Fokus

Ne obračajte se proč, prepoznajte stiske!

Ljubljana, 30. 11. 2018 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Maja Roš Kanellopulos
Komentarji
6

Podatki o številu samomorov so zaskrbljujoči. V Sloveniji je številka spet začela naraščati, zelo zaskrbljujoči so tudi samomori med mladimi. Strokovnjaki opozarjajo: bodite pozorni na spremembo v obnašanju in čustvovanju, na stanje brezupa, nenadno depresijo, apatijo, osamitev, slabo samopodobo, zelo resno je treba jemati tudi govorjenje o smrti ...

Podatki o številu samomorov so zaskrbljujoči. V Sloveniji je številka spet začela naraščati, zelo zaskrbljujoči so tudi samomori med mladimi. Po podatkih OECD je Slovenija pri samomoru na drugem mestu (20 samomorov na 100 tisoč prebivalcev), takoj za Litvo, kjer je samomorov največ. Čakalne dobe za specialiste, ki vam lahko pomagajo, pa so doge, predolge, in to bi država morala spremeniti takoj.

Veliko lahko naredimo tudi sami, če znamo porepoznati znake stisk in samomorilnosti. Strokovnjaki opozarjajo: bodite pozorni na spremembo v obnašanju in čustvovanju, na stanje brezupa, nenadno depresijo, apatijo, osamitev, slabo samopodobo, zelo resno je treba jemati tudi govorjenje o smrti ...

Ne obračajte se proč, prepoznajte stiske!
Ne obračajte se proč, prepoznajte stiske! FOTO: iStock

Mama 26-letne študentke, ki je naredila samomor, za 24UR Fokus pripoveduje: "Odrivala je prijatelje, zapirala se je ... ni komunicirala ... nihala je v razpoloženju ... Izgubila je vse, izgubila je samozavest." Hčerko je bilo strah, da bi jo drugi, če se bo obrnila po pomoč, obravnavali kot manjvredno. "Jaz sem takrat poklicala strokovnjaka," pravi mama, "pa naletela na slab odziv, a jaz bi rabila nekoga točno takrat, nekoga, ki bi ji znal pomagati." In prav o tem bomo govorili v jutrišnjem Fokusu. O pomoči, ki bi jo morali dobiti vsi, ki so v stiski.

Ob tem pa tudi - kako stiske prepoznati in kako pravilno ravnati. Psihologi in psihiatri poudarjajo, da so, če sumite, da je nekdo samomorilen, napačni naslednji stavki: "Saj si ne bi naredil(a) česa neumnega?", "Ne skrbi, vse bo v redu.", "Pa naredi to, če resno misliš.", "Pomisli, koliko ljudi boš prizadel." ... Pomembno je namreč, da ste iskreno skrbni, empatični, vredni zaupanja. Iskrena pomoč bližnjih je zelo pomembna.

Zato je pravilen stavek "Razumem, da ti je zelo hudo." Prav tako so primerna neposredna vprašanja, ali si namerava kaj narediti, ali razmišlja o samomoru - a spraševati je treba brez obsojanja, moraliziranja, vzbujanja občutkov krivde, zmanjševanja problemov. In potem poiskati pomoč. Iskren pogovor o samomoru namreč ne povečjuje tveganja za samomor, pravijo strokovnjaki; to je zgolj mit. Ga pa povečuje intenzivno in senzacionalistično poročanje o samomorih slavnih.

Čakalne dobe za psihiatre, pedopsihiatre, psihoterapije, psihologoje so veliko predolge. O tem podrobneje jutri. Kaj bi država morala spremeniti takoj? Pa tudi o vzrokih za samomorilnost, o stiskah, pa statistike, pa tudi o pomoči, ki jo lahko dobite, o rokah, ki se jih lahko oprimete, če ste v stiski vi ali kdo od vaših bližnjih. 24UR Fokus, ki bi ga moral videti vsak, bo na sporedu jutri (v soboto) v oddaji 24UR.

24UR FOKUS: Samomori
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dokus
30. 11. 2018 16.34
+7
Nič se ne čudim, prihodnost je tako nehvaležna za marsikoga. Človek se najpreh izobražuje, želi dobiti sposobno službo, da si bo ustvaril dom in družino. In dandanes marsikateri mladi po šolanju doživijo hladen tuš ... službe ne dobi, če jo že, bo težko dobil spodobno plačo, da bo normalno živel. Stanovanja si ne bo mogel kupiti, ker so cene nenormalno visoke, tudi najemniška so precenjena, o otrocih tudi razmišljati ne bo upal, saj komaj preživi sebe. Dandanes marsikdo težko zre v prihodnost, saj ga je strah življenja, ker ne vidi izhoda, ne vidi bilke, katere bi se oprijel, da bi se normalno postavil na noge. Veliko jih živi iz danes na jutri, ker drugače ne gre, pa če se še tako trudijo. Nekaj časa gre tako, enkrat pa psiha odpove, takrat pa se začnejo težave, ki so težko premostljive. Država, bi se morala bolj zavedati tovrstnih težav, saj je predvsem ona kriva, da ljudje to sploh doživljajo. Omogočiti bi jim bilo treba pomoč na klik, tako bi rešili marsikatero življenje. Psihično sesuti človek rabi pomoč na dlani, niti nima moči energije, da bi poiskal pomoč.
flojdi
30. 11. 2018 15.59
+4
. dragi vladujoči...morda bi se morali zamisliti tudi vi; ki vodite … pardon: čredo; ali vsaj večino
flojdi
30. 11. 2018 16.01
+3
.to mislim : dat DELO. pošteno plačano delo. najprej domorodcem; in šele po tem Tujim cenejšim.., pa še marsikaj
periot22
30. 11. 2018 15.54
-3
Mladi so v današnjem času preobčutljivi to pa zato ker jih starši zavijajo v vato in nimajo delovnih navad!
Transformerji
30. 11. 2018 12.55
+15
Malo se bom razpisal: še enkrat poudarjam, da živimo v korupcijski, mafijski državici. 2/3 ali pa malo več, je pokvarjenih. Saj menda ne mislite, da so učitelji v osnovnih šolah pošteni?? Tudi tam je del korupcije; otroci določenih staršev so priviligirani. Kako lahko nekdo dobi za 2 napaki odlično, drugi pa za dve napaki trojko? Kako lahko eden pozabi doma delovni zvezek, pa se učiteljica pol ure dre na učenca, ko pa nekdo drugi pozabi enak zvezek, pa brez besed odide iz razreda in prinese fotokopirane liste? Vidite, takih primerov znam našteti še in še...... potem pa starši, ki verjamejo v enakopravnost, pa njihov otrok ni zabit ali len, pričakujejo od njega, da bo boljši. Saj ni v celoti sam kriv, kriv je sistem.... pa da se to nadaljuje, slej ko prej bodo obupali.....starši bi morali biti tako razgledani, da bi vam otrok zaupal, da veste, da se resnično uči, da zna vsaj za dobro ali prav dobro, kako, da mu nikakor ne uspe? Zato, ker tudi vi niste nič, nikamor in nikomur se niste prilizovali, pa ste ostali nekje na spodnjem delu srednjega razreda. Sprejmite dejstvo, če vam ni uspelo, tudi otroku ne bo in ne pričakujte več od njega, če sami niste dosegli svojih sanj, ker so bili taki tudi vaši starši, verjetno so bili pošteni. Zato pa imamo vedno več kriminala, vedno več bo mamil, tisti, ki se pa v družini nihče ni s takimi zadevami ukvarjal, pa delajo samomore...
Transformerji
30. 11. 2018 14.39
+12
Kako boste torej vzgajali svoje otroke? Bodi pošten, bodi delaven, bodi pravičen in dober, ali pa ga boste vzgajali v stilu družbe, v kateri živimo?? Kdo od mladostnikov bo torej razočaran in naredil samomor??