Slovenija

Karl Erjavec ostaja minister: Iz interpelacije prihajam še močnejši

Ljubljana, 21. 06. 2019 22.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Obrambni minister Karl Erjavec je prestal interpelacijo. To je namreč podprlo 35 poslank in poslancev, medtem ko jih je bilo 39 proti. Po glasovanju je Erjavec dejal, da iz interpelacije prihaja še močnejši: "Ni to moja prva interpelacija, upam pa, da je moja zadnja."

Obrambni minister Karl Erjavec je po več kot 13-urni seji prestal interpelacijo, ki jo je zoper njega vložila največja opozicijska stranka SDS. Interpelacijo je podprlo 35 poslancev, proti pa jih je bilo 39. Podprli so jo v strankah SDS, NSi in SNS, proti pa so bili koalicijski poslanci in poslanca obeh manjšin. Levica ni glasovala. Da bi interpelacija uspela, bi moralo zanjo glasovati 46 poslancev.

Po prestani interpelaciji je Erjavec v izjavi za medije dejal, da je bila interpelacija brez vsebine, "šlo je za neko pravno telovadbo". "Ni to moja prva interpelacija, upam pa, da je moja zadnja," je pripomnil. 

Prav tako se je po njegovih besedah potrdilo, da je nekdanji poveljnik poveljstva sil Slovenske vojske (SV) Miha Škerbinc o načelnici Generalštaba SV Alenki Ermenc govoril neprimerno oz. grdo. "O tem bodo stekli tudi drugi postopki," je povedal. Tudi sklep vlade 24. januarja glede streljanja na Počku je bil povsem jasen, je ponovil minister. Kot je dodal, mu je žal edino tega, da je ves čas moral "poslušati žaljive očitke", se pa zaveda, da je to del slovenske politike.

Erjavec ostaja na ministrskem stolčku.
Erjavec ostaja na ministrskem stolčku. FOTO: Bobo

'Opozicija svojega cilja ni dosegla'

"Iz te interpelacije prihajam še močnejši," je dejal za oddajo 24UR ZVEČER. "Treba je vedeti, da nas čakajo težke naloge na obrambnem področju."

Ministra Erjavca je podprlo 'le' 39 poslank in poslancev, tudi premier Šarec se ni brezpogojno postavil na njegovo stran. A Erjavec zatrjuje, da podporo predsednika vlade ima. "Razprava je bila takšna, kot je bila. Vemo, da imamo manjšinsko vlado, in zato je tudi rezultat takšen, kakršen je. Vendar opozicija svojega cilja ni dosegla."

A celo stranka Levica z Miho Kordišem na čelu je na seji ocenila, da je "Erjavec slab minister", v razpravi in glasovanju pa ni sodelovala. "V Sloveniji se z lahkoto daje določene oznake, zlasti opozicija ves čas govori, da sem slab minister. Zanimivo pa je, kadar sem bil v njihovi vladi, sem bil vedno zelo dober minister," na to odgovarja Erjavec. 

Erjavca čaka še kazenska ovadba, ki jo je zoper njega zaradi zlorabe položaja in nevestnega dela vložil Sindikat vojakov Slovenije. Obrambni minister omenjeni sindikat na drugi strani obtožuje, da je "spolitiziran" in da je"presegel svoje pristojnosti, kar zadeva sindikalni del". "Nisem še slišal za primer, da bi sindikat pozival, da se vloži interpelacija zoper ministra." Dodaja, da uživa zaupanje znotraj Slovenske vojske. 

A Erjavca je ovadil tudi brigadir Škerbinc, celotna zadeva se tako seli na sodišče. Bo Erjavec odstopil, če bo sodišče odločilo, da je zlorabil pooblastila? "To bi bila znanstvena fantastika. Sodišče tega ne more ugotoviti. Gre za zlorabo inštituta ovadb, da se diskreditira ministra – in to je storil Sindikat vojakov Slovenije in to dela tudi brigadir Škerbinc," pravi Erjavec in dodaja, da je bil Škerbinc razrešen povsem zakonito. Znova pa je ponovil očitke, da je omenjeni brigadir povezan s stranko SDS, ki je "ves dan nastopala kot njegov odvetnik". Na vprašanje o morebitnem odstopu, če bo sodišče odločilo proti njemu, pa ni želel neposredno odgovoriti. 

Nova Milojka? Izid glasovanja pokazal, da Erjavec v koaliciji ne uživa zaupanja

Po neuspeli interpelaciji se je na Twitterju oglasil predsednik SDS Janez Janša in zapisal, da bo "21. 6. 2019 zapisan v koledar kot dan, v katerem je Žan Mahnič razgalil in deklasiral Karla Erjavca", ter dodal, da je vlada Marjana Šarca dobila novo Milojko. Spomnimo, da je v preteklem mandatu SDS večkrat vložila interpelacijo zoper takratno zdravstveno ministrico Milojka Kolar Celarc

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Poslanec SDS Franc Breznik je izid glasovanja komentiral z besedami, da je ta pokazal, da Erjavec v tej, "z Levico podaljšani koaliciji" ne uživa zaupanja. Slovenska vojska bi v prelomnih časih potrebovala politika, ki ima ne le izjemno karizmo, ampak tudi legitimiteto, je še dejal. Erjavec pa po njegovi oceni legitimitete ni dobil niti v svojem volilnem okolišu, prav tako je ne uživa v koaliciji. "V bistvu je na koncu svoje politične kariere," je dejal Breznik.

Erjavec je danes po presoji poslanca SDS govoril "s čustvenimi izlivi, zelo amatersko, v maniri nizkocenovnih amaterskih filmov".

Breznik se je ob tem dotaknil kadrovskih menjav v Slovenski vojski. Izpostavil je primerjavo življenjepisov nekaterih prejšnjih načelnikov Generalštaba Slovenske vojske z življenjepisom aktualne načelnice Alenke Ermenc. Ob tem je ocenil, da je šlo za "politično nastavitev" in ne klasično, ki je veljala za načelnike do zdaj.

Minister Erjavec in državni sekretar na ministrstvu za obrambo Klemen Grošelj sta po besedah Breznika "obglavila karizmatični vrh Slovenske vojske oz. njen generalštab", hkrati pa še najvišjo taktično raven, ki jo predstavlja poveljstvo sil. Tega je še do nedavnega namreč vodil Miha Škerbinc, ki je veljal za izjemno karizmatičnega poveljnika, ki je pri vojakih imel veliko podporo, je še povedal Breznik.

Kaj so očitali obrambnemu ministru? 

V SDS so med drugim Erjavcu očitali zlorabo vojaške obveščevalne službe, odgovornost za prekoračitev pristojnosti ter zavajanje, laganje poslancem in javnosti v primeru nočnega streljanja na Počku. Minister Erjavec je očitke vztrajno zavračal in v obrazložitvi pisnega odgovora na interpelacijo dejal, da je ta nestrokovna ter absurdna, ker temelji na napačnih razlagah prepisov in neresničnih dejstvih. 

Poslanec SDS, Žan Mahnič, je na seji predstavil očitke zoper obrambnega ministra.
Poslanec SDS, Žan Mahnič, je na seji predstavil očitke zoper obrambnega ministra. FOTO: Bobo
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (380)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tonitoni
23. 06. 2019 13.49
Lahko on misli , da je po interpelaciji še močnejši , ker ne vidi realnosti, jaz pa mislim , da je to njegova predzadnja neumnost, ki jo je izustil!!!
trdokuhanojajce
23. 06. 2019 09.49
+5
Ukinit politiko!!!
puspan
23. 06. 2019 08.00
+5
..... se močnejši. Pa še prav ima. V čvekanju.
piljan
22. 06. 2019 21.20
+5
Je pa sekta sdeesek vseeno iz tega prislja kot zmagovalka,ssj je dobila tajnega agenta mah-nic,nic,nic,kar ni zanemarljivo.
mackintosh
22. 06. 2019 21.42
+1
Karantanija
22. 06. 2019 19.53
-2
"Erjavec je danes po presoji poslanca SDS govoril "s čustvenimi izlivi, zelo amatersko, v maniri nizkocenovnih amaterskih filmov"." Jaz pa menim, da je bilo vse skupaj zelo amaerko, v maniri nizkocenovnih amaterskih filmov, poleg tega pa še do neskončnosti primitivno, tudi s strani predlagatelja interpelacije. Vse skupaj je lahko v dno duše sram, a kaj, ko ne eni ne drugi ne vedo, kaj je to!
mackintosh
22. 06. 2019 20.00
+4
Karantanija
22. 06. 2019 20.31
-1
krtofl
22. 06. 2019 19.00
+8
ta mah-nič od niča se zaletava v karla...karel pa kod guma damperja kamatsu...
vinogradnik33
22. 06. 2019 19.00
+6
Važno je , da je bil Mahnič s svojim izvajanjem interpelacije všeč liderju sekte SDS , ker ga je pohvalil na twiterju ! Vse ostalo je drugotnega pomena , ker sektaši tako ali tako morajo odobravati vse in ploskati vsemu , kar se rodi na Trstenjakovi !
BUONcaffee
22. 06. 2019 18.47
+2
Če bi imel Karel spoštovanje do svojih koalicijskih partnerjev bi sam odstopil. Z tem škodi Šarcu, kateri se je dal na dva dela da je sestavil koalicijo. Koalicija se je dejansko znašla v slepi ulici in ji ni preostalo drugega da podprejo Erjavca, čeprav vedo z kakim nesposobnežem imajo opravka. Če bi koalicija obrnila hrbet Erjavcu bi ta zrušil vlado.
BUONcaffee
22. 06. 2019 18.43
-1
Koalicijska potuha tovarišu Erjavcu je velika napaka že tako krhki koaliciji. Očitno bo Karel izvedel avtogol tovarišu Šarcu.
BUONcaffee
22. 06. 2019 18.39
+2
Karel z svojim nezrelim in sebičnim obnašanjem ogrozil cel DeSUS. Njega DeSUS in upokojenci sploh ne zanimajo, še manj pa vojska.
bojer
22. 06. 2019 18.29
+2
Ne oziraje na neuspelo interpelacijo bi bil Karl Erjavec močnejši, če bi odstopil. Dejstvo je, da je "maher svojega posla" in odlično mu uspeva ostajati v vrhu državne politike. Kot minister se mi zdi, da se nikakor ne more nikoli posebno izkazati. V primeru, da sam ne odstopi, ga naj odstavi predsednik vlade.
prašek
22. 06. 2019 18.15
+7
Najbolj všeč pa mi je bil včeraj Mah nič nič nič. Postajal je revež kar zaripel....
prašek
22. 06. 2019 18.19
+9
Nekdanja članica največje opozicijske stranke SDS nam je v pogovoru razkrila podrobnosti delovanja verige poveljevanja v komentatorski vojski. "Navodila za komentiranje prihajajo s sedeža stranke v Ljubljani, in sicer na lokalni izvršilni odbor, kjer nato ukaze posredujejo članom, ki so zadolženi za komentiranje," pojasnjuje in dodaja, da je bilo v njihovem lokalnem odboru aktivnih do deset komentatorjev, ki so morali biti ob izrednih dogodkih stranki na voljo tudi med delovnim časom. "Če je bil tak ukaz, si moral spustiti lopato in komentirati," pripoveduje.
Kubik
22. 06. 2019 17.57
-4
Lahko je močnejši,najtežje pa je reči RRRRR
Karantanija
22. 06. 2019 19.55
+1
Kubik
22. 06. 2019 20.04
-1
flojdi
22. 06. 2019 17.56
+0
.kje lahko zvem , kaj vse je ta človek naredil ? ( še vedno imam v spominu slišanega na hrvaškem radiu, kjer so poročali, da se je Opravičil za neprimerne besede ; mimogrede, na naših radiih o tem ni bilo niti besedice
Transformerji
22. 06. 2019 17.03
-3
Jasno, naj bodo levi, desni ali sredinski, nihče noče izgubiti uteži na tehtnici, kajti na koncu je vse odvisno od Erjavca, ki se je vedno in vedno se bo obračal po vetru. Čakam, da bo povedal, kaj si misli o napadu na sodnico, ki je bil čisto osebne narave. Njegov ego je tak, da z govorjenjem vedno prehiteva in se vedno bolj smeši, da o njegovem delu ne govorimo. Pa se je revež sekiral zaradi kant.....in pralnega stroja .
Transformerji
22. 06. 2019 17.11
-2
Vrana vrani ne izkljuje oči! Povejte mi za interpelacijo, ki je uspela!
karolinakarolina
22. 06. 2019 16.30
-4
Ni mi jasno, da vam je važno, da tolčete po SDS pa tudi, če narod crkne.
InterReflectlons
22. 06. 2019 16.43
+8
Ce imamo nesposobno oblast, se ne pomeni, da je SDS resitev. Z SDS-om bi prisli z dezja pod kam. Vsake volitve lahko izbiramo med 20 do 30 strank. In nihce me ne bo preprical, da je med 30 strankami ravno SDS resitev in nihce drug.
mackintosh
22. 06. 2019 16.56
+8
daj malo pomisli če lahko oziroma smeš in se vprašaj zakaj? prvo narod daleč od tega da crkuje. daleč od tega da bi bilo vse idealno a s takimi intetpelacijami se več kot smešite tretje s ponarejanjem laganjem podtikanjem nesposobnostjo in podobnimi stvarmi imamo SĐS težko za normalno stranko. vse kar očitate drugim je pri vas še mnogo bolj izraženo. recimo nepotizem kult osebnosti ipd. tako da najprej pometi pred lastnimbpragom potem šele druge obtožuj.
mackintosh
22. 06. 2019 17.00
+7
in nihče bolj ne razdvaja slovencev kot prav lažni heroj ivan janez janša. in to vse samo da bi bil spet na oblasti. podlo da ne rečem kaj drugega.
krmeki
22. 06. 2019 16.07
+5
Karl je vceraj z levo roko premagal celotni sds in nsi. Haha kaksni amaterji v tej opoziciji.
korintos23
22. 06. 2019 16.16
+9
Tudi Zmago je faso, zakaj se pa z njimi druži.
karolinakarolina
22. 06. 2019 16.35
-2
Vsi vemo, da je Karel ostal samo zato, da ne razpade ta nesposobna vlada. Vi si to predpisuje te kot zmago??? Žalostno.
krmeki
22. 06. 2019 16.41
+3
Karel je ostal ker je bila interpelacija vsebinsko prazna, polna lazi in zavajujocih navedb.
InterReflectlons
22. 06. 2019 16.01
+3
Dejstvo je, da "kapitalizem" in "socializem" nikoli nikjer na svetu nista obstajala. Če bi obstajala, potem bi bile pogodbe o zaposlitvi v gospodarstvu prepovedane. V korporativnih sistemih je tako, da eni imajo zasebno lastnino produkcijskih sredstvih, drugi je nimajo. Zato morajo tisti, ki nimajo zasebne lastnine produkcijskih sredstev, delati za tisite, ki jo imajo. V času, ko še ni bilo denarja, so zasebno lastnino imeli plemiči, tlačani pa so morali delati tlako. Tlačani so delali v glavnem za hrano, vodo in prenočišče. Le majhen del so predstavljali svobodni kmetje, ki so delali na svoji zemlji. Z uvedbo denarja pa je prišlo do padca plemstva in tlačanov. Plemiče je zamenjala visoka burzoazija, tlačane pa delavci. Visoka burzoazija torej ne živi več od tlake, ki ga opravljajo tlacani, ampak od dela, ki ga opravljajo delavci. Delavci pa več ne delajo za hrano, vodo in prenočišče, ampak za denar, s katerim si sami kupijo hrano, vodo in prenočišče. Le majhen del predstavljajo samozaposlene osebe, ki predstavljajo to, kar je predstavljal del svobodnih kmetov v srednjem veku. Tim pravimo srednja burzoazija. Tako je bilo v bivši SFRJ, tako je tudi danes. Tako je bilo tudi v Sovjetski zvezi, ZDA in na Kitajskem. Torej delavci so obstajali v vseh sistemih do sedaj, odkar obstaja denar. In dokler bodo obstajali delavci, socializem in kapitalizem nikoli ne bosta obstajala. Če pa hočeš uvesti socializem ali kapitalizem, moraš najprej prepovedati pogodbe o zaposlitvi. Samozaposlene osebe bi predstavljale kapitalizem, podjetja z več lastniki pa socializem. Do takrat pa lahko rečemo, da še vedno živimo v korporatizmu. V korporatizmu lastnikom podjetja ni treba delati, dela nekdo drug namesto njih. Zato je delitev na leve in desne brezpredmetna, ker 90% populacije nikoli v nobenem sistemu do sedaj ni delalo v podjetju, katerega imajo v lasti.
zajebant2
22. 06. 2019 15.43
-7
v butalah je čaga korl praznuje
JE-BI-GA
22. 06. 2019 15.05
-5
Res banana država, pač komunisti so zlizani med sabo, delajo po večini protiustavno, se držijo svojega stolčka z vsemi grehi, sicer so pa tako volitve pokazale kakšno zaupanje imajo. Ljudstvo si tega ne želi, to ni D od demokracije, ker pa so si rde čkarji sami napisali in prilagodili ustavo, da zapravijo še tisto kar je dobrega v državi. Verjamem samo v to da enkrat bo zmanjkalo komunistov in dobrin, naprej pa.???????????????????????????????
JE-BI-GA
22. 06. 2019 15.13
-7
P.S. Ko se je Khorl izmotaval in izgovarjal sem v ozadju zasledil Cerarja in je nekam čuden fris kazu, zgleda da je sedel na mehkem in toplem ali pa bil zaprt.
korintos23
22. 06. 2019 16.26
+9
Komunistov v SDS še dolgo ne bo zmanjkalo, mah nič že vežba.
JE-BI-GA
22. 06. 2019 21.51
-2
Korintos23, lajanje in poniževanje SDS ti leži, vsaka ti čast, vseeno so pa volilni rezultati pokazali kdo je na vrhu, ti si pa Kučana in njegove vajence domov spravi in jih futraj naprej. Si premlad ali prestar, ker s tvojimi izjavami zrelosti ne kažeš.