Slovenija

Nekdanji prvi mož Policije Lindav prestavljen na Policijsko postajo Škofja Loka

Ljubljana, 20. 03. 2023 07.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Damjana Seme
Komentarji
275

Vršilec dolžnosti generalnega direktorja Policije Senad Jušić se je odločil za prve premike nekaterih zaposlenih iz vodstva Policije, ki so zdaj nameščeni v Tacnu. Preselili se bodo na različne policijske uprave po Sloveniji, selitve na druge lokacije pa se neuradno začnejo že danes. Nekdanjega prvega moža slovenske Policije Boštjana Lindava je po naših informacijah doletela pisarna na Policijski postaji Škofja Loka. Po več kot treh desetletjih policijske kariere se lokacijsko torej vrača v kraje, kjer je začel kariero, daleč stran od vodstva Policije, čeprav je formalno še vedno tam zaposlen.

Iz Tacna se po naših neuradnih informacijah selijo še Igor Lamberger, ki je pod prejšnjo oblastjo nekaj časa vodil Nacionalni preiskovalni urad, kasneje pa je bil vodja službe generalnega direktorja Policije. Zdaj odhaja v Nacionalni forenzični laboratorij. Nekdanji prvi mož Policijske uprave Ljubljana Janez Rupnik, kasneje namestnik generalnega direktorja Policije Antona Olaja, se vrača na ljubljansko policijsko upravo. Danijel Lorbek, nekdanji direktor Uprave uniformirane policije pa odhaja na Policijsko upravo Maribor.

Nekdanji prvi mož Policije Boštjan Lindav je kariero začel leta 1990 na Policijski postaji Kranj. Po 33 letih pa je pristal na Policijski postaji Škofja Loka.
Nekdanji prvi mož Policije Boštjan Lindav je kariero začel leta 1990 na Policijski postaji Kranj. Po 33 letih pa je pristal na Policijski postaji Škofja Loka. FOTO: Luka Kotnik

Medtem ko Danijel Žibret, nekdanji namestnik generalnega direktorja Olaja, neuradno ostaja v Tacnu. Vsi pa so še vedno zaposleni v vodstvu Policije, na delovnih mestih višjih policijskih svetnikov v vodstvu Generalne policijske uprave. Vse zgoraj naštete ljudi, ki so bili na položaje imenovani v času prejšnje vlade, je že kmalu po nastopu funkcije zamenjal prav Boštjan Lindav. In uresničil zavezo, da se s funkcij umakne ljudi, ki naj bi delali po navodilih politike, ne stroke.

Zdaj pa novo vodstvo Policije na gorenjsko policijsko postajo umika tudi Lindava. Menda na Litostrojski nimajo nobene proste pisarne ... Lindav je kariero začel kot policist na Policijski postaji Kranj leta 1990, diplomiral na Fakulteti za policijske in varnostne vede, kasneje pa še magistriral na Fakulteti za državne in evropske študije.

Kasneje je bil kriminalist na Oddelku za organizirano kriminaliteto na Policijski upravi Kranj, nato še vodja tega oddelka. Leta 2009 je prevzel vodenje Sektorja kriminalistične policije, ki ga je vodil skoraj šest let. Nato je odšel v Ljubljano na Generalno policijsko upravo, kjer je postal pomočnik direktorja Uprave kriminalistične policije. Po dobrih treh letih je napredoval na funkcijo direktorja Uprave kriminalistične policije, kjer je ostal do aprila 2020.

Boštjan Lindav je bil aprila 2020 razrešen s funkcije direktorja Uprave kriminalistične policije.
Boštjan Lindav je bil aprila 2020 razrešen s funkcije direktorja Uprave kriminalistične policije. FOTO: Luka Kotnik

Lindavu se je po 33 letih policijske kariere v zadnjih treh letih zdaj zgodila že druga degradacija. Najprej pod prejšnjo vlado, ko so ga razrešili z mesta direktorja Uprave kriminalistične policije, ker ni bil po godu desni vladi. Pristal je v tacenskih pisarnah, v t. i. kazenskem odredu, kjer so se znašli še številni drugi uslužbenci na vodstvenih položajih v Policiji in na Nacionalnem preiskovalnem uradu, ki so bili moteči za takratno oblast.

Junija lani je postal vršilec dolžnosti generalnega direktorja Policije. Izbrala ga je takratna notranja ministrica Tatjana Bobnar. "Policija mora delovati nepristransko, strokovno in zakonito. Vpliv politike pa v njej nima prostora. Tako državljani kot zaposleni smo na svoji koži v zadnjih dveh letih občutili, kako izgleda, če Policiji vlada politika. In tega si ne želimo nikoli več," je Lindav dejal ob imenovanju. Vladajoča politika pa je zagotavljala, da je konec obdobja osebnih diskreditacij vrhunskih strokovnjakov s področja preiskovanja kaznivih dejanj, ki so bili šikanirani zgolj zato, ker so ostali zvesti stroki. In obljubljala, da se stroka vrača v Policijo.

Čez pol leta je ministrica odstopila, ker naj bi bila deležna političnih pritiskov in zahtev po kadrovskih zamenjavah s strani predsednika vlade, s katerimi se ni strinjala. Zadevo obravnavata Policijska uprava Ljubljana in Komisija za preprečevanje korupcije. Preiskavi še nista zaključeni.

Boštjan Lindav ni bil izbran za generalnega direktorja. Zdaj ga pošiljajo v pisarno v Škofjo Loko. V nekdanjo pisarno na Koroško pa se je vrnil še en sodelavec, ki si ga je lansko leto izbrala Bobnarjeva. Slavko Koroš, nekdanji prvi mož Direktorata za policijo in druge varnostne naloge na notranjem ministrstvu, kjer so decembra lani zaključili najbolj obsežen nadzor v zgodovini tega urada, in sicer zaradi spornega ravnanja policistov na protestih. Tudi on ni dobil priložnosti na tej funkciji, zato se je vrnil v vodstvo Uprave kriminalistične policije. Prav danes se je po razrešitvi s funkcije na MNZ prvič vrnil na delo v nekdanjo pisarno v Slovenj Gradcu.

Nekdanji prvi mož Direktorata za policijo in druge varnostne naloge Slavko Koroš se je po razrešitvi s funkcije na MNZ danes prvič vrnil v svojo nekdanjo pisarno na Koroškem.
Nekdanji prvi mož Direktorata za policijo in druge varnostne naloge Slavko Koroš se je po razrešitvi s funkcije na MNZ danes prvič vrnil v svojo nekdanjo pisarno na Koroškem. FOTO: 24ur.com

Notranji minister Boštjan Poklukar danes ni želel komentirati premestitve Lindava na policijsko postajo Škofja Loka. Kot je poudaril, je policija samostojen in avtonomen organ, kadrovske odločitve znotraj policije pa so v pristojnosti vršilca dolžnosti generalnega direktorja policije, zato je to treba vprašati njega, je poudaril.

"Ko sem Lindava seznanil, da iščem novega generalnega direktorja policije, sem se mu zahvalil za njegovo delo. Povedal se mu, da verjamem, da bo še naprej ostal profesionalec znotraj policije, in verjamem, da tudi bo," je ob robu seje DZ danes poudaril Poklukar.

V državnem zboru tudi o okoliščinah spora med Bobnarjevo in Golobom

Na parlamentarni preiskovalni komisiji, ki bo ponovno obravnavala dogajanje v Policiji pod prejšnjo in sedanjo oblastjo, bo govora tudi o domnevnih političnih pritiskih, ki naj bi jih bila deležna Bobnarjeva in Lindav, napoveduje opozicija. Ker ima pričanje v državnem zboru enak status kot pričanje na sodišču, bo potrebno razkriti vse, kar se je v resnici dogajalo na relaciji predsednik vlade, notranja ministrica in prvi mož Policije. Opozicijo bodo zanimala tudi imena zaposlenih, ki naj bi jih bilo potrebno zamenjati, če se je to res dogajalo.

Glede vpletanja politike v kadrovanje na Policiji sta zakonodajo na tem področju za našo spletno stran pred kratkim razložila tudi profesorja na obeh Pravnih fakultetah, dr. Rajko Pirnat in dr. Miha Šepec.

Kje se torej končajo pristojnosti politike oz. predsednika vlade in drugih funkcionarjev, ko gre za poseganje v Policijo, kadrovanje, zamenjave ljudi na željo politike, pogojevanje, kdo lahko postane generalni direktor ipd.?

"Predsednik vlade nima zakonsko določenega pooblastila, da bi zahteval, koga je po njegovi oceni potrebno zamenjati v Policiji. To pomeni, da so morebitne take zahteve politična dejanja, ki predstavljajo po mojem mnenju politični vpliv na kadrovanje v Policiji. Prav tako zakonsko nikakor ni dopustno pogojevati imenovanja generalnega direktorja Policije s pogojem, da bo izpolnil določene kadrovske zahteve. Sam menim, da se mora predsednik vlade čim manj vmešavati v delo Policije s tem, da bi neformalno vplival na ministra ali generalnega direktorja," je povedal prof. dr. Rajko Pirnat, predstojnik Katedre za upravno pravo na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani.

Ker je kadrovanje v Policiji izključno samo v pristojnosti generalnega direktorja, Pirnat opozarja tudi na omejene pristojnosti notranjega ministra. "Kadrovska vloga ministra neposredno se konča pri imenovanju generalnega direktorja. Ministrstvo sicer lahko daje Policiji tudi temeljne kadrovske usmeritve, vendar so te dopustne le znotraj zakonskih okvirov in ne smejo biti politične." Profesor Pirnat je tudi sicer kritičen do kadrovskih zamenjav, ki jih narekuje politika.

"Kadrovanje po političnih merilih je sploh nedopustno v državni upravi, še toliko bolj pa v Policiji, ki mora pri izvajanju vseh nalog skrbeti za zakonitost in nepristranskost svojega dela. Upam, da kadrovanje na podlagi političnih kriterijev nikakor ne bo usmeritev tudi te vlade," pravi.

"Če se v preiskavi izkaže, da so določena dejanja v zvezi s temi pritiski predstavljala kršitev Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije ali da so bila celo storjena kazniva dejanja, morajo po mojem mnenju nujno biti razlog za prenehanje funkcije tistih političnih funkcionarjev, ki so ta dejanja storili," je še povedal profesor Rajko Pirnat.

Ali je šlo za politične pritiske aktualne oblasti na Bobnarjevo in Lindava, bodo ugotavljali tudi na parlamentarni preiskovalni komisiji, ki naj bi z delom začela že v kratkem.
Ali je šlo za politične pritiske aktualne oblasti na Bobnarjevo in Lindava, bodo ugotavljali tudi na parlamentarni preiskovalni komisiji, ki naj bi z delom začela že v kratkem. FOTO:

"Kadrovske zamenjave v Policiji trenutne politike si lahko razlagamo kot čiščenje političnih kadrov prejšnje politike. Le upamo pa lahko, da to obenem ne pomeni postavljanje svojih političnih somišljenikov, ker sicer to ne bo prineslo nikakršnega napredka ne za Policijo ne za družbo kot celoto, le volk bo zamenjal kožo," pa meni profesor za kazensko pravo na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru dr. Miha Šepec. Na vprašanje, kakšne posledice lahko prinesejo preiskave, če se potrdijo sumi političnih pritiskov na kadrovanje v Policiji, pa odgovarja, da bi to pomenilo neetično politično vmešavanje v samostojnost Policije.

"Zahteve po kadrovanju prav določenih ljudi, predvsem če so slednji zaposleni po političnih povezavah in ne zaradi svoje strokovnosti, pa so klasičen primer politične korupcije, kjer politika zlorablja državo in njena sredstva za kadrovanje svojih pripadnikov. Tako ravnanje politike sicer ni kaznivo samo po sebi, saj dejansko politični pritisk nikogar zares ne prisiljuje v določeno ravnanje, vendar pa bo tisti konkretni posameznik, ki bo političnemu pritisku klonil in zavestno kršil zakonodajo, lahko tudi kazensko odgovoren. Lahko gre za kazniva dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic, oškodovanja javnih sredstev ali nevestnega dela v službi," še dodaja profesor Miha Šepec.

Pojasnilo GPU objavljamo v celoti:

"Uvodoma pojasnjujemo, da v konkretnih primerih ne gre za premestitve, saj vsi ostajajo zaposleni na istih delovnih mestih v vodstvu policije, z izjemo Slavka Koroša, ki ni zaposlen v vodstvu policije in je bila njegova odločitev za opravljanje dela na določenem kraju dogovorjena z direktorjem Uprave kriminalistične policije.

 

Zaradi prostorske problematike s katero se že dalj časa srečujemo na Litostrojski 54 je bila sprejeta odločitev, da se zaposlenim v vodstvu policije omogočijo ustrezni delovni prostori na območju policijskih uprav, kjer imajo bivališče. Odločitev o kraju opravljanja dela pa je bila prepuščena slehernemu posamezniku in jo ni sprejelo vodstvo policije. Takoj, ko bodo prostorske zmogljivosti (na Litostrojski cesti 54) to omogočale, se bodo uredili prostori za uslužbence Policije na sedežu delodajalca.

 

Dodajamo še, da je Policijska akademija v Tacnu strokovna inštitucija, ki je v osnovi namenjena šolanju in usposabljanju novih ter obstoječih kadrov v policiji pa tudi zunanjim uporabnikom in na tem področju uživa spoštovanje in ugled domače in mednarodne strokovne javnosti. V zadnjem obdobju pa je na žalost Tacen dobil negativen prizvok, da je namenjen umiku uslužbencev policije.  Zaposleni iz vodstva policije si zaslužijo spoštovanje in razbremenitev negativne stigme, ki se je z leti nabrala. Policijski akademiji pa želimo povrniti njen temeljni namen, to je izobraževanju policistk in policistov ter drugih.

 

Zaposleni v vodstvu policije bodo tudi na novih lokacijah opravljali enake naloge v vodstvu policije. Povezane pa bodo s strateškim in strokovnim delom policije na področjih kot so nasilje v družini in prepoved približevanja, prenova resolucije o kriminaliteti, organizacija in kadri po vstopu Hrvaške v Schenegen ipd."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (275)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Luka Zeleznik
21. 03. 2023 19.28
+2
Novi slovenci prevzemajo oblast! Le kdo nas je 1991 izdal?
Uporabnik1884443
21. 03. 2023 17.45
+2
Če so sedaj verjeli drugače, sedaj razumejo, da ne gre drugače kot desna opcija -revolucija žre svoje otroke.
fofnudl
21. 03. 2023 15.04
+2
fofnudl
21. 03. 2023 15.03
+1
Pa potem naj kdo reče, da policija ni zlorabljena v politične nameme
Uporabnik1908615
21. 03. 2023 11.59
+2
ni bil dovolj nas, pa ceprav je pravil nalogo pomilostitve za vse podivjane levicarske protestnike, ki so v policijo metali kocke, zapirali promet med vrhom EU v SLO, pljuvali poslance in jim grozili z obiski na domu, ter zamenjal nekaj policijev, ki so hoteli ustaviti najbolj podivjane in agresivne lrotrstnike
Foxn.ca
21. 03. 2023 08.58
-2
Pomislite kaj je delala policija v glavnem mestu (Ljubljani): solzilec, tepeži, deportacije, vodni top, prošnje vojske za dodatni solzilec in razne s.... v Ljubljani (v glavem mestu)....Zločilce je potrebno ustrezno nagraditi....!!!
bojer
20. 03. 2023 21.25
+5
Kakorkoli, njegova karierna pot ni kazala na tako "nesposobnost". Seveda, če jo pa ocenjuje "naš", in potem na podlagi tega izvede premestitev, bi ocena verjetno zdržala.
za naše
20. 03. 2023 21.13
+10
Gen.direktor policije pa kar kebab-majster??! Bog nam pomagaj!
jodr
20. 03. 2023 21.11
+5
Slabo se piše vsakomur, ki se Golobu po robu postavi.
Misika1967
20. 03. 2023 21.18
+1
Kam je Jansa Bobnarovo postavo? Kratki spomin kajne.
jodr
20. 03. 2023 21.20
+5
Hitri Zigi 78
20. 03. 2023 21.04
+6
Sploh nevem zakaj panika. Dec bo imel še zmeraj isto plačo za nedelo. A mislite da bo na PP Škofja loka kazni pisu al kaj.
Hitri Zigi 78
20. 03. 2023 21.05
+5
za naše
20. 03. 2023 20.49
+8
Nesposoben za vojsko , pa notranji minister?? Kot ,da inštruktor v avtošoli nima vozniškega...
Svetec 2021
20. 03. 2023 20.43
+1
Lorbek lahko gre na PP MB II bo tam v Multanovi (radarju) delal za intervencije glih ni :)
MiskoPol
20. 03. 2023 20.18
+2
Ubogo Škofjeločani! Le kaj so zakrivili, da so jih tako kaznovali?
avgust.
20. 03. 2023 20.17
+5
Apoteka
20. 03. 2023 20.01
+4
Ta ima nekaj masla na glavi.
rb63
20. 03. 2023 20.51
+6
Aja, kaj pa? To, da si je upal v času janšizma odkrito nastopati proti janševi vladi? A to je zdaj dobil za nagrado.
Arzen
20. 03. 2023 19.37
+9
Ko ti nekdo po 30letih truda vse spremeni v pepel. Neprecenljivo. Za ostalo poskrbi golobov genimastercard.
El pi5tolero
20. 03. 2023 19.18
+9
Ta je napisu porocilo, pa ga pol spremenil in nekdo tretji podpisal! Pol so ga odstavl ceprav je njihov in dobil je kaznesko kolonijo janšev rajon Škofja Loka! Lol
WedontneedmoneyWeneedTIME
20. 03. 2023 19.17
+12
Če je bil Janša kao diktator, so tile golobčki pravi teroristi, vse kar je slovenskega so pometali in nastavili vse kar za večerjo žre čevape...sem povedala dovolj?
kapljač1
20. 03. 2023 19.05
-1
Poročilo Lindava, ob aferi ministre Bobnarjeve, je bilo na nivoju "buta.stega miličnika"! Če je tako opravljal tudi svoje delo , je pokoj edina prava izbira !
ZDENKO 1
20. 03. 2023 18.57
+1
Ima intimne povezave znotraj policije