Slovenija

Kako preveriti podatke o nepremičninah?

Ljubljana, 03. 09. 2011 15.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
P.J./J.B./D.O./N.D.
Komentarji
14

Po novem lahko vsak, ki se registrira, brezplačno pregleduje elektronsko zemljiško knjigo. Preprost vpogled v podatke o stanovanjih pa brez registracije omogoča spletna aplikacija geodetske uprave.

Elektronska zemljiška knjiga
Elektronska zemljiška knjiga FOTO: Vrhovno sodišče

Po novi zakonodaji lahko vsak, ki se registrira, brezplačno pregleduje elektronsko zemljiško knjigo, ki je na spletni strani vrhovnega sodišča. Postopek je preprost in podoben, kot da bi si odpirali elektronsko pošto.

Za iskanje določene parcele ali stavbe potrebujete številko parcele in ime katastrske občine ali ID-znak, ki je sestavljen iz teh podatkov. Te podatke vsebujejo odločbe Geodetske uprave RS (Gurs) pri informativnem izračunu vrednosti nepremičnine ali pa so zapisane v kupoprodajnih pogodbah.

Tisti, ki bi želeli, lahko vpogled opravijo tudi na upravni enoti, na zemljiški knjigi, pri notarju ali na sodišču. Za njih pa vpoglede lahko opravijo tudi odvetniki. Če želite uradno overjen izpisek, pa ga mora izdati sodišče, notar ali upravna enota.

Kot je pojasnil odvetnik Matej Perpar iz odvetniške družbe Avbreht, Zajc in partnerji, lahko uporabnik sam vidi, ali je parcela ali stavba prosta hipotek. Če pa so kakšne zaznambe, pa je včasih težko ugotoviti, kaj pomenijo, zato je v tem primeru dobro za nasvet vprašati odvetnika ali nepremičninskega agenta, ki se na te zadeve spozna.

Včasih se lahko zgodi tudi, da elektronska zemljiška knjiga ni do konca urejena, kar je pri vpisu navedeno. V tem primeru se podatke lahko najde v zemljiški knjigi v arhivu, kar je precej težavno delo in je tudi za to bolje poiskati pomoč strokovnjaka, pravi Perpar.

Kako pogledati podatke brez registracije?

Preprost vpogled v podatke o stanovanjih pa omogoča spletna aplikacija Geodetske uprave, kjer podatke dnevno osvežijo. Kot je znano, je geodetska uprava po zadnjem popisu nepremičnin razvila portal Prostor, na katerem lahko preko spletne strani vsakdo preveri podatke o svojih nepremičninah brez zapletenega iskanja katastrskih občin in parcelnih številk, temveč zgolj z naslovom in številko stanovanja.

Korak za korakom ...

Spletni portal Prostor
Spletni portal Prostor FOTO: e-prostor.gov.si

V spletni brskalnik vpišemo naslov spletne strani e-prostor.gov.si. To nas pripelje na prvo stran aplikacije Prostor, kjer izberemo bližnjico "Javni vpogled v podatke o nepremičninah". Nato se na naslednji strani s klikom na tipko VSTOP prijavimo v sistem.

V okencu "splošno iskanje" vpišemo naš naslov. V sistem prepišemo varnostno kodo, ki onemogoča, da bi nekdo prekopiral celotno evidenco, in nato izberemo zeleno puščico.

Zeleno puščico izberemo še enkrat in takrat se izpišejo vsi podatki o stanovanjih v stavbi na izbranem naslovu. Izberemo želeno stanovanje.

Če se denimo izpiše podatek "lastnik SCT Ljubljana v stečaju", to pomeni, da naše stanovanje ni pravilno vpisano v zemljiško knjigo in da bi lahko imeli težave pri prodaji stanovanja. Če smo vpisani mi, težav praviloma ne bi smelo biti.

Če nismo vpisani kot lastniki, bomo s pomočjo portala Prostor prišli vsaj do podatkov o katastrski občini in parcelni številki, kar nam bo precej olajšalo iskanje podatkov in upravljanje drugih opravil v zemljiški knjigi.

Sicer je glede portala Prostor informacijski pooblaščenec zahteval ustavno presojo zakona o evidentiranju nepremičnin ter pravilnika o vrstah in vsebini potrdil iz zbirk geodetskih podatkov ter o načinu izkazovanja podatkov. Portal namreč omogoča tudi dostop do osebnih podatkov lastnikov nepremičnin. A informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar je bila pri prošnji neuspešna, saj je oddala nepopolno vlogo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ochi
04. 09. 2011 18.40
+4
dela pa enkrat na mesec, kot da imajo povezavo do strežnika na 486-ki z volja.net dialupom.
rudra
04. 09. 2011 11.29
Saj ne dojemate zadev.policijska država brez policije.Policaji bomo sami sebi.Premišljeno!Ko boste dobili pa davke in jih neboste plačali bo pa država imela hipoteko nad pol Slovenije.Ste pa naivni. Ona Nataša naj gre malo prebrati človekove pravice in nedotakljivost imetja državljanov.Vse gre po stranskih vratih država nad nas. Zakaj ne objavij premoženjskega stanja vseh voluharjev po Sloveniji-zato ,da bodo lahko krdli malim in revnim.Ne bodite naivni!!
vezuv_
15. 10. 2013 16.34
če bo imela hipoteko nad pol slovnije, zato ji proračunska blagajna ne bonič bolj polna- to pametnjakovičem tam ni jasno, nam pa
profesjonalc
03. 09. 2011 23.28
+1
Raztezje... si pa napiso nek esej tule
Darko32
03. 09. 2011 22.22
NE SE ZANAŠATI NA ELEKTRONSKO ZEMLJIŠKO KNJIGO. Kdor kupuje neko parcelo je dobro, da preveri zgodovinske podatke o gibanju te parcele. NAmreč v letu 1922 je recimo dogajalo, da so se služnosti zagotavljanja poti vrisovale posebej. V novi prenumeraciji pa so se te služnostne poti prištele kar k površini parcele. Torej lahko kupiš parcelo po tržni ceni, katera je obrmenjena z služnostjo in tako zamočiš nekaj generacij z nepravilno odločitvijo, saj so v ZK največkrat vse pomešali in površine kar navedli na cele parcele. Da takšne oslarije v e-ZK rešiš porabiš veliko energije. ZAto ne verjeti vsem tem elektronskim evidencam.
Jerry Pikes
03. 09. 2011 22.14
-1
Pa SCT je vpisan pod enimi stotimi imeni in matičnimi številkami.... baze pa se prenašajo tako tako... če ste lastnik enega stanovanja al samo par, komot preveriš v ZK, pa magar kaže na javnem vpogledu narobe. Če je urejeno v ZK, se bo enkrat preneslo, so pa primeri, kjer se pač ne prenese.. posebaj če ni povezave ali se ročno ureja, ali je problematična stavba ( v ljubljani narobe vpisani stanovanjski bloki in soseske).. ali pa so ljudje na sodišču, geodeti ali notarji narobe vpisali... treba ločit del stavbe in stanovanje št., ti dve nista nujno enaki!
Andrej Jamšek
03. 09. 2011 21.06
+1
ma to mamo že dve al tri leta... nč novga
WnnR
03. 09. 2011 20.37
Wow..ne dela...sploh...sej do zdej tud ni delovalo tko kot mora za registrirane uporabnike, zdej ko jih bo milionkrat več pa sploh ne bo možno not pridet..Kr neki...
Ramzess
03. 09. 2011 19.24
"Če pa so kakšne zaznambe, pa je včasih težko ugotoviti, kaj pomenijo, zato je v tem primeru dobro za nasvet vprašati odvetnika ali nepremičninskega agenta, ki se na te zadeve spozna." Zakaj neki, je e-zemljiški knjigi iz pod časti vstaviti ti. legendo, legendo razlag, ljudje lahko potem sami raziskujejo na prej, saj so že na spletu.
Topo9gan
03. 09. 2011 18.39
bacek_jon, vsi podatki v zemljiški knjigi so javni, vendar podatki o hipotekah, dedovanju in podobnem (kar je zapisano v C-listu), pa je vidno samo lastniku oz pooblaščencu lastnika
Raztezje
03. 09. 2011 17.59
Pri nas obstaja poseben fenomen, ki ga Zemljiška knjiga prikriva in siver, da cel kup nepremičnin sploh nima pravega lastnika, čeprav so ti vpisani v knjigi. Denacionalizacija se ne more zaključiti, ker lahko po zakonu uveljavja pravico do lastnine tisti, ki lahko dokazuje za dlje nazaj, da je bil lastnik. V Jugoslaviji se je gradilo ogromno stanovanj iz družbenih skladov, po osamosvojitvi je pravica o nakupa in torej do lastništva, prešla iz bivših virtualnih pravnih oseb na dejanske fizične, vendar je niso mogli vsi izkoristiti, zato so stanovanja ostala v vakumu občinskih ali državnih birokracij, ki pa ne morejo biti lastnik. Ker so sodišča nezakonito preprečevala odkup osebam, ki so do tega prve upravičene, ta stanovanja še vedno nimajo lastnika, zdanji nesporni je bila SFRJ kot država, to pa ne more biti. S tem so upravičenci postavljeni tudi v neenakopraven položaj s tistimi, ki so lahko izkoristili privilegije, ostalim država odreka pravico do lastnine in doma ter namesto njih žanje sadove, ki jih prinaša lastništvo. Po Jazbinškovem stanovanjskem zakonu, bodo večno upravičeni do teh stanovanj tisti, ki so v njih živeli pred osamosvojitvijo oziroma njihovi ožji družinski člani, ki so to pravico nasledili, namesto da bi država zaključila te postopke, je ravno ta ogromen stanovanjski sklad razlog, da lahko kontrolira bistveno previsoke cene nepremičnin na trgu in lahko posamezni subjekti umetno prikazujejo precenjeno vrednost njihovega kapitala ter si na podlagi te, pridobijo visoke kredite, ki jih porabijo za bogatenje priviligirane elite. Gremo lepo po firmah in občinsko državnih službah pogledat, koliko stanovanj so sami zgradili ali kupili, za koliko vpisov v Zemljiško knjigo imajo dejansko kupoprodajne pogodbe, ne le neke državne uredbe, s katerimi so si skušali privojiti tuje premoženje. Ob tem bi se marsikdo vsedel in bolje razumel, zakaj pri nas krize noče biti konec ter kako so nastajali tajkuni.
jump
03. 09. 2011 17.28
Močna navodila. Ni kaj.
is.gd.24sekund
03. 09. 2011 17.11
tipično golobićka pismeni nabiralnik kvalitetno "programiranje": Ob 5h popoldan je na strani obvestilo: Poteka nočna obdelava. Portal eZK bo znova dostopen ob 8. uri zjutraj
zajcek_bine
03. 09. 2011 16.01
ne da se it še v ZK po internetu, glihkar probal.... bo pa zdej zanimivo, ko bomo lahko za sosede pogledali, če majo zastavljeno hišo, al je njihova...hehe.... slovenska privoščljivost bo delovala na polno.....