Slovenija

Nekdanji vodilni v Zvonovih znova zavrnili očitke o zlorabi položaja

Maribor, 03. 04. 2019 16.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na začetku glavne obravnave so nekdanji vodilni v propadlih cerkvenih holdingih Zvon Ena in Zvon Dva znova zavrnili vse očitke iz obtožnice. Ta jih bremeni domnevne zlorabe položaja, ker naj bi družbi I.J. Storitve pridobili premoženjsko korist v višini 17,5 milijona evrov.

Na zatožno klop so danes sedli Ljubo Peče, Franc Ješovnik, Simon Zdolšek in Mateja Vidnar Stiplošek. Obtožnica, ki jo je danes na sodišču predstavil tožilec specializiranega državnega tožilstva Iztok Krumpak, jih bremeni, da so julija 2007 usklajeno zlorabili položaj s tem, ko so pri NLB pridobili posojilo v višini 17,5 milijona evrov, ta denar pa nato prek holdingov Zvon Ena in Zvon Dva preusmerili na račun družbe I.J. Storitve, ki tega denarja ni vrnila. Uporabila ga je za sporni nakup Luke Zadar.

Po prepričanju tožilstva so se obdolženi ob sklenitvi tega posla zavedali, da denar ne bo vrnjen in so tako namerno oškodovali Zvonova. Krumpak je izpostavil, da so bile I.J. Storitve takrat insolventne, posel pa sklenjen brez ustreznih zavarovanj.

Ljubo Peče: Šlo je za biznis, ki ga obtožnica po nepotrebnem inkriminira 

Prvoobtoženi odvetnik Ljubo Peče je v obširnem zagovoru zatrdil, da ni niti enega dokaza, ki bi potrjeval "konstrukt" tožilstva o domnevni zagotovitvi nedovoljene premoženjske koristi komurkoli. "Dogodki, ki so pod obtožbo, so del običajne in tudi zakonite poslovne prakse in niso v ničemer drugačni od ostalih poslov. Šlo je za biznis, ki ga obtožnica po nepotrebnem inkriminira," je poudaril.

Povedal je, da so bila vsa domnevno sporna ravnanja izvedena s soglasjem in vedenjem večinskih lastnikov Zvonov. "Zvon Ena in Zvon Dva z dejanji, ki so pod obtožbo, nista delala nič drugega kot opravljala svojo osnovno dejavnost," je zatrdil.

Po njegovih besedah v času sklenitve spornega posla ni bilo mogoče sklepati, da bi lahko bil škodljiv. Za njim je tudi Zdolšek pojasnil, da so denar posredovali družbi I.J. Storitve, ker so si od njenih načrtov z Luko Zadar obetali dobiček za Zvonova. Oba sta tudi izpostavila, da je bila I.J. Storitve projektna družba Zvona Ena, s čimer sta zanikala, da bi jo lastniško obvladoval Peče.

Zdolšek: Načrte je prekrižala gospodarska kriza 

Po besedah Zdolška je Luka Zadar takrat dobro poslovala in imela dragoceno premoženje, zato so projekt družbe I.J. Storitve ocenili za ugodnega. Neposredno se v lastninjenje luke niso želeli vključiti, saj so imeli z njo le kratkoročne načrte in so jo takoj po ugodnem razpletu posla nameravali prodati. A jim je načrte prekrižala gospodarstva kriza oziroma stečaj Zvonov leta 2012, zato se zadeva ni izšla po načrtih, je povedal.

Vidnar Stiploškova je spomnila, da so bile gospodarske razmere v letu 2007 drugačne kot danes, takšni posli pa običajni. "Edini meni znani namen posojila je bil vložiti presežna sredstva tja, od koder bo imel Zvon poleg vrnitve posojenega denarja še dobiček," je dejala.

Sodnica Danila Dobčnik Šošterič je prebrala tudi zagovor Ješovnika, ki iz zdravstvenih razlogov danes ni mogel priti na sodišče. Tudi on zanika vse očitke.

Zaslišali bodo množico prič 

Zagovornik prvoobtoženega Silvo Godič je vložil ugovor pravne narave, saj je obtožnica po njegovih trditvah nekonsistentna in kontradiktorna. Kaznivo dejanje naj bi bilo storjeno leta 2007, tožilstvo pa jih pojasnjuje z dogodki leta 2013, je opozoril.

Tožilec je odvrnil, da so vsi očitki natančno pojasnjeni, obtožnica pa je že prestala ugovorni postopek in je pravnomočna. To je izpostavila tudi sodnica in nadaljevala z dokaznim postopkom.

Ta bo trajal kar nekaj časa, saj je napovedano zaslišanje množice prič. Za naslednjo obravnavo, napovedano 9. maja, jih je vabljenih 13, zatem pa je do sredine junija razpisanih še pet obravnav.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FAUSTOS1
03. 04. 2019 20.01
+2
če ti zvonovi nebi bili cerkveni bi sodišče že davno končalo a tudi politiki prosijo odpustke seveda ti meni jaz tebi amen.
ivanzDoba
03. 04. 2019 19.52
+6
Požrešnost je en od glavnih grehov. Kar Cerkve ne ovira...
nestabilen
03. 04. 2019 19.17
+3
To da je obravnava sele sedaj je prava komedija in slika nasega sodstva.
Levcekk
03. 04. 2019 19.11
+1
V mafijski drzavi so vsi nedolzni in drzava oz.policija preganja in izvaja pritiske oz nacrtno psihicno unicujejo nas drugace mislece oz.kar cele druzine za voljo svojih ciljev in kriminalcem stango drzi.Ko sem lopova prisesanga na drzavne jasli sicer sina vplivneza iz F21 grdo pogledu me je prisla terorizirat policija in prejel sem placilni nalog(PP.Lasko)ko pa sem zelel podati ovadbo na PU.Celje jo pa niso hoteli sprejeti in sele po pritozbi na MNZ.so jo morali.
mackintosh
03. 04. 2019 19.03
+2
komu zvonijo zvonovi?
ivanzDoba
03. 04. 2019 19.59
+1
Nimiuseen
03. 04. 2019 18.52
+8
Vsi nedolžni. Sami vrhunski managerji. Nikoli niso gledali na osebne koristi...
polnjenapaprika
03. 04. 2019 18.34
+6
Čez kakšno leto bomo brali: Zvonovi popadali iz križarke nekje na Karibih
Thinc25
03. 04. 2019 17.55
+10
Vodilni v Zvonovih so bili naivni ali buuuu!!tawsti!
mackintosh
03. 04. 2019 19.04
+7
ne. pokvarjeni so bili tako kot skoraj ves kler.
ina5785
03. 04. 2019 17.40
+14
To so tako velike laži vseh teh ljudi, da glava peče. Nekateri so celo pričali kako so parkirali delnice, da bi samo oni zaslužili.. . . . . . . . . Danes se sprenevedajo in lažejo na sodišču, a vsi so zelo, zelo obogateli. Samo naj pregledajo njihovo imetje in imetje NJIHOVIH družinskih članov. Glavni akter pa je zbolel. . . . . . . ???
detect
03. 04. 2019 17.27
+11
pa taka reklama je bila tiste čase,kam dati delnice.
Karlo
03. 04. 2019 17.20
+15
Se obeta še ena sluzava limonadna nadaljevanka z ničnim končnim učinkom! Vse opcije s odprte od zastaranja do neupoštevna dokazov.