaj. Imamo izbirne predmete na maturi, imamo tuje jezike, ne gre drugače. Program moramo izpeljati. Dijakom smo dolžni ponuditi program, izpeljan v celoti. Seveda z ukrepi, ki jih bomo skupaj izvajali," še pravi Počkarjeva. 

In medtem ko šolniki pozdravljajo vsaj določbo, da ne bo treba učiteljem ves čas v razredu nositi mask. "Maske bodo obvezne za učitelje izven matičnih učilnic, v razredih pa le, ko ne bodo mogli zagotavljati varnostne razdalje," pojasni Brunšek, v civilni iniciativi Kakšno šolo hočemo? opozarjajo, da se bo treba sprijazniti, da šola in izobraževanje ne bosta več takšna kot nekoč. Ravnatelje pa tare tudi vprašanje, kaj bo in kdo bo odgovarjal, če se bo znotraj neke šole razširila okužba.

Šolska ministrica Simona Kustec pa miri, da šolsko ministrstvo je in bo ves čas na voljo za vsa vprašanja, ki se že in se še bodo odprla vsem, na plečih kogar je zdaj izvedba pouka.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (59)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ni_mi_vse_eno
20. 08. 2020 18.56
+2
Priporočila so zgolj to priporočila. Priporočila so od oseb brez moči. Država, ki ima pa moč, pa zadeve uzakoni. Če pa želite zakon, potem je potrebno najprej urediti zadeve tako, da se jih lahko uresniči, kar pa pomeni ogromne finančne vložke. Zato so to priporočila.
Gudek
20. 08. 2020 18.02
+0
Vsi skupajso imeli dovolj casa,da se pripravijo. Vrnitev v sole bo katastrofa. Mladi ne spostujejo ukrepov.kdo bo odgovarjal? Vsi vpleteni.
peet001
20. 08. 2020 14.11
+4
Res bedalija je to eno lahko preprosto za dopoldansko in popoldansko izmeno. in se rešimo že nekaj, kar ni nič novega. Mi smo morali hodit tako. ha jbg koliko učiteljev je na sončni upravi se še malo jih zaposli
IS58
20. 08. 2020 14.02
+7
Če šole ne bo kot običajno, bo kriva vlada in nihče drug. Vlada je dala ukazkdaj bo Hrvaška na rdečem seznamu. Reveži šolniki, ko se bo na njih (nič krivi) spustil plaz zaradi pouka na daljavo.
Tone Mihel?i?
20. 08. 2020 11.10
+2
Ja kdo bo odgovarjal če bo kaj narobe ..ja ravnatelji seveda kdo pa ministrica sigurno NE..kdaj je še kakšen minister resnično kaj odgovarjal NIKOLI..če bo kje prišlo do izbruha COVID bo odgovrjal ravnatelj seveda..če pa bo boh ne daj še kdo od otrok umrel bo odsedel svoje ravnatelj seveda ne ministrica ali Janša in kompanija
Krentip S Palacine
20. 08. 2020 08.34
+23
Torej scenarij E - normalen pouk ob neupoštevanju priporočil NIJZ (tistih, ki jih ni mogoče upoštevati). Tako poteka v vrtcih že celo poletje in bo še v večji meri v jeseni. NIJZ in MIZŠ zbudite se - pa ne spet ene publikacije pisat, treba je realne rešitve najti. Čez poletje ste naštudirali štiri model: A - v šolo vsi brez omejitev B- v šolo vsi z upoštevanjem omejitev NIJZ C- del učencev v šolo, del na daljavo D - vsi učenci na daljavo Verjamem, da ste se potili. Ravnatelji in lokalne skupnosti pa morajo rešiti samo še malenkosti: - prevoz učencev ob upoštevanju omejitev (3x večji strošek kot do sedaj) - prehrana učencev ob upoštevanju omejitev (z enakim številom kuhinjskega osebja v kuhinjah in jedilnicah, ki so bile že pred korono premajhne ob dejstvu, da v 1. razred prihaja ena najmočnejših generacij v zadnjih dvajsetih letih) - organizacija razširjenega dela programa, kjer se običajno mešajo učenci iz različnih razredov - ukvarjanje s pomanjkljivim znanjem učencev iz obdobja šolanja na daljavo ob nespremenjenih učnih načrtih - ... Bravo MIZŠ in bravo Zavod za šolstvo. Ponosni smo na vas.
Moncsa
20. 08. 2020 09.46
+8
:DDD Sem se nasmejala do solz. Prava tragikomedija, res. Jaz osebno, kot starš, upam, da bodo "izvajal ukrepe" (od tega izraza mi že gre na bruhanje) z zdravo kmečko pametjo. Za otroke me ne skrbi, za nas tudi ne, babico pa bomo po potrebi ustrezno zaščitili, in je rešeno...
mitja123123
20. 08. 2020 08.11
+13
Ravnatelj samo opozarja na neživljenjske ukrepe NIJZ, ki se jih v šoli ne da izvajati, kot tudi marsikje drugje ne. Enostavno je nekaj predpisati, kako se bo pa to izvedlo pa prenesti na druge, da čarajo in ustvarjajo nemogoče.
Moncsa
20. 08. 2020 08.07
+13
Bravo, Pečan. Prav si to povedal.
IS58
20. 08. 2020 14.58
+0
Seveda je prav povedal, vendar ne bo nič pomagalo, ko se bo šola pričela na daljavo. Starši bodo takrat pozabili na vlado, ki je odločala kdaj bo Hrvaška na rdečem seznamu.
EntityOne Gala
20. 08. 2020 08.07
+15
V celoti podpiram učitelje. NIJZ naj pošlje svoje zaposlene na vse OŠ in srednje šole vršit kontrole izvajanja lastnih ukrepov, da bodo učitelji lahko nemoteno izvajali učni proces in se ne ukvarjali z grožnjami o odgovornosti in primeru okužb med otroki.
2fast4
19. 08. 2020 21.59
-9
Mislim da je najbolje, da učitelji kar ostanete doma, da ne bo kakšnih problemov in nejasnosti. Jaz bom pa že delal pošteno, tudi za vas, da boste prejeli plačo....
mitja123123
20. 08. 2020 08.09
+13
231koak
19. 08. 2020 21.57
+7
Sole se bojo zaprle ordd koncdm septembra; hrvaski davek
Zentrum
19. 08. 2020 21.54
+27
Kdo pa je odgovarjal januarja in februarja, ko so otroci zbolevali kot po tekočem traku? Torej, nehajte paničariti in izvedite šolski program tako, kot je treba.
mijavci
19. 08. 2020 21.38
+2
do 1 septembra je še daleč glede da se na 12 ur menja kako začeti pouk. Očitno bo treba narest neko dodatno študijo za pa milijonov da nam pove da se 1 septembra začne pouk in to že od mati Tereze dalje.
pozzo
19. 08. 2020 21.17
+44
Ne gre za to, gre za to da so navodila neživljenska in če bi jih upoštevali bi lahko crl dan sam težili otrokom. Saj če opozoriš najbrž pomeni, da misliš in deluješ, ali kako to gre. Pridi učit za en dan in boš videl kako to zgleda. Nimaš pojma a zmerjaš tiste, ki delajo za otroke. Problem je da nikoli v ničemer ne upoštevajo učiteljev, ki vedo. Zakone, predpise in priporočila pišejo teoretiki v pisarnah in nočejo slišat nobene logike. Ko se ne da pa s kaznimi udarjo po šoli, učiteljih in ravnateljih. Cel čas zaprtja šol ni bilo od ministrstva in zavoda za šolstvo nič, niti podpore kjer so učitelji opozarjali da je potrebna. Sedaj do pa vsi pametni z analizami.
esq1
19. 08. 2020 21.14
-5
štrukelj bo kmalu na ulici, ker je ogrožen, on njegovi 50% plače gor bo takoj padlo
Haloo
19. 08. 2020 21.13
-10
VSI OTROCI V ŠOLO ravnateljem pa plačo znižat
VAREN
19. 08. 2020 21.16
+2
RayManzarekDoors
19. 08. 2020 21.18
+22
Kdo paničari? Kako naj prodejo otroci v šolo, če jih na avto us spusti le 1/3 kapacitete avtobusa??? Ajde, veleum, čakam odgovor!
repatec
19. 08. 2020 21.11
+3
In to vse samo zato, ker so na medicinskem faksu preskočili zgodovino medicine, ko je Antoine Bechamp proti Luisu Pasteurju v knjigi Ethel D. Hume iz leta 1923 dokončno izpadel kot resnicoljuben in s pravimi argumenti za trditev: VIRUSI NE POVZROČAJO BOLEZNI. Knjiga je od 2011 na Amazonu, obstaja tudi spletni vir. Enako ugotavlja v zadnjih desetletjih tudi dr. Stefan Lanka in drugi znanstveniki in zdravniki. Vlade pa so lutke (podkupljene ali prodane) po celem svetu.
EntityOne Gala
20. 08. 2020 08.02
+1
Molekularne granulacije ali microzym-i, kakor jih je Bechamp poimenoval, niso vzdržale utemeljenih znanstvenih razlag in dokazov, ki so jasno govorili proti tej njegovi tezi. Če pa mu verjameš, čemu si umivaš roke, kupuješ pasterizirane izdelke in sveže meso in jajca, če ti Bechamp pravi, da če si zdrav, ti nič ne more škoditi... bedno kaj nekateri tukaj pišete..ste sramota za človeštvo.
Jevo
19. 08. 2020 21.04
-26
Kokr vidim po tem clanku, v solstvu ne zna noben malo logicno razmisljat. Vsi sam cakajo, kaj bodo velegospoda rekla in potem jambrat da tega in onega ne morejo izvest..res je najbols tak, noge v luft in cakat ..nesposobnezi
Tone Mihel?i?
20. 08. 2020 11.18
+4
Takšna so priporočila..če jih ne izvajaš so lahko tudi snkcije če bo kaj narobe šlo..kako misliš da bodo odreagirali starši ob večjem izbruhu ali celo smrti učenca ali dijaka ??
User653082
19. 08. 2020 21.03
-13
Otroci bodo hodili v šolo v strahu pred okužbo. Super.
VAREN
19. 08. 2020 21.04
+32
Nej te ne skrbi za njih. Niso oni taki paničarji kot ti misliš.
TistoPravo
19. 08. 2020 21.00
+4
Zdj če se bo to iz psihološkega vidika razlagalo kot rdeča luč...potem zna bit to še večji problem. Dejansko pa bod treba vse sprejeti počasi kot, da bomo morali gledati en na drugega zdaj malo bolj fer tudi iz tega vidika...vsaka bolezen je sistemska, če na vse sam sistem dejansko tud povezuje...bo pa še vedno narava korak pred nami, medtem pa si lahko le pomaga da ne bo zimsko obdobje preveč rizično ne samo za rizične....ker rizičen lahko postane že jutri vsak od nas
Haloška ikebana
19. 08. 2020 21.03
+0
Uporabnik1535136
20. 08. 2020 16.23
Vse skupaj me spominja na zgodbo; kako bomo prišli v šolo ob 8h,če pa bomo za eno uro premaknili kazalce na uri!!