Slovenija

Nekateri izvajalci tečajev za pridobitev digitalnega bona prijav ne sprejemajo več

Ljubljana, 04. 08. 2022 17.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, N.L.
Komentarji
6

Služba vlade za digitalno preobrazbo je v torek objavila seznam izvajalcev izobraževanj, v katere se bodo morali vključiti starejši od 55 let, če bodo želeli izkoristiti bone 22 za nakup računalniške opreme. Nekateri bodo z zbiranjem prijav začeli v prihodnjih tednih, medtem ko so pri drugih vsa razpoložljiva mesta že zapolnjena.

Razpis za izbor izvajalcev teh izobraževanj je bil objavljen sredi maja, izbranih je bilo 29 izvajalcev v vseh statističnih regijah. Nekateri izmed izbranih izvajalcev z zbiranjem prijav še niso začeli in bodo to storili v prihodnjih tednih. Med drugimi bodo v Javnem zavodu Cene Štupar - Center za izobraževanje Ljubljana, ki je največja od 34 ljudskih univerz v Sloveniji, prijave zbirali v živo, in sicer 22. avgusta med 9. in 17. uro.

Med izvajalci, ki so z zbiranjem prijav že začeli, je tudi družba B&B, ki bo izobraževanja izvajala na območju Kranja, Cerkelj na Gorenjskem, Škofje Loke in Radovljice. Kot so danes sporočili iz podjetja, so od objave seznama prejeli več kot 800 klicev in več kot 400 elektronskih sporočil oseb, ki se želijo prijaviti na izobraževanja, medtem ko imajo po odločbi na razpolago 281 prostih mest.

Ob tem opozarjajo, da zaradi izredno velikega zanimanja za prijavo in omejenega števila razpisanih mest prihaja do nezadovoljstva in celo groženj njihovim sodelavcem s strani oseb, ki so ostale brez možnosti prijave.

V B&B izpostavljajo, da na trenutne razmere nimajo vpliva, zato prosijo za razumevanje in strpen odnos. "Predlagamo, da se v primeru vprašanj, predlogov in pripomb po telefonu ali elektronski pošti obrnete na službo vlade RS za digitalno preobrazbo," so zapisali v sporočilu za javnost.

Po podatkih službe za digitalno preobrazbo so trenutno že polna vsa mesta na Ljudski univerzi Ptuj, Ljudski univerzi Krško in Ljudski univerzi Ajdovščina.

"Kriterij je bil: tisti, ki je prvi poklical, poslal mail, je prvi prišel na seznam, gledamo uro, minuto. Se vidi, da starejši res potrebujejo taka izobraževanja, mesta pa so bila že takoj zapolnjena, danes zjutraj je bilo vse polno," nam je v sredo pojasnila Alenka Magajne iz Ljudske univerze Ajdovščina. Na voljo so imeli 180 prostih mest.

Upravičeni prebivalci Slovenije se bodo lahko subvencioniranega neformalnega izobraževanja za dvig digitalnih kompetenc udeležili do 30. novembra letos. Pogoj za brezplačno udeležbo sta stalno prebivališče v Sloveniji in starost 55 let ali več na dan 12. marca letos.

Izobraževanja bodo trajala 12 ur

Udeležba na tem izobraževanju bo pogoj za vpis v informacijski sistem finančne uprave kot upravičenca do digitalnega bona 22, ki udeležencem omogoča nakup računalniške opreme.

Upravičenci do izobraževanj se lahko do zapolnitve prostih mest prijavijo neposredno pri izvajalcih izobraževanj ne glede na naslov stalnega bivališča. Posameznik se lahko prijavi zgolj na eno prosto mesto. Izobraževanja bodo trajala 12 ur, za upravičenost do digitalnega bona pa bo obvezna prisotnost v obsegu vsaj devet ur.

Digitalne bone so sredi junija v obliki dobroimetja v informacijskem sistemu finančne uprave in v višini 150 evrov prejeli tudi učenci višjih razredov osnovne šole, dijaki in študenti. Ti jih lahko unovčijo do konca novembra, nato bodo, kot rečeno, sledili starejši.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tirolec
18. 08. 2022 21.06
Služba vlade za digitalno preobrazbo - VSI ste plačani iz našega davkoplačevalskega denarja. Zato naredite vse, da bodo vsi željni izobraževanja imeli enako priložnost in možnost. To, kar se je zgodilo danes je SRAMOTA. V nasprotnem ODSTOPITE! VSI ! JASNO?
Primula22
05. 08. 2022 09.08
+2
Tole s temi digitalnimi boni je bil popoln fiasko, spet nekaj na hitro sprejeto, brez razmisleka in pameti. Tudi logike. Mladi so drli po slušalke "da bodo pismeni", tiste družine, ki so "bolj šibke", bodo težko nastrgale še dodatnih 400 EUR, da bi kupile otroku računalnik, na izobraževanje za starejše od 55 let bo pa tako odšlo le 5000 tistih izbranih, ki so tako večinoma že računalniško pismeni in bodo vnukom kupili in podarili še tablico... In smo vsi enaki, a ne? V bistvu stran vržen in večinoma nepotrebno porabljen proračunski denar. K ostalim starejšim, ki se ne bodo mogli udeležiti izobraževanj in ne bodo mogli izkoristiti digitalnega bona, naj pošljejo pa kakšne kupone, da jih bodo zaposleni iz upravnih enot in bank obiskovali na domu za izpolnjevanje formularjev. Eh Janez...
Perivnik
04. 08. 2022 19.24
+2
Zagotovo bo potrebno pridobiti še kakšnega izvajalca. Kakšnega bolj zmogljivega. Mogoče so kakšnega zelo dobrega zavrnili.
GreGgGaAa
05. 08. 2022 09.08
Ni težava v zmogljivostih izbranih izvajalcev, ki so na podlagi oddanih vlog zbrali med vsemi največ točk. Izvajalci bi v večini primerov lahko sprejeli več 55+ prijav in pripravili izobraževanja za večje skupine ali povečali število izobraževanj, a so razpisni pogoji tisti, ki število udeležencev omejujejo.
User300173
04. 08. 2022 18.17
+6
Ker je krivo iz proračuna, morajo imeti vsi enake možnosti. Kdor prvi pride, prvi melje je samo v mlinu. V kolikor ta država misli, da je navaden mlin, potem naj bo. US bi po vsej verjetnosti ta razpis razveljavilo saj ne temelji na enakih možnostih. Kdor ni vešč računalnika, se ne bo prvi prijavil. Mislim, da gre tukaj za profit in malvetzacije. Puklastega pred sodnika.
Gabiula
04. 08. 2022 18.52
+4