Slovenija

'Ne bomo se pogajali o že izpogajanih stvareh'

Ljubljana, 22. 06. 2009 12.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V sredo se bodo sestali delodajalci in delojemalci v gostinstvu. Delodajalci predlagajo sestanek o podpisu aneksa o dvigu plač, sindikat pa vztraja pri svojih zahtevah in pravi, da se o dogovorjenih stvareh ne bodo več pogajali.

Pogajalska skupina delodajalcev je pogajalski skupini delojemalcev v petek dala pobudo za sestanek pogajalske komisije v sredo glede podpisa aneksa o dvigu plač v letu 2009. Da bo do sestanka dejansko prišlo in da je Sindikat delavcev gostinstva in turizma (GiT) pobudo sprejel, je za 24ur.com potrdil predsednik GiT Kristijan Lasbaher.

Lasbaher je ob tem še dejal, da se bodo predstavniki delavcev sestanka udeležili, saj ne želijo biti oni tisti, ki ne vodijo socialnega dialoga, vendar pa vztrajajo pri svojih zahtevah. Dvig plač je bil namreč že dogovorjen, zato se je pravzaprav nesmiselno o tem še pogajati. ''Morda pa nam bodo ponudili več,'' je na vprašanje, kaj pričakuje od sestanka, dejal Lasbaher.

Turistični delavci so 9. junija protestirali v Ljubljani.
Turistični delavci so 9. junija protestirali v Ljubljani. FOTO: Dare Čekeliš

Spomnimo ...

Pogajalska skupina sindikatov in delodajalcev se je sicer 5. maja letos dogovorila za aneks, po katerem naj bi se s 1. majem najnižje plače v panogi zvišale za tri odstotke, regres za letni dopust pa naj bi za vse zaposlene v gostinstvu in turizmu znašal 760 evrov. Kolektivna pogodba velja za okoli 24.000 zaposlenih.

Aneks naj bi, potem ko bi ga podpisali in registrirali na ministrstvu za delo, 22. maja objavili v uradnem listu. Sindikat pa je 22. maja izvedel, da upravni odbor Turistično-gostinske zbornice aneksa ni podpisal in je vladi postavil tudi pogoj, naj turizmu pomaga prebroditi finančno in gospodarsko krizo z 20-odstotnim subvencioniranjem plač zaposlenih v gostinstvu in turizmu. Vlada se je na zahtevo že odzvala z odgovorom, da plač v panogi ne bo subvencionirala.

Če ne bo dogovora, bo sindikat nadaljeval s protesti, 30. junija pa bo izredna seja predsedstva sindikata, na kateri se bodo odločali o morebitni stavki. To bi izvedli med poletno turistično sezono.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Leandra
22. 06. 2009 15.03
Delavci niso pomembni..samo, da so podkupili že drugič podkupljeni do amena skorumpirani kriminalni pravosodni sistem....
123_Zoke_vec_ni
22. 06. 2009 14.55
A JE KDO VIDU SEMOLIĆA???!!!!!! SEMOLIČ! ! ! ! ! ! ! !
Uroš Palhartinger
22. 06. 2009 13.26
Gostinjcem je potrebno z "davčnimi blagjnami" stopiti na prste... Z elektronskim spreminjanjem in brisanjem zgodovine v blagajnah utajijo precej davkov, na osnovi spremenjenih podatkov pa prikazujejo precej slabši rezultat od realnega in tako opravičjuejo slabe plače svojih zaposlenih... Naslednja goljufija gostinjcev pa je zaposlovanje strežnega osebja na črno... Ve se da siva enkonmija v Sloveniji obsega 1/3 BDP-ja, posledično so za toliko manjši davčni prilivi v državni proračun... In ker država vedno dobi potreben denar za svoje poslovanje, tega plačujemo pošteni državljani... ČE BI BILI VSI DAVKI POBRANI IN IZTERJANI, BI ZADOSTOVALA 12-ODSTOTNA STOPNJA DDV-JA...