Slovenija

'Ne zavračam uradne medicine'

Ljubljana, 11. 08. 2006 15.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predsednik Janez Drnovšek se je na svoji spletni odzval na javno razpravo o njegovem zdravstvenem stanju.

Drnovšek meni, da smo sami odgovorni za svoje zdravje in moramo skrbeti zanj.
Drnovšek meni, da smo sami odgovorni za svoje zdravje in moramo skrbeti zanj. FOTO: Dare Čekeliš

"Ker mi v zvezi z zdravjem pripisujejo vse mogoče zadeve, bom poizkušal še enkrat na kratko opredeliti svoj odnos do medicine," se je na javno razpravo o njegovem zdravju na spletni strani Gibanja za pravičnost in razvoj odzval predsednik republike Janez Drnovšek. "Nikakor ni res, da jo "a priori" zavračam. Velikokrat lahko človeku pomaga. Vendar se ne smemo zanašati samo nanjo," meni Drnovšek in dodaja, da smo sami odgovorni za svoje zdravje in moramo skrbeti zanj.

"Pravijo, da zavračam uradno medicino in stavim na tako imenovano alternativno medicino," je zapisal Drnovšek in zatrdil, da to ne drži. "Poznamo številne šarlatane, ki ponujajo svoje storitve obupanim ljudem, ki ne vedo kako in kaj, zagrabila pa jih je panika ob hudi bolezni." V večini primerov so po Drnovškovemu mnenju takšni alternativni poizkusi neuspešni, iz obupanih ljudi pa ti šarlatani vlečejo veliko denarja.

"Najboljše bi bilo, če bi naša uradna medicina presegla vzvišenost, ki jo velikokrat navdaja, in poizkušala svoje znanje, ki ni nepomembno, oplemenititi z vedenjem o tradicionalnih načinih naravnega zdravljenja," meni Drnovšek in dodaja, da ponekod to že poizkušajo in dosegajo zelo dobre rezultate.

Razmislek pa predsednik republike zaključi s svojim primerom. Sodeloval je z uradno medicino nekaj let, na obojestransko korekten način. Vendar na koncu uradna medicina za njegovo bolezen ni imela pravega odgovora. Alternativna medicina še manj. "Zato sem sam začel z naravnim zdravljenjem in do skrajnosti razvil svoj notranji občutek. Rezultat je tukaj: nikoli v življenju še nisem bil tako zdrav, kot sem zdaj," je zapisal Drnovšek.

Vendar ne priporoča, da bi kar sledili njegovemu zgledu. "Zato večini raje priporočam, da v smiselni meri sodeluje z medicino in postopno v čim večji meri v svoje življenje vključuje naravno zdravljenje in preventivo," sklene Drnovšek.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jeti@email.si
12. 08. 2006 12.20
anton.grošelj politično se manj obremenjuj verjemi, da bo bolje glede tvoje sladkorne. Je pa nevarna bolezen.
Variatio delectat
12. 08. 2006 11.29
Dobivam sladkorno.....
jeti@email.si
12. 08. 2006 10.52
Spoštovani g. predsednik, zelo lepo ste predstavili Vaš pogled na splošno in pa na alternativno zdravljenje. Vsak ima pravico, da se odloči o vrsti zdravljenja. Res pa je, da je veliko šarlatanov, ki se ukvarjajo z alternativnim zdravljenjem, te je treba odkriti in jim preprečiti taka dejanja. Alternativo spoštujem vendar, da jo izvaja oseba, ki je usposobljena za to in je po profesiji zdravnik. Spoštujem tudi Vašo odločitev, da ste odstopil od pregona gobezdavega zdravnika vendar mislim, da bi ta za kazen vseeno moral prispevati kakšen tolar pa magari v dobrodelne namene. Vam, ki se počutite popolnoma zdravega v kar tudi verjamem Vam želim še naprej veliko zdravja in optimizma.
doki007@email.si
12. 08. 2006 07.47
ta Velikonja se je pokazal kot senilni starec na stopnji bebavega otroka s svojimi izjavami,.. vsak ima pravico odlačat o svojem zdravljenju, ne more neki bebavi človek o tem odločat,.......upam da mu je jasno...............
miha.rencelj@gmail.com
12. 08. 2006 06.05
Edino kar lahko rečem je da se mi zdi g. predsednik briljanten v svojih izjavah in nimam kritičnih pripomb na njegove izjave...lahko smo hvaležni zato, da imamo tako modrega predsednika, škoda je le, da ne bo kandidiral na naslednjih predsedniških volitvah, z veseljem bi ga volil (seveda pa razumem in spoštujem njegovo odločitev)!!!
zupancicevajama@email.si
11. 08. 2006 15.26
Tako se strinjam z vami g.Drnovsek, da nimam kaj komentirat!..