Slovenija

Bodoča vlada: 'Vse je odprto, odločalo se bo na spodnji meji vstopa v parlament'

Ljubljana, 25. 03. 2022 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
24UR ZVEČER, D.L.
Komentarji
48

Eni so zanesljivi, drugi sposobni, tretji odločni in zaupanja vredni. Samohvale političnih strank ob vložitvah kandidatur mesec dni pred volitvami so ta teden letele druga za drugo. A ključno bo, komu bodo verjeli volivci. Pa ne samo glede na programe, ki so lahko le črka na papirju, temveč glede na dosedanje dosežke in odgovorno upravljanje z davkoplačevalskim denarjem, s čimer se pod črto ne more pohvaliti prav nobena vlada doslej. A ker smo pred ključnimi izzivi, tudi po epidemiji in ob vojni v Ukrajini, bodo te volitve še posebej pomembne. Ne le kdo bo zmagal, pomembno bo, kdo bo sestavil vlado.

Po javnomnenjskih anketah najvišje kotirata stranki SDS Janeza Janše in Gibanje Svoboda Roberta Goloba. In kdo z njima, če zmaga eden ali drugi? Ne samo kdo bo zmagal, pomembno bo, kdo bo sestavil vlado. O tem sta v oddaji 24UR ZVEČER razpravljala Aljaž Pengov Bitenc in Rok Čakš

Lahko vojna v Ukrajini koristi SDS?

Vojna v Ukrajini je premešala predvolilne karte in lahko koristi SDS, je prepričan Čakš. "Kolikor gre za tragično zgodbo z Ukrajino, je pisana na kožo politikom, kot je Janez Janša, ker gre za enega redkih, če ne edinega evropskega voditelja z vojno izkušnjo na visokih položajih," je dejal. Janša po njegovem mnenju zaradi te svoje izkušnje razmišlja proaktivno in se tudi tako obnaša v mednarodnem prostoru. 

Je Janševo angažiranje na mednarodnem parketu namenjeno zgolj domačemu volivcu?
Je Janševo angažiranje na mednarodnem parketu namenjeno zgolj domačemu volivcu? FOTO: Vlada RS

Pengov Bitenc je do potez, ki jih je vlada potegnila ob vojni v Ukrajini, bolj kritičen. "To, kar se gre gospod Janša s temi svojimi kvazi pobudami o reševanju vojne v Ukrajini, je zgolj in samo neko signaliziranje, ki naj bi sfabriciralo neko njegovo državniško držo, mislim pa, da vse skupaj v praksi pomeni bore malo, je izključno neka poza za domače potrebe," je dejal. Ob tem ocenjuje, da bodo volivci, ki bi jih Janša s tem potencialno pridobil, šli primarno iz bazena NSi. 

Medtem ko Pengov Bitenc poudarja, da Janševe poteze niso usklajene na evropski ravni, da nimajo širšega mandata in celo povzročajo kar nekaj skrbi, pa Čakš meni, da se prah dviguje predvsem doma. "Če gledamo tuje medije, so te poteze, ki jih Janša vleče na mednarodnem parketu, pozdravljene pozitivno kot izraz poguma, podpore Ukrajini," je ocenil. 

"Se je pa opozicija znašla v kočljivem položaju, ker se je kontekst predvolilne kampanje z vojno v Ukrajini in njenimi posledicami drastično spremenil. Oni so računali, da se bomo pogovarjali o napakah vlade v času koronakrize, zdaj pa volivce in cel svet zanimajo povsem druge stvari. In v teh stvareh je vlada zelo proaktivna, celotna koalicija je zelo proaktivna in ta proaktivnost ji nedvomno koristi," je prepričan Čakš.  

"Edini, ki je razumel trenutek in se znal pravilno odzvati na Janševo pobudi za obisk Kijeva, je bil Robert Golob, ki ga je pohvalil in s tem dobil tudi legitimnost, da Janšo kritizira, kadar je potrebno. Medtem ko KUL kritizira praktično vse, kar počne ta vlada, in je zato v tej kritiki nelegitimen," je dodal. Pengov Bitenc pa: "Mislim, da je gospod Janša zadnji, ki lahko nekomu odreka legitimnost, in posledično tudi trditve gospoda Čakša tukaj ne pijejo vode." Po njegovem mnenju je Golob, s tem ko je Janšo pohvali, temo umaknil z mize in lahko naprej gradi svojo kampanjo. "Janševo ravnanje v Ukrajini je v osnovi slovenska notranjepolitična zgodba," je prepričan. 

Ne moremo se delati, da vojne v Ukrajini ni in da nima svojih vplivov na mednarodno okolje in tudi na Slovenijo, je na to odgovoril Čakš, ki vztraja, da je kriza voda na mlin vladi. "Ta kriza je v ospredje postavila vsebinska vprašanja in je postavila vlado v proaktivni položaj, kar je njihova trenutna volilna prednost. Zaradi tega preobrata se je opozicija, ki je prej imela boljše izhodišče, znašla v podrejenem položaju, kjer kritizira in ne daje nekih pametnih rešitev," je ocenil. 

Bolj kot za zmago gre za vprašanje, kdo bo sestavil koalicijo

Pengov Bitenc meni, da je veliko odvisno od dinamike na levi strani. "Če se slučajno zgodi, da Robert Golob dobi večino kot posamezna stranka, ampak da KUL kot koalicija dobi podoben ali cel malo manjši rezultat, se zna zgoditi, da bomo dolgo časa gledali sestavljanje vlade, ker je levica nagnjena k velikim egom na majhnem prostoru. Če pa se zgodi, da bi premier Janša na nek način osporaval rezultat volitev, potem pa imamo lahko zelo napet začetek poletja," napoveduje.   

Za Čakša pa je bistveno, koliko zaveznikov posamezne strani se bo uvrstilo v državni zbor, saj se rezultat volitev ne bo odločal na neposrednem zmagovalcu. Na desni Janša brez NSi in Povežimo Slovenijo ne more računati na sestavo vlade, na drugi strani pa je vprašanje, koliko strank KUL se bo sploh uvrstilo v parlament in s kakšnim rezultatom. Vprašanje je tudi Levica, oziroma ali bodo poslanci z bolj ekstremnimi stališči pripravljeni sprejemati kompromise, je pojasnil. "Tu je veliko neznank, vse je odprto, odločalo pa se bo na spodnji meji vstopa v parlament."

Pomembna je tudi udeležba, višja, kot je, težje je manjšim strankam doseči parlamentarni prag, je dodal. "V tem pogledu bo zelo pomembo, kakšna bo volilna udeležba, ker imamo toliko strank na meji štirih odstotkov."

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1