Dejstva

Ne kislo, ampak gnilo in plesnivo jabolko: Vse to so vlade že obljubljale zdravstvu

Ljubljana, 14. 08. 2018 15.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
98

Marjan Šarec, ki še vedno sestavlja vlado, se je poetično izrazil, da je zdravstveni resor "kislo jabolko". Priznal je, da še nima junaka, ki bi vanj ugriznil, da pa ga bo našel, če bo treba.

Gnilo jabolko
Gnilo jabolko FOTO: Thinkstock

Precej zanimiva izbira besed, da najverjetnejši predsednik naslednje slovenske vlade, zdravstveni resor, eno največjih rak ran te države, vidi kot "kislo jabolko". Volivci bi seveda upali, da bo nova vladna ekipa - ne glede na sestavo - že pred zaprisego imela konkreten načrt reševanja zdravstva in ne le enega, ampak več primernih kandidatov, ki bi rešitve tudi implementirali. Navsezadnje - težave zdravstva niso od včeraj, vlečejo se leta in leta, vlak za "preučevanje" situacije pa je že zdavnaj odpeljal.

"Jabolko" tako ni več kislo, ampak gnilo in plesnivo. Če ima kdo občutek, da že desetletje posluša o približno isti diagnozi slovenskega zdravstva in o seznamu približno istih ukrepov, pa se - kot smo ugotovili, ko smo pogledali v stare koalicijske sporazume za obdobje zadnjega desetletja - ne moti.

Ves ta čas namreč ne manjka pompoznih napovedi rešitev, realnost pa je nato videti precej klavrno. Zdravstveni ministri so si zadnja leta podajali kljuke kot po tekočem traku, podobno velja za direktorje naših največjih zdravstvenih ustanov. Izkupiček pa so finančno in kadrovsko podhranjene ustanove, dolge čakalne vrste ter besni in celo umirajoči bolniki.

Tudi projekt Šarčevih pet plus projektna podpora Levice zagotavlja, da ima za zdravstvo velike načrte. Vseeno je konkretnih rešitev zaenkrat znanih bolj malo.

Bodo rezultati tokrat drugačni? Zbrali smo načrte politike za zdravstvo za zadnje desetletje. O tem, koliko jih danes uresničene gledamo v praksi, pa lahko presodi vsak sam.

2008-2012 - vlada Boruta Pahorja (SD, ZARES, DeSUS, LDS)

Vlada je začela ambiciozno, a kmalu po nastanku padla v črno luknjo ukvarjanja same s seboj, zato je od obljubljenega v realnost prešlo le malo napovedanega.

Obljubili so, da bodo "zagotovili, da bodo v javnem zdravstvenem sistemu vsi prebivalci imeli enake možnosti zdravstvenega varstva, kar pomeni univerzalno in enako dostopnost do vseh potrebnih zdravstvenih storitev ter solidarno zagotavljanje sredstev. Enake možnosti vseh za ohranjanje zdravja je mogoče zagotoviti samo z dostopnim in kakovostnim javnim zdravstvenim sistemom". Napovedali so tudi dvig sredstev za zdravstvo na 9 odstotkov BDP.

Med konkretnimi ukrepi so napovedali, da bodo:

1. Obnovili univerzalnost javnega zdravstvenega varstva in povečali solidarnost pri njegovem financiranju.

2. Zakonsko spodbudili neprofitno izvajanje dopolnilnega prostovoljnega zdravstvenega zavarovanja.

3. Z uvedbo nacionalnih čakalnih vrst zagotovili, da se bodo čakalne dobe za zdravstvene storitve, pri katerih bi čakanje lahko vplivalo na slabši izid zdravljenja in slabšo kakovost življenja, pomembno skrajšale.

4. Javno izvajanje zdravstvene dejavnosti ločili od zasebne zdravstvene dejavnosti. Zakonsko preprečili prekrivanje in mešanje javnega in zasebnega izvajanja zdravstvenih storitev. Države in občine bodo podeljevale koncesike zasebnim izvajalcem samo v primeru, ko bo koncesija v javnem interesu, ne pa na zahtevo izvajalca.

5. Izboljšali regulacijo, upravljanje in delovanje zdravstvenega sistema.

6. Uredili trg z zdravili.

7. Spodbujanje zdravstvenega in kliničnega menedžementa. Spodbudili bomo analizo produktivnosti dela v zdravstvu v primerjavi z drugimi državami in z njeno pomočjo po posameznih področjih določili potrebe po zdravstvenih delavcih.

Rezultat? Slovenija po zadnjih podatkih OECD danes (deset let kasneje torej) za zdravstvo daje 8,6 odstotka BDP. zaradi plačnih razlik in s tem povezanega nezadovoljstva je velik del medicinskega osebja prepričan, da je njihovo delo slabo ovrednoteno in mizerno plačano. Manjka medicinskih sester in zdravnikov, zaradi česar je vlada posegla celo po ukrepu olajšanja prihoda tujcev. Razmerje med javnim in zasebnim zdravstvom še vedno skrbi za eno najbolj perečih debat v državi, čakalne dobe pa se niso skrajšale, ampak - podaljšale. Splošna ocena je, da bi javno zdravstvo samo potrebovalo zdravljenje, pravijo bolniki.

2012-2013 - vlada Janeza Janše (SDS, DL, DeSUS, SLS, NSi)

Pahorjevi vladi sta sledili druga Janševa vlada in vlada Bratuškove, ki sta sicer delovali v turbulentnih časih gospodarske krize, ko je bilo reševaje razsutega zdravstva in bančnega sistema bolj pomembno od reševanja razsutega zdravstva. Obe sta sicer imeli tudi načrt, kaj bi postorili v slovenskem zdravstvu, vendar je večinoma ustalo pri besedah na papirju.

Kaj so ponujali "Janševi"?

- Zagotovitev kakovosti in varnosti zdravstvenih storitev z neodvisnim zunanjim nadzorom in spodbujanjem mednarodnih akreditacij zdravstvenih ustanov.

- Vzpostavili bi standarde in normative zdravniškega dela, da se bo vedelo, koliko dela mora opraviti zdravnik za redno plačo v javni službi. Uvedli bi transparentno ločevanje med javno financirano in tržno ponudbo zdravstvenih storitev, da ne bo prihajalo do manipulacije z zasebnimi prihodki in javnimi stroški.

- Povečali avtonomijo in odgovornost menedžmenta. Uvedli bi sisteme motiviranja menedžmenta, poseben poudarek pa namenili najbolj ekonomičnemu, poenotenemu in preglednemu izvajanju nakupa opreme, medicinsko-tehničnih pripomočkov, medicinskega materiala in zdravil (možnost uvedbe centraliziranega javnega naročanja).

- Zagotovili povezovanje vseh ravni zdravstvenega varstva v enoten informacijski sistem.

- Motivirali bi ljudi za zdrav življenjski slog.

- S pomočjo informacijskih tehnologij bi vzpostavili standardizirane procese dela in stalno komunikacijo med zdravniki na primarni ravni in specialisti na sekundarni ravni.

- Med zavodi in izvajalci bi vzpostavili konkurenco, njihovo financiranje pa bi v največji možni meri podredili dejansko opravljenim storitvam, potrebam prebivalstva in kakovostnemu izidu zdravljenja.

- Izboljšali bi dostopnost do zdravstvenih storitev na perifernih področjih. In sprejeli ukrepe za povečanje vpisa na medicinsko fakulteto.

- Dopolnilno zavarovanje bi preoblikovali skladno z evropskimi direktivami na način, da bi zagotovili kritje košarice pravic iz naslova obveznega zdravstvenega zavarovanja.

- Preučili bi trg obveznih zavarovanj v primerljivih državah EU in če bi se te rešitve izkazale za primerne za slovenijo, bi uvedli sistem večjega števila ponudnikov obveznega zavarovanja.

Rezultat: Politična kombinacija je delo brez konkretnejših uspehov končala veliko predčasno. 

2013-2014 - vlada Alenke Bratušek (PS, SD, DL, Desus)

Napovedovali so, da bodo vzpostavili odziven, prožen, kakovosten in široko dostopen sistem zdravstvenega varstva, ki bo temeljil na solidarnosti in pravičnosti.

Konkretni ukrepi pa:

- interventni ukrepi za stabilizacijo javne zdravstvene blagajne

- koalicijska uskladitev in nato javna obravnava in sprejem Zakona o zdravstveni dejavnosti z jasno ločitvijo javnega in zasebnega

- vzpostavitev mreže javne zdravstvene službe in krepitev zdravstvenega varstva na primarni ravni z nadaljevanjem uvajanja referenčnih in učnih ambulant

- priprava strategije javnega zdravja s poudarkom na preventivnih programih in promociji zdravega načina življenja priprava sistemskih ukrepov za povečanje finančne vzdržnosti sistema zdravstvenega varstva in sicer priprava predlogov za spremembo zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju in preučitev možnosti preoblikovanja zdravstvenega zavarovanja.

Rezultat: Politična kombinacija je delo brez konkretnejših uspehov končala veliko predčasno. 

2014-2018 - vlada Mira Cerarja (SMC, SD, DeSUS)

Napovedali so: "Koalicija obljublja korektiv obstoječega zdravstvenega sistema v luči krepitve javnega zdravstva, upoštevaje njegovo finančno vzdržnost, s poudarkom na ohranitvi s pravicami čim bolj polnega obveznega zdravstvenega zavarovanja in jasnejše ločitve izvajanja javne in zasebne zdravstvene dejavnosti. Finančna vzdržnost obveznega zdravstvenega zavarovanja je prioriteta te koalicije. Koalicijski partnerji se nadalje zavezujemo, da bomo krepili javni zdravstveni sistem na način, da bodo imele vse zavarovane osebe enake možnosti do zdravstvenega varstva, ko ga bodo potrebovale in bodo do njega upravičene. Dostopno, kakovostno in učinkovito zdravstvo bo prioriteta te koalicije. Obvezno zdravstveno zavarovanje bo ohranilo svojo univerzalnost in dostopnost do zakonsko določenih zdravstvenih storitev ob solidarnem zagotavljanju sredstev. Do korupcije v javnem zdravstvu bomo zavzeli ničelno toleranco. Na področju opravljanja zdravstvene dejavnosti se bomo zavzemali za jasnejšo mejo med javnim in zasebnim izvajanjem zdravstvene dejavnosti."

Sestavili so celo seznam, ki se imenuje "ukrepi na področju zdravstvenega varstva in zdravstvenega zavarovanja". Zvenijo znano?

1. Zagotovitev finančne vzdržnosti obveznega zdravstvenega zavarovanja ob solidarnejši prispevni obremenitvi zavarovancev in čim večji ohranitvi obstoječih pravic.

2. Ukinitev prostovoljnega dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in njegova nadomestitev z dajatvijo.

3. Ureditev pravic in obveznosti iz obveznega zdravstvenega zavarovanja na ravni zakona.

4. Skupna javna naročila. Uveljaviti pregleden in enoten sistem javnega naročanja v zdravstvu in doseči učinkovito naročanje zdravil, medicinskih pripomočkov in druge opreme za potrebe v zdravstvu, za javno objavo nabavnih cen, vključitev in sprotno seznanjanje pristojnih ustanov s postopki javnega naročanja. V ta namen bomo poenotili in standardizirali materiale, opremo in postopke nabave, uporabe in vzdrževanja materialov, zdravil, opreme in IT sistemov.

Rezultat: Prostovoljno dopolnilno zdravstveno zavarovanje seveda še imamo, o solidarnejši prispevni obremenitvi se prav tako še naprej pogovarjamo, javna naročila veljajo za rak rano slovenskega zdravstva, nekatere čakalne dobe so se podaljšale za več kot 800 odstotkov. Cerarjeva zdravstvena ministrica Milojka Kolar Celarc je najbrž najbolj nepriljubljena članica vlade, kritike njenega dela je bilo slišati z vseh koncev. V tem času je postalo dokončno jasno, da so se v naših največjih zdravstvenih ustanovah odnosi med zaposlenimi zrušili na raven, ko ti dobrobit bolnikov niso vedno sposobni postaviti pred svoje razprtije in nezadovoljstvo.

Zdravnik v bolnišnici
Zdravnik v bolnišnici FOTO: iStock

"Šarčeva vlada"

In kaj napoveduje najverjetnejša bodoča oblast? "Potrebno bo zagotoviti stabilno, dolgoročno vzdržno financiranje ter kakovostno, varno in dostopno zdravstveno oskrbo ter jasno ločiti med javnim in zasebnim. Skrajševanje nedopustnih čakalnih čakalnih vrst bo naša prioriteta," pišejo. Nekaj podobnega je, kot vidimo, obljubljala že vrsta vlad prej, izkupiček dela pa je iz mandata v mandat bolj razsuto zdravstvo, ki menda – tako nekaj pogumnih zdravnikov – že "ubija paciente".

kaj navajajo med potencialnimi rešitvami?  "Za krajšanje nedopustnih čakalnih dob na razumno raven bomo v projekt skrajševanja čakalnih dob vključili vse javne ustanove, koncesionarje ter zasebnike. Pri tem bo glavni kriterij kakovost storitve in število lastnih zaposlenih izvajalcev in ceno storitev. Vlada bo zagotovila potrebna finančna sredstva za nadaljnje izvajanje tega projekta."

Velika težava slovenskega zdravstva je tudi kadrovska podhranjenost. Potencialna koalicija pravi, da bi to reševala s "kratkoročnimi in dolgoročnimi ukrepi". Med drugim bi pripravili "celostno strategijo zagotavljanja kadrovskih virov v zdravstvu in dolgotrajni oskrbi". Predlagajo tudi "sprostitev trga dela".

Predlagajo pa tudi "ohranitev prostovoljnega zdravstvenega zavarovanja pri čemer se ustvarjeni presežki vrnejo nazaj v storitve". Pretresli bi tudi košarico pravic iz obveznega zdravstvenega zavarovanja ter zobozdravstvene storitve vključili v osnovno košarico pravic.

Realnost, ki jih čaka ...

Seznam vseh težav slovenskega zdravstva bi bil na tem mestu enostavno predolg. Od pomanjkanja kadrov, nenavadnih plačnih razmerijih, odhajanja zdravnikov, izjemno slabih odnosov med zaposlenimi do zadolženih, finančno podhranjenih ustanov  ...

Zato kot "realnost", ki čaka Šarca, navedimo tisto, kar prizadene največ Slovencev. Čakalne dobe, katerih urejanje je tudi v predvolilnem boju poudarjal Šarec. Podatki so skrb vzbujajoči. Čakalne dobe vseh čakajočih z napotnico hitro so se v času Cerarjeve vlade podvojile, nad dopustno mejo pa celo potrojile. Nekatere čakalne dobe so se podaljšale za več kot 800 odstotkov, pravijo podatki Davida Breznikarja iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

- Otroci čakajo na operacijo kile osemkrat dlje ali dva meseca z napotnico hitro. Če imajo napotnico redno pa osem mesecev ali šestkrat dlje.

- Na prvi ginekološki pregled na sekundarni ravni je treba čakati z napotnico hitro pet mesecev, kar je osem in polkrat dlje kot pred štirimi leti.

- Šestkrat dlje bolniki čakajo na operacijo ščitnice z napotnico redno ali 20 mesecev.

- Trikrat, na 15 mesecev, se je podaljšala čakalna doba z napotnico redno za posege na ušesu in mastoidu.

- Na magnetno resonanco srca in koronark pridejo bolniki z redno napotnico na vrsto po devetih mesecih, to je trikrat dlje kot na začetku mandata Cerarjeve vlade.

- Skoraj trikrat dlje je treba z redno napotnico čakati tudi na operacijo karpalnega kanala, 13 mesecev.

- Prej kot v štirih mesecih ne pridete na vrsto za fizioterapijo, tudi, če imate napotnico hitro, več kot dvakrat dlje.

- Krčne žile vam bodo operirali dve leti po izdani napotnici redno, kar je dvakrat dlje kot na začetku mandata.

- Dvakrat dlje pa je treba čakati na operacijo na odprtem srcu z napotnico redno, kar je sedem mesecev.

Vlado, ki ji analitiki zaradi njene sestave napovedujejo zapleteno sodelovanje in ji pripisujejo potencial nestabilnosti, tako čaka veliko dela. Ogromno bo o njeni uspešnosti povedal prav odgovor na vprašanje ali ji bo uspelo vzpostaviti vzdržen zdravstveni sistem, v katerem ljudi ne bo strah, da bodo zboleli in potrebovali pomoč zdravnikov, zdravniki in medicinske sestre pa ne bodo že med izobraževanjem  razmišljali, v katero državo pobegniti po koncu izobraževanja.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (98)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

slabzadah
23. 10. 2018 08.11
+1
Jest grem spat
flatearth
11. 10. 2018 22.53
+2
Eva je kriva,zakaj ni pustila jabolka na miru,
flojdi
05. 10. 2018 16.20
-1
.vsa čast thinstoku..le kje so najdl tako lepo jabuko
Daoist
04. 10. 2018 13.43
Tisto, kar je gnilo je treba odstranit z nožom! Saj še Mlakar pravi: "ma tudi se z motorko bo šla glava preč!"
muci007
19. 09. 2018 09.16
+3
V zdravstvu bi morali sprejeti zakon, da se oprema naročuje tudi direktno pri proizajalcih mimo posrednikov.
muci007
19. 09. 2018 09.12
Dokler bodo posamezne resorje delili po strankah in ne po strokovnosti, ne bomo splavali.
glava2
16. 09. 2018 09.03
+5
standard, sami lažnjivci in nesposobneži!
NA LEVO ni OK
15. 09. 2018 17.29
+4
Beli bogovi me ne morejo več prepričat v Hipokratovo zaprisego skrbi za bolnike pač pa v skrbi za €. Lopovščina od direktorjev do najbolj uglednih zdravnikov. Čakalne vrste so tako dolge, da napotnice zastarajo. Po tem pa jovo na novo spet v vrsto.. Skrb za bolnika je v tem, da prej ko pride na vrsto -crkne. Mogoče je pa to cilj.
anakondabox
25. 08. 2018 17.58
Več je vročine in vlage, bolj se razvija gniloba in plesnivost. #klimanujno
leond1
25. 08. 2018 11.10
+4
gnilo jabuka predstavlja novo vlado s fakinom vred
mallonge
15. 08. 2018 17.16
+13
Pravijo, da bo SD vodil zdravstvo. BRAVO Šarko to!!!!!!!!!!!!! Zemljariču ne bo treba nič več lobirati in se skrivati. Udbaške firme s sedežem v Trstu, Žitari vasi in drugod bodo sedaj direktno v ministrstvu.
Terezinka
24. 08. 2018 15.57
-3
Žal bom sedaj rekla nekaj kar sem mislila, da nikoli ne bom. Na Kliničniem centru in v našem zdravstvu sploh bi res rabili nekoga kot je Zemljarič. Rabili bi trdo roko, ki ve kaj dela, ki zna zahtevati od podrejenih in jih tudi kaznuje če dela ne naredijo. Konec koncev si je treba priznati, da je pri gradnji prav on znal držati vse v nekih okvirih in delo za tisti čas res dobro naredil.
Terezinka
24. 08. 2018 15.58
-3
Mislim, da si pod njegovo kontrolo ne bi dovolili takih groznih nepravilnosti kot so bile pri kasnejših delih pa naj bo obnova vodovoda ali razne operacijske mize in nabave zdravil in materjala
muci007
19. 09. 2018 09.13
muci007
19. 09. 2018 09.14
Transformerji
15. 08. 2018 13.34
+7
Komaj čakam, da si razdelijo ministrstva - kajti potem bom šel osebno v parlament in pozval vse, ki lahko sprejmejo zakon o evtanaziji. Peljal jim bom v naš dom starejših občanov, kjer si bodo lahko ogledali rastlinice z gnijočimi telesi, ki jih oskrbujejo zaposlene z minimalno plačo, kjer se dela tudi ob sobotah in nedeljah, pa ponoči.... Potem jih bom vprašal, če je to normalno, si ne zaslužijo umreti brez bolečin? Jasno pa je, da se morajo s tem strinjati tudi vsi sorodniki in to oskrbo tako drago plačevati, da ne bodo fizično in psihično trpeli zaposleni z najnižjimi osebnimi dohodki!
Terezinka
24. 08. 2018 16.01
+1
Tvoj predlog ne bo rešil nepravilnost. Manjka nadzor, račun za vsako delo in kazen za razne korupcije. Podpiram pa razmišljanje o zares premišljenem zakonu o evtanaziji
Transformerji
15. 08. 2018 12.30
+4
Šarec, tisti junak moraš biti najprej ti - počisti dosedanje ozadje, potem bo lažje šlo novemu ministru. Kot predsednik vlade bi to moral tudi narediti - tako kot bi moral Cerar narediti državo pravno! Očitno bo gnilo še naprej......
Transformerji
15. 08. 2018 12.40
+3
Saj člani manjšinske vlade na morejo narediti nič drugega, kot da čisto vse še naprej gnije ......
Transformerji
15. 08. 2018 14.34
+1
Lepo, nekdo je optimističen. Če se to zgodi, bom začel verjeti celo v politike, ko pa v Boga ne morem - stara mama je nekoč rekla; če Bog v resnici obstaja, potem je najbolj pokvarjena svinja!
mallonge
15. 08. 2018 10.35
+1
Ni le to jabolko gnilo. Gnila je napovedujoča se komunistična gverila.
Terezinka
24. 08. 2018 16.02
+1
O poštenem komunizmu ni ne duha ne sluha. Vsi so približno isti
Enik
14. 08. 2018 22.03
-1
Kolorofdemany.. 😡
cirenij
15. 08. 2018 07.54
+4
Pa še nekaj. Za special. zdravstvene preglede lahko izbereš najkrajši rok (na netu ali po telefonu) Ampak v najbižji ustanovi čakaš npr. nekaj mesecev in za to ti povrnejo potne stroške. V drugi, bolj oddaljeni čakaš zelo kratek čas, tudi 10 dni, stroškov pa ne povrnejo, ker moraš koristit storitev v najbližji.
cirenij
15. 08. 2018 07.56
+9
Znanec, ki se pripravlja na zahtevno operacijo in potrebujue X specialističnih pregledov je za to porabil že na stotine litrov benzina benzina in seveda denarnih sredstev, pri mizerni penziji. Ave naše zdravstvo, ki ga vodijo neusposobljeni teoretiki in nimajo pojma o realnosti.
HellWolf
14. 08. 2018 20.55
+26
Oja, slovensko zdravstvo... nikoli zapolnjena luknja brz dna, po drugi strani pa masovno napajališče. In ve se kdo so to. Vsi levi rdeči baroni. Le zakaj se tolkrat vidi Zemljariča na obisku kje? Lobiranje. Kupujejo se isti materiali in ista oprema, sam da se petkrat preplača dobaviteljem, keri so v lasti rdeče hunte, al se jim samo plačuje provizije. In to je nedokončana zgodba, kera je zavita v nerazkrito tančico, kero ne upa oben dvignit, ker bi mu šla glava. Ne množično napajališče, samo par posameznikov fino kasira od njega. In ti bojo nardil vse, da ostane tko ko je. Neraziskano korito globoke države.
igy02
14. 08. 2018 20.55
+22
SD je pripravljen prevzeti zdravstveno ministrsvo. Bejžmo!
HellWolf
14. 08. 2018 22.45
+18
in pol na koncu, glede na sposobnost odprejo še pogrebni zavod... dvojni zaslužek. Ziher je ziher.
muci007
19. 09. 2018 09.20
Ne razumem, zakaj bi SD prevzela zdravstvo, saj jim tudi kmetijstvo ne gre.
mallonge
14. 08. 2018 20.54
+23
Pravijo, da bo SD vodil zdravstvo. BRAVO Šarko to!!!!!!!!!!!!! Zemljariču ne bo treba nič več lobirati in se skrivati. Udbaške firme s sedežem v Trstu, Žitari vasi in drugod bodo sedaj direktno v ministrstvu.
bavbav
14. 08. 2018 20.42
+5
Z zdravstvom ni nič narobe. Kaj vam ni jasno? Če bi bilo kaj narobe, bi ga že spremenili.
jazzie12
14. 08. 2018 20.05
+0
Pozivam k ustavi!
jazzie12
14. 08. 2018 20.05
+12
bavbav
14. 08. 2018 20.41
-1