Slovenija

Vodja tožilstva zavrnila nadzor

Ljubljana, 03. 09. 2009 13.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Pravosodni minister Zalar je dejal, da je vodja ljubljanskega okrožnega tožilstva zavrnila pravosodni nadzor, ki so ga v zvezi z afero Patria uvedli zaradi možnosti nepravilnosti.

V pisarni generalne državne tožilke Barbare Brezigar so se odzvali na vprašanja in kritike s strani stranke Zares, ki zahteva jasna pojasnila glede uvedbe kazenskega pregona zoper finskega novinarja in avtorja oddaje finske televizije o Patrii Magnusa Berglunda. Novinar naj bi bil osumljen storitve dveh kaznivih dejanj žaljive obdolžitve, storjenih na škodo nekdanjega premierja Janeza Janše.

Tožilstvo upošteva zakon

"Državni tožilci sprejemajo svoje odločitve po strokovnih kriterijih in ne političnih preferencah," poudarjajo na državnem tožilstvu.
"Državni tožilci sprejemajo svoje odločitve po strokovnih kriterijih in ne političnih preferencah," poudarjajo na državnem tožilstvu. FOTO: POP TV
Državni tožilci v zvezi z odločitvijo o pregonu upoštevajo zakon in dejansko stanje primera ter svoje odločitve pojasnjujejo znotraj kazenskega postopka."V konkretni zadevi so razloge za odločitev navedli v zahtevi za preiskavo in jih bo presojalo sodišče in ne politična stranka. Trditev, da državni tožilec, ki je odločitev sprejel, razlogov za to ni pojasnil politikom, predstavlja nedopusten pritisk in poskus vplivanja na delo tožilca in sodnika v odprti kazenski zadevi," so še danes sporočili za 24ur.com glede kritik stranke Zares, da tožilstvo ni podalo jasnih razlogov za pregon finskega novinarja.

Na vprašanje, zakaj menijo, da gre pri vprašanjih Zaresa za 'demontažo' tožilstva, pa so za 24ur.com na tožilstvu dejali: "Zato, ker predstavlja agresiven in direkten pritisk na delo tožilcev in tožilcem grozi, če odločitve tožilcev niso v skladu s političnimi ali drugače nestrokovnimi preferencami."

"Državni tožilci sprejemajo svoje odločitve po strokovnih kriterijih in ne političnih preferencah. Na Vrhovnem državnem tožilstvu RS verjamemo, da je državni tožilec z Okrožnega državnega tožilstva v Ljubljani, ki je v konkretni zadevi sprejel odločitev o začetku kazenskega postopka, ravnal v celoti profesionalno,“ so še dejali o postopku zoper Berglunda.

Uvedli nadzor zaradi suma nepravilnosti

Pravosodni nadzor nad delom Okrožnega državnega tožilstva v Ljubljani bo opravljen nad poslovanjem tožilstva v vseh zadevah od 1. januarja 2008 do 2. septembra 2009, je dejal pravosodni minister Aleš Zalar. Dodal je, da je nadzorna skupina danes na omenjenem tožilstvu hotela pričeti z izvajanjem nadzora, vendar ga je vodja tožilstva zavrnila.
Kot je pojasnil na današnji novinarski konferenci, želi ministrstvo pregledati pravilnost in pravočasnost opravljanja zadev državnotožilske uprave, ne želi pa si privzemati pristojnosti v zvezi s pravilnostjo odločitev, ki ji sprejemajo tožilci.

Ministrstvo želi po mnenju Zalarja pregledati pravilnost in pravočasnost opravljanja zadev državnotožilske uprave.
Ministrstvo želi po mnenju Zalarja pregledati pravilnost in pravočasnost opravljanja zadev državnotožilske uprave. FOTO: Dare Čekeliš

Izredni pravosodni nadzor so po njegovih besedah na ministrstvu uvedli, ker iz odgovorov generalne državne tožilke Barbare Brezigar na poslansko vprašanje Cvetke Zalokar Oražem glede kazenskega pregona tožilstva zoper finskega novinarja Magnusa Berglunda izhaja domneva možnih hujših nepravilnosti pri opravljanju zadev državnotožilske uprave na Okrožnem državnem tožilstvu v Ljubljani.

Brezigarjeva ne pozna vloge DZ

"Ton in pojasnila, s katerimi je Barbara Brezigar nastopila na sredinem odboru za notranjo politiko, jasno kažejo, da Brezigarjeva ne pozna vloge DZ," je na danes ocenila Cveta Zalokar Oražem. Po njenem mnenju imajo poslanci dolžnost, da postavljajo vprašanja. "In to na njeni strani očitno povzroča veliko skrbi in nejevolje," je dejala.

V poslanski skupini Zares se jim zdi, da problematiziranje vprašanj, ki jih dajejo poslanci, ne more pomeniti pritiskov na tožilstvo in tožilce. Ob tem je opozorila, da je bila v preteklem mandatu ustanovljena "celo preiskovalna komisija, ki je preiskovala delo tožilcev. Čudi nas, da v tem primeru generalna državna tožilka Brezigarjeva ni čutila nikakršne potrebe, da morda zaščiti tožilce ali izrazi vsaj pomislek, da gre za pritisk na tožilce," je dejala. Vprašala se je, ali je Brezigarjevo mogoče tako ravnala zato, ker je bila "preiskava v interesu opcije, za katero je že večkrat kandidirala".

Javno vprašanje ne pomeni pritiska

Po mnenju Zalokar Oražmove za pritisk na delo tožilcev ne more iti niti pri javnem vprašanju, ki ga je stranka postavila Brezigarjevi v zvezi z uvedbo kazenskega postopka zoper Berglunda. "Takšno vprašanje bomo postavili vedno, ko bo šlo za posege v svobodo medijev," je dejala in dodala, da so v stranki na "tej točki občutljivi". V zvezi z omenjenim vprašanjem je sicer pojasnila, da so v poslanski skupini del odgovorov prejeli, niso pa prejeli odgovora na tisti del vprašanja, ki govori o tem, ali ima tožilstvo, "na tako občutljivem področju, ko gre za obrekovanje javnih funkcionarjev in vstopanje javnega tožilstva v njihovo bran", izdelane kakšne kriterije.

V Zaresu sprašujejo, kakšni so razlogi za pregon finskega novinarja.
V Zaresu sprašujejo, kakšni so razlogi za pregon finskega novinarja. FOTO: POP TV

Glede internega nadzora, ki ga je na tožilstvu uvedla Barbara Brezigar, ker naj bi ena izmed poslanskih skupin dobila dokumente iz spisa tožilstva, je Zalokar Oražmova dejala, da v poslanski skupini Zaresa nimajo dokumentov iz spisa, prav tako jih nikoli niso imeli. So pa potem, ko so Brezigarjevi postavili javno vprašanje glede pregona Berglunda, prejeli več anonimk, med katerimi je ena govorila tudi o tem, da naj bi ljubljansko okrožno tožilstvo sprva zavrglo pregon zoper novinarja, je še pojasnila.

Vprašanje generalni državni tožilki

Na vprašanje, ali so se v Zaresu dokončno odločili, da bodo "zrušili Brezigarjevo", je poslanka odgovorila, da se tega niso odločili, so se pa odločili dobiti dogovor, ali tožilstvo res deluje strokovno in nepristransko.

Kot je znano, je v  sredo na odboru za notranjo politiko potekala razprava o delu državnega tožilstva, razprava pa ni mogla tudi mimo afere Patria. Poslanko Zaresa Cveto Zalokar Oražem je zanimalo, zakaj je tožilstvo uvedlo kazenski pregon zoper finskega novinarja. Predstavniki tožilstva so ji pojasnili, da je bil pregon uveden zato, ker obstaja utemeljen sum storitve kaznivega dejanja. O tem, ali dejansko obstaja, pa bo, kot so pojasnili, tako ali tako "odločalo sodišče in ne politika". 

V Zaresu so pred dnevi na generalno državno tožilstvo Barbaro Brezigar naslovili vprašenje, kakšni so razlogi, da Slovenija kazensko preganja finskega novinarja. Ker od Brezigarjeve niso dobili odgovora, so vprašanje naslovili še na Aleša Zalarja, da kot pristojni minister to zahteva od generalne tožilke. V Zaresu namreč pravijo, da namesto, "da bi generalna državna tožilka odgovorila na naše vprašanje, nas je obtožila za poskus demontaže tožilstva in vprašanje okarakterizirala kot grob in primitiven pritisk na državno tožilstvo."

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (71)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Backy
10. 09. 2009 18.44
In spet smo tam! Kažemo na tistega, ki je opozoril na nepravilnosti in ne na tistega, ki jih je zagrešil!
Milan Koleznik
06. 09. 2009 07.49
Zalarjeva zelo težko pogleda v oči poštenim državljanom.
SherlockH
04. 09. 2009 15.56
Butalci zavedajte se, da to kar se gre LDS v vseh svojih oblikah in reinkarnacijah je kriminal in čista komunistična doktrina. Kmalu bo zavrelo in bodo fizično odstranjeni iz naših pleč-kje so predvolilne obljube o nadsociali! Ne me farbat zaradi pravnih postopkov in nadzorov, ker s tem le delijo službe in finance svojim menedžerjem, ki so jih spravili h koritu! Ok!
klatezg
04. 09. 2009 15.11
vsi bi druge kontrolirali ukrepal pa nebi nihče! država, ki nima kazensko odgovornih sodnikov, ni pravna država in to za to ker sodniki zapravijo največ denerja za neumne obsodbe, ki padajo kot za šalo! tožilci pa niso nič bojši, saj znajo samo podtikat (celska "tož.") Marjeta Kreča! vse skupaj pa kroji politika!!
finec
04. 09. 2009 14.05
Naženite Brezigarco, pa ne pozabit, da vrne protezo.
coctacola
04. 09. 2009 13.42
Ne vem zakaj si nihče noče dati nicka: SD - LDS - ZARES - MAFIJA Mogoče zaradi kulturne ministrice??? NE ME BASAT, ŠPICELJ je CELJAN.
CezDrnInStrn
04. 09. 2009 12.41
Temule sds-mafiozotu kr avtomatično pritisnem minus!Bog ve zakaj?
SDS-MAFIJA
04. 09. 2009 09.15
pri tem poslu je že na začetku prišlo do hujše kršitve zakona,predmet naročila se je čisto razlikoval od predmeta razpisa,na katerm je kakor vemo zmagal Rotis....in od tu morajo začeti preiskovati to največjo prevaro v zgodovini naše države,ki je zlomila hrbtenico naši blagajni...
Tonček Balonček
04. 09. 2009 08.41
Če glede slovenske oborožitve naša vojska kontaktira s slikarji, se mi poraja dvom o smotrnosti takšen vojske.
SDS-MAFIJA
04. 09. 2009 08.29
istočasno,ko je Ridl pospravil v žep 10 mio€ našega denarja,Leban 5 mioe,Wolf 2 mio€,Cekuta 340.000€ in naša vladajoča struja 20 mio€,smo morali mi iti dvakrat na cesto za bedno povišico plače 3%....je pa bilo klepo videti toliko rdečih zastav sredi Ljubljane...
Tonček Balonček
04. 09. 2009 08.27
Zaupanje in neodvisnost sta zelo lepi zadevi, ampak nadzor je pa še boljši. Si kdo predstavlja, da bi Brezigarjeva dva mandata delala popolnoma brez zunanjega nadzora? Take službe v Sloveniji pač ni, saj nismo v Burundiju! Demokracija brez sodelovanja sploh ni možna, to je njeno bistvo!
manco-capac
04. 09. 2009 08.12
Zmeraj sem mislil, da je ena največjih odlik sposobnega vodje da v kriznih trenutkih ohrani trezno glavo, da zna zdržati vse psihične pritiske in je zgled svojim podrejenim. Naši najboljši kadri se pa stalno pritožujejo, da pod pritiski ne morejo delati ali pa preprosto obolijo. Z usodo delavk v Muri se pa igračkajo že mesece dolgo, pa se še nobena ni pritožila, da pod takimi pritiski ne more delati. Pridno šivajo in s strahom pričakujejo ali naslednja plača bo ali ne.
P0gi
04. 09. 2009 08.10
Brezigarco na Ig, Janšo na Dob - pa vrneta naj nakradene miljarde, da bodo brezposelni v času recesije lahko dostojno živeli
SDS-MAFIJA
04. 09. 2009 08.06
po drugi strani pa res ne vem zakaj pritiskajo,če smo prenesli okrog finske tožilce,Interpol zaprli v predal,se bomo otrsesli tudi teh tečnih rdečih muh..
SDS-MAFIJA
04. 09. 2009 08.04
nadzor je odrejen in bo zajemal vse posle od 1.1.2008 do 2.9.2009,saj gre za utemeljen sum hujše kršitve zakona....
KLIPAN71
04. 09. 2009 08.00
Zakaj se boji nadzora, če je vse čisto???? Preprosto vprašanje, ki pa ga Janšisti zakomplicirate do amena. Kake veze imajo volitve, pa vlada, pa Zares pa Nezares, pa komunisti , pa izdajalci......... Naj omogoči nadzor, če je vse čisto, omogočiti pa ga noče, ker je pač jasno da vse čisto ni in ker je državna tožilka ki bi morala biti politično nepristranska totalno pod vplivom samo ene politične opcije. Ampak mene to ne moti. Si predstavljate kako bi delali Janšisti, če bi bil Janša na vladi državni tožilec pa na primer Potrč ali pa Cvikl?????
Tonček Balonček
04. 09. 2009 07.38
Ta vladaje prišla an oblast s pomočjo laži in obrekovanji glede nakupa patrij, kajti vsem je jasno, da so bili nepošteni le Finci in Avstrijci, posledice so trpeli pa pošteni Slovenci ter umetniki. Krivično, pa tako lepo bi lahko nadaljevali.
8JASMIN
04. 09. 2009 07.23
TA VLADA JE PRIŠLA DO TEGA MANDATA SAMO ZATO ,KER JE DELALA PO NAČELU-"NI VAŽNO KDO VOLI AMPAK KDO ŠTEJE" ZATO SMO " B A N A N A REPUBLIKA " SRAM VAS BODI
lump4
04. 09. 2009 04.02
ha ha ... še števc komentarje je Zares ........................ in vi o svobodi !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! morm delat bo jo že volivci zares........ pa kaj bi govoril
lump4
04. 09. 2009 03.57
dragi moji! podobna logika vladujoče stranke Zares nova........... kot srbsko reklo ali starojo Jugoslovanska logika vojaških oficirjev kaj je pravično in kaj ne: KAD NAŠA ARMIJA NAPADNE NEPRIJATELJA JE TO PRAVEDNI BOJ........ NAŠA ARMIJA JE NAMODERNIJA ARMIJA NA SVIJETU..... Zgodovina se ponavlja Lep dan še naprej in pozdrav tudi uredniku komentarjev