Slovenija

'Nedopustno je, da je primer doživel ostro obravnavo šele v habilitacijskem postopku'

Ljubljana, 02. 02. 2021 12.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
70

Visokošolski sindikat Slovenije – Sindikat UL se je odzval na dva odmevna primera domnevnega spolnega nadlegovanja v slovenskem visokošolskem sistemu. Do takšnih dejanj mora v akademski kulturi vsekakor veljati ničelna toleranca, pravijo.

Nadlegovanje


Visokošolski sindikat Slovenije – Sindikat UL pozdravlja pionirske korake v smeri doslednega in strogega sankcioniranja spolnega nadlegovanja v slovenskem visokošolskem prostoru in izreka priznanje študentkam, ki so se izpostavile, ter tistim organom FF, AGRFT in UL, ki so oz. še bodo na dogajanje ustrezno reagirali, so uvodoma zapisali v izjavi za javnost. Se pa, kot pravijo, vseeno ni mogoče izogniti nekaterim ugotovitvam, ki so jih strnili v tri točke.

Prva je, da je nedopustno, da je prvi primer doživel dovolj ostro obravnavo šele v habilitacijskem postopku, kjer je študentski svet uporabil edini še preostali vzvod in podal negativno mnenje. "Resda volitve in ponovne izvolitve v nazive niso najboljše mesto za sankcioniranje neprimernega vedenja pedagogov, saj ne vključujejo pravno kredibilnih dokaznih postopkov, a študentje so to potezo potegnili šele potem, ko v disciplinskem postopku ni bilo ustreznih rezultatov," pravijo.  

In izpostavljajo zaskrbljujoče dejstvo. Če bi šlo za rednega profesorja, ki habilitacijskim postopkom sploh ni več podvržen, bi zadeve ostale neustrezno naslovljene. 

"UL sicer ima Pravilnik o ukrepih za varovanje dostojanstva zaposlenih in študentov, ki okvirno določa postopke, načela (zaščito žrtev, preverjanje dejstev in izpovedi ter možnost prijavljenega, da se brani) in sankcije. Toda zaradi pomanjkanja pravne prakse prijav, preiskovanja in sankcioniranja spolnega nadlegovanja in zaradi tradicije pometanja nečednosti pod preprogo pravilnik doslej ni dal pravih rezultatov," pravijo in poudarjajo, da ga bo treba nadgraditi, pa tudi dosledno implementirati. 

Ob tem pričakujejo, da bo dan tudi ustrezen poudarek trpinčenju nad sodelavci, saj je tudi to resen problem v javnem sektorju in tudi v visokem šolstvu.

V drugi točki izpostavljajo, da v preteklih tednih razvpiti primer spolnega nadlegovanja, kot kaže, ni edini. "To, da se je prva prijava v stoletni zgodovini UL zgodila na FF, ni pokazatelj tega, da bi bilo nadlegovanje prisotno samo ali predvsem na tej fakulteti, temveč je gotovo tudi posledica večje občutljivosti na te pojave, večje kritičnosti in boljše organiziranosti študentk in študentov," pravijo in pričakujejo korake k boljši ozaveščenosti na tem področju, saj brez uradnih prijav ni postopkov, brez postopkov se ne uveljavi pravna praksa, brez te pa se kultura zlorab moči samo nadaljuje.

V tretji točki pa ugotavljajo, da je nedopustno, da zaupna gradiva senata FF z varovanimi osebnimi podatki, še posebej o žrtvah, postanejo medijska vsebina. "Takšna zloraba senatorskih pravic in dolžnosti je skrajno neodgovorna. Sprožila je politizacijo, v kateri bo konkretni primer izgovor za napade na visoko šolstvo. To politizacijo zavračamo," pravijo.

Visokošolski prostor ima priložnost, da z večjo občutljivostjo do nesprejemljivih pojavov in z oblikovanjem učinkovitih postopkov da zgled tudi drugim segmentom družbe, še ocenjujejo v sindikatu.

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (70)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

reket
02. 02. 2021 15.50
+3
Nicelna toleranca do nadlegovanja in nasilja! Tiste, ki prijavijo zascititi dokler se stvari ne razjasnijo in ustrezno sankcionirati. Zenske in/ali moski ne prijavljajo, ker jih ze druzba na samem zacetku obsoja ali ne verjame itd. Ce bi bili prijavltelji zasciteni bi prijavljali takoj. Ze itak je hudo izstopiti iz anonimne mnozice in povedati na glas.
morfo
02. 02. 2021 16.43
-2
No pa če se na koncu pokaže da so neresnice bi za to nekdo moral odgovarjat. Najlažje je nekomu uničit življenje in potem poniknit. To velja obojestransko.
kapljač1
02. 02. 2021 16.58
+0
Strahopetnost ni niti izgovor. Sploh pa iskanje izgovorov ni rešitev. Če si zlostavljan boš prijavil tisti moment. Ali pa se ti nič ni zgodilo.
JApajaDAja
02. 02. 2021 17.04
ne je ne! naj bo "ne" glasen..naj jih slišijo vsi! dekleta,žene...ne razmišljajte o tem "kaj si bodo pa drugi mislili"...zavpijte "NE" čim bolj na glas!
kapljač1
02. 02. 2021 15.09
-1
Vsak tak problem bi bil rešen, da ženska vsako takšno nespodobnost takoj prijavi , da se lahko razišče v dobro enega in v dobro drugega. Vse ostalo je lahko velika hinavščina , velika storjena krivica iz kakršnega koli razloga. Se zgovarjat, da jo je bilo sram prijaviti odgovornim , da jo je bilo strah česa , da se je bala za kariero in podobno. Je podobno kot bi se zgovarjala, da je bla "pjana in zdrogirana" . Tako samo krepijo tiste, ki jim takšno nasilje pravzaprav odgovarja. Žetev in sploh storilca. Licemerje je to! Če hočete res preprečit , oziroma zmanjšat tovrstna nasilja, vzpodbujajte , še bolje, zahtevajte da ženska dejanje takoj prijavi in ji ne dajajte nikakršne potuhe, da je lahko večna žrtev , tudi če sama ne ukrepa ko bi morala, ker tako samo vzpodbujate delanje krivice vsem vpletenim in da nasilje ostaja del družbe kot take še naprej.
kapljač1
02. 02. 2021 15.11
+1
Tako samo krepijo tiste, ki jim takšno nasilje pravzaprav odgovarja. ŽRtev in sploh storilca. Licemerje je to! (poprava)
Zmaga Ukrajini
02. 02. 2021 15.45
+2
Po vojni smo vsi generali. Malce težje pa se je bojevat. Poskušaj se postaviti v vlogo žrtve, upoštevajoč pozicije moči vseh vpletenih, tedanjo mladost (in neizkušenost) žrtve, sram in strah pred javnim obsojanjem. Časi so se očitno spremenili in danes o tem lahko odkrito govorimo, česar včasih nismo mogli. Torej se stvari premikajo na bolje.
kapljač1
02. 02. 2021 17.02
+1
To so vse izgovori. Če si res napaden , zlostavljan, se boš zase že moral postavit . Smo pravna država se imaš kam obrniti. Vse drugo je nekoristna potuha in hinavščina.
JApajaDAja
02. 02. 2021 17.06
+1
do9kler se samo potiho govori in ne ukrepa odločno...smo na istem!
Skdesni
02. 02. 2021 14.52
+3
Bolje da ne veste kaj šele se je dogajalo v komunističnemu režimu, akterji so še živi bruhal bi se vam kje se je to dogajal in kdo so akterji.
Ticexm
02. 02. 2021 14.41
-5
Se pa ze nastavlale
Tukiw
02. 02. 2021 14.37
-8
Potem pa fukse feministične prepovejte, da dekleta hodijo v minikah, oprijetih hlačah, naličene. Pol pa spet nebo prav. Ena od velikih groženj današnjemu Svetu so blazne feministke - najbolj glasne tudi najbolj grde. Zanimivo to a ne. Vsaka prava baba se mora malo pustit pošlatat so oča rekli.
marston
02. 02. 2021 14.33
+0
torej ena po nekaj letih nekoga obtoži in on je že obsojen in kriv? a ni to malo pretirano? kaj pa če nekdo koga po krivem obtoži, npr zaradi zamer?
Vlasta Kobal 1
02. 02. 2021 14.33
+1
Tak, ko ta izgleda, mu kaj drugega niti ne preostane ...🤡
Carmenbula
02. 02. 2021 14.23
+10
Skrivnostna farmacevtka, ki je prijavila Zorana Jankovića, da je zahteval in tudi dobil spolne usluge v zameno za njeno zaposlitev v Lekarni Ljubljana, je Katarina Ravnikar. Kot razkriva Požareport dela Ravnikarjeva v poslovalnici Lekarne Šiška, v Lekarni Ljubljana, ki jo vodi Jankovićev tesni sodelavec iz Mercatorja Marjan Sedej, pa so jo že skrili pred javnostjo. Ko jo je avtor spletnega portala Požareport želel dobiti na telefon, so ga v javnem zavodu Lekarna Ljubljana prepričevali, da gre za varstvo osebnih podatkov.
Carmenbula
02. 02. 2021 14.23
+9
piron
02. 02. 2021 14.38
+4
Duhivniki že od nekdaj "to lohka"...Sicer pa je praksa žensk priti do položaja, izpita, itd.preko seksa, znana in uporabljana že stoletja. Zaplete se, ko se dva, na primer župan in novinar, "stepeta" za isto, ali ko profesor "ne da".
Madžaroš
02. 02. 2021 14.18
+5
levicharji pa to
kapljač1
02. 02. 2021 14.20
+0
glej da desni Jambrek ne išče kadra za svojo od države podprto ropotarnico?
Animal_Pump
02. 02. 2021 14.15
+5
Če je to počel ves čas...bi ga lahko kdaj kakšna posnela. Sej ni rečeno, da ga ni...mogoče se bodo kakšni posnetki malo na spletu pojavili.
Bigbadjohn
02. 02. 2021 14.14
+5
Ali ni praksa naše države pravnikov- izločiti dokaze in nato soditi? Imamo predens... samo nisem spremljal do konca- so Župana nagradili tudi z "Ius primae noctis"? (za posebne zasluge, pa to...)
Bigbadjohn
02. 02. 2021 14.23
+1
Imamo precedens...lapsus linguae, mea culpa!
Carmenbula
02. 02. 2021 14.13
+10
Jankovič, je pa pri Farmacevtki izpadel Big bos..? Kajne Levnuhi ?
kapljač1
02. 02. 2021 14.17
+0
Nima Jnakovič nič za opisanim primerom, kot nima nič skupnega zloraba otrok s strani župnikov v času verouka. Kot nima nič skupnega s tem priemrom, da se verniki na klice svojih otrok "na pomoč" niso odzvali, temveč so jih zatrli celo, že da ne bi bili izključeni iz cerkvene skupnosti "in da bi bil v hiši mir" !
Madžaroš
02. 02. 2021 14.19
+3
jankovićha so že zdavnaj pometli in levicharje na novo sprogramirali
Peter.Klepec
02. 02. 2021 15.48
+1
kapljač1
02. 02. 2021 14.04
-2
Najlažja in najbolj boleča diskvalifikacija svojega političnega nasprotnika je obtožba spolnega nasilstva. Sploh šele po daljšem odbobju bi takšna obtožba morala načeloma tudi bolj sumljiva, kot j e sam osumljeni spolnega nadlegovanja. Da dotična "žrtev" še ne poda imena , pa lahko pomeni izsiljevanje kar nekaj njih profesorjev. "Ker če ne boš priden", se bo pojavilo pa tvoje ime namesto tega tvojega kolega . Vandalizim v času Jnaševe valde malo drugače bi rekel! Čiščenje prostora v izobraževanju tudi lahko - Noč dolgih nožev?? Vprašajmo se tudi Koliko njih bo storilo kot posledico uničenja dobrega imena celo samomor in kdo bi zato moral tudi odgovarjat??
piron
02. 02. 2021 14.03
-4
Za neprijetna vprašanja profesorjev v stilu: s kolikimi si seksala in kako obstaja simpl odgovor: to ni vaša stvar. Študentke so polnoletne, in profesorja lahko pošljejo v 3pm, za razliko od duhovnikom ljubih otročičev. Nekako tudi ne verjamem , da profesorji študentke de facto za rit in joške grabijo. Za razliko do duhovnikov, ki se mimogrede dotaknejo česa... Sicer pa je taka komunikacija del ulice in na le-tej pogosto sprejeta (žal) celo kot kompliment.
kapljač1
02. 02. 2021 14.10
-3
Andrew16
02. 02. 2021 13.58
+2
Tovariš Pribac je levak in njim naj bi bilo dovoljeno vse ...Krivosodje je na njihovi strani, če sploh pride do ovadbe saj je vmes še policija in nedelujoče tožilstvo. bljak
kapljač1
02. 02. 2021 14.13
-2
TEDO84bv0MEDO
02. 02. 2021 13.51
+5
To je tako kot v našem sodstvu, sojenje se začne čez pol leta ali še kasneje, naslednja obravnava je čez poleta, tako da zadeva pogostokrat zastara. Pač naši zakoni ščitijo bogataše.
TEDO84bv0MEDO
02. 02. 2021 13.52
+2
Bigbadjohn
02. 02. 2021 14.16
+3
Pozabil si na višnjo na vrhu torte, briljantni SLO pravniški looping: izločanje dokazov!
TEDO84bv0MEDO
02. 02. 2021 15.12
Kakšna vejica preveč ali premalo je tudi dovolj za preklic obsodbe pri nas. Whatta bullsheet.
kapljač1
02. 02. 2021 13.45
-6
Določiti bi se moral časovni rok, recimo takoj , čez nekaj mesecev ali leto dni v katerem je takšna očitana dejanja potrebno prijavit, oziroma o njih spregovoriti, že da ima dotični možnost obrambe. Se spominjati za nazaj kje je bil in s kom in kaj je na določen dan počel lahko predstavlja veliko oviro. Kasneje o tem govorit bi moralo postati kaznivo dejanje. Drugače ne gre zdej če hočemo iskreno družbo, in da se izognemo zlorabam krive ovadbe. Časovni rok prijave za zlorabljene otroke, lahko velja do njihove naravne polnoletnosti pomeni 21 let.
polanc1
02. 02. 2021 13.45
+5
Kaj stori priviligirani profesor, levičar, intelektualec na klic, antijanšist - v zavetju teme, ko je sveto prepričan, da, njemu, s pravim levičarskim nadzorom, pa res nihče nič ne more...
85391
02. 02. 2021 13.44
+4
Ok vsi vemo kako je na agrft, tudi tisti ki ne poznamo nikogar osebno od tam... so zelo glasne govorice o tem bile na forumih ze 15 let nazaj....
piron
02. 02. 2021 13.53
+5
Še glasnejše pa o tovrstnem dogajanju pa na Teološki fakulteti. Aja, ti so "naši" in lahko.
muci007
02. 02. 2021 13.42
+3
Danes so časi, da če moški ženski izreče kompliment, npr. da ima lepo novo frizuro, tvega obtožbo spolnega nadlegovanja.
muci007
02. 02. 2021 13.48
+2
To se je zgodilo mojemu nekdanjemu sodelavcu na delu v Nemčiji.
Quatflow
02. 02. 2021 13.51
-3