Slovenija

Nekoč žrtev spletnega nasilja, danes žari od veselja in blesti v športu

Ljubljana, 24. 02. 2024 11.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Urška Šestan
Komentarji
10

Včasih se zgodi, da so otroci in mladostniki žrtve svojih vrstnikov, še posebej, ko gre za spletno nasilje. Raziskava Safe.si je denimo pokazala, da so že dobra polovica osnovnošolcev in skoraj dve tretjini srednješolcev doživele vsaj eno obliko spletnega nasilja. Najbolj pogosta razloga sta izključenost iz skupine sošolcev na družbenem omrežju in norčevanje iz njih na spletu. Prav to se je zgodilo takrat 12-letni Evi, ki pa je moč in pogum našla v športu.

Med epidemijo, ko se je Eva Podkrižnik šolala od doma, se je uresničila njena največja bojazen. Sošolke so jo povsem izločile iz družbe. "Ker se je vse zgodilo tako nenadno, sem neprestano razmišljala, ali sem morda jaz naredila kaj narobe in ali je težava v meni, da se nočejo družiti z mano," pripoveduje.

Njena mama Ana Podkrižnik pove, da so se takrat začele tudi govorice in žaljiva glasovna sporočila. "Vse se je torej le še stopnjevalo, Evi pa je seveda posledično začela upadati koncentracija tudi pri učenju. To je namreč povzročilo nek stres, neko veliko nelagodje," pove.

Eva in Ana Podkrižnik
Eva in Ana Podkrižnik FOTO: POP TV

Da je spletnega nasilja vedno več, pa opažajo tudi učitelji v šoli. "To je zaskrbljujoče, sploh to spletno nasilje. Več je uporabe telefona, dogajajo se takšne stvari, ki si jih ne moremo niti predstavljati," pravi učiteljica OŠ Trebnje Irena Gole.

Zatekla se je k športu, kjer je našla drugo družino

Najtežje je gledati otroka, kako trpi, pove Evina mama. A k sreči se ji je hči zaupala, zato sta se o tem veliko pogovarjali. 12-letnica pa se je takrat še bolj zatekla v šport. "Trening je bil v bistvu moj najljubši del dneva in še vedno je. Tukaj sem obkrožena z ljudmi, ki me razumejo, me podpirajo, so moje podporno okolje in moja druga družina, zagotovo," prizna Eva.

Borut Kincl, ustanovitelj Kempo Arnis Federacije
Borut Kincl, ustanovitelj Kempo Arnis Federacije FOTO: POP TV

"Tudi trenerji moramo prepoznati situacije, ki se dogajajo tu. Velikokrat se nam kakšni otroci zaupajo in takrat se seveda z njimi pogovorimo, istočasno pa skušamo to vklopiti tudi v socialno okolje," pove Evin trener Borut Kincl, ustanovitelj Kempo Arnis Federacije.

Ob tem pa jih na treningih učijo tudi, kako obvladovati različne stresne situacije in kako se odzivati nanje. "Psihološke priprave na borbe oz. na naša tekmovanja so hkrati na nek način tudi trening naših možganov, da se znamo, ko pridejo v neko situacijo, na pravi način tudi odzvati," pojasni Kincl.

Danes 15-letna Eva žari od veselja

"Da obrneš energijo, da v fokus postaviš druge stvari. Bolj kot razmišljamo o neki stvari, bolj ta raste. Šport pa medtem spodbuja tudi hormone sreče, vpliva na tvojo samozavest ... Evi je to res zelo veliko pomagalo," prizna njena mama.

V športu je našla drugo družino.
V športu je našla drugo družino. FOTO: POP TV

Eva pa: "V življenju se ti vedno dogajajo neke stvari. Razlika je samo v tem, kako jih boš sprejel, kako jih boš videl in kako boš reagiral na njih. S svojimi dejanji lahko veliko spremeniš."

Danes 15-letna Eva žari od veselja, blesti v športu in na drugih področjih ter z veseljem prisluhne in pomaga drugim, ki morda zdaj doživljajo stiske, ki jih je sama že pustila za sabo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
25. 02. 2024 09.34
Karate ipd. je prej samoobrabna veščina, kot pa šport.
Jajajaj
24. 02. 2024 14.49
+1
torej je nasilje kljuc do blestenja?
misekmali
24. 02. 2024 13.36
+2
Ivar The Boneless
24. 02. 2024 12.46
+6
Bravo punca. 👏
Slavko BabIč
24. 02. 2024 12.06
+7
Šport je bil vedno uteha!
IKOSS
24. 02. 2024 11.58
+7
Enačiti vsako negativno izkušnjo z nasiljem, razvodeni tiste incidente, ki predstavljajo dejansko nasilje. Prav tako je negativna izkušnja pomembna za razvoj mladostnika, saj se tako lahko nauči kako se s to na ustrezen način soočiti.
DuhSaSjekirom
24. 02. 2024 12.40
+3
Mislim da so misljene tiste negativne izkusnje z elementi nasilja. In prav je da je tam nekdo ki usmeri mladostnika v pravi nacin odziva na vse stopnje slabih izkusenj. Kincl je tip ki usmerja te mladostnike ko je odgovor na nasilje ko so izcrpane vse druge lepe ucinkovite metode odvracanja nasilja. Obenem pa pozabljas da je samo dejstvo, da si formidabilna oseba ki je mirna in skonotrolirana, a sposobna ekstemnega nasilja ze samo po sebi odvracajoc faktor ko se nek nasilnez odloca ali naj te poskusa maltretirat ali ne. Vsi vemo da imajo buliji radi lahke tarce. Podpiram vse vrste borilnih vescin za otroke ki te naucijo s ekaj drugega, tudi skromnost, vecanje sposobnosti kreativnega razmisljanja pod hudim stresom itd itd, vse vescine ki koristijo pozneje odraslemu cloveku. Je pa kempo zal nekje bolj pri dnu ucinkovitih borilnih vescin glede na druge...
IKOSS
24. 02. 2024 12.55
+6
@DuhSaSjekirom Marsikak nasilnež trenira borilne veščine ravno dovolj, da si tako lažje podredi svojo okolico in nad njo izvaja nasilje.
MojsterSplinter
24. 02. 2024 13.17
+7
Trenerji ponavadi takšnega, ki se tepe izven tatamija, izključijo iz kluba.
DuhSaSjekirom
24. 02. 2024 13.31
+5
Ikos mesas kriminalce in nasilneze. Ne eni ne drugi niso dobrodosli - praviloma - v nobenem klubu katerih koli borilnih vescin. Lahko oni boksajo po kleteh ali pa v kaksni doma v garazi ampak v 99.9 % so to strahopetci. Vsak borec ima cast in ne potrebuje pumpanja ega z maltretiranjem sibkejsih od sebe.