Slovenija

Nemci hočejo terminal v Kopru

Ljubljana/Koper, 26. 07. 2007 21.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nemška družba TGE Gas Engineering je vložila vlogo za gradnjo plinskega terminala v Kopru.

Nemška družba TGE Gas Engineering je sporočila, da je v sredo na ministrstvo za gospodarstvo podala vlogo za energetsko dovoljenje in tako državne organe seznanila z namero, da bi na območju pristanišča v Kopru postavila plinski terminal. Na ministrstvu so prejem vloge potrdili in napovedali začetek potrebnih postopkov. Odzivi na začetek uradnega postopka za terminal v Kopru so različni, večina pa mu nasprotuje.

Nemci trdijo, da njihova rešitev zagotavlja varovanje okolja in omogoča delovna mesta (na sliki je plinski terminal na Krku)
Nemci trdijo, da njihova rešitev zagotavlja varovanje okolja in omogoča delovna mesta (na sliki je plinski terminal na Krku) FOTO: POP TV

Družba TGE, ki je v 25-odstotni lasti francoske multinacionalke Suez, je namero za oddajo vloge za pridobitev energetskega dovoljenja za gradnjo milijardo evrov vrednega plinskega terminala v Kopru napovedala v začetku maja. Na območju pristanišča v Kopru želi postaviti objekte za raztovarjanje, skladiščenje ter uplinjanje utekočinjenega plina, so navedli v družbi.

Na ministrstvu za gospodarstvo bodo vlogo najprej preučili in vlagatelja, če bo potrebno, pozvali, naj jo dopolni. Nato bodo stekli potrebni postopki za pridobitev dovoljenja, so povedali. Minister za gospodarstvo Andrej Vizjak s prejemom vloge še ni seznanjen.

Po njegovih besedah plinski terminali v energetskem smislu lahko pripomorejo k zanesljivejši preskrbi Evrope in Slovenije, a je pri njihovem umeščanju treba spoštovati stroge okoljske in naravovarstvene standarde. "Vse kaže, da je ta del Jadrana za take plinske terminale neprimeren in da zanje obstaja visoka družbena nesprejemljivost. Več kot dovolj je razlogov, da do teh projektov ne pride," je ocenil.

Okoljsko ministrstvo: Gradnja terminala ni predvidena

Na ministrstvu za okolje in prostor, ki je pristojno za pripravo državnih lokacijskih načrtov, so že pred časom pojasnili, da je za Luko Koper v pripravi državni lokacijski načrt, v katerem gradnja plinskega terminala ni predvidena. Minister pa bi vladi sprejem novega predlagal le, če bi minister za gospodarstvo podal utemeljeno pobudo, da se začne z načrtovanjem takšnega objekta, so poudarili.

Luka Koper načrtov TGE Gas Engineeringa ne komentira
Luka Koper načrtov TGE Gas Engineeringa ne komentira FOTO: POP TV

Tudi v Luki Koper so potrdili, da jih je TGE obvestil o oddaji vloge. "Ker pismo ne vsebuje podrobnih informacij glede tega projekta, ga ne moremo komentirati," so bili skopi. Konkretnejši so bili v koprski občini, kjer so ponovili, da gradnji terminalu nasprotujejo. Župan Boris Popovič je tudi kot predsednik nadzornega sveta Luke Koper ocenil, da "v Luki za tak terminal ni prostora".

Po mnenju ekonomista Bogomirja Kovača je projekt z gospodarskega vidika poslovna priložnost, z vidika okoljevarstva in razvojnih možnosti pa ni vzdržen. "Menim, da je to eden od projektov, ki celovito gledano preprosto ne bi vzdržal. Tu se meša razvoj luke in transportne logistike, mešata se energetika in turizem ter način življenja na razmeroma zelo omejenem in ozkem območju. Vsega ne bo mogoče početi," je menil.

Nevladna okoljevarstvena organizacija Zveza ekoloških gibanj Slovenije je projekt načeloma podprla. "Vendar pa mora biti postavljen v prostor z vsemi varnostnimi in okoljskimi presojami," je dejal predsednik zveze Karel Lipič. Medtem pa so načelno proti njemu v slovenski fundaciji za trajnostni razvoj Umanotera. "Za bolj natančno stališče bi morali imeti več podatkov," je dodala direktorica Umanotere Vida Ogorelec Wagner.

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ekolog
28. 07. 2007 22.45
goso, sežigalnica celo leto ne spusti toliko kovine v zrak kot naprimer ko cigani kurijo izolacijo iz žic zadi na vrti. Toliko za informacijo. Drugače pa imam biokmetijo tako da kaj zraste zraste, pa jaz ne kurim biodizla, pač pa domačo nafto torej popolnoma brez dodatkov, ki ne zrastejo na zemli slovenskega kmeta. Za hrano pa nam ne more sfaliti, ker bi vi tak vse uvozli, ker kmetov ne rabite. Če vržemo tole vašo priljubljeno računico, se itak nič ne splača drugače narediti kot je, ampak če hočemo tole obalo ohranit kot pravi koprčanka, bomo morali naš način razmišljanja ko gledamo samo kaj se splača, pa kaj bodo okoliški prebivalci pustili krepko spremeniti. Če hočemo preživeti rabimo sežigalnice, rabimo vetrne elektrarne, pa tudi jedrske niso švoh. Prav tako rabimo plin za mestjanare, kmetje pa bodo že drve sekali :). Ne rabimo pa nafte, zatorej bunite se tam, ne pa za stvari, ki so mogoče korak k zmanjšanju onesnaževanja okolja, pa če ob tem kje gdo zasluži kaki euro ali ne.
Prvo Bore
28. 07. 2007 15.35
Terminal bo povezan z drugim tirom, grem stavtit
muvimen
28. 07. 2007 11.27
Lepo bod podkupili eno četico uradniških pederastov in kar naenkrat bo zrastel terminal.
socijalka
28. 07. 2007 11.00
Slovenija ima le 39 km obale in čuvati jo moramo za naše vnuke. Koprčanka
slav01@hotmail.com
28. 07. 2007 09.49
Kaj v Trstu ne more bit terminal, pri nas kar naenkrat lahko? kaj je politika...
goso
27. 07. 2007 22.27
Bomo že vidl, kaj bo ven udarlo. Plinsko elektrarno bi že lohka imel. Pa je ministrstvo noče. Kar se tiče primerjav, ekolog, vrt pa sežigalnice: na vrtu skurjo vsaj 2x,3x na let svinjarijo, ki tehta recimo 100 kg. Sežigalnica pa dela 24 ur/dan cel let in skur 100.000 ton svinjarije. Biodizel je fejst , dokler ne ugotoviš, da ti zmanjkuje polj za hrano, pa da svinjaš polja s kemikalijami, da bo pridelek čim večji, pa pol začneš sekat gozdove (tropski gozd npr.) in ugotoviš, da boš zabluzil. Sam mal računice pa se da vnaprej predvidet
ekvinokcij@gmail.com
27. 07. 2007 21.21
Moto predzadnjega posta: Popovič se je naučil lumparij preje, kakor marsikateri državljan slovenščine. ( Ja znam hrvatski, srpski, bosanski, makedonski i slovenski, jer sam slovenac)
boschko1@yahoo.com
27. 07. 2007 21.01
Kako slovenci da nismo sposobni?! Na obali imamo jednog slovenaca Popoviča, ti samo daš njemu velike pare in on ti sagradi hudiča in pol! Naprimer ti njemu daš 5 milijuna €, on ti sagradi objekate za 2 mio €, a 3 miliuna stavu u đep. Nema zime. On je tudi iznašel palme veste, nikjer po svetu jih neimaju. On bi sezidu tak terminal, da ga niti Rotterdam nima! Samo vi njemu lepo pošljite dinar v Vanganel na firmo steklarstvo d.o.o....
ekolog
27. 07. 2007 20.59
Seveda se vnaprej ve da boste vsi proti, če slučajno kdo ni je podkupljen itd. pol pa spet komentari kak je vse drago, kako nič nihče ne naredi za čisto okolje itd..... Slovenci pač, ki bomo večen hlapec drugim. V kidričevem sem bil nekoliko vpleten ko se je šlo za sežigalnico - bruhaš kaki teleti. Proti je bil vsak klatež, ki še sežig izgovoriti ni znal. In tak je vse posodi, sedaj ko npr uvajamo biodizel in ga gdo zaradi cene vseeno preizkusi na avtu. Če mu v tem času poči zadnja guma kaj mislite gdo je kriv - gorivo. In to je slovenski problem, ni znanja in ko tega ni se ljudje bojijo npr sežigalnic, medtem ko na vrtu kurijo vso svinjarijo itd. Torej treba je izbirat še kak drugi foh ko se odločate kam v šolo kot samo družboslovni in pol po člankih napake iščete in si z raznorasnimi tujci pojete mirovniške pesmi, če bi pa gdo slučajno kje kaj naredil pa je že egoist, kapitalist in nevem kaj vse...
ekvinokcij@gmail.com
27. 07. 2007 20.47
Ako slovenci niso dovolj sposobni, naj stvari predajo nemcem. Bolje nekaj, kakor nič. Morda boste spoznali, kaj je red, zanesljivost in uspeh. Čvakanja cca 16 let je dovolj. Zdaj pa na delo........................
goso
27. 07. 2007 15.15
Vnaprej se ve, da varnostne in okoljske presoje ne dovolijo terminala v Kopru. Seveda, razen ,če bodo te presoje delali podkupljeni! Sicer pa je za druge pline (ne ruskega) dovolj prostora gor čez Madžarsko (ruski je že tam) po ceveh, ni treba vozit z ladjami pa diesla kurit pa CO2 delat. Zakaj pa ne zgradijo plinske elektrarne v Kidričevem, saj so jo že napovedali 800 MW!
miškolinka
27. 07. 2007 14.23
neznosje@email.si
27. 07. 2007 12.57
Nismo mi neko kur*evo sredisce sveta al neka nebesa, da se bi vsa ta neznosna golazen turbokapitalisticno kravatarska sem zgrinjala in nam zagotavljala boljse case, za katere so pa pac oni in njihov projekt edini pogoj. Strokovnjaki so povedali svoje. PIKA. Jaz njihovim mnenjem zaupam. Zato, golazen, VEN!!!!!! RAUS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!...
ekolog
27. 07. 2007 09.36
Ne zdaj ne rabiš nič, ko pa doma plina sfali pa hitro na pumpo... Samo povej mi na kaj kuriš? Jaz trenutno edino kar še obremenjujem okolje z fosilnimi gorivi je za 5000 SIT elektrike, ki pa bo jo v kratkem nadomestila doma narejena kogeneracija na domačo bio nafto. Jaz lahko rečem da jih ne rabim, drugi pa žal ne, saj se grejete na za ogrevanje prekvalitetno gorivo, ki je absolutno preveč poceni, vozite se zoped na snov, ki jo lahko pametneje uporabimo, enako velja za proizvodnjo toplote. Torej popolnama ste odvisni od drugih tako da se ne sprenevedat. Poglej si samo komentarje pri članko o suši pri gospodarstvu, tam maš genije ko bi ubili slovenskega kmeta, češ saj lahko hrano uvozimo. Ampak dragi kolegi, dnar za uvoz je potrebno nekje vzet. Pa nisem jaz zato da postavi tuja država terminal pri nas samo treba je pa na te stvari gledati drugače, ne biti vedno proti z argumentom ker sem pač proti. Zadevo utemelji, torej naštej vse posledice terminala, jaz priznam jih ne poznam, pol pa reči zato nočemo tega.
Jethro
27. 07. 2007 08.07
Ekolog...a se ti ne zdi malce pretirana rešitev globalnega segrevanja, da bi zdaj kar gradili ogromne plinske terminale na tečajih??? Zadeve ne potrebujemo in naj si jo nemci zgradijo kje bliže njim, ne pa poslovat daleč stran od matične države!!! To ti je kapitalistični režim, ko napada malo državico kot je Slovenija in izkoristi pohlepne politike in podjetnike, ki ne vidijo ure, da pridejo do dodatnega dobička, kar se pa za ambient, videz in seveda ljudi tiče...pa ko jih je**, ne???? Ma mrš s tem terminalom, NE RABIMO GA!!!! LP
ekolog
27. 07. 2007 06.56
in z tem manj denarja - se opravičujem za zaspanost :) Stvar se mi ne zdi neumna če rez zniža temp,(kar glede na proces verjamem) pol bi lahko z tem ohlajevali severni pol - pa ne iz luke da nebo pomote pač pa z ogromnim plinskim terminalom.....
rewritable@email.si
27. 07. 2007 06.24
heh, ampak glede na to, da bi ta terminal bil sedaj naš, bi jih kar nekaj znalo ploščo obrnit :)
ekolog
27. 07. 2007 05.49
Hja strojnik pač :) ekonomisti pa boste znali povedat da bo zaradi stopinje manj manj turistov in z tem .
Acid
26. 07. 2007 23.33
...ja genij si ti....brez besed sm ostal
ekolog
26. 07. 2007 21.54
Mogoče pa je to ni tako slaba stvar, če lahko z temi plinskimi terminali vplivajo na temperaturo morske vode, ki je zadnja leta previsoka potem bi to bilo ok.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.