Slovenija

Nekaterim otrokom je prvi dom zapor

Ljubljana, 19. 07. 2022 13.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Sara Volčič
Komentarji
21

Verjetno ima marsikdo med nami predstavo, da v zaporu končajo samo res zelo grozni ljudje. Če pomislimo na zaprte ženske, pa si mnogi predstavljajo, da morajo to biti zares neprilagodljive, nesramne in nevarne ženske. A kdor je kdaj obiskal kakšen zapor in imel priložnost izmenjati besedo ali dve s katero od zaprtih oseb, je kaj kmalu ugotovil, da gre za ljudi, ki so prav takšni, kot smo mi vsi. Iz kosti in mesa, s svojo življenjsko zgodbo. Le da so se oni iz takšnega ali drugačnega razloga v neki točki svojega življenja začeli odločati narobe, za napačne stvari.

Nekateri so na kriva pota zašli zaradi težkih razmer, v katerih so odraščali, iz lastne stiske, spet drugi so s kaznivimi dejanji iskali bližnjice do ugodja, tretji pa, na žalost, z nasiljem reševali medosebne stiske in težave.

In četudi sem že nič kolikokrat obiskala slovenske zapore, tako moške kot tudi edini ženski zapor na Igu, sem ob tokratnem obisku ženskega zapora na Igu ob srečanju z zaprto žensko tudi sama ostala odprtih ust.

V vežo zapora prikoraka mlajša ženska, kasneje mi pove, da ima 32 let. Malce 'okrogla' je, a ko bolje pogledam, vidim, da z razlogom. Visoko noseča ženska je to, ki ima le nekaj dni po našem snemanju rok poroda. Govori zelo tiho, redkobesedna je, iz nje moram kar vleči besede. Vprašam jo, če se me morda boji, pa reče, da ne, da je vedno tako tiha. Svetovalka, pedagoginja v zaporu Anastasia Živkovič mi pove, da ima že ugodnosti in da lahko pogovor z njo posnamemo zunaj zapora. Zato se odpraviva v prijeten park le nekaj metrov stran od težkih vrat, ki za ženske pomenijo ločnico med zaporom in svobodnim življenjem. Usedeva se za klop, ki je postavljena pod drevesa, ki nama nudijo prijeten hlad v zelo vročem dnevu.

Otrok sme ostati pri materi v zaporu na njeno zahtevo do dopolnjenega prvega leta starosti, potem pa se odda v sporazumu z materjo njegovemu očetu ali sorodnikom.
Otrok sme ostati pri materi v zaporu na njeno zahtevo do dopolnjenega prvega leta starosti, potem pa se odda v sporazumu z materjo njegovemu očetu ali sorodnikom. FOTO: Shutterstock

Zaprta ženska mi pove, da je v zaporu od lanskega maja, zakaj, pa ne želi izdati. Doma ima namreč še druge otroke, stare od 8 do 15 let, in ne bi želela, da imajo zaradi njenega nastopa na televiziji še dodatne stiske. Veliko ljudi, ki konča v zaporu, moških in žensk, ima doma družine in lastne otroke, za katere so do prijetja tudi skrbeli. Zlasti ti otroci, ki nikakor niso povezani z dejanji staršev in nimajo nobene odgovornosti za to, so največje žrtve. Težko si je predstavljati, kako se počutijo, ko gledajo svoje starše oditi v zapor ali ko kasneje hodijo tja na obiske k  svojim staršem.

'Prizori, ko se otroci poslavljajo od svojih mater v zaporu, so zelo težki'

Našo sogovornico otroci redno obiskujejo v zaporu. Namesto na izlet se tako z Dolenjske dvakrat na teden odpeljejo na Ig.  Na začetku so mamo obiskovali v tesni, le nekaj kvadratnih metrov veliki sobici v pritličju zapora, zdaj pa ima obsojena mama že možnost prostega izhoda do pet ur in jo tako mahnejo v bližnjo okolico. Včasih okoli jezera, včasih tudi v Ljubljano na sprehod ali sladoled, ko se za tistih nekaj ur zdi, da so običajna družina, tako kot so bili  nekoč. A kaj, ko je treba pred iztekom petih ur, tako kot dobro poznana pravljica o Pepelki, mamo odpeljati nazaj v zapor, otroci pa se z očetom odpravijo domov. Živkovičeva še pove, da so to zelo težki prizori, ko se otroci poslavljajo od svojih mater, predvsem ko gre za mlajše otroke, saj ne razumejo, zakaj mora mama ostati v tej stavbi, oni pa gredo stran od nje: "To so res velike stiske in pomagamo, kolikor lahko. V zavodu je psihologinja, ki pomaga s pogovorom, pedagogi, tudi pravosodni policisti so vedno na voljo za pogovore, za osebe, pri katerih se stiska poglobi in pojavi tudi kakšna duševna bolezen, pa poskrbi psihiater."  Zaprte imajo možnost tudi klicati domov po Skypu, a vedno je obsojeni (mama ali oče) tisti, ki kliče domov, v obratno smer to ni možno. Če je otrok denimo v neki stiski, jo mora reševati doma, s tistimi, ki skrbijo zanj, kajti mame ali očeta v trenutku, ko se pojavi neka težava, ne more kar tako poklicati ali obiskati.  

Sara Volčič
Sara Volčič FOTO: POP TV

To so težke preizkušnje in izkušnje za vso družino. Naša sogovornica je povedala, da zelo trpi, te izkušnje ne želi doživeti, zato je neomajna: "Nikoli več se ne bom vrnila v zapor." Ni pa ona prva nosečnica, ki se je znašla v zaporu. 

No, če smo natančni, je v zaporu zanosila. Kako je to mogoče, bomo pojasnili v današnjem prispevku v oddaji Svet na Kanalu A. Rodila bo v porodnišnici, kamor jo bodo, ko bo čas, odpeljali pravosodni policisti. Po bivanju v porodnišnici pa jo bodo prav tako pravosodni policisti odpeljali nazaj v zapor, kjer bo svojo kazen prestala do konca z novorojenko. Zaupala nam je, da nosi punčko.

Za skrb in nego novorojenca v zaporu je odgovorna mama, vse potrebno priskrbi zapor sam

Živkovičeva nam je še razkrila, da bodo imeli v kratkem v zaporu kar tri novorojenčke, kar si je res težko predstavljati. Za skrb in nego otroka je sicer v teh primerih odgovorna mama, a vse potrebno priskrbi zapor sam. Mame imajo na voljo tudi medicinsko pomoč, patronažna sestra pride v zapor, če imata otrok ali mama zdravstvene težave, pa jih po pomoč v zunanjo zdravstveno ustanovo vselej odpeljejo pravosodni policisti. To jim omogoča Zakon o izvrševanju kazenskih sankcij, kjer v 62. členu piše: "Obsojenkam, ki so noseče ali ki so rodile med prestajanjem kazni zapora, je zagotovljena ustrezna zdravniška nega in pogoji za nego otroka. Otrok sme ostati pri materi na njeno zahtevo do dopolnjenega prvega leta starosti, potem pa se odda v sporazumu z materjo njegovemu očetu ali sorodnikom." Če to ni mogoče, pa za otroka poskrbi center za socialno delo, praviloma ga oddajo v rejo. V določenih primerih lahko otrok v zaporu ostane celo do drugega leta starosti, to pa v primeru, če bo mama v tem času prestala zaporno kazen, oziroma če to zahtevajo posebni zdravstveni, socialni ali drugi razlogi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gost1234567
19. 07. 2022 18.19
+2
Sara še dva taka članka z izpostavljanjem tvojega imen in prelestnih fotk, pa te noben delodajalec v Sloveniji v naslednjih letih ne bo več povohal. Pa noben normalen moški tudi ne.
tomahawk
19. 07. 2022 17.45
+2
Avtorica Sara Volčič ne bluzi. Ista je nam? Je z mesa in krvi ja, software v glavi pa ni isti. Zakaj pa noče izdat zakaj je zaprta? Domu si jih pel če niso nevarni. To kr neki članke pišete sam da se piše pa prodaja neke bučke tuki.
brabusednet
19. 07. 2022 17.03
+2
Dajte še zapore ukinit levičarji saj je svoboda in več kriminala ne bo.Še na RTV socjalista postavite pa bo anarhija cvetela.
Bananistanec
19. 07. 2022 16.34
+6
Pralni prašek sara, zapori so namenjeni zapornikom, obišči raje upokojence, ki bi bili to zimo raje na hladnem...
AudišLOVEvenija
19. 07. 2022 16.30
+1
ne morš v zds, če ne znaš ukradt otroku sendvic iz ust!
akmt
19. 07. 2022 16.17
+6
Sara Volcic, v cem je kaksna zapornica enaka meni??????!!!!???? Po spolu. Edino to. Ne pisi nebuloz
akmt
19. 07. 2022 16.16
+5
Meni se NIC ne smilijo. So zaprte z razlogom. Desci tudi. Ti celo seksajo in to z odvetnicami,ki hodijo k njim. To mi je razkrila med. sestra, ki hodi preko pogodbe delat v zapor. Vse se vrti okol seksa. Zato pa tja hodi poseben tip pravnic....
akmt
19. 07. 2022 16.13
+2
Zakaj sploh pustijo stik z zaprto mamo?!?! Kaj ima otrok od taksne zenske?!? Otroka dodelit ocetu. Naj ko odraste, ve, da je bila mama kaznovana z arestom
2fast4
19. 07. 2022 15.59
+3
Te v zaporu je treba oštevilčiti kot živali v štali z rumeno številko v ušesu, da ga na daleč vidiš...
Sickk 2
19. 07. 2022 15.38
+5
Eni so se odlocl na neki tocki zivljenja, da bojo hladnokrvno moril in ja se zgodi zato ni za obsojanje,ampak smo usen isti???
followme
19. 07. 2022 15.19
-2
Edino JJ je nedolzen
Ici
19. 07. 2022 15.08
+11
No, ta članek pa je zares čisto mimo. Nihče v Sloveniji ni v zaporu, ker je tako dober človek. Je storilec kaznivega dejanja za katerega je predpisana zaporna kazen. Je obsojenec. Je zapornik. Konec zgodbe. Ne relativizirati kaznivih dejanj.
Zetos
19. 07. 2022 15.08
+12
Dej Sara piši koliko upokojencev živi slabše kot zaporniki, in kako je loterija da prideš do doma. Sramota delat reklamo zločincem
Cene Novak
19. 07. 2022 14.52
+9
Če so grešile in bile obsojene v imenu ljudstva potem naj same nosijo svojo kazen, za otroke naj se pa odločijo same če so to sposobne!
_Heisenberg_
19. 07. 2022 14.44
-1
Vsem zivalim za hrano je zapor z mucenjem...to vam pa ni pomrmbno a? 😑
Zombie_killer83
19. 07. 2022 14.23
+8
Bolj blagih zaporov, kot so pri nas ni. Razen mogoce se skandinavija.
_Heisenberg_
19. 07. 2022 14.44
-3
Zapor je,da ti ukradejo cas/zivlenje,ker to je edino kar ne mores dobiti nazaj.Pa naj bo postlano,,,casa ne dobis nazaj.
Ici
19. 07. 2022 15.10
+4
Zapor je, da ti ukradejo čas? A se ti norca delaš ali pa si brez najosnovnejše izobrazbe?
akmt
19. 07. 2022 16.12
+4
Razumem Mesecev sij. Cas zivljenja je neprecenljiv. Ampak tem zapornikom cas NI VREDNOTA
gost1234567
19. 07. 2022 14.09
+8
Zakaj je treba vedno eno ali vec fotk novinarke plus izpostavljanje imena? Kako se rece tej motnji? wannabeinfluencerka
Franci123
19. 07. 2022 14.33
+5
Tak ko tisti ki sami sebi lajkajo slike na FB in IG
85391
19. 07. 2022 13.59
-3