Slovenija

Se je notranji minister Hojs glede dogodka na NPU zlagal poslancu Bakoviču?

Ljubljana, 23. 10. 2020 06.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Jure Tepina
Komentarji
649

Poslanec Predrag Bakovič, SD, je na notranjega ministra Aleša Hojsa naslovil poslansko vprašanje glede domnevnih nepravilnosti pri navideznem odkupu prepovedanih drog, ki naj bi se nanašale na kriminalista Nacionalnega preiskovalnega urada. Odgovor Policije kaže, da si je odgovor Aleš Hojs izmislil.

Predrag Bakovič se sklicuje na izjave poslanca SNS Zmaga Jelinčiča, ki je prejšnji mesec na izredni seji državnega zbora razlagal, da naj bi si uslužbenec NPU od neke osebe izposodil šest tisoč evrov za navidezni odkup prepovedane droge, denarja pa da noče vrniti. Minister Hojs je v odgovoru Bakoviču potrdil to zgodbo, medtem ko s Policije sporočajo, da to ne drži, da se ta dogodek sploh ni zgodil in da so notranje ministrstvo obvestili, da navedbe poslanca ne držijo. Zakaj je torej minister Hojs v državni zbor poslal drugačen odgovor, kot ga je dobil od Policije?

Pri preverjanju nismo ugotovili okoliščin, da je do takega dogodka sploh prišlo. Ministrstvo smo seznanili z našimi ugotovitvami, da smo pri preverjanju navedb poslanca ugotovili, da te ne držijo Policija

"Policija v notranjevarnostnem postopku preverja navedbe poslanca. Vendar pa izpovedba neposredno oškodovanega v konkretni zadevi potrjuje resničnost dogodka, da si je torej uslužbenec Nacionalnega preiskovalnega urada od njega izposodil denar v višini šest tisoč evrov, ki naj bi bil namenjen navideznemu odkupu prepovedane droge. Tega denarja pa mu uslužbenec Nacionalnega preiskovalnega urada nikoli ni vrnil," piše notranji minister Aleš Hojs. Preverimo na Policiji, ali to drži. "V Policiji na podlagi zbranih obvestil in pridobljenih podatkov nismo pridobili dokazov ali indicev, ki bi predstavljali razlog za sum, da je kdo izmed uslužbencev Policije storil odklonsko ravnanje. Pri preverjanju nismo ugotovili okoliščin, da je do takega dogodka sploh prišlo. Ministrstvo smo seznanili z našimi ugotovitvami, da smo pri preverjanju navedb poslanca ugotovili, da te ne držijo," pa nam je odgovoril Drago Menegalija z Generalne policijske uprave.

Aleš Hojs-1
Aleš Hojs-1 FOTO: Miro Majcen

Ob tem dogodku se poraja vrsta vprašanj z nekaterimi prikritimi, drugi pa z jasnimi odgovori. Zakaj je minister zamolčal odgovor, ki ga je dobil od Policije? Zakaj ga je priredil in potrdil nekaj, kar po ugotovitvah Policije ne obstaja? Ali minister torej pozna osebo, ki (je) bo rekla, da je posodila denar preiskovalcu in ga ni dobila nazaj? Zakaj bi si kriminalist izposodil denar za navidezni odkup droge v kriminalistični preiskavi, ali ima Policija za to posebej namenjena finančna sredstva? Kdo ne govori resnice – minister ali Policija? Je torej Zmago Jelinčič na izredni seji prejšnji mesec že pripravljal teren in razloge za ukinitev NPU, ki ga preiskuje? Jasno je, da so te aktivnosti vlade in Zmaga Jelinčiča usklajene in z namenom, da se na vse načine iščejo razlogi za ukinitev NPU. Največja vladna stranka NPU kritizira že vse od nastopa mandata,  posebno pa od preiskav najvišjih vladnih funkcionarjev, zaradi česar izjavljajo člani stranke SDS, da je NPU treba "depolitizirati". Očitno tako, da na vodstvena mesto postavijo direktorice brez izkušenj, a s povezavami z Rokom Snežičem in Janezom Janšo.

Tudi v odgovoru poslancu Bakoviču je minister Hojs spet namigoval na ukinitev NPU: "V zvezi s Policijo pa sem že večkrat opozoril, da bo v njenem delovanju treba postoriti še marsikaj. Predvsem je treba zagotoviti, da bo Policija v celoti delovala tako, da bodo lahko vsi državljani čutili, da deluje v njihovi službi, nepristransko, predvsem pa nepolitično. Tudi sam si prizadevam, da bi tako kriminalistična policija kot tudi NPU imela v družbi čim večji ugled. To pa bo doseženo le z dobrimi rezultati pri pregonu kaznivih dejanj, ne pa z neprestanim naslavljanjem, da se jim uspešno delo preprečuje z medijskimi pritiski."

Od leta 2010 do 2019 je NPU raziskal okoli 1300 sumov kaznivih dejanj in ugotovil 863 kaznivih dejanj. Storilce pa izsledil v kar 848 kaznivih dejanjih, kar predstavlja 98,26-odstotno preiskanost. 

Minister Hojs: Rezultati dela kažejo, da NPU ni izpolnil pričakovanj

Notranji minister Aleš Hojs pa v tem istem dopisu v državni zbor še doda: "Kar se tiče delovanja Nacionalnega preiskovalnega urada, pa rezultati dela že dlje časa kažejo na to, da urad pričakovanj vse od njegove ustanovitve do danes ni izpolnil. Namreč, večino zahtevnih primerov, kot na primer TEŠ 6, so izpeljale posamezne policijske uprave (Teš 6 npr. celjski kriminalisti) in ne Nacionalni preiskovalni urad." Na podlagi česa minister daje takšne ocene, ni jasno, je pa jasno, da ne temeljijo na dejstvih in številkah. 

"Ministrovih izjav ne moremo komentirati. Na vaša vprašanja pa odgovarjamo, da je NPU od leta 2010 do 2019 raziskal okoli 1300 sumov kaznivih dejanj, od katerih je ugotovil obstoj 863 kaznivih dejanj, pri katerih je izsledil (znanega) storilca v kar 848 kaznivih dejanj, kar predstavlja 98,26-odstotno preiskanost. V tem času je NPU s kazenskimi ovadbami ugotovil za okoli 1,4 milijarde evrov škode oziroma pridobitve premoženjske koristi. In dal pobude pristojnemu tožilcu, da predlaga začasno zavarovanje zahtevkov za odvzem premoženjske koristi za skupaj okoli 353 milijonov evrov. Nacionalni preiskovalni urad je kar 70 odstotkov kaznivih dejanj odkril z lastno dejavnostjo. Lahko tudi izpostavimo, da je eden temeljnih uspehov NPU ravno dejstvo, da so pristojna tožilstva s tožilskimi odločitvami praktično v vseh primerih sledila ugotovitvam NPU," je v odgovoru Policije zapisal Menegalija. Ali ima minister Hojs drugačno, vzporedno  statistiko, ni znano.

NPU je od 2010 do 2019 s kazenskimi ovadbami ugotovil za okoli 1,4 milijarde evrov škode oziroma pridobitve premoženjske koristi. Ob tem pa so dali preiskovalci pobude pristojnemu tožilcu, da predlaga začasno zavarovanje zahtevkov za odzvem premoženjske koristi za okoli 353 milijonov evrov.

Minister Hojs o tem, da NPU ni sodeloval v zadevi TEŠ, Policija to zanika

Minister Hojs je v odgovoru poslancu Bakoviču tudi zapisal, da so preiskavo za TEŠ 6 izpeljali celjski kriminalisti in ne Nacionalni preiskovalni urad. Tudi za ta komentar vprašamo Policijo. "Komisija za preprečevanje korupcije je leta 2010 Policiji posredovala prijavo, v kateri je bilo opredeljenih več nepravilnosti v povezavi z izgradnjo energetskega bloka. Zadeva je bila posredovana v obravnavo krajevno pristojni Policijski upravi Celje, ki je v tej zvezi pričela zbiranje prvih obvestil. Tekom nadaljnjega predkazenskega postopka je bilo ugotovljenih več sumov kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete, zaradi česar so bila leta 2012 izvedena prva preiskovalna dejanja (hišne preiskave), katera so bila izvedena skupaj z NPU," pojasnjuje Menegalija. In dodaja, da je bilo dogovorjeno, da bo prvi sklop, ki se je nanašal na izgradnjo energetskega bloka, prevzela PU Celje, drugi sklop, ki se je nanašal na merilne sisteme, pa NPU. Zaradi izredno zahtevne in kompleksne preiskave, pa je leta 2013 generalni direktor Policije ustanovil celo delovno skupino za preiskavo TEŠ, v kateri je sodelovalo devet kriminalistov iz PU Celje, NPU, PU Novo mesto in Sektorja za gospodarsko kriminaliteto v Upravi kriminalistične policije. Minister Hojs tako očitno spet govori na pamet, ne da bi preveril dejstva.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Posebni agent za ukinitev NPU Zmago Jelinčič

Že več mesecev se vrstijo napadi na NPU, na njegovo neodvisnost, na preiskovalce, na preiskave, vrstijo se nenehni nadzori notranjega ministrstva. Zdi se, kot da iščejo dlako v jajcu, da bi našli razlog, da bi ga ukinili. 10 let so tam preiskovali leve in desne politike, ovadili več levih kot desnih, ampak ne, desnih ne bi smeli, lahko bi samo leve in bi bilo vse v redu. Tako pa so nesposobni, politični, v službi globoke države, neposlušni, posebni agentje za stranko SDS in podobno. Zdaj so v to igro vključili se poslanca Zmaga Jelinčiča, ki je prav tako v preiskavi NPU. Najprej so ga aktivirali, da je dal pobudo, da se ukine NPU, zdaj že sprašuje, ali lahko dobi dokumentacijo, ki se nanaša na Jožeta Kojca, za katerega je na Policiji posredoval državni sekretar Franc Kangler. Jelinčič zahteva vse dopise Kojca, ki jih je ta poslal Kanglerju. 

Zmago Jelinčič
Zmago Jelinčič FOTO:

Kot je znano, je Kangler pisal Juriču, da mora ukrepati zoper kriminaliste NPU zaradi preiskave zoper Kojca, ki je obtožen zlorabe prostitucije in osumljen pranja denarja za 22 milijonov evrov. Zdaj bi pa Jelinčič rad imel vso dokumentacijo, s katero razpolaga MNZ v zadevi Kojc. Zanima ga tudi, kateri kriminalisti in kateri državni tožilci so bili udeleženi v zadevo Kojc. Kaj bodo poslanci počeli z dokumentacijo o policijskih preiskavah, si lahko le mislimo. Zaradi pranja denarja teče predkazenski postopek, za zlorabo prostitucije pa sojenje na koprskem sodišču. Stroka se sprašuje, ali se bodo poleg vlade zdaj še poslanci vtikali v kriminalistične preiskave? Državni sekretar na notranjem ministrstvu Franc Kangler si je že prislužil ovadbo, ker je želel po domače urejati zadeve za prijatelja Kojca kar pri generalnem direktorju Policije Andreju Juriču

Stroka je jasna – nedopustno je, da bi ukinili samostojno enoto policije za preiskovanje najzahtevnejših oblik kriminala, ki se povsod po svetu krepijo. Tudi EU je pozdravila ustanovitev NPU pred 10 leti. Zaradi osebnih interesov, ker so sami v predkazenskih postopkih, bi NPU sedanja vladajoča politika kar ukinila. 

Od 863 kaznivih dejanj, za katera je NPU podal kazensko ovadbo, je kar 70 odstotkov kaznivih dejanj odkril z lastno dejavnostjo oziroma 604 v številki. V ostalem delu pa prevladujejo neposredno prejete kazenske ovadbe in naznanila različnih fizičnih in pravnih oseb ter državnih organov.

Policijski sindikat poziva direktorja Policije Juriča, naj ukrepa zaradi žalitev

Zaposlenih na NPU ne napadajo samo politiki, ampak jih redno kritizira tudi nekdanji sodelavec parlamentarne preiskovalne komisije Rado Pezdir. Pred kratkim je zapisal: "Ti čudoviti preiskovalci, ki v vseh teh letih niso bili sposobni preiskati glavnih kriminalnih zgodb iz bančnega podzemlja, so danes še vedno zaposleni v NPU. Sicer bi morali sedeti po zaporih s svojimi banksterskimi prijateljčki, toda življenje jim je naklonjeno in sedaj lahko mirno nadaljujejo svoje koruptivne prakse ... Kot ekonomist tako lahko vsem tem vrhunskim t. i. poštenim kriminalistom z NPU samo svetujem, da se usmerijo tja, kjer je višji proračun, in zaključijo kariero tam, kamor spadajo – v naročju kriminala." Na to se je ostro odzval Policijski sindikat Slovenije in prvega moža Policije Juriča pozval, naj ukrepa.

Rok Cvetko
Rok Cvetko FOTO: POP TV

"Vas kot predstojnika organa – Policije – in kot javnega uslužbenca pozivamo, da se v skladu z načelom zakonitosti, strokovnosti, častnega ravnanja in varovanja poklicnih interesov nemudoma odzovete in zavrnete vse neupravičene, neutemeljene in nedopustne pritiske na kriminaliste oziroma preiskovalce kriminalistične policije, vključno z NPU, in na njihovo delo," so zapisali v sindikatu in ga opozorili, da je dolžan varovati zaposlene pred šikaniranjem, grožnjami in ravnanji, ki ogrožajo opravljanje njihovega dela. "Kot vam je znano, so bili določeni zaposleni v Policiji oziroma kriminalisti s strani samooklicanih pravnih strokovnjakov, med katere sodijo tudi javne osebnosti iz političnega življenja, ostro kritizirani, omaloževani in žaljivo obdolženi. S tem pa se je zaradi opravljanja nalog za delodajalca, nedopustno poseglo v njihove osebnostne pravice, pravice iz delovnega razmerja, krnjenje ugleda, časti in dobrega imena."

Andrej Jurič
Andrej Jurič FOTO: POP TV

Policija: Zavračamo neresnične in žaljive ocene o delu in sposobnostih preiskovalcev

Na navedbe Rada Pezdirjev se je odzvala tudi Policija. "Odločno zavračamo neresnične in žaljive ocene o delu in sposobnostih policijskih preiskovalcev ter pavšalne ocene o stanju varnostnih razmer v državi. Zaposleni v slovenski Policiji svoje naloge opravljajo strokovno in zakonito, ob spoštovanju ustave in zakonov. Vsiljevanje avtorjevih neosnovanih trditev ni primerno za resno obravnavo stanja organiziranega kriminala in veljavne normativne ureditve pri nas," je zapisal Drago Menegalija z Generalne policijske uprave. Ob tem dodaja, da je slovenska Policija uspešna v boju zoper organizirane kriminalne združbe, saj je v zadnjih 10 letih obravnavala več kot 4890 kaznivih dejanj z elementi organizirane kriminalitete. Vsako leto uspešno zaključijo kriminalistične preiskave več kot 10 mednarodnih organiziranih kriminalnih združb z aretacijami njihovih članov. Kot navaja Menegalija, so samo v lanskem letu zaradi kaznivih dejanj, ki so bila posledica organizirane kriminalne dejavnosti, ovadili 604 fizične osebe.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (649)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Maki3322
29. 06. 2022 20.01
Hojs sram naj te bo, kakšne blesave komande si dajal policiji. Potrebno preiskati in Hojsa ustrezno kaznovati.
Matiias
31. 10. 2020 14.25
+5
Ze faca pove svoje tako da upam da cimpreje izgine
nostalgik
24. 10. 2020 19.57
+10
HOJS ŽE IMA NAVADE SEKTAŠA JANEZA JANŠE, KO NAREDI NAPAKO , GLAVO V PESEK IN TIŠINA, NIMATA JAJC ZA OPRAVIČILA
Antoniozmaj
24. 10. 2020 17.58
+10
da pa tole sekto voliš in podpiraš, se ti je pa Slovenija mogla močno, močno zamerit. Prav sovražit jo moraš.
Antoniozmaj
24. 10. 2020 17.57
+9
sds sektaški lažovi
ikon45
24. 10. 2020 15.45
+12
Sds lažejo in kradejo, hujskajo. Kaj pa bozje zapovedi?
jastreb13
24. 10. 2020 17.22
-12
No no, to je značilno prav za vas levičarske škodljivce, ne svojega dobrega imena lepit na JJ. On je za vas gospod z veliko začetnico, do gležnjev mu ne sežete sekta zabluzena.
nostalgik
24. 10. 2020 19.59
+8
JanezovJanez
18. 02. 2022 14.21
+1
Hvala, ker si slovensko javnost informiral, da levičarji "svoje dobro ime lepijo na J.J." (mogoče mu bo pa to koristilo na volitvah).
mačo123
24. 10. 2020 14.21
-12
Levaki lažete že 75 let.Spomnite se tišlarja kako je lagal,da vlada dela složno in s polno paro.V resnici je pa imel Šebedrovo odstopno izjavo na mizi že 14 dni.
Maki3322
29. 06. 2022 20.02
sinhron
24. 10. 2020 13.19
+19
Laž , korupcija in kriminal so izgleda zapisani v doktrini SDS ! Temu se pridružuje tudi Jelinčič kot lakaj SDS in na njegovo preteklost in dejanja prav sodi v to skupino . NPU je velika ovira vseh teh , ker jih neodvisno preiskuje , zato želijo to preiskovalno institucijo ukinit , kot so ukinili SDK , da so prekinili kontrolo nad denarnimi tokovi , tako želijo ukinit NPU, da prekinejo s preiskavami njihovih kriminalnih in koruptivnih del !
Karantanija
24. 10. 2020 13.52
+7
Eden drugega bi preiskovali, a vsi več ali manj imajo mnogo masla na glavi.
jastreb13
24. 10. 2020 17.24
-8
Največji lažnivci, lopovi in skorumpiranci v zgodovini te države so pa levičarji. Njim je pa to res v krvi.
jastreb13
24. 10. 2020 17.28
-6
Največji lažnivci, lopovi in skorumpiranci v zgodovini te države so pa levičarski škodljivci. Njim je pa to res v krvi, ker so vse te doptrine podedovali po svojih pokvarjenih in morilskih komunistih.
nostalgik
24. 10. 2020 20.01
+8
JASTREB TEBE TUDI SDS-ovci NE BODO REŠILI
drago štubljar
24. 10. 2020 12.36
+11
fujjjj gdo pa je toti hojs mrs
jastreb13
24. 10. 2020 17.30
-9
Hojs je zate in za tvojo zblojeno sekto godpod z veliko začetnico, vsi skupaj kar vas je državnih škodljivcev mu ne sežete do gležnjev.
JanezovJanez
18. 02. 2022 14.27
+5
V Svetem pismu piše: "Gospod je samo eden", vendar nisem vedel, da je to Hojs.
ikon45
24. 10. 2020 12.23
+7
Kradejo, samo manj kot desničarji
JanezovJanez
18. 02. 2022 14.29
+2
Logično, saj je večina ljudi bolj spretna z desno kot pa z levo.
ikon45
24. 10. 2020 12.22
+15
On vedno laže. Ga šef uči.Pudeljček
Antoniozmaj
24. 10. 2020 12.25
+16
JanezovJanez
18. 02. 2022 14.32
+1
Tole je za v SSKJ: "Stopil mu je, zao ga ni od-stopil"
Antoniozmaj
24. 10. 2020 12.20
+15
seveda se je nepreklicno odstopljeni cucek zlagal, saj je član sekte sds in član janševe koalicijske združbe kriminalcev. Laže čim usta odpre.
jur?ek007
24. 10. 2020 11.30
+14
Saj drugega kot to ne zna. Ali je že kaj kdaj povedal po resnici. LOL. Od kdaj pa poslanci poznajo razliko med resnico in lažjo.
ValterUdovernik
24. 10. 2020 11.17
+14
Seveda se je zlagal. Sej se ni zadnjič.
Karantanija
24. 10. 2020 13.52
+8
hotchilipoper
24. 10. 2020 10.14
-5
Higienska maska za obraz z ventilom KN95 (10 KOM) 39,90 € + brezplačna dostava
hotchilipoper
24. 10. 2020 10.16
-4
mario7
24. 10. 2020 10.14
+16
Kako notranji minister? Kaj ni nepreklicno odstopil?
jastreb13
24. 10. 2020 17.38
-4
Ti imaš pa res totalno izprano betico....še kar lajnaš in lajnaš, kar je že zdavnaj mimo, res si en ubogi tvor.
nostalgik
24. 10. 2020 20.06
+5
JASTREB TVOJE TRUPLO NIMA GLAVE, ODNOSNO JE PRAZNA.
FAUSTOS1
24. 10. 2020 09.50
+22
HOJS-laž.-laž -hojs vse po janšistični navadi laži laži laži me.
Bavci11
24. 10. 2020 09.48
-25
Skoda besed. Vsi vemo da levicarji kradejo kot srake ze tam od leta 1945.
mario7
24. 10. 2020 10.15
+14
simeoni
24. 10. 2020 10.44
+17
Od leta 1945 ni bilo toliko pokradenega kot od marca 2020 do sedaj.
jastreb13
24. 10. 2020 17.40
-4
Seveda se to ve, samo potem hočejo ti ubogi neumneži to svoje "dobro" ime nadet JJ, ki je zanje gospod z veliko začetnico.
lakala28
24. 10. 2020 09.38
+13
Še en konstrukt te lažnive in tatinske falange, da bi nekoga kriminalizirali in odstranili, ker jim je trn v peti. Kako zelo prozorno. So pa zato svojega znanca z MNZ, ki je sicer preverjal koruptivnost policistov hkrati pa v ozadju v najem dajal svoje službeno stanovanje in kasiral najemnino, po razkritju skrili na železnico, zadevo pa pometli pod preprogo. Ja, tako dela jajotova falanga za svoje. Poštene ljudi pa razgalja in pribija na križ izključno z lažmi in podtikanji.
danijel73
24. 10. 2020 09.27
+14
ojoj, verjetno ne prvič in ne zadnjič, če sploh kdaj govori(jo) resnico tile resnico..revčki kakšne obrazne zaščite so si dali izdelati. da ti ime kar na faci piše, uh, kompleks, kompleks kako smrdi