Slovenija

Nekomu sekunda zabave, drugim več ur travme

Ljubljana, 28. 12. 2022 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Nicol Vujović
Komentarji
73

Medtem ko smo z eno nogo že blizu konca praznikov, po ulicah vsak dan bolj odmevajo zvoki pirotehničnih sredstev. In čeprav večinoma uživamo ob pogledu na ognjemet, nekatere pa razveseli pok petarde, so naši štirinožni prijatelji zaradi glasnih zvokov velikokrat podvrženi stresu in trpljenju.

Glasno, nenadno in nepredvidljivo pokanje je spremljava praznikov. Bolj ko se bližamo novemu letu, pogostejše in močnejše je. Vsak lastnik, ki ima doma kužka ali mucko, malce s strahom čaka to obdobje, saj se zaveda, kako močno lahko petarde in ognjemeti vplivajo na ljubljenčke, če se ti bojijo pokanja. 

"Nič nenavadnega ni, da se takega zvoka živali ustrašijo – tudi mi se ga. Toda mi razumemo, od kod je zvok prišel in kaj se dogaja," je pojasnila Nataša Lokar iz Društva za zaščito živali Ljubljana.  

Prazniki brez pokanja.
Prazniki brez pokanja. FOTO: Društvo za zaščito živali Ljubljana

Bralka nam je zaupala, da njen kuža Rei, ki je sicer že v letih, preživi po več ur skrit na tleh v kopalnici, kjer se ob vsakem poku močno trese. Ven iz kopalnice odide šele, ko nekaj časa ni slišati nobenega pokanja. V tem času se ne pusti niti držati v rokah, zato mu lastniki namestijo odejice na tla kopalnice, da mu je udobno. 

Uporaba pirotehnike in spremljajoče pokanje lahko pustita znatne posledice na naših štirinožnih prijateljih, tako psihične kot fizične.  

Živali, ki so izpostavljene pokanju, praviloma na ta zvok odreagirajo z nelagodjem, nekaterim to povzroča velik stres, strah in tesnobo, je razložil vodja Nacionalnega centra za dobrobit živali, dr. Ožbalt Podpečan. Živali namreč postanejo nemirne, iščejo zavetje in bližino lastnika, redke živali, v glavnem gre za trenirane službene pse, pa so na poke navajene in situacijo dobro prenašajo, je še dodal.  

In kaj storiti ob pokanju, kako zaščititi svojo žival? 

Podpečan svetuje, da so družine živali v takšnih razmerah, če je le mogoče, v notranjosti stavb, da so s svojimi lastniki, ki se naj v situacijah pokanja obnašajo čimbolj normalno, ignorirajo zvočne signale in s tem dajejo živalim vedeti, da je vse v redu.  

"Prekomerno čustveno odzivanje, stiskanje živali v objem, lahko povzroči ravno nasproten učinek od želenega. Živali, ki na pok odreagirajo resnično nenadzorovano in jih ni mogoče pomiriti, lahko v sodelovanju z lečečim veterinarjem medikamentozno pomirimo," je pojasnil. 

Lokarjeva je dejala, da v Društvu za zaščito živali Ljubljana ne priporočajo posvojitve v prazničnem času. Vsaka žival je namreč v novem okolju na začetku nekoliko negotova in prestrašena, je razložila. "Ne počuti se varno. Prav tako nas še ne pozna in nam ne zaupa, če se česa ustraši, ne bo vedela, kam se lahko umakne in h komu se lahko obrne po pomoč."

Če se ljubljenček boji pokanja petard in raket, mu lahko pomagamo na različne načine: 

Živali med pokanjem pirotehnike ne puščaj same. Vedno bodi ob njej. 

Psom in mačkam, ki živijo zunaj, uredi bivališče v hiši, kjer bodo bolj varni. 

Zagrni zavese, saj se živali lahko ustrašijo tudi bliskanja, ki spremlja pirotehniko. 

Če žival živi v kletki, jo premakni v tišji del hiše, kjer ne ropota tako glasno. 

Doma ne uporabljaj raket in drugih pirotehničnih sredstev. 

 

Društvo za zaščito živali Ljubljana 

Prevečkrat pa smo v zadnjih letih priča tudi videoposnetkom na družbenih omrežjih, ki kažejo nepredstavljivo mučenje živali s tem, ko jim petarde pridejo preblizu, živali morda celo pridejo v neposreden stik z njimi. Posledice so lahko smrtonosne, če pa živali preživijo, imajo lahko težke posledice.  

"Če žival doživi in preživi neposredno izpostavljenost učinkom pirotehničnih sredstev, jo to zaznamuje tako fizično kot psihično," je dejal Podpečan. Fizične poškodbe se nato obravnavajo kirurško, veterinarji pa se največkrat soočajo z obsežnimi raztrganinami mehkih tkiv, opeklinami, poškodbami notranjih organov in z zlomi, je dodal.  

Kot je razložil Podpečan, so posledice lahko težke in dolgotrajne, žival pa mora v najkrajšem času priti do veterinarja. 

Težave nastopijo tudi pri prostoživečih živalih, njih malo težje zaščitimo. "Prostoživeče živali neposredno bližino poka doživljajo z nelagodjem, vendar se imajo v večini primerov možnost umakniti v bolj mirne predele bodisi travnikov, gmajn, pašnikov ali gozda," je dejal Podpečan. 

Dodal je, da pričakujejo in želijo, da so "ljudje vsako leto bolj odgovorni in da bo uporabe pirotehničnih sredstev vsako leto manj. Pomemben korak k temu cilju je nedvomno prispevala odločitev večine slovenskih trgovcev, da iz svoje ponudbe umaknejo prodajo pirotehničnih sredstev."

Veliko bolj pametnih in uporabnih dejavnosti ter stvari je, v katere lahko vložimo svoj denar in čas. Ko se odločimo za pokanje petard, pomislimo tudi na vse hišne ljubljenčke in prostoživeče živali, ki jih je strah in ob tem trpijo. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (73)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Thor78
28. 12. 2022 21.15
+1
Pa dej ne bodite tolk pos...ni, še dobr, da so živali preživele svetovne vojne, ko je zares pokalo, najbolje da se nekam zakopljete, kajti prav kmalu se lahko zgodi, da ne bodo pokale samo petarde.
dannyer
28. 12. 2022 20.17
+1
me ne zanima tisti ki hiče naj poka. tega ekstremzma z živali mi gredo na jetra še posebej ko je ena svojega doj. vrgla ker ji je čivava sveta. no vsaj dosmrtno je dobila. in to 3 kratno.
martin celin
28. 12. 2022 17.35
-1
Vse lepo in prav pokanje petard traja cca 14 dni. Kaj pa tisti ,ki so pod stresom vsak dan zaradi pasjega laježa in cviljenja?
dannyer
28. 12. 2022 20.19
+0
maš parav kaj pa tisti ki so alergiki pa imajo otroci težave celo z istrebki so primeri ko je otrok izgubil oko. parazitov pa to. na srečo več tega v zda kot v sloveniji. tam k ose igrajo otroci nesramni lastniki hodijo z psi. k ilulajo in kakajo pa zasabo ne posrpavijo. imajo nevzgojene pse. tisti ki hoče naj poka. če pes laja lah tudi posluša.
Harpuna
28. 12. 2022 16.33
+1
Vsako leto isto,policija opozarja,svetuje in po medijih se razglablja o uporabi pirotehničnih sredstev,poka in poškodbe, pa še naprej.Če že za vsako neumnost sprejemajo nove zakone in anekse,zakaj tudi tega uradno ne prepovejo,ker mislim,da bi se 99% ljudi strinjalo. Lahko bi bili dovoljeni ognjemeti za Silvestrovo in uradno prijavljenih prireditvah čez leto, s strokovno pripravo in vodenjem.
PomisliNaSonce
28. 12. 2022 16.11
+2
Se še spomnim, ko so imeli v Celju težavo z rno mularijo da jih ustrahuje po ulicah pa je potem kar utihnilo ko so najavili ogorozanje splošne varnosti in motenje posesti
začetek konca
28. 12. 2022 16.14
-4
Tebi pa res manjka v glavi nekaj sončnih žarkov .....
PomisliNaSonce
28. 12. 2022 16.10
+1
Dejansko lahko vsak naznani uradni osebi ogrožanje splošne varnosti in na sodišču toži posameznika zarsdi motenja posesti
puspan
28. 12. 2022 16.06
+1
Dokler bo pokalo, samo pomeni, da je pri nas denarja preveč.
PomisliNaSonce
28. 12. 2022 16.09
+3
Ali pa preveč tolerance oziroma strahu naznanjat kršitve uradnim osebam. V strnjenem naselju po medtih, krajih in vaseh je to prepovedano. Če ne že kar kaznivo dejanje ogrožanje splošne varnosti in hkrati motenje posesti...zadeva ni tako preprosta, ko se začne preiskovat
PomisliNaSonce
28. 12. 2022 16.03
+2
Je OpazujemVas spodej lepo napisal...vsak naj uredi v svoji ulici, vasi. Ker to je prepovedano pocet ne glede na čas in datum v strnjenem naselju. Ker pa se tega ne uredi, ker se ljudje bojite zadeve prijavit. Pa se doloceni prinitivci dobesedno izživljajo nad večino. Noben zakon ne velja, če se ljudje bojite naznanjat kršitvr uradnim osebam
PomisliNaSonce
28. 12. 2022 15.55
+1
Žal so tudi po vaseh tako neumni pa majo v hlevu veliko priklenjenih
periot22
28. 12. 2022 13.53
+5
Vsako leto eno in isto enako kot za sveče ko bo zakon prepoved bo mir ,prazno nakladanje in prodaja vsepovsod ne bo obrodilo sadov!
seter73
28. 12. 2022 13.13
-3
Čim prej sprejeti zakon da pes ne more biti zaprt v stanovanju na parih kvadratih po 23 ur na dan…, Če imaš psa mora biti vrt ali atrij…ce pa mislite da ko žre iz vašega krožnika in se liže pod repom in nato vas po obrazu vi pa ste zato najboljsi lastnik, ste za na zdravljenje..kot vsaka zival tudi se tako “salonski” pes želi tekat in tekat po naravi in ne imeti izhod 3x po 5 min pred blokom na flexu. In to traja njegovo celo živkjenje v 98% primerov
medusa
28. 12. 2022 13.42
+3
Dej bluzi- psi na ketni v boksih 1,5 mx 1,5m so pa ena a s črtico...
VoxP
28. 12. 2022 13.00
+1
če že niste zmožni smisla za usmiljenja do živali potem pa se usmilite ubogih ukrajincev kateri so zbežali pred pokanjem.
travc
28. 12. 2022 12.15
+14
Kdor hoče pokat naj gre tja kjer ne bo nobenega motilo tudi divljih živali ne sicer pa je to pokanje itak brez veze razen za sluh kvarit.
seter73
28. 12. 2022 12.43
-14
mislim da je treba omejiti tudi poletne nevihte in treskanje ker je ene par cuckov v bloku strah k pol ure mal ropota…na vasi in na kmetijah jih pac ni, ker ne priteče delat dramo nekdo in ga bozat ko dvakrat treskne junija, valda je pol ves blentav….
gozdar1
28. 12. 2022 12.05
-8
Sicer se mi zdi pokanje in pirotehnika bedasto ampak zakaj se zopet človeči živali?
Mukec
28. 12. 2022 12.41
+5
ThorStorm793
28. 12. 2022 11.47
-20
Kako ste bedni z tem, vedno sem imel pirotehniko za novo leto in jo bom vedno imel (baterije, rakete). In moj pes se nič ne boji tega, laja in gleda okoli, kdaj poka
Gram
28. 12. 2022 12.08
+17
medusa
28. 12. 2022 13.41
+3
In zakaj? Pejd pomagat v Ukrajino in boš lahko užival 24 /7
martin celin
28. 12. 2022 17.40
+0
Poznam vsi lovski psi dvignejo ušesa ko pokne.
mungus
28. 12. 2022 11.21
+17
pirotehniko total prepovedati....tisti prenapeteži kateri pa ne morejo brez tega pokanja in bombandiranja pa naj gredo v herson tam jih bo pa ta bum norija ziher zadovoljila !!!
123soba
28. 12. 2022 11.07
-12
Slovenija zbudi se. Pri nas je nekaj manj kot 300.000 psov. Za primerjavo z otroki, kjer imamo letno okoli 18.000 novorojencev je to enako kot vsi otroci od rojstva pa do konca osnovne šole. Za to malo število rojstev vas ne skrbi skrbi vas pa za pse. Večina mestnih psov živi bolje kot večina otrok na podeželju. Sramota kam gremo....
1918
28. 12. 2022 11.22
+5
zato pa uvažamo migrante, ki bojo delali otroke
Astalaviva1958
28. 12. 2022 11.05
-14
V 2 svetovni vojni so pse z padali metali z letal pod sovražnikovim protizračnim ognjem da so grizli naciste...zaj pa je vsaka pasja bombica totalna psihološka destrukcija psa. Zanimivo.
medusa
28. 12. 2022 13.45
+5
No ta tvoja izjava je povedala vse o tebi in tvoji neprištevnosti - zgin na vojno območje!
Opazujemvas
28. 12. 2022 10.19
+12
Zakon je jasen, vsak tisti, ki uporablja pirotehnična sredstva bi si ga moral podrobno prebrati. Me sploh ne zanima, zakaj to nekoga osrečuje. Lani sem naredil red v svoji ulici, letos tega ni je potrebno tudi službeno izkaznico uporabiti.
Astalaviva1958
28. 12. 2022 11.03
-14
Kdo si pa ti da lahko red delaš? Priji v mojo ulico boš hitro brez vsega pa tepen šel nazaj.
Gram
28. 12. 2022 12.12
+8
Kakšnega modreca sta tvoja starša ustvarila, neverjetno.
PomisliNaSonce
28. 12. 2022 15.58
+5
V strnjenem naselju je prepovedano...to je verjetno jasno vsim. Samo uredit je treba, tako kot si ti
Apostol1
28. 12. 2022 10.09
-11
Če se s pokanjem ne ogroža živali ali pa ljudi , ki tega ne marajo mene ne moti , ker ko smo bili otroci pa tudi mladostniki smo zelo radi pokali s petardami , karbidom in spomnim se pred mnogimi leti smo v cev , ki smo jo zamašili na obeh koncih z mokro čistilno odpadno volno ali krpami napolnili z acitelenom s pištolo za varjenje in ko smo prižgali z ognjem je vsekalo , da je šlo k vragu celo nekaj šip na bližnji stavbi. Pa se takrat nihče ni kaj dosti vznemirjal , res pa je , da tega nismo nikoli več ponovili. Kakorkoli že , sedaj , ko sem odrasel mi to ne pride več tudi na misel ne , vendar nekaj veselja pa mora biti ob poskrbljeni varnosti. Novega leta in prvega maja včasih ni bilo brez pokanja.
Glotis
28. 12. 2022 10.22
+13
Nekaj je bilo hudo narobe s tvojim otroštvom. Pokanje v veselje???????
medusa
28. 12. 2022 13.46
-1
Apostol1
28. 12. 2022 17.22
+3
Glotis .... Z mojim otroštvom je vse v redu. bilo je zelo lepo , res da brez televizije in računalnikov , pač pa po šoli s kravami na pašniku , kjer sem pomagal pasti , drugim fantom , ki so imeli doma večje kmetije , pri nas doma so bili samo trije repi in nismo pasli . Pekli smo krompir, delali kresove , pokali s karbidom , ker petarde so bile redke , razen če jih je kdo prešvercal iz Avstrije ali Italije . zato pa pravim , da je pokanje brez ogrožanja živali ali ljudi , čisto zdrava zabava , ki z leti mine. razlika je le v tem , da so nas starejši fantje poučili kako pristopiti , k pokanju s karbidom. Tega načina , da te nekdo pouči kako in kaj s petardami , v današnjih časih ni. zato bi moral kupiti recimo ta sredstva oče otrok in s podpisom jamčiti , da v primeru nesreče lepo plača zdravljenje ,ali pa kazen če pride do kakšne drugačne nepravilnbost in glede tega bi moral bit strog nadzor. Totalna prepoved petard pa prinese kot že iz leta v leto beremo samo take ali drugačne nezgode. Ne vem kakšno otroštvo si ti imel , toda glede na tvoj neumen komentar predvidevam , da veliko slabše kot pa je bilo moje otroštvo.