Slovenija

'Samo z obnovljivimi viri energije ni mogoče doseči energetske neodvisnosti Evrope'

Ljubljana/Luxemburg, 27. 10. 2021 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
24UR ZVEČER, Mirko Vorkapić
Komentarji
56

Kako se bo Evropska unija spopadla z rastočimi cenami energije in posledicami, ki jih dražja elektrika, plin, goriva prinašajo za vsakega od nas, za podjetja? Neenotno, je odgovor, ki smo ga slišali po izrednem sestanku ministrov EU za energijo, ki ga je sklical infrastrukturni minister Jernej Vrtovec. Da bi morali biti ukrepi na ravni Evropske Unije odločnejši, najglasneje zahteva Španija, ki ob podpori Francije zahteva ločitev cen elektrike od trga plina.

Toda deveterica držav, med njimi Avstrija, Nemčija, Danska, takšni reformi nasprotuje. Zadržana je tudi Evropska komisija, ki zagovarja kratkoročne ukrepe za pomoč najranljivejšim ljudem in podjetjem, o smiselnosti dolgoročnih pa dvomi. O tem, kako naprej in kaj nas čaka, smo v oddaji 24UR ZVEČER govorili ministrom Jernejem Vrtovcem, ki se je vrnil z izrednega sestanka v Luksemburgu.

Povedal je, da so se ministri strinjali o nekaterih kratkoročnih ukrepih. Gre za znižanje omrežnine in trošarin ter energetsko pomoč za najranljivejše skupine oz. energetski bon. "EU, Komisija in države članice se strinjajo, da je treba pomagati najranljivejšim skupinam prebivalk in prebivalcev ter tudi podjetjem. Glede srednjeročnih ukrepov pa sta pomembna prehod na obnovljive energije ter energetska neodvisnost Evrope." V okviru tega je Vrtovec povedal, da je veliko držav prepričanih, da samo z obnovljivimi viri energije ni mogoče doseči energetske neodvisnosti. "Podpiramo jedrsko tehnologijo in gradnjo elektrarn ter menimo, da bi skupaj z obnovljivimi viri lahko dosegli ključne klimatske cilje," je dejal Vrtovec.

Minister je glede ukrepov pri nas spomnil na uvedbo ukrepa glede zamrznitve trošarin kurilnega olja. "Drugi ukrep, o katerem vlada razpravlja, pa je že prej omenjeni energetski bon. Ogrevanje bo postalo precej dražje, cene elektrike pa je spremenilo samo eno podjetje v Sloveniji."

Vrtovec je kot posledico krize omenil špekulacije na trgu ter dodal, da so ministri govorili tudi o omejitvi špekulacij. "Vzporedno z rastjo električne energije je v preteklosti rasla tudi cena CO2 kuponov. V trgovanju s tovrstnimi kuponi lahko prihaja do velikih manipulacij. Tukaj države članice niso soglasne. Verjamem, da bo EU na koncu vendarle dosegla soglasje," je prepričan. 

Izpostavil je pomembnost jedrske energije, do katere se, tako minister, spreminja odnos na ravni EU. Kot je dejal, je 14 ali 15 držav, ki jedrsko energijo priznavajo kot tisto, ki nima emisij in daje velik doprinos energetski neodvisnosti. "Jedrska tehnologija je za to ključnega pomena." Ob tem minister zavrača kritike, da bo zaradi tega Slovenija odvisna od podjetja, ki bo zgradilo drugi blok NEK ter od njegove dobave rezervnih delov. "Potemtakem smo lahko odvisni tudi od tega, kdo nam dobavlja tehnologijo za hidroelektrarne, vetrnice in kdo nam dobavlja solarne panele. In to je vse iz Kitajske. Tako nikoli ne bomo neodvisna Evropa."

Pa ne bi bilo za nas okoljsko in ekonomsko bolj sprejemljivo, da bi, glede na to, koliko rek, gozdov, vetra imamo, več vložili obnovljive vire energije? "Vsi vemo, da leta 2033 ugasnemo TEŠ, ta manjko pa bo treba nadomestiti. Na drugi strani imamo problem, da v zadnjih petih letih nismo mogli postaviti več kot dve vetrnici. Imamo probleme z umestitvijo novih hidroelektrarn. Treba se bo odločiti, če želimo imeti energijo za svoje električne avtomobile, hladilnik, klimo in ostale dobrine, potem bo treba nekaj narediti. NEK2 je priložnost, ki jo Slovenija mora zgrabiti."

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (56)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

User1953555
27. 10. 2021 19.30
res da ni vec tita sam bom probal na hitro pojasnit zadeve in sicer. cela drzava soncne elektrarne vsi vsepovsod razen na kulturno zascitenih objektih ipd pq se tam bi se dalo majhne vetrnice nastavit ... zraven soncnih obvezno vetrnice majhne za nocne potrebe po energiji.... nuk2 za celo slovenijo 2x prevelik viske izvazat in stvar resena... se par mega polj s soncnimi elektrarnami pa je da ne govorim o parkirnih prostorih itd ipd.... ce drzava naroci direkt od bratov kinezov je cena smesna
jaitak tak
27. 10. 2021 14.47
Rešitev je edino uvoz elektrike iz kitajskih termoelektrarn.
relos
27. 10. 2021 14.28
...to je kot pri tisti Lovšinovi pesmi "Sam en mejhen poljub", ko ob naštevanju na koncu Pero reče, "JE PA ŠE ENA DRUGA MOŽNOST" ... in to je v našem primeru, da se malo 'zbrihtamo' in smo manj potrošniško in transportno pohlepni, ne letimo z letalom več kot 1x letno in omejimo meso na našem krožniku na 3x na teden...in predvsem, da nimamo več kot 2 otroka...
MarioSuper99
27. 10. 2021 11.42
+2
Poglejte si malo energetsko mapo na strani "electricitymap". Naši severni sosedi, ki tako nasprotujejo jedrski energiji, 20% svoje energije uvozijo iz sosednje češke, ki pa 36% (največ) energije proizvede iz termoelektrarne. Hja superca kajne? Samo da so oni zeleni..
METKA102
27. 10. 2021 11.05
+1
Vse ste nam v 30-ih letih prodali ali zapravili. V nobenem pogledu nismo več samooskrbni, le še elektriko imamo svojo. Zdaj nam zapravite še to, da bomo tudi v tem pogledu odvisni od drugih. Lastnik s svojim premoženjem lahko počne, kar želi. Kot npr. zdaj naš skoraj sveti Union bo šel v Laško. Pa niti Union niti Laško nista že dolgo več naša. (to je le en primer). Zelena energija še zdaleč ni zelena. Nimamo še tehnologije kam bi z izrabljenimi sončnimi celicami ali pa vetrnicami, v katerih je veliko delov, ki jih še ne znamo razgraditi. Tako kot ne vemo kam z jedrskimi odpadki. Edino kar je, jedrska energija ni odvisna od vremena, ne od drugih parametrov. Je še najbolj stabilna, četudi ni povsem varna. Merklova je naredila nekaj velikih napak, ena je tudi ta, da je dala zapreti njihove JE. A njim ne bo hudega, saj so najmočnejše gospodarstvo v EU. Zdaj bomo to plačevali tudi mi. Upam, da se bodo naši pravilno odločili in končno začeli delati tudi za nas, ne le se uklanjali tujcem.
TistoPravo
27. 10. 2021 11.19
+1
Če imaš nad sabo severno morje, kot nemci...poizkišaš marsikaj. In če imaš do 10 tornadov že v maju, niso heci....tudi jedrski reaktorji njso povsem nevtralni, saj jih je treba hladit nekako poleg seveda odpadkov. Torej govorimo o neke vrste odpadni toploti, ki je je pa zelo veliko in to dejansko kuri sonce proti severu. In ko se srečajo dve taki masi, govorimo o vremenski spremembah...kot pretoplo ob prehladno udari, in so poplave...in hudi vetrovi na drugi strani. Zdj če analizirava selitev varjenja piva v Laško iz Ljubljane zaradi hladilnic, lahko tudi povežemo z tem da zunanji kompresorji hladilnic delajo enormene količine odpadne toplote kar poleti lahko sproži tudi nevihto kot je letos bila...pa ne ena, v Ljubljani...vedno ni vse samo kapital, je pa dejstvo da ustvarjamo z svojim načinom bivanja enormne količine odpadne toplote ...in nekje so vedno izkaže za hud problem.
tech
27. 10. 2021 10.43
+1
"pomagati najranljivejšim skupinam prebivalk in prebivalcev ", tako naprej pa nas bo večina padla med najranljivejše, še posebej tisti, ki so vzeli kak kredit za hišo ali stanovanje. Vsi materiali so šli gor, zdaj še energenti in hrana. Vse kalkulacije so šle v k... Da si še v najemu in čakaš, da se dela končajo pa si res v k...
User1094863
27. 10. 2021 10.43
+1
zakaj država ne dovoli da lahko ljudje kot posamezniki postanemo energetsko neodvisni???
petka5
27. 10. 2021 10.28
+1
Folk poglejte tega vatovca kako je začel Janso imitirat... kako drzi roke, tiste geste z rokami... isti jansa... prav trudi se ga posnemat ocitno... povedal pa enako kot jansa ni nic pametnega, in smiselnega
Adolph
27. 10. 2021 10.27
Stednja in skromnost nas bo mogoce resilo . . . . .
Adolph
27. 10. 2021 10.25
+2
Zakaj rabimo armije?Zakaj rabimo svetovna potovanja?Zakaj rabimo sportne prireditve?Vse brezkoristne stvari na katerih se neizmerno obogatuje parazitarni kapitalizem . . . . . .
Kloven
27. 10. 2021 10.20
+4
Ja, rabmo jedrsko energijo.
Adolph
27. 10. 2021 10.15
+1
Zivimo potratno,standard zmanjsati za polovico,pabomo preziveli . . .. . .
Adolph
27. 10. 2021 10.14
+0
Za ohranitev planeta in zascito okolice bomo morali malo zategniti pasove pasove.
METKA102
27. 10. 2021 11.07
Emtisunce
27. 10. 2021 10.02
+8
Edina rešitev in trenutno najbolj zelena je jedrska energija. Vse ostalo je le ekonomski nateg tako, kot trenutna rast cen vsega zaradi Covida.
METKA102
27. 10. 2021 11.07
AntiFarseloncek
27. 10. 2021 10.01
+6
na poloznici cena elektrike 18 eur, vse skupaj 45. Dajatve nas bodo pokopale
Definbahija
27. 10. 2021 09.45
Ta tud žvi v evi x vzporedni galaksiji. Kej o obnovljivih virih niso učili na škofijski ginaziji???
setisfekšn
27. 10. 2021 09.44
A dej no!ti veliki strokovnjak šele zdej si prišel do tega!
Korintos11
27. 10. 2021 09.21
+1
Kapitalisti bodo uničili Zemljo.
tech
27. 10. 2021 11.00
:))) in kapitalisti prodajajo vesolcem, ne pa ljudem. Kapitalisti brez potrošnikov nimajo za burek.
relos
27. 10. 2021 09.17
-1
NEK so rešitev za energetsko pogoltno družbo, dokler se ve, kam bodo trpali radioaktivne odpadke in dokler ne gre kaj narobe (potres, vojna, nesreča, konflikti, napadi). Ko pride tukaj do onesnaženja, je to nepovratno, za vselej ... narava na zunaj lepa, a ni za preživet, ker geiger piska in piska, kar pmeni, da boš kmalu umrl ...
hansola
27. 10. 2021 10.21
+3
Radioaktivne odpadke bo treba shranjevati za nadaljno uporabo, ko bo enkrat fuzija tako daleč potem se bodo vsi ti odpadki lahko uporabili kot energija.
rajko povše
27. 10. 2021 09.10
+1
nAJBOLJ OBNOVLJIV VIR V SLOVENIJI SO SONCE ,GEOTERMIKA IN LES. ČE BI IMELI RESNE NAČRTE IN JASNE CILJE ,ZNANJE IN VOLJO ,BI TO ZA NAS ZADOSTOVALO. TAKO JE PA FINO PRODAJAT MEGLO IN INFILTRIRAT SVOJE KADRE V ZGUBARSKE FIRME ...1 MILIJON GOR DOL ...SE NE OPAZI ,ČE PADE V FARSKO ZLICO