Slovenija

'Laži, laži, nekaj se bo že prijelo'

Ljubljana, 10. 04. 2009 06.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

"Zgradili smo babilonski stolp civilizacije, ki temelji na materialnem blagostanju. To je delovanje očeta laži," opozarja ljubljanski nadškof Alojz Uran. Vse poslanice so v znamenju krize.

Kristjani se na veliki petek pred velikonočnim praznovanjem spominjajo Jezusovega trpljenja in smrti na križu. To je edini dan v letu, ko ni maše, zapovedan pa je strogi post.

Ljubljanski nadškof Alojz Uran
Ljubljanski nadškof Alojz Uran FOTO:
Začelo se je gorje, ki je v človeka zasejalo strah pred smrtjo. Zaradi tega strahu je človek postal žrtev manipulacij. Oče laži je na drevesu v raju zmagal, vendar njegova zmaga ni bila dokončna. Ljubljanski nadškof Alojz Uran

Pri obredih po cerkvah bodo med drugim molili križev pot, brali poročila o Jezusovem trpljenju in častili križ. Po katoliških cerkvah simbolično pripravijo božji grob, med obredi velikega petka pa prebirajo tudi prošnje za sodobno družbo in njene voditelje, za drugače verujoče in neverujoče, za cerkvene potrebe in za odnose z judovsko skupnostjo, so zapisali na Slovenski škofovski konferenci (SŠK).

''Družbene razmere, v katerih se nahajamo, so zaznamovale vesoljno človeško družino in kažejo tako na krizo človeka kot tudi družbe. Zgradili smo babilonski stolp civilizacije, ki temelji na materialnem blagostanju, pozablja pa na pomen bivanja in radost življenja. Svetopisemsko sporočilo osvetljuje globlji vzrok takega stanja. To je delovanje vladarja tega sveta, lažnika in očeta laži, kakor pravi evangelist Janez. V pripovedi o stvarjenju sveta je predstavljen v podobi kače. V človeka poskuša zasejati dvom. Boga želi prikazati kot rivala človeku, ki mu jemlje svobodo in dostojanstvo,'' je v velikonočni poslanici dejal ljubljanski nadškof Alojz Uran.

''Čeprav je v že omenjenem odlomku Božja volja jasno zapisana: 'Od vseh dreves lahko jesta, samo od drevesa življenja ne,' kača izgovori laž: 'Ali je res Bog prepovedal jesti od vseh dreves v vrtu?' – Se je kača zgolj zmotila? – Ne! To je način zavajanja, ki ga dobro poznamo tudi danes, po načelu: 'Laži, laži, nekaj se bo že prijelo.' Pojavi se dvom, ki se vedno bolj zajeda v človeka in ga zastruplja z nezaupanjem in željo, da bi sam postal kakor Bog in si po svoje krojil usodo. Človek je utrgal prepovedani sad. Posegel je po življenju, do katerega nima pravice, ker je dar.''

''Velikonočni dogodek povzame odrešenjsko sporočilo, ki doseže svoj vrh v vstajenju Jezusa Kristusa od mrtvih. Jezusovo bistveno poslanstvo je, da znova dokaže, da je Bog ljubezen. Seveda se je oče laži z vso silo zagnal vanj in ga skušal odvrniti od njegovega poslanstva. Po 40-dnevnem postu v puščavi se mu je približal in ga preizkušal z najpogostejšimi skušnjavami kruha, oblasti in čudežev. Ko je Jezus sprejel in premagal vse preizkušnje ter vedno izpolnil Očetovo voljo, mu je hudič nastavil še zanko, v kateri noben človek ne zmaga: krivično obsodbo najhujšega zločinca, skrajno ponižanje na križevem potu in sramotno smrt na križu med dvema razbojnikoma. Kazalo je že, da bo v tem trenutku satan zmagal, saj je Jezus izrekel besede: 'Moj Bog, moj Bog, zakaj si me zapustil?' A tudi v tem strašnem trenutku so bile njegove zadnje besede povezane z Očetom: 'Oče, v tvoje roke izročam svojo dušo!' Jezus na križu je znamenje predane ljubezni, ki je ni mogoče uničiti. Zato smrt in grob nista zadnji dejanji našega bivanja, ampak izpolnjeno življenje in večna sreča. Jezus nam je oznanil, da je naš zadnji cilj v nebesih in nam je odprl pot do cilja. S tem zagotovilom vsem vam, doma in po svetu, voščim vesele velikonočne praznike v zmagoslavju življenja Jezusa Kristusa,'' je zaključil.

Križev pot
Križev pot FOTO: Reuters
Veliki petek je tudi za evangeličane zelo velik praznik. Ta dan v cerkvah oltar pogrnejo s črnim prtom, ki simbolizira žalost in smrt, nanj pa postavijo trnjevo krono.

Evangeličanski škof Geza Erniša pa je poudaril, da ''nas velika noč vzpodbuja, da zgradimo svet, v katerem se bomo znebili prepričanja, da se uspešnost in sreča neke družbe merita le z njeno kupno močjo. Bog nas namreč ni ustvaril le kot brezbrižne in brezidejne potrošnike, temveč kot razmišljajoče ljudi.'' Po njegovih besedah moramo "ob Božji ljubezni tudi mi najti dovolj ljubezni za življenje", se upreti vsem oblikam nasilja in se "zavzeti za človeka dostojno življenje od njegovega prvega do zadnjega trenutka. Boj proti revščini, siromaštvu, boj za mir in pravičnost morajo biti na dnevnem redu slehernega izmed nas. Ni namreč dopustno, da bi na eni strani reklamirali moralo, se zanjo zavzemali, na drugi strani pa prepuščali odgovornost in naloge drugim," je poudaril.

Kot je zapisal, je sicer res, da "resnice smrti iz našega življenja ne moremo odpraviti in kamna minevanja, ki zakriva naš grob, sami odkotaliti. Toda resnica praznega groba je in ostaja trajen razlog za veselje v svetu, ki je poln gorja, trpljenja, smrti," je prepričan. Kriza, ki v tem času trka na vrata mnogih družin, je po njegovih besedah "preizkusni kamen in odgovor na vprašanje, ali smo sposobni biti solidarni s soljudmi, tako kot je bil z nami solidaren Bog''.

''Svet ne more najti smisla in upanja, če se pogublja v vrtincu lastne sebičnosti in nehumanosti," pa je v svoji velikonočni poslanici poudaril superintendent Evangelijske binkoštne cerkve Daniel Brkič. Kot je zapisal, so veliki programi in strategije svetovnih organizacij dobrodošli, "toda moč finančnega kapitala, karierizem, materializem in hedonizem se pretvorijo v največjo zablodo, če Bog ni na prvem mestu. Današnja globalna kriza je pravzaprav kriza etičnih meril in vrednot, kajti človeštvo jih išče na napačnem mestu. Zakaj iščemo življenje sredi smrti? Zakaj vse relativiziramo in bagateliziramo? Kot je poudaril, nam velika noč sporoča, da mora biti merilo vsega človek, ne pa kapital in izkupiček. Slovenija in Evropa bosta po njegovem mnenju srečnejši, če bosta iskali življenje sredi življenja. Vrnimo se raje k zibkam, ne pa h krstam sodobnega časa. Začnimo negovati korenine drevesa, če hočemo ubrati njegove sadove."

Množično v Jeruzalem

Verniki v Jeruzalemu
Verniki v Jeruzalemu FOTO: Reuters
Na Filipinih se je dalo križati 30 ljudi. V že tradicionalnem obredu na veliki petek so se dali za nekaj časa po Kristusovem vzoru pribiti na križ, da bi tako ponazorili Kristusovo trpljenje. Katoliška cerkev tovrstnih praks sicer ne odobrava, kljub temu pa so na Filipinih postale že tradicija. Običajno gre za izpolnitev zaobljub ali pa za kesanje.

Tudi v Jeruzalemu so se začele slovesnosti ob velikem petku. Več tisoč ljudi se je v starem delu mesta zbralo na križevem potu v spomin na trpljenje Jezusa Kristusa, ki tradicionalno poteka na Vii Dolorosi, ulici, kjer naj bi Kristus pred 2000 leti nosil križ, na katerem je bil kasneje križan. Med udeleženci procesije, ki se je končala v baziliki božjega groba, v kateri je zadnjih pet postaj križevega pota, so številni nosili križe, pri tem pa so se na svoji poti srečevali z muslimani in judi.

Za varnost v Jeruzalemu skrbi več sto policistov, iz varnostnih razlogov pa so zaprli tudi dostop do palestinskih ozemelj. O incidentih sicer ne poročajo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (116)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

VENTO
13. 04. 2009 18.41
Ralu, ti boš rabu še dodatnih 2000 let, da boš vsaj kaj skapiral.
ralu
11. 04. 2009 14.53
Vatikan ima tut krizo, ker so jim delnice tok padle. Gotovo imajo številne ničvredne delnice, obveznice ki so sedaj niso ničvredne. Ljudje ki hodijo v cerkev naj preberejo Sveto pismo, kaj Jezus govori v zvezi s tem in kaj govori o farih. Po 2000 letih nekateri še zmeraj niso skapirali.
cadillac
11. 04. 2009 13.59
Bog nas preizkuša: koliko časa bomo (zaradi svoje želje po udobju, pohlepa, pripravljenosti slediti množici, nesposobnosti lastnega razmisleka o morali) še verjeli papeževi instituciji. In enako tudi drugim, verskim in neverskim, ki nas vodijo. Tako je tudi prav. Zdaj, okrog Velike noči, bo pravi čas, da spet preberem Hessejevo Siddharto. V kratki zgodbi pokaže na dve pomembni cerkvokletni načeli: 1. Duhovnega učitelja si moraš izbrati sam. 2. V nekem trenutku v življenju ga moraš tudi zapustiti in nadaljevati po svoje.
ratatata
11. 04. 2009 09.43
koni9 filo fax?
jansa-arms
10. 04. 2009 20.53
Avtor Guarino imenuje primere, kako so bili ljudje na silo izseljeni in postavljeni na cesto, čeprav je Vatikanska banka svetohlinsko drugače obljubila. Max Parisi je za časopis »La Padania« delal raziskavo o lastniških razmerjih v Rimu in je v svojem članku z dne 21.6.98 prišel do zaključka, da je zdaj že skoraj 1/3 vseh hiš v Rimu v lasti Vatikana. In se sprašuje na koncu: »Kaj imata skupaj opraviti vera in 160.000 milijonska lastnina v imobilijah ? Kaj ima Jezus opraviti z najdražjimi terasnimi stanovanji v Rimu?«
jansa-arms
10. 04. 2009 20.45
Italijanski časopis »Oggi« je ocenil Vatikanovo bogastvo v zlatu na osnovi »izrednih informacij« za tistim ZDA kot drugo največje na svetu: 7000 milijard lir = 3.500.000.000 eurov. V primerjavi s tem znaša vrednost bogastva v zlatu italijanske države »samo« 400 milijard lir. To je bilo leta 1952. Kako veliko neki je Vatikanovo bogastvo v zlatu danes? Če temu prištejemo povečanje vrednosti, bi bila vrednost zlata danes 63% višja. Ob prodaji bi lahko Vatikanovo bogastvo v zlatu, odvisno od trenutka odprodaje, prineslo do 650% dobička.
wazza22
10. 04. 2009 20.39
koni9 - svaka čast. dodal bi še da je v vatikanu gore(ne pretiravam) zlatih palic.dejansko govorimo v eni izmed najbolj bogatih institucij sveta. jst nimam nč prki kristosovi modrosti- nasprotno. ko pa govorimo o cerkvi, mi preprosto postane slabo...križarske vojne, grmade, odpustki, ustrahovanje(večni pekel),denar,...te stvari preprosto ne prebavljam. čas je da se začnemo povezovat, ne pa delit na verska prepričanja, države,itd....we are all one
jansa-arms
10. 04. 2009 20.15
Skrajni čas je da nehajo zlorabljati Kristusovo ime !
jansa-arms
10. 04. 2009 20.12
Vatikan je danes največji verski gospodarski koncern na svetu in močno angažiran v številnih podjetjih na področju nepremičnin, plastike, elektronike, jekla, cementa, tekstila, kemije, živil in gradbeništva. Vatikanu pripadajoča firma Italgas ima filiale v 36 italijanskih mestih. Vatikan ima prste zraven pri bitumenu, železu, destilatih, pitni vodi, plinskih štedilnikih, industrijskih pečeh itd. Od približno 180 italijanskih kreditnih institutov najmanj ena tretjina razpolaga z vatikanskim denarjem. Vatikan poseduje vrsto vplivnih rimskih bank in je soudeležen v Evropi, Severni in Južni Ameriki pri velikem številu gigantskih industrijskih firm, nekatere celo skoraj v celoti pripadajo Vatikanu, kot npr. Alitalia ali Fiat. Cerkev je med drugim tudi največja posestnica zemljišč na zahodu! Nekaj primerov: Nemčija: Z 8,25 milijardami km2 največja privatna posestnica zemljišč (ustreza polovici zvezne dežele Schleswig-Holstein, ali velikosti Bremna, Hamburga, Berlina in Muenchna skupaj). Italija: nad 500.000 ha njivskih površin Španija: ca. 20% vseh polj Portugalska: ca. 20% vseh polj Argentina: ca. 20% vseh polj Anglija: ca. 100.000 ha ZDA: nad 1.100.000 ha njivskih površin, travniki in gozdovi niso všteti
Martuljek
10. 04. 2009 20.03
No, gospod nadškof bi pa že lahko malo premislil o tem kaj bo povedal. Še tanek led, po katerem hodi, bi najraje pred seboj razbijal.
wazza22
10. 04. 2009 19.56
Humanist_sem- bravo ...tud men j šou ta del , ki si ga izpostavu takoj v oči - lepo sm se namejal. cerkev j sam del te bedne igre, ki manipulira z našo zavestjo zanimv j tud to, kako so postavl ta "babilonski stolp" - pretekle so reke krvi...vojne v imenu boga, laži...
nash.fido
10. 04. 2009 19.56
humanist Kak ti lahko maš cerkev za podjetje. Cerkev so verniki!!!!!!!
Tristan_
10. 04. 2009 17.01
''Družbene razmere, v katerih se nahajamo, so zaznamovale vesoljno človeško družino in kažejo tako na krizo človeka kot tudi družbe. Zgradili smo babilonski stolp civilizacije, ki temelji na materialnem blagostanju, pozablja pa na pomen bivanja in radost življenja,'' je v velikonočni poslanici dejal ljubljanski nadškof Alojz Uran. Najbogatejše podjetje na svetu je dejansko RKC. Kdo je torej zgradil Babilonski stolp civilizacije, komu je mar samo za za materialno blagostanje in ne pozna pomena bivanja in radosti življenja? Kot da bi Alojz Uran govoril resnico a se tega sploh ni zavedal, govoril je namreč o RKC.
Jožajoža
10. 04. 2009 16.59
SLOVENSKI POLITIKI IMAJOA PAČ SREČO, DA IMAJO TAKŠNE VOLILCE, CERKEV PA TAKE VERNIKE. IN ZA OBOJE VELJA, DA JE SAMO LAŽ BEseda, resnica ,poštenje in delo pa sramota
viliboh
10. 04. 2009 16.45
Veruj le v tistega Boga,ki vbanki denar ima
islampizde
10. 04. 2009 16.38
a mamo se vernike v Sloveniji?? sem mislu da je ta zaostlala metoda ze izumrla, izgleda imamo se debitantov, ki verujejo v "boga"
nejco13
10. 04. 2009 15.40
titovka....hehehehehehe....."edina lepa lastnost mu je LAŽ"...in koga si s tem argumentov "potunkala v d*ek"?...samo sebe in tebi podobno misleče leve ideologe, ki jim je LAŽ lepa lastnost...kaj pa so potem njegove grde lastnosti? hehehehe....
viliboh
10. 04. 2009 15.34
Velikonočno šunko sem kupil v Hoferju-lepo diši
titovka
10. 04. 2009 15.14
imeli so dobrega učenca...in to je bil ivek iz grasuplega....edina lepa lastnost mu je LAŽ!!!!!!
vetlan
10. 04. 2009 15.09
Laskec 10.04.2009, 13:39 hehe Temu se reče "s tujim...po koprivah mahati".