Slovenija

Negotovost zaradi dražjih energentov dviguje cene smučarskih kart

Bovec / Kranjska Gora / Krvavec / Maribor, 26. 09. 2022 11.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, Ma.Ko.
Komentarji
198

Slovenska smučarska središča so se že začela pripravljati na novo zimsko sezono, o kateri pa je še veliko neznank. Žičničarje po dveh letih protikoronskih ukrepov tokrat skrbijo predvsem visoke cene energentov. Ponekod so zato že napovedali podražitev vozovnic, računajo pa tudi na ukrepe države.

V nekaterih gorskih centrih se še niso poslovili od poletne sezone, s katero so letos žičničarji večinoma zadovoljni, a seveda že razmišljajo o snegu in zimski sezoni, ki bo letos izziv zaradi dražjih energentov.

Na Kaninu se nagibajo k temu, da letos ne bi dražili smučarskih vozovnic, saj se tudi na italijanski strani smučišča niso odločili za to.
Na Kaninu se nagibajo k temu, da letos ne bi dražili smučarskih vozovnic, saj se tudi na italijanski strani smučišča niso odločili za to. FOTO: Kanin

Na Kaninu so prejšnji konec tedna že dobili prvo pošiljko snega, ki pa je še premajhna za začetek zimske sezone. Nanjo se pripravljajo, jasno pa je, da je zaradi cen energentov zelo nepredvidljiva, je pojasnila direktorica družbe Sončni Kanin in predsednica Združenja slovenskih žičničarjev Manuela Božič Badalič. "Pred tremi leti smo se soočili z zeleno zimo, sledili sta dve koronski leti, sedaj pa bodo problem energenti," je povzela težave, s katerimi se srečujejo žičničarji v zadnjih štirih letih, Božič Badaličeva, ki je tudi predsednica Združenja slovenskih žičničarjev.

Kot je pojasnila, žičničarji pri porabi električne energije ne morejo varčevati drugače, kot da morda ukinejo nočno smuko ali pa za kakšno uro skrajšajo obratovanje. Na Kaninu, kjer za razliko od nižje ležečih smučišč vsaj nimajo stroškov umetnega zasneževanja, trenutno stroški elektrike znašajo približno desetino vseh stroškov. Elektriko so namreč zakupili že leta 2020 in jo do konca leta dobivajo po nizki ceni.

Če bi se Kanin oskrboval z elektriko po ceni, ki je sedaj na trgu, bi se stroški elektrike s 150.000 evrov dvignili na 800.000 evrov letno. "Kaj bo od 1. januarja naprej, bomo vsi skupaj videli," je izpostavila Božič Badaličeva in pojasnila, da se tudi nekaterim drugim smučiščem takrat zaključi obstoječi zakup elektrike, nekateri pa jo že zdaj plačujejo dražje. "Vsekakor smučišča tudi tokrat računamo na pomoč države, da bomo lahko preživela energetsko krizo," je poudarila.

Na Kopah bodo cenik za novo smučarsko sezono sicer objavili predvidoma 1. oktobra, cene smučarskih vozovnic nameravajo nekoliko podražiti.
Na Kopah bodo cenik za novo smučarsko sezono sicer objavili predvidoma 1. oktobra, cene smučarskih vozovnic nameravajo nekoliko podražiti. FOTO: Kope

Na Kopah in Kaninu: Dražje vozovnice bi pomenile popolno nekonkurenčnost slovenskih smučišč

Direktor družbe Vabo, ki upravlja s smučiščem Kope, Boštjan Paradiž, upa, da bo prišlo do regulacije cen elektrike. "To je edini način, da bomo lahko normalno delali naprej," je dejal, prepričan, da mora država odločitev o tem nujno sprejeti vsaj do začetka novembra. "Ne rabimo subvencij ali miloščin, samo normalne tržne pogoje, da bomo lahko normalno delali," je dejal.

Kot je pojasnil, trenutnega povišanja cen elektrike nikakor ne morejo prenesti na cene vozovnic, saj bi to pomenilo popolno nekonkurenčnost slovenskih smučišč. Enako je povedala Božič Badaličeva, pri čemer se na Kaninu nagibajo k temu, da letos sploh ne bi dražili smučarskih vozovnic, saj se tudi na italijanski strani smučišča niso odločili za to.

Na Kopah bodo cenik za novo smučarsko sezono sicer objavili predvidoma 1. oktobra, cene smučarskih vozovnic nameravajo nekoliko podražiti, poroča Večer.

Na Pohorju se bodo cene smučarskih vozovnic podražile. Redna dnevna cena vikend vozovnice bo stala 43 evrov.
Na Pohorju se bodo cene smučarskih vozovnic podražile. Redna dnevna cena vikend vozovnice bo stala 43 evrov. FOTO: Dreamstime

Cene smučarskih vozovnic na Pohorju dražje za 20 odstotkov dnevna ob vikendih bo stala 43 evrov

So se pa za dvig cen vozovnic odločili na Mariborskem Pohorju. "Po občutni podražitvi energentov, še zlasti nekajkratnem dvigu cen električne energije, je bil upravljavec žičnic in smučišč na Pohorju zaradi pokrivanja stroškov zimske sezone primoran povišati cene smučarskih vozovnic. Čeprav so se te povišale tudi za 20 odstotkov, je to bistveno manj od podražitve energentov, s katero je bil soočen upravljavec," so pojasnili v Javnem holdingu Maribor.

Na Mariborskem Pohorju so tudi že objavili cenik smučarskih vozovnic za novo sezono. Preteklo zimo sta bili redni dnevni ceni 33 evrov (med tednom) in 36 evrov (ob vikendih in praznikih), novi ceni sta 39 evrov (med tednom) in 43 evrov (ob koncih tedna in praznikih).

Na Krvavcu bodo cenik za novo smučarsko sezono objavili predvidoma 1. oktobra.
Na Krvavcu bodo cenik za novo smučarsko sezono objavili predvidoma 1. oktobra. FOTO: RTC Krvavec

Na Krvavcu večje podražitve ne bo, mogoče kakšen evro ali dva

Tudi v RTC Krvavec jih skrbijo cene energentov, so se pa odločili, da "neke enormne podražitve dnevnih smučarskih vozovnic ne bo, mogoče kakšen evro ali dva, tako kot je običajno vsako leto". Računajo namreč, da jim bo država zagotovila pomoč v obliki, kot je predvidena za ostalo gospodarstvo ali pa glede na specifičnost panoge mogoče celo več.

Dnevna smučarska vozovnica je v lanski sezoni stala 37 evrov. Cenika za letošnjo sezono še niso objavili. Kot poroča Večer, ga nameravajo 1. oktobra.

V Kranjski Gori bodo smučarske karte dražje za osem odstotkov.
V Kranjski Gori bodo smučarske karte dražje za osem odstotkov. FOTO: RTC Žičnice, Kranjska Gora

V Kranjski Gori in na Rogli predvidevajo povprečno osem odstotkov dražje vozovnice

V RTC Žičnicah Kranjska Gora, kjer zaradi višanja cen energentov pred novo zimsko sezono prav tako niso popolnoma mirni, predvidevajo, da bodo glede na rast cen energentov in inflacije letošnje smučarske vozovnice v povprečju podražili za okoli osem odstotkov. Za enako stopnjo podražitve so se odločili tudi na Rogli. 

Na Golteh pričakujejo zimo, polno izzivov. "Trenutnih cen, ki jih plačujemo za energente, poslovanje ne prenese," je opozorila direktorica podjetja Golte Suzana Srdić. Njihovi družbi je pogodba za zakup elektrike potekla konec leta 2021, zato so že prek poletja čutili in se borili z enormnimi cenami. Avgusta so plačevali celo 1000 evrov na megavatno uro in takšne razlike v ceni je skozi poslovanje nemogoče nadomestiti, je poudarila.

Dnevna smučarska vozovnica bo na Rogli v redni prodaji od 1. decembra stala 39 evrov.
Dnevna smučarska vozovnica bo na Rogli v redni prodaji od 1. decembra stala 39 evrov. FOTO: Unior

Drugi velik izziv, s katerim se spopadajo, je pomanjkanje kadra. "Domačega gostinskega kadra praktično ni več, podobno je s tehničnim kadrom, kjer je še nekoliko težje, saj so za posamezna delovna mesta potrebna določena tehnična oziroma strokovna znanja, za ta pa je po navadi potrebno veliko časa," je izpostavila direktorica podjetja Golte in ob tem dodala, da so imeli poleti tudi težave z nihalko, zaradi česar niso mogli nuditi prevozov. To je bil razlog za manjši obseg aktivnosti na planini in manjše število dnevnih obiskovalcev.

Na Rogli so cenik že objavili. Dnevna smučarska vozovnica bo v redni prodaji od 1. decembra stala 39 evrov, v predprodaji od 1. oktobra do 30. novembra pa 34 evrov.

V Cerknem in na Voglu zaradi negotovih razmer cen vozovnic še niso določili

Na Voglu sicer še vedno teče poletna sezona. Z njo so zaenkrat precej zadovoljni. Računajo, da jo bodo zaključili šele po jesenskih šolskih počitnicah 6. novembra.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (198)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Gospod .
01. 10. 2022 14.02
Osebno mnenje. Če bodo cene pretirano povišane, grem raje v Avstrijo/ Nemčijo/ Francijo. Kot že hodim. Ampak zaenx še vedno zraven v Slovenijo, itak, saj se m od tu.
Rothschild1
26. 09. 2022 21.35
+3
Ni problem v obratovanju zicnic. Vecji problem je, ker so nasa smucisca na visini 1.000 m nad morjem. In je potrebno delati sneg...za to pa potrebujemo precej vec energije kot za zicnice
Jun2
26. 09. 2022 20.17
To pa je problem večine.Kašno leto zdaj pa še smučarske vozovnice kako jim naj doma povem,da gremo samo za 3 dni smučat ostalo pa v toplice🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️
mentorhercul
26. 09. 2022 19.41
-1
Vsaj neka kar se me ne tiče, ne smučam!
orel?ek
26. 09. 2022 19.33
Vseeno mi je za te lažnive prevarante. Napišite kako bo v Avstriji in Italiji?
OvcjiPastir
26. 09. 2022 19.32
+0
43e dnevna, ste nori malo?
Splošni pogoji
27. 09. 2022 12.14
mptour
26. 09. 2022 19.30
+1
Bolj, kot bodo dražili, manj bo smučarjev, večja bo izguba. Če bi bile karte 25 Eur, bi bilo trikrat več smučarjev in pod črto več denarja. Sam požrešni žičničarji ne znajo tako daleč računat. Je treba vsakega takoj oskubit.
Trapon
26. 09. 2022 19.21
Na smučišču 20-30 smučarjev in v pogonu naprimer 5,6,ali kolikor pač imajo naprav. V takem primeru naj bo v pogonu ena naprava. Varčujejo naj tudi žičničarji
Trapon
26. 09. 2022 19.19
Naj vsako smučišče izračuna koliko smučarjev oz.kart je potrebno prodati na dan da je smuka oz.obratovanje žičnic še rentabilno. V kolikor ni je treba žičnico ustavit ok. Pravi gospodar tudi ne pusti avto celo noč prižgan da bo zjutraj topel
Trapon
26. 09. 2022 19.15
Nič pomagat ok,na trgu se je trba preživet ok Krvavec in vsi ostali smučarski analfabeti. Smučišče oz.smučanje je luksus zato naj ga plača kdor želi in kupuje drago karto
mastrion
26. 09. 2022 19.05
+1
Če že cela EU žuga z prsti, da bomo morali znižat temperaturo v stanovanju zaradi varčevanja, potem zaprite tudi smučišča dol. Da vas vidim frajerji 💪 Zaradi vaših sankcij, oz napak bi morali mi zmrzovat, ter varčevat 🤔
Potouceni kramoh
26. 09. 2022 19.03
+1
Karta mora biti vsaj 70 evrov sicer spolh ne grem na smuko.
sinaya
26. 09. 2022 19.00
+0
Ljudje,ki radi smučajo bodo vedno ne glede na situacijo in prav je tako.Privoščim vsem odlično smuko in sprejemljive cene .
kor22
26. 09. 2022 18.56
+3
Naj kar podrazijo, vcasih sport za navadne delavce se je prelevil za sport za elito pa premožne
spaceair
26. 09. 2022 18.23
+2
a ste napisali koliko je res=? Je kdo izračunal koliko je upravičen dvig?
oježeš
26. 09. 2022 18.21
+4
Lepi spomini na smuke, ki so že minile. Snega ni primanjkovalo, smučarjev ni bilo pretirano veliko in si se res lahko nasmučal na domačih smučiščih. Vseeno želim vsem smučarjem veliko snega, čim cenejše smučarske karte in veliko lepega vremena. Zakaj ne bi nekateri uživali, če že drugim ni več za smučanje. Pa ne zaradi pomanjkanja zdravja, ampak zaradi dragih kart in drena na smučiščih. Torej kdor lahko, naj uživa zimo!
zelen
26. 09. 2022 17.58
+0
upajmo da golob da turistične bone da rešmo smučarijo
Juraj Brecelj
26. 09. 2022 17.49
-2
Še prepoceni!
BuenosAires
26. 09. 2022 17.42
+6
Dolomiti vabijo, komaj čakam.
Uporabnik1816146
26. 09. 2022 17.31
-4
Kope so zakon, cena je se vedno znosna za 27€ dobis 1na dan dnevno vikend vozovnico+kosilo To ni nikjer v Slovenij+smucisca so super za piti je pa zmerem😃👍🤝💪