SLOVENIJA

Nekdanji ameriški predsednik v pogovorni oddaji o Niki Kovač

Ljubljana, 18.11.2022, 16:41 | Posodobljeno pred 16 urami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
V ameriški pogovorni oddaji The Daily Show s Trevorjem Noahom je beseda nanesla tudi na slovensko aktivistko in direktorico Inštituta 8. marec Niko Kovač. O njej je namreč v oddaji spregovoril nekdanji ameriški predsednik Barack Obama, ko je govoril o delu svoje fundacije. Čeprav Nike Kovač ali Inštituta ni omenil poimensko, pa je dejal, da so v fundaciji "sodelovali z mlado voditeljico iz Slovenije". Videoposnetek pogovora so na spletu delili tudi v Inštitutu, kjer pa so ob tem opozorili, da je Obama nekoliko pomešal njihove kampanje.

"Demokracija po definiciji zahteva, da se razumeš tudi s tistimi, ki se ne strinjajo s tabo," je v ameriški pogovorni oddaji The Daily Show s Trevorjem Noahom dejal nekdanji ameriški predsednik Barack Obama. Med drugim je beseda tekla tudi o tem, kako postajajo države vse manj homogene, zakaj je pomembna enakopravnost ter kako spremembe približati tistim ljudem, ki jih vidijo kot nekakšno grožnjo.

Spregovoril pa je tudi o svoji fundaciji, pri čemer je izpostavil tudi sodelovanje z mlado Slovenko pri izvedbi dveh referendumov. "Sodelovali smo z mlado voditeljico iz Slovenije, ki je tudi del našega omrežja," je dejal, a poimensko ni navedel, da gre za Niko Kovač ali Inštitut 8. marec.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Videoposnetek pogovora so na spletu delili tudi v Inštitutu, kjer pa so ob tem opozorili, da se je Obama pri opisu njihove kampanje nekoliko zmotil. "Predsednik Obama na Daily Showu govori o Niki in delu Inštituta 8. marec. Nekoliko sicer pomeša naše kampanje, a nič zato," so zapisali na družbenem omrežju ter ob tem delili posnetek pogovora.

Obama je namreč napačno dejal, da se je Inštitut na referendumu boril proti nasilju v družinah. Ob tem je navedel, da slovenski zakoni nasilja v družini ne opredeljujejo, kar da je Inštitut 8. marec skušal spremeniti na referendumu, a mu v prvem poskusu to ni uspelo. Obama nato nadaljuje, da je fundacija direktorici Inštituta predlagala, naj gre do ljudi, ki živijo v ruralnih krajih, "do teh tradicionalnih, zelo vernih in konservativnih žensk", ki so na referendumu glasovale proti, ter naj se z njimi pogovori in jih posluša.

PREBERI ŠE
Nika Kovač Obami predstavila svoje delo v zadnjem letu

Fundacija nekdanjega ameriškega predsednika Obame je sicer Niko Kovač zaradi akcije Gremo volit prepoznala kot eno izmed evropskih voditeljic prihodnosti, ki že spreminja svet na bolje. Kampanjo, ki jo je sprožila pred zadnjimi volitvami, je osebno predstavila prav Obami. "Govorila sem o skupnosti, ki smo jo ustvarili, referendumu za čisto pitno vodo, taksistih, ki so prevažali ljudi na volišča, pismih za sosede, kampanji Gremo volit, upanju. In v resnici mi je po vseh grožnjah in napadih pomenilo ogromno, da lahko o svojem delu govorim kot o nečem lepem," je dejala takrat.

Namizna aplikacija Internet Explorer odhaja v pokoj

Zagotovite si nemoten vstop v svet aktualnih novic in jo nadomestite z najnovejšo verzijo Chromea, Firefoxa, Safarija ali Microsoft Edgea.