Slovenija

Nekatere občine so same zagotovile zaščitne maske za občane

Miklavž na Dravskem polju/Radenci/Kidričevo/Ruše, 01. 04. 2020 21.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Danica Ksela
Komentarji
6

Vedno več je občin, ki poskušajo svojim prebivalcem zagotoviti zaščitne maske, sploh zdaj, ko jih nujno potrebujejo za v trgovino ali lekarno. Nekatere so jih nabavile, druge so jih začele šivati. Maske raznašajo prostovoljci, gospodinjstvom namenijo po eno ali dve, pustijo pa jih v poštnih nabiralnikih. Ob tem pozivajo: bodimo odgovorni, ostanimo doma, po nakupih naj gre le ena oseba iz družine.

Miklavž na dravskem polju ima 7000 prebivalcev, in masko dobi vsak občan, a le tisti, ki so v občini stalno prijavljeni. Župan Egon Repnik pojasnjuje, da so maske certificirane, nabavili pa so jih preko podjetja iz njihove občine. Pri razdeljevanju pomagajo prostovoljci, ki ne pridejo v kontakt z občani, saj masko odložijo v poštni nabiralnik.

Podobno akcijo so izvedli tudi v občini Kidričevo, razdelili bodo približno 2300 mask, za vsako gospodinjstvo po eno pralno masko, saj je priporočilo, da gre samo en družinski član po nujnih opravkih.

Vedno več je občin, ki poskušajo svojim prebivalcem zagotoviti zaščitne maske, sploh zdaj, ko jih nujno potrebujejo za v trgovino ali lekarno.
Vedno več je občin, ki poskušajo svojim prebivalcem zagotoviti zaščitne maske, sploh zdaj, ko jih nujno potrebujejo za v trgovino ali lekarno. FOTO: POP TV

Prav tako so maske dobili občani Radencev. Razdelili so jih 2500. Roman Leljak, župan, ob tem pojasnjuje: "To so pralne maske, po certifikatu, ki ga imajo se lahko 70-krat operejo, kar zadostuje za dva meseca."

V naslednjih dneh bodo občanom razdelili še več mask. Po besedah župana so namreč s poslovnim partnerjem na Kitajskem naročili 15.000 mask, pošiljko pa pričakujejo prihodnji teden. 

Ker je maske zelo težko dobiti, so se v občini Ruše odločili, da bodo združili moči in jih bodo sešili. Poziv so objavili na družbenih omrežjih in odziv je bil zelo velik.

Urška Repolusk, županja Ruš: "Do sedaj se je javilo 11 prostovoljk, številka je iz ure v uro večja, odzvala pa so se tudi tri podjetja, dve iz naše občine in eno iz Maribora." 

Material je nabavila občina, občani pa bodo maske prejeli z občinskim glasilom.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ale999
02. 04. 2020 18.46
+5
Lepa gesta za občino, ki je dala maske.
Stanchy55
02. 04. 2020 11.17
+8
Šrot v Celju še igrišč ni dobro zavaroval, igrala v gozdu so ne zavarovana, tako da jih mladina pogosto uporablja, na maske pa še pomislil ni. Sramota za celjsko občino.
periot22
02. 04. 2020 15.35
+4
Sramota tudi za Zalsko občino tudi pri nas je podobno!
brezvode
05. 05. 2020 16.56
+1
Žalske občinarje briga za narod, samo čakajo da bodo fontano odprli, in kasirali za drugo ni posluha.
oježeš
02. 04. 2020 08.10
+6
To je pravo. V čim večji meri biti neodvisen od tujine.
Darko32
02. 04. 2020 10.23
+5
oježeš Točno to, kar praviš bo prineslo to stanje. Tudi Francozi ugotavljajo, d aimajo na tem področju resne probleme in ostale Evropske države. Kot vemo smo imeli podjetja, katera so se ukvarjala z izdelavo te opreme in so vse potopili ali pa prodali. Sedaj pa smo v šahu. Prav to stanje bo prineslo novo organizacijo na tem področju in to je tudi prav.