Slovenija

Pirc Musarjeva zapela Siddhartino pesem Ledena in požela stoječe ovacije

Ljubljana, 08. 03. 2024 15.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Čeprav smo skozi leta prizadevanj feminističnih gibanj priča napredku in premikom k pravičnejši družbi, je zavzemanje za pravice in dostojanstvo žensk še vedno ključnega pomena, je na slovesnosti v predsedniški palači ob mednarodnem dnevu žensk poudarila predsednica Nataša Pirc Musar. "Naj nas ideja 8. marca spremlja vsak dan znova," je dodala. S sodelavko je tudi zapela Siddhartino pesem Ledena. Pomen boja za pravice žensk pa so izpostavile tudi ministrice slovenske vlade.

Več videovsebin
 • Iz 24UR: Slovesnost ob dnevu žena
  02:31
  Iz 24UR: Slovesnost ob dnevu žena
 • Nataša Pirc Musar s pesmijo ob dnevu žena
  03:11
  Nataša Pirc Musar s pesmijo ob dnevu žena

 

"Čeprav smo skozi leta prizadevanj feminističnih gibanj priča napredku in premikom k pravičnejši družbi, od pozivov k enakopravnosti žensk pri delu, volilni pravici in odločanju o splavu, je še vedno ali zopet ključnega pomena, da se zavzemamo za pravice in dostojanstvo žensk. Vsak dan, ne le za 8. marec," je na slovesnosti v predsedniški palači izpostavila predsednica Nataša Pirc Musar.

Po njenih besedah ima revščina "žal še vedno ženski obraz". Kljub zakonodaji, ki določa enako plačilo za enako delo, se namreč razlike v plačah med spoloma še vedno pojavljajo, tudi v Sloveniji. Spomnila je, da je Slovenija leta 2022 dobila prvo predsednico državnega zbora, prvo zunanjo ministrico in prvo predsednico republike, pa vendar so ženske še vedno premalo zastopane na vodstvenih položajih, tudi v politiki, "kjer se še vedno soočamo s stereotipi na podlagi spola in to celo neprikrito, v javnem prostoru, vsem na očeh". To po njenih besedah omejuje vpliv in možnosti za napredovanje celotne družbe.

V predsedniški palači so odprli fotografsko razstavo z naslovom Spoznajmo znanje in sposobnost v politiki. Fotografije, ki prikazujejo političarke brez ličil, po besedah Pirc Musarjeve nosijo močno sporočilo z željo, da se družba osredotoči na dejanja, ki izhajajo iz vrednot, na njihove dosežke in ne na zunanji videz, ki ga diktirajo vsiljeni lepotni ideali. Razstava bo od ponedeljka na ogled v prostorih državnega zbora.

Opozorila je tudi na fizično, spolno, psihično in ekonomsko nasilje nad ženskami, ki je hud družbeni problem. "Krepitev ničelne tolerance do nasilja v družbi, krepitev zaupanja v državne institucije z učinkovitim ukrepanjem in odpravo sekundarne viktimizacije so ključni koraki za zaščito žrtev in preprečevanje nasilja nad ženskami, ki je odraz neenakih razmerij moči," je poudarila. Zato je po njenih besedah odprava neenakosti med položajem žensk in moških v družbi bistven korak pri preprečevanju nasilja in zagotavljanju temeljnih človekovih pravic vsem članom in članicam družbe.

"V zadnjih letih lahko beremo in opažamo razmah gibanj in stališč proti teoriji spola, proti politiki enakosti spolov in feminizmu," je opozorila predsednica in dodala, da je to realnost tudi v Sloveniji, kjer tradicionalne vloge in pričakovanja še vedno ali pa zopet vplivajo na razdelitev družinskih obveznosti.

Mednarodni dan žensk je zato po njenih besedah tudi priložnost za poudarjanje nujnosti feminizma, "ki ni zgolj gibanje za pravice žensk, ni naperjen proti moškim, ni stvar jeznih žensk, temveč je boj za pravičnost, enakost in svobodo za vse ljudi, ne glede na spol, rasno ali etnično pripadnost, spolno usmerjenost ali druge identitete". Prizadeva si za ustvarjanje bolj inkluzivne, pravične in enakopravne družbe, je dodala.

"Le z aktivnim delovanjem lahko ustvarimo bolj pravičen, spoštljiv in sočuten svet za vse. Predvsem pa je pomembno, da tako vzgajamo naše otroke," je ob mednarodnem dnevu žensk še poudarila.

Ob koncu slovesnosti je Pirc Musarjeva s sodelavko zapela še Siddhartino pesem Ledena. Poželi sta bučen aplavz in stoječe ovacije, prejeli pa sta tudi cvetje.

Nataša Pirc Musar in sodelavka Vida pojeta na slovesnosti za 8. marec.
Nataša Pirc Musar in sodelavka Vida pojeta na slovesnosti za 8. marec. FOTO: POP TV

Tudi ministrice ob 8. marcu izpostavile pomen boja za pravice žensk

Ministrica za kulturo Asta Vrečko je v poslanici ob mednarodnemu dnevu žensk izpostavila, da bi moral biti današnji dan opomnik za vse, da pravice, solidarnost in enakost niso samoumevne, ampak se je treba zanje boriti vsak dan in stremeti k enakosti za vse. "Mednarodni dan žena simbolizira boj za enakopravnost in spoštovanje pravic žensk. To je dan mobilizacije in aktivacije v boju za boljši svet, dan boja, ki še traja in danes ni nič manj pomemben kot nekoč," je zapisala.

Poudarila je, da so ženske v javnosti še vedno objektificirane. Ocenjuje, da je poročanje o nasilju nad ženskami pogosto pristransko, ženske na delovnih mestih nimajo vedno enake obravnave, v domačem okolju pa se dogaja vse preveč zlorab in nasilja. Opozorila je, da številne ženske in dekleta živijo v strahu za svojo fizično, socialno ali ekonomsko varnost. Na ministrstvu se te problematike po njenem mnenju zavedajo in jo naslavljajo s sistemskimi ukrepi in ozaveščanjem. "Zagotoviti moramo enake možnosti na vseh področjih življenja in slaviti dosežke žensk," je prepričana.

Ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh je v poslanici opozorila, da polovica prebivalstva ne more polno razviti svojega potenciala, ker so pravice žensk in deklet zapostavljene. To nepravično ravnanje po njenem prepričanju povzroča škodo vsem, ne samo predstavnicam ženskega spola, in zavira družbeni napredek. "Čeprav je diskriminacija glede na spol po naši ustavi prepovedana, so ženske za enako delo približno za četrtino slabše plačane kot moški, opravimo pa približno trikrat več ur neplačanega dela v gospodinjstvu kot moški," je zapisala.

V zadnjih desetletjih je bilo po njenih besedah veliko pozitivnih premikov k zagotavljanju enakih pravic za ženske. A pri Združenih narodih so nedavno izračunali, da bomo s takim tempom potrebovali še približno 300 let za odpravo otroških porok, 286 let za odpravo diskriminatornih zakonov do žensk, 140 let za zagotovitev enakopravne zastopanosti žensk na vodilnih položajih v podjetjih in 47 let za enakopravno zastopanost žensk v nacionalnih parlamentih.

"Boj za spremembe, se pravi za priznanje položaja in pravic žensk, je pot do bolj pravičnega in urejenega sveta. Ženske in dekleta nedvomno imamo moč, da ga uresničimo. Pri tem upravičeno računamo na podporo pametnih in odgovornih moških," je zapisala Stojmenova Duh.

Zahvalila se je vsem ženskam, ki so se in se še danes borijo za enakopravnost in enakost spolov. Ne pozabimo, da močne ženske pomenijo močne skupnosti. "In medtem ko razmišljamo o tem, kateri je pravi šopek rož, ki bi ga danes podarili ženski, premislimo še o šopku pravic, ki si jih zasluži," je še dodala ministrica.

Na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so 8. marec označili kot dan praznovanja ekonomske, politične in socialne enakopravnosti ter dosežkov žensk, ki so vidni tudi v sektorju kmetijstva oziroma na podeželju. Ministrica Mateja Čalušić je naštela številne poklice, ki jih ženske opravljajo na področju kmetijstva, gozdarstva in agroživilstva, ter zapisala, da se nanje lahko zanese in od njih uči. "Ste strokovne in izjemne," je poudarila in jim ob današnjem prazniku čestitala.

Ministrica za pravosodje Andreja Katič, ki je tudi predsednica Ženskega foruma SD, pa je na novinarski konferenci SD v Ljubljani opozorila na uveljavljanje enakosti v praksi. "Kljub zakonom in določilom smo od dejanske enakosti v praksi zelo daleč. Slovenija je med državami, kjer se to stanje slabša, predvsem kar se tiče plačne vrzeli," je dejala.

Vnovič je napovedala aktivnosti za čimprejšnji prenos direktive o preprečevanju nasilja v družini in nad ženskami ter o kibernetskem kriminalu. "Ženske se želi utišati in nam s takšnimi in drugačnimi grožnjami onemogočiti nastopanje v politiki, nastopanje kot vodje v nevladnih organizacijah in drugih odgovornih delovnih mestih," je opozorila Katičeva. Napovedala je boj za pravice žensk tudi v prihodnje.

 • Prenosnik Lenovo
 • Garmin ura
 • Wasup sup deska
 • Mitsubishi klima
 • Hisense TV
 • Krovni

KOMENTARJI (270)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

anjerd
10. 03. 2024 11.13
-1
Kaj mora vsaka samovšečna ženska takoj ko pride na boložaj začeti s petjem in se smešiti? Izvoljene so bile za kaj drugega, s tem se ne prikrije nesposobnost.
mmickica
11. 03. 2024 18.27
ap100
10. 03. 2024 09.32
ali je plačala za avtorske pravice avtorjem - z javnim nastopom-- pravnica je lahko bi vedela
Uporabnik1908615
10. 03. 2024 09.10
+1
vse te ženske bi bile bolj koristne skupaj z štedilnikom....
Uporabnik1908615
10. 03. 2024 09.07
+2
BOLJŠE BI BILO ZA SLO, DA BI TALE SAMO PELA V KAKŠNI VAŠKI GOSTILNI IN PRI MIRU PUSTILA POLITIKO
apodgra
09. 03. 2024 18.50
+4
Dobili smo ustrezno zamenjavo za bivšega predsednika države g. Pahorja. Eden klovn odšel prišla druga cirkusantka. Ona piše VS svetu in zahteva , da se takoj prekine genocid Izraela nad Palestinci. Vse svet samo čaka na to slovensko zahtevo in potem se bo vse skupaj uredilo po naših željah. Kaj se gremo in kaj smo mi, da nas bo kdo poslušal , kaj šele upošteval. To je tako, kot ,da bi jaz imel rešitev za naše zdravstvo-
ap100
09. 03. 2024 16.02
+3
to kar so in kar bi morale početi - igralke
Janez_53
09. 03. 2024 17.21
-1
Tako, kot ti počneš, kar znaš-pišeš bedaste komentarje.
ap100
09. 03. 2024 20.23
+3
stopi že enkrat od ogledala in se nehaj pogovarjati sam s seboj
Kostorog
09. 03. 2024 14.34
-1
No tudi tle so na delu kletni tr.. O.. lčki, se vidi da je pingo v tušu 26% popust, možakartro.... L dobi tri dcl, možačatro... L pa štiri dcl za dan žena po komentarju.
Boris Kavčič
09. 03. 2024 16.14
+1
WC papir si pozabu ko ravno serješ tukaj...
Grma53
09. 03. 2024 14.19
+5
Ne vem, zakaj se pri nas v politiki zbirajo same kokoši, čeprav imamo ogromno inteligentnih, poštenih in pridnih žensk?
mmickica
09. 03. 2024 14.34
+6
Enako je z moskimi, so tudi sami bimboti v politiki. Politika je pac zbiralisce za manj inteligentne, slave zeljne ljudi. Zal.
apodgra
09. 03. 2024 18.55
+4
Še vedno trdim ,da tisti, ki ni uspel v svojem poklicu , gre v politiku.
PREDSIGNAL69
09. 03. 2024 12.47
+5
politik = lo*ov
jaitak tak
09. 03. 2024 12.37
+1
JApajaDAja
09. 03. 2024 12.16
+4
..in so pele in peli in plesale..še dolgo v noč.....
pešec
09. 03. 2024 11.39
+3
30 procentna Barbika. Upam da ga ne prehiti.
Oknaj 4
09. 03. 2024 11.32
+1
Toni Meglič pomojem ni prav ponosen na slišano
mestnodekle
09. 03. 2024 10.00
+3
Sem ženska in ne podpiram ženskih kvot v politiki. Po videnem bom še bolj proti.
Grma53
09. 03. 2024 14.16
+2
Ne vem, zakaj so se pri nas v politiki zbrale le kokoši, čeprav imamo ogromno inteligentnih, poštenih in pridnih žensk.
Boris Kavčič
09. 03. 2024 16.15
cirenij
09. 03. 2024 09.54
+5
Groza! Takle imamo!
slayer2
09. 03. 2024 09.32
+3
Čestitke za dan žena, posebej za naše političarke, brez njih v parlamentu živi dolgčas, 3 stvari katere naredi ženska iz nič: 1. frizuro, 2. kosilo, 3. špetir...
Stane Adami?
09. 03. 2024 09.28
+7
Ovacije???? HA, HA.... OLIGARHINJA ne bo nikoli moja predsednica.
slayer2
09. 03. 2024 09.26
+4
Primož Rus
09. 03. 2024 08.55
+13
TO NI DRŽAVA......TO JE REALITY SHOW....v stilu"Slovenija ima talent"......Za Bruhat.....
Julijann
09. 03. 2024 08.32
+15
Predsednica države se ukvarja s petjem, predsednik vlade se ukvarja z menjavami na vseh področjih, manjka nam enega resnega, ki bi se ukvarjal z državo!
JApajaDAja
09. 03. 2024 12.18
+1