Slovenija

'Ne morejo govoriti o vpletenosti v kriminal'

Ljubljana, 09. 09. 2009 09.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Odredba Dnevniku prepoveduje nepravilno poročanje o Ceranijevi domnevni vpletenosti v škandale, opozarja odvetnica. V Dnevniku medtem trdijo, da imajo dokumentacijo o njegovi poslovni preteklosti, "ki pa je ne smejo objaviti".

''Pri začasni odredbi ne gre za prepoved poročanja o Pierpaolu Ceraniju,'' je opozorila odvetnica Nina Zidar Klemenčič. ''Gre za prepoved poročanja o njem z navajanjem, da je vpleten v številne zgodbe s kriminalnim ozadjem in uporabo besede kontroverzen v povezavi z dvema dogodkoma – domnevni škandal v Bolgariji in prodaja zdravil v Eriterji. Prva zadeva je pravnomočno zaključena in so bile vse obtožbe zoper Ceranija zavržene. Druga zadeva je popolna izmišljotina. Cerani ni nikoli prodajal nobenih zdravil v Eritrejo. To je vse,'' je dodala.

Cerani je lastnik in direktor tržaške družbe Iniziative Generali 96, ki je 27. julija kupila 30-odstotni delež družbe Kolonel, ki ima v lasti 78 odstotkov Centra naložb, ki pa je 71-odstotna lastnica Infond Holdinga. 21. avgusta ga je nadzorni svet Infond Holdinga imenoval za direktorja družbe.
Cerani je lastnik in direktor tržaške družbe Iniziative Generali 96, ki je 27. julija kupila 30-odstotni delež družbe Kolonel, ki ima v lasti 78 odstotkov Centra naložb, ki pa je 71-odstotna lastnica Infond Holdinga. 21. avgusta ga je nadzorni svet Infond Holdinga imenoval za direktorja družbe. FOTO: Dokumentacija Dela
Sodnica je že zavrnila Dnevnikov ugovor in obdržala začasno odredbo v veljavi. Dnevnik bo vložil pritožbo zoper sklep, o njej bo odločalo Višje sodišče.

In še to omejeno na časovni okvir do trenutka izdaje začasne odredbe. ''Če se po izdaji začasne odredbe zgodi kar koli, kar bi lahko bilo pomembno v povezavi z eno ali drugo zadevo, o tem lahko poročajo. Prav tako lahko poročajo o vsem drugem v povezavi s Ceranijem. O njegovih poslih, ravnanjih, poslovanju in tako dalje. Ne morejo pa posplošeno govoriti o vpletenosti v zgodbe s kriminalnim ozadjem, brez kakršnih koli konkretnih navedb, povsem posplošeno,'' je zagotovila.

'O Ceraniju smo poročali v skladu s pravili'

V Dnevniku so nasprotno prepričani, da poročanje ni posegalo v osebnostne pravice Ceranija: ''Dnevnik je o njem poročal skladno z uveljavljenimi pravili novinarske stroke ter skladno z novinarskim kodeksom.'' Odgovorni urednik časnika Ali Žerdin je ponovil, da so "novinarji Dnevnika Ceranija večkrat zaprosili za pogovor, nameravali so se udeležiti napovedane novinarske konference, ki je bila potem odpovedana, s Ceranijem so bili dogovorjeni za intervju, ki je bil tik pred zdajci preložen, potem pa brez pojasnil odpovedan. S Pierpaolom Ceranijem smo bili v telefonskem stiku, vendar je sogovornik pogovor prekinil."

Dnevnik po besedah Žerdina razpolaga z verodostojno dokumentacijo o Ceranijevi poslovni preteklosti, ''ki je pomembna tudi za razumevanje sedanjega dogajanja, vendar vsebine zaradi začasne odredbe ne more objaviti. S tem je izrecno prizadet interes javnosti, da se seznani s pomembnimi dejstvi. Cerani je z nakupom deleža v družbi Kolonel vstopil v lastniško verigo, ki prek Infond Holdinga, Centra Naložbe in Pivovarne Laško sega do Mercatorja, največje gospodarske družbe v državi, v lastniški verigi pa je še ključen del slovenske industrije pijač in medijske industrije," je poudaril.

Zbiranje podpisov za razrešitev sodnice

Začasno odredbo je kmalu po njeni izdaji obsodilo tudi Združenje novinarjev in publicistov.

Podporo Dnevniku so izrazili tudi v društvu Protikorupcijsko zavezništvo, kjer so na sodni svet naslovili predlog za odpoklic sodnice na ljubljanskem okrajnem sodišču Katarine Novšak Kaplan, "ki je časniku Dnevnik z začasno odredbo prepovedala poročanje o italijanskem poslovnežu Pierpaolu Ceraniju". Pod zahtevo se je do zdaj podpisalo 23 članov, podpise pa še zbirajo.

Po njihovem mnenju je odločba sodišča protiustavna, saj ''ustava zagotavlja svobodo izražanja misli, govora, javnega nastopanja in tiska ter določa, da so sodniki pri opravljanju svoje funkcije neodvisni. Ustava tudi določa, da lahko državni zbor na predlog sodnega sveta razreši sodnika, ki pri opravljanju sodniške funkcije krši ustavo ali huje krši zakon." Odredba je ''škandal, ki v temeljih maje avtoriteto in ugled domačih sodišč'', so prepričani v Protikorupcijskem zavezništvu. S tako odločitvijo želi po njihovem mnenju sodnica "pod krinko zakonitosti zavezati jezike medijem, javnosti in posameznim državljanom pa preprečiti, da bi bili vsestransko informirani, da bi lahko zavzemali do pojavov in stališč lastna mnenja in zavarovali osebne in skupne koristi".

Tovrstne odredbe večkrat neučinkovite?

''V primeru omejevanja svobode izražanja se začasne odredbe o omejitvi poročanja, kot je bila izdana Dnevniku za poročanje o Pierpaolu Ceraniju, uporabljajo izjemoma, pa še neučinkovite so,'' je dejal Jurij Žurej iz Evropske pravne fakultete. Meni, da je bolj učinkovita zahteva objave popravka in odgovora oziroma zahteva odškodninske odgovornosti. Dnevnik ima po zavrnjenem ugovoru zoper začasno odredbo o omejitvi poročanja o poslovni preteklosti Ceranija možnost pritožbe in tako bo moralo sodišče presoditi, ali gre v tem primeru "za take okoliščine, da pač to začasno odredbo opravičujejo ali ne", je pojasnil.

Dnevniku v primeru kršitve grozi denarna kazen v višini 50.000 evrov, vendar do sedaj ni plačal nobene kazni. Če bi kršil začasno odredbo, bi moral plačati kazen sodišču oziroma državi in ne Ceraniju.

Na vprašanje, ali okoliščine po njegovem mnenju takšno odredbo opravičujejo, je dejal, da konkretnega primera ne bo komentiral, in poudaril, da se takšne odredbe tudi v tujini uporabljajo izjemoma. Ob tem se je vprašal, kako bi nekomu, ki bi isto, kar je pisal Dnevnik, objavil na internetu, to preprečili. Sicer pa je v takih primerih, kot pojasnjuje, osnovno pravilo to, da se "zmeraj tehta med pravico ljudi, da so obveščeni, in pravico posameznika, da se ne kali njegov ugled in ne krši njegova zasebnost". To se presoja "od primera do primera". Pri politikih ali drugih osebnostih se upošteva tudi poseben interes javnosti, ki pa "mora biti vezan ne na radovednost, ampak na interes, ki je objektiven interes družbe", poudarja.

V konkretnem primeru bi bil lahko po njegovih besedah interes, da je v družbah, katerih lastnik bo postal, toliko in toliko zaposlenih, ki želijo ugotoviti, kdo je lastnik, kaj dela in podobno. Drugo pa bi bilo, "če bi pisali o Ceranijevi ženi, kar nima nobene zveze z zgodbo".

Novinarji brez meja so zgroženi

Edini legitimen razlog za prepoved pisanja o poslovni preteklosti Pierpaola Ceranija bi bil lahko, da bi se poslovnežu zaradi tega zgodila velika škoda. Razlogov za prepoved sicer ne poznam, menim pa, da je vnaprejšnja prepoved pisanja najhujša oblika cenzure. Medijski poznavalec Peter Lah

V organizaciji 'Novinarji brez meja' so zgroženi nad odločitvijo sodnice ljubljanskega okrajnega sodišča. Ocene sodnice so po njihovem "povsem neverjetne in nesprejemljive v državi članici Evropske unije". ''Če so dejstva, o katerih je poročal Dnevnik, resnična, časnik o njih lahko poroča v kakršnem koli tonu in pri tem uporablja katere koli besede želi. Delo sodnice ni, da zavzame stališče, kako dobro novinarji pišejo. Imeti mora čuden pogled na svojo vlogo, če napeljuje na misel, da je natančnost manj pomembna od načina, kako so dejstva predstavljena."

Prav tako se sprašujejo, kako lahko sodnica trdi, da javni interes ni kršen ali da je javnost še naprej primerno informirana, ''ko pa je novinarjem dovoljeno pisati o Ceraniju in njegovih gospodarskih dejavnostih le v pozitivnih tonih''. "Ohranjanje prepovedi proti Dnevniku je jasen akt cenzure, ki je nesprejemljiv v državi, ki je pred komaj letom dni predsedovala Evropski uniji." V organizaciji zato rotijo sodišče, naj brez odlašanja prekliče prepoved ter ''omogoči Dnevniku in ostalim slovenskim medijem, da svobodno pokrivajo vse vidike gospodarskih aktivnosti v državi''.

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
09. 09. 2009 21.21
Buena Vita
09. 09. 2009 21.21
pa so imeli le novinarji prav pokazali so avtentične dokumente o obsodbi ceranija,in to pravnomočni zdej pa sodniki cvilijo
K_K
09. 09. 2009 14.33
Tale Žerdin je navaden osel. Če za nekoga napišejo, da je kontraverzen, to ni informacija, pač pa komentar, njihova sodba o njem. Če Dnevnik gugla in kopira italijanske članke potem naj to naredi korektno in v celoti: prepišejo en del članka "domnevni škandal v Bolgariji" in izpustijo podatek, da je "vse pravnomočno zaključeno in so bile vse obtožbe zavržene". Jasno je, da tako celovito poročanje ne gre v betice Dnevnikovim pisačem. Drugo poročanje pa je, da je "Cerani prodaja zdravila v Eritreji". Popolna izmišljotina v novinarskih bučah. Osli novinarski, sami in prostovoljno vtaknejo glavo v giljotino. Ps: Ne branim ali obtožujem Ceranija, še manj pa te zgagarske pisune.
hrcekmuri
09. 09. 2009 14.24
ali ni nekje nekaj pisalo o totalitarnem sistemu
Buena Vita
09. 09. 2009 14.10
SEVEDA SLOVENSKI SODNIKI DRŽIJO ZA MAFIJO IN KRIMINALCE IN LOPOVE IN ZLOČINCE PA BUČMANI,FUL HITRO SE STREZNITE,KAJ BODO DRŽALI ZA NAS DRŽAVLJANE,KDO SMO PA MI SIROTINJA KI JE CELO BOGU TEŽŽŽŽŽKAAAA TIST KI IMA FUL DENARJA,TIST JE TA PRAV,NJEMU JE TREBA BIT POKOREN IN PRIZNAJTE---SLOVENSKI SODSTVENI RED JE POKOREM NNAJVEČJIM BANDITOM,MAFIJI IN KRIMINALCEM--DRŽIJO Z NJIMI KOT PRIBIT ŽEBELJ
matilda09
09. 09. 2009 13.16
Iz miši naredijo slona- mediji.
matilda09
09. 09. 2009 13.14
Na Kanalu A se prav zazna evforija v govorjenju, ko poročajo. Človeku gre kar kurja polt po rokah, tako so udarni. Velikokrat neresnice trosijo.
alibaba
09. 09. 2009 13.03
Moj komentar se ne nanaša na konkreten primer, je pa zadeva priložnost pogledati širšo sliko. Gospe odvetnice tudi ne poznam, o njenem delu (kar je mogoče prebrati) pa nimam vedno dobrega mnenja. Vse pa kaže, da je s svojim načionom dela zelo uspešna. Vsaka zgodba pa ima dve plati. Dokler bodo novinarji "branili" pravico svojih kolegov tudi v primerih, ko mediji objavljajo popolne izmišljotine (in tebga je vse več in še najboljši primer je kanal a), do takrat je tudi zanje moj odgovor eden sam - prosim, ne zlorabljajte moje pravice biti obveščen v obrambo objavam laži!
CezDrnInStrn
09. 09. 2009 12.19
Dnevnik,Delo, Večer,SN...........laži,natolcevanje in podpiranje partije! Resnica je samo njihova prva!Pa ni važno kakšna je ! Davno je bilo,ko sem še časopis kupil !Sedaj raje spijem pivo ! Na zdravje !
vetlan
09. 09. 2009 11.37
Dnevnik oz. Nedeljski dnevnik je čisto v redu časopis. Vsebuje dosti resnične informacije za razliko od Dela, v katerem zadnje čase novinarje usmerjajo. Ali mogoče želite, da vam prekrivajo resnico? S prekrivanjem resnice smo daleč prišli. In da to spravi Slovenijo v čudno luč? Ali ni boljše, da uni, ki spravljajo Slovenijo v čudno luč malo razmislijo kaj počnejo. Hvala bogu, da imamo svobodo tiska. Vi pa lahko sami razmislite kaj je lahko res in kaj ni res (primerjate več virov informacij, tudi tujih). Zato pa imate možgane.
zakretene
09. 09. 2009 11.19
In kje so bila takrat sodišča?
slo_veter
09. 09. 2009 11.09
se še spomnite .. ko je Dnevnik objavil tajne dokumente iz zunanjega ministrstva v času ko je šlo Kosovo po svoje. Vse skupaj je spravilo Slovenijo v čudno luč, pa še takrat smo predsedovali EU . Kje je bila odgovornost do Slovenije takrat??? ..res škoda dreves, ki padajo za to da se Dnevnik tiska.
Jennyh
09. 09. 2009 11.05
Ok, priznam...men tud tale tip že na deleč smrdi! To je več kot očitno,da neki pr temu poslu ne štima. Vendar je znano,da Dnevnik,ni najbolj korekten časopis. Velikokrat poročajo o stvareh, na način,ki ni primeren. Če so človeka obtožili oz. napisali,da je bil vpleten v kriminalna dejanja, pa zato ni dokazov, potem gre za nekorektno poročanje! Medijska svoboda je steber demokracije, vendar pa le-ta ni absolutna. Mediji imajo tudi svoje odgovornosti.
petdan
09. 09. 2009 11.03
In potem takšni sodniki hočejo imeti še večje plače? Kam plujemo ...
matilda09
09. 09. 2009 09.56
Sigurno, da je svoboda govora, vendar ta naj bo resnična. Novinarji si vse privoščijo. Napišejo : ta in ta naj bi.... Seveda moramo biti ljudje obveščeni, vendar je še daleč do novinarske etike in morale. Je nimajo. Naslovi v Slov. novicah so pa pod vso kritiko. Vendar so še pametni ljudje, ki ne nasedajo vsemu kar je napisanega, saj papir vse prenese.
zakretene
09. 09. 2009 09.55
Slovensko sodstvo - Nigerija in Severna Koreja sta zlati v primerjavi z nami. Bivšei šef partije ustavni sodnik - tega niti v Severni Koreji ni...
nevica
09. 09. 2009 09.48
Kjer je dim je tudi ogenj. Prav gotovo o skrajnem poštenjaku ne natolcujejo z škandali.
CezDrnInStrn
09. 09. 2009 09.45
Zadnji čas,da je eden stopil na prste telim lažnjivim kljukcem od novinarjev, ki obsodijo človeka, preden je obsojen ali pa sploh ni !
djdj
09. 09. 2009 09.41
Ljudje imajo pravico vedeti. Kako bi bilo če bi vsi zahtevali prepoved(politiki predvsem).
-speed-
09. 09. 2009 09.40
Sta se pa najdla z Boškecom ni kaj,istega kova....