Slovenija

Vožnja s spremljevalcem se je izkazala za učinkovito

Ljubljana, 22. 10. 2018 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Maja Korošec
Komentarji
78

Zakon, ki omogoča mladim, da se po dopolnjenem 16. letu začnejo usposabljati v šoli vožnje in po tem pridobijo pravico voziti s spremljevalcem, velja že 12 let. Spisan je bil zato, da bi mladi začeli vozniške izkušnje nabirati, preden lahko pridobijo vozniško dovoljenje. Kaj se je v teh letih pokazalo? Ali je vožnja s spremljevalcem učinkovita? So mladoletni vozniki dovolj odgovorni?

Spremljevalec je lahko eden od staršev, skrbnikov, rejnikov ali druga oseba, ki je stara najmanj 27 let in ima najmanj pet let veljavno vozniško dovoljenje za vožnjo motornih vozil, nima več kot pet kazenskih točk in ima prebivališče v RS. Osebo, mlajšo od 18 let, lahko spremlja tudi druga oseba pod pogojem, da s tem pisno soglašajo starši, skrbniki ali rejniki. Spremljevalec mora biti vpisan v evidenčni karton vožnje.

Zakon o varnosti cestnega prometa omogoča, da lahko mladi pred polnoletnostjo, torej preden opravijo izpitno vožnjo, s spremljevalcem vozijo osebni avtomobil. To pravico dobijo, ko v šoli vožnje opravijo teoretični del usposabljanja za voznika motornih vozil kategorije B in teoretični del vozniškega izpita. Poleg tega morajo končati praktični del usposabljanja, izpolnjevati pa morajo še nekatere druge pogoje. Ker zakon opredeljuje, da lahko vsakdo vozi s spremljevalcem dve leti od zaključenega programa v šoli vožnje, to pomeni, da ta oblika poučevanja velja tudi za kandidate, ki so stari več kot 16 let.

Vožnja s spremljevalcem je, poleg usposabljanja v šoli vožnje, varen in učinkovit način pridobivanja izkušenj, menijo vsi naši sogovrniki.
Vožnja s spremljevalcem je, poleg usposabljanja v šoli vožnje, varen in učinkovit način pridobivanja izkušenj, menijo vsi naši sogovrniki. FOTO: Thinkstock

Kaj je smisel zakona?

Osebe, ki izpolnjujejo pogoje, lahko s spremljevalcem vozijo največ dve leti od vpisa spremljevalca v evidenco o vozniških dovoljenjih in v evidenčni karton vožnje.

Zakon omogoča, da mladi začnejo pridobivati vozniške izkušnje z daljšim usposabljanjem že pred pridobitvijo vozniškega dovoljenja in preden dopolnijo predpisano starost za vožnjo vozil. Na ta način naj bi si oblikovali navade, ki jim bodo v pomoč pri samostojni vožnji po opravljenem vozniškem izpitu, so na spletni strani  že pred 12. leti zapisali na ministrstvu za notranje zadeve.

Ali se je zakon pokazal kot dobra poteza?

Ali je vožnja pred polnoletnostjo res dobra popotnica za kasnejše 'dobre vozniške navade'? Na Generalni policijski upravi (GPU) smo iskali odgovore, ki bi govorili v prid tej trditvi. Vprašali smo jih, ali so primeri mladoletnih voznikov, ki vozijo pod vplivom alkohola ali prepovedanih substanc, redki? Koliko prekrškov in nesreč povzročijo ter kako pogosto se zgodi, da vozijo sami, brez spremstva? Žal policija teh podatkov, ki bi izostrili sliko učinkovitosti tega zakona, nima. Sicer pa na GPU ocenjujejo, da je možnost, da mladoletniki začnejo voziti s spremljevalcem, dobra. "V tem sistemu je seveda zelo pomembno, da se spremljevalec zaveda odgovornosti, ki jo ima pri vzgoji novega udeleženca cestnega prometa. Želeli bi, da se čim več mladih odloča za tak način opravljanja vozniškega izpita," so zapisali.

Vožnja s spremljevalcem prinese resnične koristi, če traja vsaj eno leto in pri tem kandidat prevozi vsaj 3.000 km. Javna agencija RS za varno vožnjo

Podobno stališče zagovarja tudi Javna agencija RS za varnost prometa. Pojasnili so, da je v nekaterih državah vožnja s spremljevalcem namenjena usposabljanju za vozniški izpit, v večini primerov pa ne nadomešča usposabljanja v šoli vožnje, pač pa ga le dopolnjuje oziroma nadgrajuje. In tako je tudi pri nas. Menijo, da je vožnja s spremljevalcem, poleg usposabljanja v šoli vožnje, najvarnejši in najučinkovitejši način pridobivanja izkušenj. Ob tem mladoletniki oblikujejo tudi vozniške navade. "Zato je pomembno, da spremljevalec z zgledom in nasveti prispeva k osvojitvi vzorcev ravnanja, ki zagotavljajo umirjen, varen in nemoten potek prometa. Voznik začetnik postopno pridobiva vozniške izkušnje in zrelost v pogojih manjše izpostavljenosti. Spremljevalec s svojimi izkušnjami predvsem pomaga kandidatu, kadar se sooča z novimi in neobičajnimi situacijami ter vpliva na odločitev za umirjen in defenziven slog vožnje, obenem pa mu ne vsiljuje drugačnih znanj in ravnanj kot so tista, ki jih je kandidat osvojil v šoli vožnje. Skrbi tudi za postopen prehod od vožnje v manj zahtevnih okoliščinah k tisti v zahtevnejših," so prepričani.

Javna agencija RS za varnost prometa je bila do 12. januarja 2017 pristojna za vodenje statističnih podatkov vožnje s spremljevalcem, od takrat naprej pa so za vodenje te evidence pristojne upravne enote. Spodnji prikaz kaže, kako se je v desetih letih spreminjalo število spremljevalcev.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kako na mladoletne voznike gledajo psihologi?

Ali je dobro, da lahko začnejo mladoletniki voziti tako zgodaj? Ali se dovolj zavedajo odgovornosti in posledic objestne vožnje? So sposobni presoje? Profesor obče in okoljske psihologije Marko Polič, ki se je precej ukvarjal tudi s prometno psihologijo, je pojasnil, da mlajši vozniki v povprečju vozijo bolj tvegano kot starejši: "Ampak, če se prej na ustrezen način začnejo usposabljati in vključevati v promet, si lahko osvojijo ne le potrebne spretnosti in znanja, ampak tudi ustrezen odnos in odgovornost."

Manuel Pungertnik, vodja AMZS šole vožnje in inštruktor varne vožnje, se strinja z ugotovitvami psihologov, da pri mladostnikih majhna razlika v letih ne igra bistvene vloge: "Strokovno mnenje psihologov je, da se odgovornost oblikuje nekje do 24. leta starosti. S tega vidika torej ni velike razlike med vozniki, ki so stari 16 ali 18 let. Je pa prednost prvih v tem, da imajo pri svoji vožnji spremljevalca."

Več raziskav je pokazalo, da vožnja s spremljevalcem na mlade vpliva motivacijsko.
Več raziskav je pokazalo, da vožnja s spremljevalcem na mlade vpliva motivacijsko. FOTO: Thinkstock

Tudi Polič je izpostavil raziskave, ki govorijo v prid vožnji s spremstvom. Domači imajo na mlajšega voznika večji vpliv – tako z zgledom, kot z drugimi vzgojnimi vplivi. Ko domači zaupajo mladostniku in mu omogočijo vožnjo, to nanj vpliva izredno motivacijsko. "Prav tako so več z mladim voznikom, ga bolje poznajo in lahko bolj prilagodijo svoje ukrepe. Nekaj raziskav tudi kaže, da je doseganje nekaterih splošno-življenjskih ciljev (na primer odnos do tveganja, odgovornost …) vsaj tako pomembno kot osvajanje vozniških spretnosti, na kar pa imajo starši večji vpliv," je pojasnil, ob tem pa opozoril, da je lahko problem, ker starši oziroma drugi domači niso ustrezno strokovno in pedagoško usposobljeni za učenje vožnje, kot učitelji v avtošolah, ki morajo biti. To pomeni, da je treba v povezavi s tem nekaj storiti, je prepričan Polič. "Nenazadnje pa je vožnja z domačim spremljevalcem cenovno dostopnejša in časovno ter krajevno ugodnejša, kar pomeni, da je je lahko več, kot bi bilo ur v avtošoli. Zato si bo mladi voznik tudi nabral več izkušenj. Na koncu je kilometrina tista – ob ustreznih drugih dejavnikih – ki naredi dobrega voznika," je strnil misli.

'Finančni vložek pri vožnji s spremljevalcem je nižji kot pri klasičnem opravljanju vozniškega izpita'

Manuel Pungertnik je zatrdil, da v večini primerov ta trditev drži. Usposabljaje mladoletnika s spremljevalcem je popolnoma identično kot usposabljanje 18-letnika. "V praktičnem delu se mladoletni voznik usposobi, vendar ne opravi izpitne vožnje (vozniškega dovoljenja še ne pridobi), temveč po končanem programu v šoli vožnje nadaljuje učenje oziroma pridobiva izkušnje z vožnjo s spremljevalcem. Izpitno vožnjo ali ocenjevanje na praktičnem delu izpita opravi, ko dopolni 18 let," je pojasnil. Torej ne opravlja dveh izpitov, kar bi podražilo celoten proces. Poleg tega mladoletnik s spremljevalcem praviloma prevozi veliko več kilometrov, kot če se usposablja le z učiteljem v šoli vožnje, kar pomeni, da ima pred izpitno vožnjo več izkušenj in tako teoretično več možnosti, da jo opravi v prvem poskusu. "S takšno vožnjo pa neposredno vplivamo tudi na spremljevalce, ki morajo biti vzor kandidatom oziroma mladim v prometu," je še poudaril.

Mladostnik s spremljevalcem prevozi več kilometrov, zato je na izpitno vožnjo bolje pripravljen.
Mladostnik s spremljevalcem prevozi več kilometrov, zato je na izpitno vožnjo bolje pripravljen. FOTO: Thinkstock

Najmanjše število ur, ki jih mora mladoletni kandidat opraviti v šoli vožnje, je 20, vendar je to zakonski minimum. "Šola vožnje kandidata napoti na vožnjo s spremljevalcem, ko učitelj vožnje ugotovi, da je kandidat sposoben odgovorne in varne udeležbe v prometu. Torej je lahko ur praktičnega usposabljanja tudi več. Zgornja meja v zakonu ni določena," je razložil Pungertnik.

Koliko stane vozniški izpit?

In kakšne strošek pravzaprav je, da lahko samostojno zapeljemo na cesto? Z letošnjim novim letom so se zvišale cene vozniškega izpita. Cena teoretičnega dela, ki je enotna za vse kategorije, se je zvišala za dobrih deset evrov, in je 24 evrov. Cene za praktični del za posamezne kategorije pa so višje tudi za več kot polovico.

Cene ure se v šolah vožnje razlikujejo. Gibljejo se od 25 do 28 evrov za kategorijo B, če kupujete posamično uro. Ure so pri vseh avto šolah cenejše, če jih kupite več skupaj, torej v paketu, ki lahko vključuje tudi tečaj cestno-prometnih predpisov (CPP). "Treba je izpostaviti, da se pri izobraževanju kandidatov pojavljajo tudi prakse z dampinškimi cenami, ob katerih se postavlja vprašanje kakovosti poučevanja, slednje pa lahko ima tudi negativen vpliv na stanje prometne varnosti," je prepričan Pungertnik.

Cene tečaja CPP se vrtijo od 50 do 70 evrov, strošek pa je tudi evidenčni karton, za katerega boste morali odšteti med 10 in 20 evri. Potem so tukaj še zdravniški pregled za voznike (povprečna cena pri različnih ponudnikih je 42 evrov), teoretični izpit CPP (povprečno stane 22 evrov), izpit prve pomoči (okrog 55 evrov).

Manuel Pungertnik meni, da ima vožnja s spremljevalcem več pozitivnih kot negativnih učinkov.
Manuel Pungertnik meni, da ima vožnja s spremljevalcem več pozitivnih kot negativnih učinkov. FOTO: AMZS

'Več izkušenj utrjuje samozavest'

Izkušnje Manuela Pungertnika z vozniki s spremljevalci so odlične, saj več prevoženih kilometrov pomeni bolj suvereno vožnjo, kar utrjuje samozavest. "Če nekdo opravi vozniški izpit s 30 urami vožnje – kar pomeni, da je odličen kandidat – je v procesu poučevanja v šoli vožnje prevozil približno 750 kilometrov (povprečno 25 kilometrov na uro). Če pa nekdo vozi s spremljevalcem, je lahko kilometrov, preden vozi sam, veliko več. Zato ima voznik na ta način veliko več izkušenj. Če bo torej nekdo kot spremljevalec samo en konec tedna namenil kakovostni vožnji in se s kandidatom odpeljali na daljšo relacijo po Sloveniji, bo kandidat ogromno pridobil in bo tudi boljši voznik," je za konec ponazoril s praktičnim primerom.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (78)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BrainDance
23. 10. 2018 07.43
+3
Otroka lahko starš kvečjemu nauči upravljat avto. Za pravila je pa tu AŠ, ker vsak ki ima že dlje časa izpit, nekaj pozabi, določeno mu je samoumevno, pravila se spreminjajo, itd...in zato, se mi zdi, da to ni primerno...
BrainDance
23. 10. 2018 07.38
toukr
22. 10. 2018 15.23
+1
Spremljevalci prenašajo svoje falerje na začetnike.
flojdi
22. 10. 2018 15.13
+8
.no evo. ko je meni, nekoč uspelo naredit izpit.... a vrag, ni mi bilo dano kupit avtka. 5 let po Narejenem izpitu mi je uspelo nažicat" bližnjega sorodnika, da je bil ob moji vožnji ob meni. Povedal mi je, kdaj moram ....vse topato.. Skratka : mislim , da je Spremljevalec Začetnikom Dobra Stvar.
fairplayy
22. 10. 2018 14.44
-13
vozniški izpit pri 21 letih, ko so bolj dozoreli.
periot22
22. 10. 2018 14.31
-16
Vožnja s spremljevalcem najbolj brezvezna stvar! Enako za starost 16 let!
Hrenko
22. 10. 2018 12.30
-1
nima pravega smisla, avto imaš zato, da se ti kam sam zapelješ
flojdi
22. 10. 2018 15.17
+14
nezhy123
22. 10. 2018 12.28
+17
Mislim, da je odvisno, kakšen voznik je spremljevalec, pravila so se v zadnjih desetletjih spremenila, pomembno je koliko časa je od njegovega izpita (krožišča), avtomobilov je vedno več, s tem tudi nestrpnih in neveščih voznikov. Tako da tole je dvorezen meč. Sigurno lahko otroku veliko ponudiš, ampak na kakšen način?!
detect
22. 10. 2018 11.26
+13
spet je v igri samo denar.vedno več.in seveda da ne pozabim.kultura na naših cestah je vedno slabša.
Burt
22. 10. 2018 10.54
+9
Varna vožnja na luknjastih cestah je nemogoča
flojdi
22. 10. 2018 15.15
+2
.ni res . pelješ se pač počasneje . in gledaš kje je Luknja; ne nov msm
METKA102
22. 10. 2018 10.20
+11
Če bi spremljevalci bili dobri vozniki, prav. A kaj, ko na vsakem koraku vidimo, da več ali manj ne upoštevajo prometnih predpisov in pravil varne vožnje. Otroci se tega naučijo že, ko so potniki in potem kot vozniki s prekrški le še nadaljujejo. .. kar se Janezek nauči ....
Našvasan_zob
22. 10. 2018 09.40
+11
V članku samo slike mladih voznic... nobenega voznika... Kaj je to reklamna kampanija za voznice Savdske Arabije?
siFBI
22. 10. 2018 09.29
+39
Moje mnenje iz naših izkušenj. Tud pri naši hiši smo imeli pred kratkim t.i. mladega voznika, ki je naredila "izpit" s spremljevalcem. Moje osebno mnenje je, da je to čist nepotrebno pobiranje in zapravljanje denarja. Zakaj? V avto šoli te naučijo in navadijo na nek šolski pravilni sistem. Ko vajeti prevzame "domači" učitelj, gre vse tisto kar so te naučili v pozabo in pridejo domače navade, kar pa ni dobro in ni po šolsko. Zato se prvi izpitni ponavadi konča slabo. Potem rabiš ponovno plačat nekaj ur kar ni poceni, da kandidat ponovno navadi na šolska previla in ne pravila ceste. Vse skupaj vodi v živčnost, nejevoljo do vožnje... Na koncu je še vedno mladi voznik z dodatnim zavarovanjem, varno vožnjo.. Vse je potrebno še plačat. Moje mnenje je naj bodo stari 18 let, gredo na izpit, opravijo in to je to. Pa še malo bolj dozorijo in se starše ne obremenjuje. Star sistem je bil boljši, ker smo živeli v realnosti. To ni nič drugega kot nek virtualni izpit, ki ga ni, če pa moraš imet poleg očeta ali mamo da te spremljata. Čist neuporabna zadeva.
Apostol1
22. 10. 2018 09.40
+3
slo-FBI....Povsem se ne strinjam s teboj vseeno je pa tole komentar ,ki pove tudi ,da obstajajo še druge opcije➕➕➕➕
bHm5
22. 10. 2018 11.45
+15
slo-FBI, hvala, da deliš svoje izkušnje, čeprav so diametralno drugačne od naših. Kot že spodaj zapisano, smo v tej dvoletni fazi in doslej samo dobre stvari, še nobene slabe. Po prvih vtisih bo celo ceneje, čeprav nam denar ni kriterij, ampak pripraviti otroka na samostojno udeležbo na cesti. Hči je opravila 20 ur, sedaj vozi z mano, pred izpitno vožnjo pa računamo še na 2-3 ure, da se prenavadi na avto. Vse skupaj z varno vožnjo je lahko pod 1000€. Moram pa dodati, da sem šel na zadnji dve uri zraven, da mi je instruktor podal nekaj napotkov, kje je šibka, na kaj naj bom pozoren. Med vožnjo me mora tudi opozoriti, če ji svetujem kaj, kar je po njenem mnenju v nasprotju z znanjem, ki ga je pridobila v šoli. Hkrati si vse nejasne situacije beleživa in se vsake toliko slišimo z instruktorjem, da dobiva podrobno razlago (pa pri tem tudi njega kdaj presenetiva in skupaj ugotavljamo slabosti na naših cestah). Je že čisto samoumnevno, da vozi vedno ona in to povsod in v vseh razmerah. Je dojemljiva za pripombe, pogosto pa tudi mene nauči kaj novega. Dodatno zavarovanje je priporočljivi, a ne zakonsko obvezno, vendar v primeru povzročitve nezgode plačaš določen % škode (mislim, da 30%). Tako da mi pri tem nismo kakorkoli obremenjeni, na cesti vozimo bolj po pravilih, telefona kot sovoznik tudi ne uporabljam, sem po novem tudi čisti "0,0 šofer". Na obvezen tečaj varne vožnje bo šla takoj, ko bo možno, in ne šele, ko bo obvezno (pa še jaz zraven). Predvsem pa računam, da ji bom po opravljenem izpitu lažje zaupal avto, kot so ga moji starši meni.
siFBI
22. 10. 2018 12.45
+4
Seveda je tudi naša opravila izpit in je sedaj samostojna vozi sama. Samo v tem obdobju zelene L tablice smo imeli več sitnosti kot pa koristi. Pri drugi te variante definitivno ne bomo uporabili. Preveč se navadi na domačo vožnjo med tem ko na izpitni igrajo pomembno vlogo malenkosti. Potem se pa itak inštruktor izgovarja na površne starše. Tiste dodatne ure so premalo, da se ponovno navadi na šolsko vožnjo. Tudi nam se je zdelo to zelo vredu ampak realnost je bila popolnoma nekaj drugega.
bHm5
22. 10. 2018 13.37
+2
Hvala za dobronamerne namige! Bomo na to pozorni, ker ji bodo sledili še - štirje :)
periot22
22. 10. 2018 14.05
Wookie55
22. 10. 2018 14.52
+6
bHm5 sej ravno tu nastane problem in deljena mnenja. Zakon je v teoriji cist super ce bi bili vsi taki kot si ti bi bil to idealen sistem. Problem nastane ker zakon velja za vse enako, mi pa mamo pol voznikov nesposobnih, in pol taki svoje slabe navade prenasajo na mlade. V tem primeru bi mogo tudi spremljevalec naret vsaj 5 urni tecaj da se vidi ce je sploh sposoben koga ucit.
BrainDance
23. 10. 2018 07.56
Današnji otroci so res, kot eni invalidi :D 20 ur in potem še (2 leti?) s spremljevalcem :D jaz sam pri 20. uri imel izpitno in jo tudi naredil :D
Prototip
22. 10. 2018 09.26
+17
V osnovni šoli,bi morali uvesti vsaj eno uro na teden predmet ,kjer bi se otroci učili osnov cpp-ja.....
korintos23
22. 10. 2018 09.36
+10
Ni problem znanje CPP, mi potem tega na cesti ne upoštevamo, z našimi glavami je nekaj narobe.
Sputnik
22. 10. 2018 10.14
-1
korintos kaj pa medgeneracijske razlike?? eni so delali izpit 30 let nazaj ko ni bilo niti semaforjev kaj šele krožišč. znanje CPP je tu nujno. je pa s tvojo glavo sigurno nekaj narobe. centrifugalna sila te vleče v levo
Burt
22. 10. 2018 10.55
+4
kje boš dobil dodatne milijone da jih to naučijo? Saj vidiš da že zdaj en preživijo meseca
BrainDance
23. 10. 2018 07.59
-1
V knjižnicah imajo knjige za CPP, enkart jo preberš in imaš teorijo narejeno...za vožno pa je AŠ. Tisti, ki pa tega ni zmožen in potrebuje 2 leti "dodatnega pouka" pač ni za na cesto...
korintos23
22. 10. 2018 09.22
+9
To vreže samo bogatunom in njihovim frocom!
periot22
22. 10. 2018 09.11
+26
16 letniki se še kot pešci ne znajo vesti v prometu kaj šele za volanom! Vse kar vidiš je telefon v roki pa kot ovca čez cesto!
Carrasco
22. 10. 2018 08.55
+24
Finančno se izplača Bavčarjem ki jim država podarjuje milijone
korintos23
22. 10. 2018 08.52
+12
In ko dopolni 18 let spet vse od začetka in spet 1200 Evrov???
Qork
22. 10. 2018 08.44
+11
Zakaj minimano stevilo ur? Ne morem razumet. Ce obvladas, ce ti je spremlejvalec vcepil, gledanje v spegl, opazovanje prometa, predvidevanje.
bebo3
22. 10. 2018 08.33
-22
16 letnikom dati avto za voziti? Pa saj niso normalni.
NotMe
22. 10. 2018 08.50
+18
A motor pa ja? Ki je 1000x bolj nevaren? V avtu ima vsaj pleh okoli sebe
rov.comp
22. 10. 2018 09.12
+12