Slovenija

'Ne samo najbolj brutalno kadrovanje v zgodovini NPU, ampak v zgodovini države'

Ljubljana, 12. 10. 2020 17.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Anja Kralj, STA
Komentarji
727

Vrstijo se odzivi politike na imenovanje Janševe izbranke Petre Grah Lazar za v. d. direktorice Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU). V opoziciji so prepričani, da gre za podrejanje tega organa politiki.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Začetek konca NPU?
    03:16
    Iz 24UR: Začetek konca NPU?
  • Iz SVETA: Grah Lazarjeva na čelo NPU
    03:09
    Iz SVETA: Grah Lazarjeva na čelo NPU

 

Kot smo poročali, NPU prevzema izbranka SDS Petra Grah Lazar. Potem ko je pred slabim tednom na položaju direktorja NPU obupal tudi zadnji vršilec dolžnosti direktorja Uroš Lepoša, je danes vodenje Nacionalnega preiskovalnega urada prevzela Grah Lazarjeva. Že dva meseca jo želi aktualna politika, z generalnim direktorjem policije Andrejem Juričem na čelu, kot smo razkrivali zadnje tedne, namestiti na vrh slovenskega FBI. Grah Lazarjeva bo NPU vodila kot vršilka dolžnosti, danes je že prevzela delo.

Opozicija kritična

Kritični so v opoziciji. Vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović izraža obžalovanje, da je pozornost vlade v tem trenutku usmerjena v "podrejanje podsistemov preko kadrovanj v nadzorstvene, represivne in druge organe". Bolje bi bilo, če bi se vlada usmerila v zagotavljanje kadrovskih zmogljivosti v zdravstvu, predvsem pa v graditev zaupanja do ukrepov, ki jih sprejema ob drugem valu okužb s koronavirusom, je dejal.

"NPU je institucija, ki mora biti zelo neodvisna od vsakodnevne politike, ker se tam preverjajo najpomembnejše negativne zgodbe v tej državi. Zato nikakor ni dobro, da smo v tako kratkem času zamenjali vodstvo NPU s tremi ljudmi," je dejal vodja poslanske skupine SD Matjaž Han.

V Levici po besedah vodje poslanske skupine Mateja T. Vatovca ocenjujejo, da gre pri menjavah na NPU za "energično lomastenje po institucijah". Menjave vidi kot nekakšno iskanje kandidata na vrhu NPU, ki bo popolnoma poslušen predsedniku vlade in notranjemu ministru. "Gre samo za še enega od dokazov o tem, kaj ta vlada počne, to je, da ruši vse institucije oziroma si jih želi podrediti, da ne bi preiskovale, da ne bi gledale tam, kjer se dogajajo nečedni posli, ki jih pri tej vladi ne manjka," je dejal.

Vodja poslanske skupine SAB Maša Kociper zamenjave označuje "ne samo kot najbolj brutalno kadrovanje v zgodovini NPU, ampak tudi kot eno najbolj brutalnih kadrovanj v zgodovini države". "To, da govorimo o četrtem človeku v pol leta, verjetno pove več kot tisoč besed," je dejala. Prepričana je tudi, da ljudje po dveh mesecih ne odstopajo iz osebnih razlogov kar tako, pač pa zaradi pritiskov politike.

Koalicija pa pravi, da na NPU vse poteka, kot je treba

Poslanec SDS Marijan Pojbič je v izjavi novinarjem izrazil prepričanje, da gre pri imenovanju Grah Lazarjeve za rešitev, ki je v tem trenutku potrebna, da na NPU "vse stvari potekajo tako, kot je treba, in da delajo v skladu z zakoni in pooblastili". Na vprašanje, kako komentira dejstvo, da gre že za tretjo spremembo na vrhu NPU v zadnjega pol leta, je odgovoril, da je to vprašanje za v. d. generalnega direktorja policije Andreja Juriča in nato za notranjega ministra Aleša Hojsa. Sam je prepričan, da spremembe nimajo političnega ozadja.

Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša meni, da ima vlada možnost, da izvede spremembe v policiji. "Ali je to tudi legitimno in ali je v redu, pa vam v tem trenutku ne vem povedati, saj ne poznam strokovnosti nove osebe," je dejal. Izkušnje iz preteklih let sicer po njegovih besedah kažejo, "da so take stvari vedno vezane na politiko".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (727)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Taki zavajalni in neresnični naslovi pa že res presegajo vse meje.Cirka najmanj 30.let policijski kader ni preiskoval nobenega lopova ne kogarkoli drugega na višjih položajih čeprav se je kradlo na očeh državljanov so vsi levaki,komunisti,balkanci bili nad zakonom nedosegljivi.Prvi primer so "jankovići",da se ne bo naštevalo naprej. In ravno taki kot je "golubović"in podobni kateri so v sodelovanju "katarine kresal ter stenice"pokradli vso Slovenijo so seveda kritični. In zakaj so kritični??? Ker več nimajo zaledja,da bi kradli še naprej so pa tudi v strahu,če se bo glede njih začelo preiskovati. Pa dajte se novinarji malo zresnit in ne imejte za norce vaših večina obiskovalcev kateri o teh zadevah nimajo blage veze in vam bodo navsezadnje še pričeli verjeti kar bo spet za njih posledica. Konec koncev pa kaj bi sedaj levaki sploh radi??????? Ali ni "šarčeva"vlada sama odstopila zaradi nesposobnosti,ko se je pričela kriza z Covid19 in celo prodala zađčitne maske kitajcem ter drugim slovence pa pustila na cedilu kar je izdaja države 1.klase. Torej koga bi sploh sedaj luzerji radi v vlado tovariša "šaraca"in njegove sedaj,ko je Janševa SDS državo ter državljane rešila ????????? Vsi skupaj ste res ene ogromne velike reve na levi strani in niti niste zahvalni za tisto kar se vam ponudi in vas reši pred težavami. Sprejemati veste za zahvalo pa pljujete po tistih kateri vam delajo dobro,da vas ni sram levuharji in taki ste skoraj vsi na tem,da ne bom pisal kakem portalu kjer se briše vse kar je napisanega resnično.
Tik Tak
14. 10. 2020 19.58
Brutalno ali nebrutalno, kakšna pa je razlika? Kadrujejo tako eni kot drugi.
JApajaDAja
13. 10. 2020 10.12
+0
bo že držala trditev, če tako reče državni simbol na 7m2 z ali brez krogcev :-)
tona Iteb
13. 10. 2020 09.24
+0
A tole kadrovanje pomeni, da bomo postali globoka država?
prinašalec2
13. 10. 2020 08.30
+4
Kaj si nor, zgražanje nad tem pa, je milo rečeno "fantje 24.." čisto sprenevedanje in manipulacija. Kdo je vsa ta leta nastavljal ta kader in zakaj ta kader ni ukrepal kot bi moral v vseh primerih zlorab zakona ipd.? Ker je bil kader politično nastavljen in je delal točno politično za tisto opcijo, ki ga je nastavila. Kdaj boste postali vsaj malo objektivni novinarčki, ki sedaj izumljate takšne populistične naslove?
mosqito
12. 10. 2020 21.59
+2
BRAVO VLADA 🇸🇮👍🇸🇮
Leviizgubljeni
12. 10. 2020 21.59
+3
Kaj pa ima LMŠ za govorit
mosqito
12. 10. 2020 21.58
+0
Živel JANŠA....
provni
13. 10. 2020 08.33
+4
mosqito
12. 10. 2020 21.57
+4
Baje,da jutri Damjan prevzame vlado? Kdo kej ve....baje je Šarec minister za dezerterstvo... Fajonova baje za Tlačenje Slovencev...
Bavci11
12. 10. 2020 21.58
-2
... in za uvazanje ilegalcev na pleca Slovenskih delavcev Mrs
omega _v6
13. 10. 2020 09.25
+1
Zanima me ali Damjan že prejema plačo predsednika vlade?? Dajte mu jo hitro saj vrag jemlje šalo strokovnjak iz ekonomije je prd bankrotom!!
Bavci11
12. 10. 2020 21.57
+4
Svoboda Sloveniji in Slovencem. Slovenijo Slovencem Evropo Evropejcem.
Špartanec
12. 10. 2020 21.56
-2
Načelnika vojske, direktorja policije in direktorja NPU sploh ne bi smela imenovat politika.
Bavci11
12. 10. 2020 21.58
+2
Zakaj pa ne? Aja Sarec lahk Jansa ne sme. Saj vemo kdo vse bi pa smel.
lustracija
12. 10. 2020 21.55
+6
a se je Fajona že opravičila za zločine ZKS ?
Bavci11
12. 10. 2020 21.56
+3
komunisti niso nikoli nicesar krivi.. tud za Ukrajinski holodomor ne pa so pomorili milijone z lakoto ker so izvazali zito ki so ga kradli kmetom.
tona Iteb
13. 10. 2020 09.35
+2
Lust, mislim, da se ni opravičila, isto kot janša! Ker je bil jašek prej član zks kot fajonka, in ima posledično več grehov na svojih plečih, ki jih kot zgleda težko prenaša!
Peter.Klepec
12. 10. 2020 21.53
+3
Prej nikoli ni bilo političnih kadrovanj ... Hm ... Res pa je, da ni bilo takih brutalnih naslovov!
Lovec na mušice
12. 10. 2020 21.51
-6
Zgodovina vsake dosedanje družbe je zgodovina razrednih bojev. Svobodni in suženj, patricij in plebejec, baron in tlačan, cehovski mojster in pomočnik, skratka, zatiralec in zatiranec sta si bila v večnem nasprotju drug proti drugemu, bojevala sta nepretrgan, zdaj prikrit, zdaj odkrit boj, boj, ki se je vselej končal z revolucionarno preobrazbo vse družbe ali pa s skupnim propadom bojujočih se razredov. V prejšnjih zgodovinskih dobah nahajamo skoraj povsod popolno razčlenjenost družbe v različne stanove, celo lestvico družbenih položajev. V starem Rimu imamo patricije, viteze, plebejce, sužnje; v srednjem veku fevdalne gospode, vazale, cehovske mojstre, pomočnike, tlačane in poleg tega skoraj v vsakem od teh razredov še posebno razvrstitev po stopnjah. Moderna boržuazna družba, ki je izšla iz propada fevdalne družbe, ni odpravila razrednih nasprotij. Postavila je le nove razrede, nove pogoje za zatiranje, nove oblike boja namesto starih. Našo dobo, dobo buržoazije pa označuje to, da je poenostavila razredna nasprotja. Vsa družba se čedalje bolj cepi v dva velika sovražna tabora, v dva velika, neposredno drug nasproti drugemu stoječa razreda: buržoazija in proletariat. Iz srednjeveških tlačanov se je razvilo svobodno meščanstvo prvih mest; iz tega svobodnega meščanstva so se razvili prvi elementi buržoazije. Odkritje Amerike in odkritje morske poti okrog Afrike sta ustvarili nastajajoči buržoaziji novo področje. Vzhodno indijski in kitajski trg, kolonizacija Amerike, menjava blaga s kolonijami, pomnožitev menjalnih sredstev in blaga nasploh so povzročile polet trgovine, plovbe in industrije, kakršnega svet še ni videl, in s tem nagel razvoj revolucionarnega elementa v razpadajoči fevdalni družbi. Dosedanji fevdalni ali cehovski način dela v industrijski proizvodnji ni več zadoščal potrebam, ki so naraščale z novimi trgi. Manufaktura je stopila na njegovo mesto. Cehovske mojstre je spodrinil industrijski srednji stan; delitev dela med različnimi korporacijami je izginila pred delitvijo dela v posamezni delavnici sami. Trgi pa so nenehoma naraščali, neprenehoma so naraščale potrebe. Tudi manufaktura ni več zadoščala. Tedaj so para in stroji zrevolucionirali industrujsko proizvodnjo. Na mesto manufakture je stopila moderna velika industrija, na mesto industrijskega srednjega stanu so stopili industrijski milijonarji, šefi celih industrijskih armad - moderni buržuji. Velika industrija je ustvarila svetovni trg, ki ga je pripravilo odkritje Amerike. Svetovni trg je povzročil neizmeren razvoj trgovine, plovbe, prometnih sredstev na kopnem. Ta razvoj pa je s svoje strani vplival na razširjenje industrije v isti meri, v kateri so se širile industrija, trgovina, plovba, železnice, v isti meri se je razvijala buržoazija, je množila svoje kapitale in potiskala v ozadje vse razrede, ki jih je podedovala po srednjem veku. Vidimo torej, kako je moderna buržoazija sama proizvod dolgega razvojnega procesa, cele vrste prevratov v načinu proizvodnje in prometa. Vsako od teh razvojnih stopenj buržoazije je spremljal ustrezen politični napredek (tega razreda). Buržoazija, ki je bila zatirani stan pod gospostvom fevdalne gospode, oborožena in samostojno upravljajoča se asociacija v komuni, tu ni neodvisna mestna republika ( Kakor v Italiji in Nemčiji ), tam tretji, davke plačujoči stan v monarhiji (kakor v Franciji), potem v manufakturni dobi protiutež plemstvu v stanovski ali absolutni monarhiji, glavni temelj velikih monarhij sploh - si je po ustvaritvi velike industrije in svetovnega trga končno priborila v moderni predstavniški državi izključno politično gospostvo. Moderna državna oblast je le odbor, ki upravlja skupne posle vsega boržuaznega razreda. Buržoazija je imela v zgodovini nadvse revolucionarno vlogo. Kjer je buržoazija prišla na oblast, je uničila vse fevdalne, patriarhalne, idilične odnose. Neusmiljeno je raztrgala pestre fevdalne vezi, ki so vezale človeka na "naravnega predstojnika", in ni pustila med človekom in člov
vrtnar01
12. 10. 2020 21.52
+9
Bavci11
12. 10. 2020 21.55
+3
VEMO JA! V S. Koreji in Venezueli je komunizem ze SKORAJ zmagal. Sam ni se cist jasno ali bo narod prezivel ali ne.
Lovec na mušice
12. 10. 2020 21.50
-6
Komunistični manifest: Strah hodi po Evropi - strah komunizma. Vse sile stare Evrope so se združile za sveto gonjo proti temu strahu - papež in car, Metternich in Guizot, francoski radikali in nemški policaji. Kje je opozicijska stranka, ki bi je njeni vladajoči nasprotniki ne bili razkričali za komunistično, kje je opozicijska stranka, ki bi tako naprednejšim opozicionalcem kakor svojim reakcionarnim nasprotnikom ne bi vrgla nazaj sramotilnega očitka komunizma? Dvoje izhaja iz tega. Vse evropske sile že priznavajo komunizem kot silo. Skrajni čas je, da komunisti pred vsem svetom odkrito razlože svoje nazore, svoje cilje, svoje težnje in da pravljici o strahu komunizma postavijo nasproti manifest partije same. S tem namenom so se zbrali v Londonu komunisti najrazličnejših narodnosti in so zasnovali naslednji manifest, ki ga objavljamo v angleškem, francoskem. nemškem, italjanskem, flamskem in danskem jeziku.
mosqito
12. 10. 2020 21.52
+6
Bavci11
12. 10. 2020 21.52
+4
VEMO JA! V S. Koreji in Venezueli je komunizem ze zmagal. Sam ni se cist jasno ali bo narod prezivel ali ne.
vrtnar01
12. 10. 2020 21.54
+0
JAZsemTI
12. 10. 2020 21.49
-5
Slabo je tole, slabo... Bo treba namesto biciklov na težjo mehanizacijo prešaltat. Vem da ni lepo ampak prav prosijo si...
Bavci11
12. 10. 2020 21.53
+1
A boste presaltal na skiroje. Sam lepo prosim ne na elektricne ker ti obremenjujejo okolje se bolj kot električni bicikli.
vrtnar01
12. 10. 2020 21.49
+1
lepa je lepa, sam je (bo) tud učinkovita 🤔
Karantanija
12. 10. 2020 21.46
+8
Minljiv si, le tvoja dela so tvoj spomin. (Jože Plečnik) Lahko noč, Slovenija!
Skunk Works
12. 10. 2020 21.47
+7
mosqito
12. 10. 2020 21.48
+2
Bavci11
12. 10. 2020 21.49
+5
Svoboda Slovencem. Na nasi zemlji smo mi gospodar. Dol z fajonisti in levicarji uvozniki ilegalcev.
Edvard Sotošek
12. 10. 2020 21.57
-1
gnoj222
12. 10. 2020 21.46
-3
Tolko blodi jajo proti komunizmu, uvaja kleptomansko komunisticni rezim.
lustracija
12. 10. 2020 21.48
+4
vrtnar01
12. 10. 2020 21.51
+2
kradejo vsi po vrsti, levi, desni, sredinski, komunisti, kapitalisti, ja vsi kradejo, zato pa se že nehite enkrat zmerjat, kateri da so boljši
vrtnar01
12. 10. 2020 21.52
+0
lustracija
12. 10. 2020 21.45
+5
sam prašam, a je begosumni Šarec že pobegnu iz LMŠ? hvala, lp
mosqito
12. 10. 2020 21.46
+3
Bavci11
12. 10. 2020 21.48
+3
Mtr Tanguzijci bodo spet meli padec meteorita. Pravzaprav bo se huje.