Slovenija

'Ne morem več gledati te vsakodnevne črnogledosti v javnih nastopih vodilnih, te apokaliptičnosti'

Grosuplje, 06. 04. 2020 17.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin je v pogovoru s športnim dnevnikom EkipaSN spregovoril o edinstveni situaciji, v kateri se je zaradi pandemije novega koronavirusa znašel nogomet, o svoji vlogi pri donaciji zaščitne opreme, pa tudi o tem, kaj pričakuje od naših politikov in če sam razmišlja, da bi šel na to pot.

Prvi mož Uefe Aleksander Čeferin je v obširnem intervjuju s športnim dnevnikom EkipaSN spregovoril o trenutnih razmerah in spremenjenem svetu, v katerem smo se znašli zaradi pandemije novega koronavirusa. Priznal je, da je krizo sprva podcenjeval in si ni predstavljal, da se bo razvila do teh razsežnosti: "Kar zadeva popolno nepripravljenost kogarkoli na kaj takega, pa vam lahko kot zanimivost in dober oris povem, da sem šel za nazaj gledat, kaj vse so naši strokovnjaki z vseh mogočih področij predvideli ob načrtovanju EP. Ker gre za prvenstvo v toliko različnih državah, so bili scenariji resnično številni. Predvideli so vse najhujše varnostne težave, vse najhujše politične zaplete, smrti raznih državnikov in še marsikaj drugega. Če bi me vprašali še pred kratkim, bi rekel, da so predvideli čisto vse mogoče. No, zdaj pa vemo, da so predvideli vse, razen tega, kar se dogaja trenutno. Tega ni imel v glavi nihče."

Aleksander Čeferin, predsednik Uefe.
Aleksander Čeferin, predsednik Uefe. FOTO: Aljoša Kravanja

Spregovoril je tudi o možnosti, da se bodo sezone nogometnih lig, ki spadajo pod okrilje Uefe, do konca odigrale pred praznimi tribunami. Dejal je, da se verjetno ogromna večina ljudi strinja, da je bolje izpeljati sezono brez igralcev, kot je sploh ne izpeljati. "Če ste nogometni navdušenec in imate možnost do konca poletja ostati povsem brez nogometa, druga možnost pa je nogomet na televiziji, ob tem pa pač ne morete na tekmo. Verjamem, da boste vendarle izbrali nogomet na televiziji, pa če še tako radi hodite na tekme ali če vam je še tako težko gledati – kar je seveda tudi meni – tekmo pred praznimi tribunami. Sploh pa bi bil v teh dneh kakršenkoli nogomet odrešitev, mislim, da imamo vsi dovolj gledanja studiev, v katerih se že več tednov sredi voditeljeve mize vrti velikanski virus," je povedal. Glede nadaljevanja sezone Lige prvakov je poudaril, da je vse odvisno od pandemije – "Tukaj smo nemočni in na tem področju nismo strokovnjaki. Videti moramo, kako se bo to razvijalo, kako se bodo odzvale posamezne države, kakšno bo zdravstveno stanje ljudi."

Pomagati Sloveniji je zanj dolžnost

Glede pomoči naši državi z zaščitno opremo je predsednik Uefe poudaril, da mu njegova funkcija prinese številna poznanstva in povezave z izjemno vplivnimi ljudmi. "Recimo bobu bob: ob mojem mednarodnem delovanju na tej ravni je meni vsekakor lažje poklicati marsikoga, kot pa je to za nekoga, ki je ne glede na položaj v naši državi do zdaj v svoji karieri deloval zgolj izrazito lokalno," razlaga Čeferin in odločno dodaja: ker ima to možnost, je njegova dolžnost, da pomaga.

Povedal je, da sta ga minister za obrambo Matej Tonin in minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek po njegovih uspešnih začetnih operacijah še prosila za pomoč pri nakupu zaščitne opreme, da pa se s premierjem Janezom Janšo ni slišal. Razkril je, da prihaja še donacija iz Kazahstana, poleg tega pa je vladi uredil še kontakt za nakup. Dejal je, da se je pri tem zelo izpostavil in izrazil upanje, da bo v celotnem procesu nakupa država dovolj odzivna. "Osebno sem prosil, naj našo vlado povežejo neposredno s proizvajalci, in dobil sem informacijo, da so jo povezali. Zdaj pa res iskreno upam, da bomo odzivni, da bomo hitri in da ne bo kakšnega problema," je še poudaril.

O vstopu v politiko še ni razmišljal

Maske, ki jih je Čeferin zagotovil Sloveniji.
Maske, ki jih je Čeferin zagotovil Sloveniji. FOTO: 24ur.com

Novinar Ekipe ga je v pogovoru vprašal tudi, če razmišlja o vstopu v slovensko politiko. "Uh, ne vem, težko rečem. Nisem se še nikoli ukvarjal z razmišljanjem o tem, kaj šele s čim bolj konkretnim. Nisem še razmišljal o tem, ali bi lahko kandidiral za katerega od državnih položajev in če bi kandidiral, kakšno podporo lahko dobim," je dejal.

Potrdil je, da je v zadnjem času dobil veliko takšnih predlogov. "Ampak za zdaj sem predsednik Uefe in razmišljam le o tem. Sem se pa v življenju navadil na to, da je pri takih stvareh bolje biti tiho. Oziroma reči zgolj, da je treba uživati v tem trenutku in dobro opravljati svoje delo kaj bo prinesla prihodnost, pa bomo videli," je Čeferin odgovoril na vprašanje, ali bi ob priljubljenosti, ki jo uživa v Sloveniji, zmagal na parlamentarnih volitvah oziroma za predsednika Slovenije.

Prepoved gibanja med občinami se mu zdi prestrog ukrep

Dejal je, da je v samoizolaciji doma, kjer gre velikokrat v naravo in teče ter se sprehaja. Priznal je, da je že precej nervozen, saj videokonference niso enake kot normalni sestanki, rad pa ima tudi stik z ljudmi, potovanja in dogodke v različnih krajih.

Dejal je, da ukrepe države sicer spoštuje in ostaja v domači občini. "Imam pa ob tem skromno mnenje nestrokovnjaka, da je to pretiran ukrep. Če ljudje lahko hodijo v službo in jih po dvajset sedi v eni sobi, ne razumem, zakaj se ne bi odpeljali v naravo v neko drugo občino, se sami sprehajali in tam spoštovali ostale ukrepe. Moja občina je res zelo lepa, nimam prave potrebe oditi drugam in bom pač doma, dokler ne dovolijo drugače. Mi je pa ta ukrep res nesmiseln," pravi Čeferin.

'Moral bi povedati, da je situacija resna, hkrati pa dati ljudem optimizem, upanje'

Zelo strasten je bil v odgovoru na to, če je bolj na strani slovenske zdravstvene stroke kot politike. "Poglejte, trdno sem prepričan, da bi bilo treba poslušati predvsem zdravstveno stroko, hkrati pa bi morali v prvi vrsti poskrbeti za medicinske delavce," je bil odločen Čeferin, povedal pa je tudi, da dobiva prošnje zdravstvenega osebja, naj jim pomaga.

Poudaril je tudi, da bi morali nastopi voditelja države, ministrov in vsakega govorca biti drugačni. "Moral bi povedati, da je situacija resna, hkrati pa dati ljudem optimizem, upanje. Ne moremo ljudem vsak dan govoriti 'veselite se še danes, jutri bo hujše'. Tega ne moremo početi, tega ne smemo početi, ljudem se bo zmešalo," je bil strasten Čeferin. Poudaril je, da bo epidemije in tega stanja konec ter da je sicer prav, da čutimo nek strah in sledimo ukrepom. "Toda za božjo voljo, a se resnično ne da ljudem podariti enega nasmeška, ene tople besede, pozitivnega pristopa. Zakaj ne moremo ljudem reči, da so dobri, da naj zdržijo še malo, da bodo s tem pomagali zdravju in ekonomiji," je razmišljal Čeferin. "Ne morem več gledati te vsakodnevne črnogledosti v javnih nastopih vodilnih, ne morem več gledati te apokaliptičnosti. Res mi ni všeč," je še dodal na koncu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1478)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mirko Igor
28. 04. 2020 21.35
G. Čeferin veliko ste dosegeli in na vsak uspeh Slovenca sem ponosen. Res je narod rabi pozitivo. Tudi od vas, ob graji je sigurno tudi kaj za pohvaliti. Predvsem je enostavno mučno gledati vsakodnevno negativo POPTV ja , ki ni primerljiva z nobenim politikom.
Sortegilio
08. 04. 2020 08.43
+4
Ceferina hočejo za naslednjega premiera. Šarec je že preteklost
streetboy
07. 04. 2020 21.56
+9
Še sreča da hodim v službo, s sodelavci smo fizični delavci, pri delu ne moremo držati predpisane razdalje, delamo že ves čas te kao karantene pa ni nobenemu nič. Enostavno pozabiš da so drugačne razmere. Zboleli bomo prej zaradi prehrane, ves čas samo sendviči, prej si lahko šel kam na toplo malico sedaj je muka iti v trgovino. Zvečer pri poročilih pa Kacin in Janša resna in dramatična kot pogrebca. Karantena nam ne bo pomagala, pomagalo nam bo delo. In pošteno plačilo. S to karanteno vse prelagajo na poznejši čas.
FAUSTOS1
07. 04. 2020 19.07
+14
Prosim ,da ustanovite stranko in boste zmagali na volitvah z cca med 65-75 % ter samostojno vladali brez izsiljevalskih strank in kvizlingov.
širimresnico
07. 04. 2020 17.21
-14
kresal, janković, bratušek, cerar, šarec...sedaj pa mafijski odvetnik brez enega dosežka v življenju....jure jankovič ne bo odgovarjal na vprašanje , če je sin zorana jankovića...pa , kje jih levaki najdete te vaše bebčke in kriminalce....
nnanna
07. 04. 2020 18.03
+26
strah pred odličnim čeferinom je neizmeren!
širimresnico
07. 04. 2020 18.30
-14
v čem pa je odličen?a ni bil marjan tudi odličen, pa cerar pred tem, pa.....ta kandidat je enak prejšnjemu...
alenka.NN
07. 04. 2020 16.53
+33
bravo Aleksander....končno nekdo, ki se ne boji zastraševanja glasnogovornika kacina in njegovih naročnikov
mosqito
07. 04. 2020 15.13
-10
LEVNUHI imajo nov obraz za volitve.... Še ne dolgo nazaj so se vsi v en glas drli...ni večjega oderuha kot so odvetniki...!! Hahaha
mosqito
07. 04. 2020 15.11
-5
Levakom grozno paše karantena... JIM DELAT NI TREBA...VEČINA LAŽNIH SOCIALCEV IZ METELKOVE IN ROGA.
JApajaDAja
07. 04. 2020 14.17
+19
nekdo širi ljubezen , mir, optimizem, dobro voljo, smeh, upanje.....po svetu, ta drugi pomagajo pri širitvi korone! kdo je "naš"?
riss
07. 04. 2020 13.36
-13
Če je uspešno zastopal Jankoviće in Strojane, ter druge Kradislave Uzmoviće, pomeni, da je obremenil proračun za kar veliko denarja. Mogoče pa nam Aleksander še kaj povrne preko svojih prijateljev, kot so "Alibaba",... Samo ne vem kaj bo z neodvisnim sodjem, če je Čeferin res LEVI, njegov brat pa na zelo pomembnem položaju.
SLObunkeljn
07. 04. 2020 14.58
+25
Streznitev
07. 04. 2020 15.16
-11
leond1
07. 04. 2020 15.29
+1
zagovarja lopovščino in kriminal potem se ve koliko je pošten
zemljan10
07. 04. 2020 12.57
+14
Trenutno smo vsi Slovenci v zaporu.
Streznitev
07. 04. 2020 13.09
-12
To je tvoj domet? In kje je polovica ostalega sveta?
JApajaDAja
07. 04. 2020 14.19
+0
naj ta zapor traja še vsaj 2 tedna...., da se nam ne bo maščevalo...s tem bi tudi vstop "cele eu" brez kontrole bil mogoč...nočem tega scenarija!
susanoy1
07. 04. 2020 12.48
+31
Vsa cast Aleksander. Vse si tako dobro povedal👍👏👏👏👏👏. Sploh glede izrednih razmer,ki so trenunto v nasi drzavi. 👍
Streznitev
07. 04. 2020 13.12
-3
Še bolje si povedal glede razmer v futbalu: Tukaj smo pa nemočni in na tem področju nismo strokovnjaki. Videti moramo, kako se bo to razvijalo, kako se bodo odzvale posamezne države, kakšno bo zdravstveno stanje ljudi in se nasmejal v kamero svojim navijačem.
BETONSKI
07. 04. 2020 12.13
-4
Sezono speljati brez IGRALCEV to je napisano ,tega se pa ne more,ali pač.
JApajaDAja
07. 04. 2020 12.20
-3
Streznitev
07. 04. 2020 13.13
-7
Ne bo povsem brez gledalcev. Prisotni bojo smeškoti.
jodr
07. 04. 2020 11.32
-29
Levaki, ne želite si, da bi bil g. Čeferin predsednik vlade. Potem je konec z vašimi krajami slovenskega premoženja. Tovarišijsko delovanje potem odpade. Po pol leta vladanja ga boste sami "požrli"
VolkBrenin
07. 04. 2020 11.33
+23
VolkBrenin
07. 04. 2020 11.35
+27
vi sektaši boste požrli sami sebe od histerije...ker je G. Čeferin izjavil....živjo , kako ste....
Mirko Igor
07. 04. 2020 12.11
-6
Vovkec daleč si ti od levaka. Veš kakšna je razlika me levakom in boljševikom?. Velika.
Mirko Igor
07. 04. 2020 12.16
-11
Prjatu jodr. Levak ni žalitev, je eno od politično socialnih prepričanj. Neke jasne ločnice med levo in desno niti ni. Veliko absolutno desnih vlad zagovarja učinkovito javno zdravstvo. Med ultra desnicarji, mi jih pri nas niti ni in ultra levičarji pa neke razlike ni. Vsak od njih bi rad brisal drugi pol. Take tenzije so predvsem v Levici. Presenetil me je g. Šarec, ki hodi k maši a z desnico ne bi sodeloval. G. Janša je absolutno legetimen predstavnik desnice.
VolkBrenin
07. 04. 2020 12.25
+4
mirko...ti si tudi en Igol...Jaz sem čisti desničar...pa to....Vi ste neke vrste sekta manjševikov...tisti mini suha veja boljševikov....
Mirko Igor
07. 04. 2020 12.36
-2
Streznitev
07. 04. 2020 13.17
-6
In izpraznili davčno oazne blagajne, da pokupijo, kar je še ostalo od slovenske srebrnine.
Streznitev
07. 04. 2020 15.17
-2
om
07. 04. 2020 11.28
+21
Čeferinov optimizem je za SL utemeljen. Stanje se izboljšuje, saj je delež okuženih v vseh testiranih s povprečja 3,59% kolikor znaša za obdobje 12.3 - 4.4. padel na 3,05% kolikor znaša 4.4. Zmanjšanje obolevnosti je 15%. Če bo trend še naprej tak bo epidemija obvladana zadnji teden aprila ali prvi teden maja. Preventivno pa bodo določeni ukrepi morali veljati vsaj do konca maja. Politiki sicer preko medijev posredujejo presoje na osnovi dnevnih absolutnih števil. Kako pa se pandemija giblje pa je bolj primerno uporabljati statistične trende ki temeljijo na relativnih vrednostih.
Streznitev
07. 04. 2020 13.22
-5
No si ugotovil, kam nekateri taco molijo. Ko bo vse sranje mimo pridemo mi odrešeniki, da odrešimo ubogi narod pred tiranijo. Najuriš, najuriš od vstaje do vstaje naprej po demokratični poti, tudi z orožjem, če je treba.
medo357
07. 04. 2020 11.20
-15
kam smo padli, da nam bo fuzbaler ocenjeval zdravstveni sistem in primernost ukrepov, verjetno tip ni tako nor, da se bo skregal z denarjem in šel v politiko za drobiž
VolkBrenin
07. 04. 2020 11.22
+9
glavni svetovalce predsednika janše je vinko gorenak....svoje čase miličnik in v kpj...tudi janša sam ima častni naziv dr....zato jaz nisem v skrbeh...Zadeve vodi stroka...
VolkBrenin
07. 04. 2020 11.24
+14
ker ima predsednik janša rad nogomet ...boš sedaj medo trdil , da je janša tudi fuzbaler...in ne politik....
saturnsky23 saturnsky23
07. 04. 2020 11.25
-10
VolkBrenin
07. 04. 2020 11.32
+6
Paskakvali
07. 04. 2020 11.44
+7
medo357
07. 04. 2020 11.53
-4
če se ne motim, naj bi za vlado stal cel državni aparat, ne le en fuzbaler, a ni malce razlike, razen, če so vsi SD in blokirajo vlado, da ostane star rdeč režim na oblasti
Karlo
07. 04. 2020 12.07
+6
100 x bolj kot pa histerčni zafrustriranci okoli generalisima Glanzkopfa.
medo357
07. 04. 2020 12.54
-2
karlo, kdo pa tu zganja kraval in širi laži o delitvi poslov, neustrezni opremi, pretiranih ukrepih
Streznitev
07. 04. 2020 14.37
-3
Vidim, da se držiš nasveta Čeferina, le nasmeh je bolj grenak.
Streznitev
07. 04. 2020 15.20
-1
Ti si preskrbljen ovac ti ne bo zmanjkalo, ne levih ,ne desnih.
VolkBrenin
07. 04. 2020 11.10
+1
AVEEE JANŠA.....
saturnsky23 saturnsky23
07. 04. 2020 11.13
-8
Pa ne da da si že preklopil k res pravi, edini stranki Slovencev.
VolkBrenin
07. 04. 2020 11.14
+5
VolkBrenin
07. 04. 2020 11.15
+4
VolkBrenin
07. 04. 2020 11.17
+5
ti...saturnus ...da ni tvoj mesija dvospolnik....?!
VolkBrenin
07. 04. 2020 11.17
+6
Streznitev
07. 04. 2020 11.07
-11
Glede nadaljevanja sezone Lige prvakov je poudaril, da je vse odvisno od pandemije – "Tukaj smo nemočni in na tem področju nismo strokovnjaki. Videti moramo, kako se bo to razvijalo, kako se bodo odzvale posamezne države, kakšno bo zdravstveno stanje ljudi."
VolkBrenin
07. 04. 2020 11.11
+8
a ni to logično....??? Kaj bi moral v tem kontekstu izjaviti po tvoje....dej povej....pliiiiissss
Streznitev
07. 04. 2020 14.44
+3
Moral bi povedati, da je situacija resna, hkrati pa dati ljudem optimizem, upanje,ljudem podariti nasmešek, ople besede, pozitivni pristop.
Paskakvali
07. 04. 2020 10.51
+14
Cela NoraTv je tukaj......dejmo......še bolj živo ....še bolj noro......še bolj na poskok!
saturnsky23 saturnsky23
07. 04. 2020 10.56
-14
Poglej, poglej poskakovali Novo24, bož zvedel kaj novega, predvsem pa resnico. Opranih možganov pa ni več moč rešit.
VolkBrenin
07. 04. 2020 10.57
+6
saturnus...kaj pa je resnica na noritv...dej mi naštej tri primere....
VolkBrenin
07. 04. 2020 10.57
+6
saturnsky23 saturnsky23
07. 04. 2020 11.01
-16
Tri primeri: Pis, ljubav , bog.Amen očenašu. Ti prevedem.?
VolkBrenin
07. 04. 2020 11.11
+5
Curie
07. 04. 2020 10.49
+15
Edino pravilno! Dokler ljudje hodijo v službo in jih je tudi več kot 20 v enem prostoru so vsi nadaljnji ukrepi brezpredmetni!!!
Streznitev
07. 04. 2020 11.10
-12
čEFERIN:Tukaj smo nemočni in na tem področju nismo strokovnjaki - za soliti pamet in zgagati smo pa izvrstni.
VolkBrenin
07. 04. 2020 11.18
+9
geolog magister branko grims je strokovno ocenil vdor migrantov v slovenijo....