Slovenija

Nekdanji izolski župan Danilo Markočič znova kršil integriteto

Izola, 24. 05. 2023 12.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Komisija za preprečevanje korupcije je ugotovila, da je nekdanji izolski župan Danilo Markočič pri oddaji nepremičnin v zakup leta 2021 dvakrat ravnal v nasprotju s pričakovanim delovanjem in odgovornostjo, s čimer je kršil integriteto. Pri njegovem županovanju je KPK sicer enkrat že ugotovila kršitev integritete, enkrat pa korupcijska tveganja.

Kot so sporočili s Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), so marca 2022 prejeli prijavo, da naj bi Občina Izola leta 2021 objavila dve nameri o sklenitvi neposrednih pogodb o zakupu nepremičnin, ne da bi opravila razgovore s ponudniki. Prav tako naj občina ne bi dopustila možnosti pritožbe.

Po pregledu dokumentacije je KPK ugotovil resničnost navedb. S podpisom namere z dodatnim določilom, v skladu s katerim imajo prednost pri izbiri obstoječi zakupniki nepremičnin, je nekdanji izolski župan Danilo Markočič privilegiral točno določen sklop ponudnikov in omogočil neenakopravno obravnavo udeležencev v postopku, poleg tega pa v postopku, v katerem se je za zakup zanimalo več ponudnikov, ni omogočil oziroma izvedel pogajanj med ponudniki o ceni, je zapisala komisija.

Danilo Markočič
Danilo Markočič FOTO: 24UR

Markočič je sicer v pisnem zagovoru navedel, da je obstoječim zakupnikom omogočil prednostno obravnavo, ker je želel na parcelah ohraniti isto dejavnost. Po njegovih navedbah je občina leta 2020 z razpisom za eno leto oddala neobdelane in neurejene parcele zakupnikom, ki so jih preuredili v vrtove. Poudarjal je tudi, da se je odločal na podlagi mnenj občinske pravne službe in odvetnikov.

KPK meni, da želja občine po ohranitvi dejavnosti na zemljiščih ne vpliva na njeno obveznost zagotavljanja enakopravne obravnave ponudnikov. Kot so zapisali, sta urejenost in dejavnost na zemljiščih lahko predmet pravnega razmerja med najemodajalcem in najemnikom, ne pa predhodnega postopka izbire najemnika. Tudi sledenje mnenju pravnikov ne spreminja odgovornosti župana, so dodali.

Markočič je tako po ugotovitvah KPK dvakrat deloval na način, ki ni v skladu z zakonom o stvarnem premoženju države in samoupravne lokalne skupnosti ter pravno dopustnimi cilji, določenimi v uredbi o stvarnem premoženju države in samoupravne lokalne skupnosti. To predstavlja kršitev integritete, kot jo opredeljuje zakon o integriteti in preprečevanju korupcije. Z navedenimi ravnanji je Markočič po ugotovitvah KPK okrnil tudi ugled občine in vseh njenih uslužbencev.

Kot je še ugotovila komisija, Občina Izola v okviru obeh postopkov ni pripravila zapisnikov glede ponudb in postopkov odločanja, kar pomeni, da ni sledila načelu preglednosti. Ker bi takšno ravnanje lahko v praksi omogočilo zlorabo, je KPK Občini Izola izdala tudi priporočilo za ustreznejše upravljanje zaznanih tveganj.

Kot je še sporočila komisija za preprečevanje korupcije, obravnavana oseba upravnega spora ni sprožila, zato so ugotovitve pravnomočne.

Že leta 2021 je KPK ugotovil, da je Markočič kršil integriteto v primeru plačila hotelskih stroškov družinskim članom ministrice Aleksandre Pivec. Lani pa je KPK obravnaval primer prodaje občinskega zazidalnega zemljišča podjetju, ki naj bi hkrati kupilo tudi Markočičev zasebni oljčni nasad. Pri tem ni ugotovil kršitev zakona, zaznal pa je korupcijska tveganja.

Z omenjenim primerom so se ukvarjali tudi kriminalisti, ki so lani poleti pri Markočiču opravili hišno preiskavo. Markočič je vse očitke zavrnil in med drugim poudaril, da svojega oljčnika na koncu sploh ni prodal.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zavetnik
24. 05. 2023 16.11
Kakšne ustanove imamo, da za časa obnašanja dolžnosti župana ne morejo nekoga spoznati za krivega ampak po izgubi mesta ali službe kako so pokvarjene inštitucije pregona od glave do pete
disorderliness
24. 05. 2023 15.56
+4
Pa naj človek razume pisano, če lahko. Ni čudno, da sta Jankovič in Janša nedolžna.
pekoči paradižnik
24. 05. 2023 15.08
+6
Poslanci desusa so izdali voljo in interese volivcev, ko so šli v kompanijo s pacientom, župan, član desusa je izdal interese in voljo občanov, ko je delal za svoj žep,.... iz istega gnezda vsi ravnajo enako, kot pri sdss sekti.
borjac
24. 05. 2023 14.53
+5
Izola bi lahko bila biser Slovenije, vendar ni nič, zanemarjeno obmorsko mestece, ki služi samo za bogatenje določenih bivših županov in interesnih skupin, vsi ti so delali za svojo rit in za svojo denarnico, vsako toliko časa pa preko novic, ki nekako pridejo skozi zaveso molka in korupcije, ugotoviš da se odigrava igra podzemlja z skritimi parcelami, ki so vredna milijone, torej na teren v Izolo mora oditi NPU, razni inšpektorati, Arso(seveda če je še kakšen del Arsa, ki ni skorumpiran), Furs, ..... vse kar ima Država v represivnih oddelkih na voljo, mora TAKOJ začeti z akcijo, da se reši še kaj kar se rešiti da, ne pa da poslušamo kako prihajajo razni tuji "investitorji" z drobižem, do zemljišč ki so vredna milijone, in to s pomočjo "domačih izdajalcev", ki pokasirajo svoje deleže, za že tako majhno Obalo, so ti mafijozoti smrt ne pa novo življenje.
iskriv
24. 05. 2023 14.32
+8
Iz tega sledi nauk , da tisti , ki mu je prvič omogočeno nekaznovano koruptivno ali kaznivo dejanje , bo dejanja ponavljal , saj je mnenja , da mu nihče nič ne more , da je nedotakljiv ! Žal to ni osamljen primer , takih nedotakljivih imamo pri nas preveč !
igy02
24. 05. 2023 14.12
-4
IZOLA NIMA "SREČE" Z ŽUPANI. 90% VOLIJO RDEČE. SEDAJ JE TUDI EN BREZVEZNIK IZ SVOBODE. UPOKOJENI CARINIK. NIČ NI UREJENO, KOMUNALA JE KATASTROFA. VSE FIRME SO SE IZSELILE. OSTAJA SMO DROGA S CCA 10 ZAPOSELNIMI. OSTALO SO KURNIKI. TUDI SAM IMAM ENEGA TAKEGA. JE PA RES ŠE VEDNO DOLA SENCA VEČLETNE ŽUPANJE BREDE PEČAN. ONA JE ZAČELA ZATON IZOLE.
igy02
24. 05. 2023 14.13
-2
el capitano
24. 05. 2023 14.45
+5
No sej tale mesarcek je itak tak kmetauzarcek,da nima nobene povezave z levico..
smuuki
24. 05. 2023 14.11
-4
Če bi to počel nekdo iz desnih strank bi ga mediji in sodstvo raztrgali. Tako pa pometemo smeti pod predpražnik
malaraja
24. 05. 2023 14.24
+5
Ta je bil levi in desni. Pri korupciji ni barv.
igy02
24. 05. 2023 14.02
-2
HE, HE, HE. PRETEPAJO MRTVEGA KONJA.
slim386
24. 05. 2023 13.33
+11
Desus rabote 🤣🤣🤣 kje pa je aleksandra danes?
zibertmi
24. 05. 2023 13.27
+11
ja po janezevih stopinjah je hodil v času aleksandre in nedotakljiv bi bil vedno,nekaterim to ne uspe.upam ,da za vselej pridejo vsi na vrsto.bo potrebno tudi sodstvo prevetrit,kot parlament v katerem ni nobenega od sds prisotnega
JApajaDAja
24. 05. 2023 12.49
-5
...mentorica ali ne -pečanova breda?
pekoči paradižnik
24. 05. 2023 12.58
+13
... zgledoval se je po predsednici desusa,.... pivki, aleksandri.