6°C

Nejasno komuniciranje: ne od petega – učenci od 6. razreda bodo od ponedeljka doma

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
AVTOR
Urša Vrečar /
KOMENTARJI
145
Nov dan, nova novinarska konferenca vlade, nova zmeda. Premier Janša je včeraj predstavil nove vladne ukrepe za zajezitev širjenja virusa. Med drugim učence znova pošiljajo iz šolskih klopi na domače stole. A če je premier dejal, da se bodo na daljavo šolali učenci od 5. razreda, so na ministrstvu danes potrdili – petošolci ostajajo v šolah. Šolanje od doma s ponedeljkom velja za učence od 6. do 9. razreda in srednje šole.

PREBERI ŠE
Kaj je učinkovito krizno komuniciranje in zakaj pri nas ljudje ostajajo brez (jasnih) odgovorov?

Tudi po včerajšnji novinarski konferenci, na kateri je premier predstavil nove vladne ukrepe, so se v javnosti pojavila številna vprašanja in nejasnosti. Kar pa se ni zgodilo prvič. V preteklih tednih je tako na primer vladni govorec Jelko Kacin napovedoval nove vladne ukrepe, še preden so bili ti sprejeti, moti pa tudi dejstvo, da se ukrepe napoveduje in predstavlja javnosti brez podrobnosti in izjem, nemalokrat smo priča tudi nasprotujočim si informacijam. 

Samo spomnimo na kaos po napovedi, da bodo zaščitne maske obvezne tudi med poukom od 7. razreda ter za vzgojiteljice v vrtcih. Šolska ministrica je naslednji dan v izjavi za medije dejala, da bodo maske obvezne, če v razredu ne bo mogoče zagotoviti metra in pol varnostne razdalje. V večernih urah je nato prišel vladni odlok, v katerem so bile maske obvezne za učence od 7. razreda, če ne bi bilo mogoče zagotoviti varnostne razdalje metra in pol. Ne pa tudi za vzgojiteljice v vrtcih, prav tako maske niso bile obvezne za učitelje do 6. razreda ob varnostni razdalji dveh metrov. Pa tudi ta odlok se ni obdržal prav dolgo. 

Številni starši, učitelji in učenci pa  zmajujejo z glavo tudi danes. Premier Janez Janša je včeraj namreč napovedal:"Od ponedeljka bo pouk v osnovnih šolah od razrednega pouka, torej od 5. razreda, potekal na daljavo, enako v srednjih šolah, za visoke šole in univerze pa že velja priporočilo, da izvedejo aktivnosti, kolikor je mogoče, tudi na daljavo." 

A ministrstvo za šolstvo je šolam poslalo okrožnico, iz katere je razbrati, da petošolci ostajajo v šolskih klopeh, na daljavo se bodo izobraževali od 6. razreda oziroma od predmetne stopnje."Za učence od 1. do 5. razreda poteka pouk po običajnem urniku v šoli." 

Da peti razredi osnovnih šol ostajajo v šoli, so nam potrdili na pristojnem šolskem ministrstvu. 

Šolske klopi bodo v naslednjih tednih v višjih razredih prazne.
Šolske klopi bodo v naslednjih tednih v višjih razredih prazne.FOTO: Miro Majcen

Pri vsem tem se tako zastavlja vprašanje, zakaj napovedovati ukrepe, preden so ti sprejeti, preden so določene vse podrobnosti in morebitne izjeme, zakaj povzročati nepotrebno zmedo (in tudi paniko, ki pogosto završi med učitelji, vzgojitelji ter predvsem starši). V delu javnosti se že tako pojavljajo dvomi o smiselnosti določenih vladnih ukrepov, širijo se teorije zarote,  vse več je tistih, ki se nekaterim ukrepom, na primer nošenju zaščitnih mask, upirajo. Ob vse večjem številu novih okužb in obolelih v slovenskih bolnišnicah ter zdravstvenem sistemu, ki že zdaj odpoveduje nenujne programe, so prav ukrepi, kot je nošenje zaščitne maske, tisti, s katerimi bomo lahko zajezili širjenje virusa – ukrepi, ki pa jih mora javnost upoštevati in spoštovati. A za to morajo biti tudi predstavljeni na način, ki je podkrepljen z znanstvenimi dejstvi, poudarjeno, zakaj se določen ukrep sprejema, kaj bomo z njim dosegli. Predvsem pa predstavljeni od posameznikov, ki jim javnost zaupa.