Slovenija

Nemčija znova pred nami

Ljubljana, 02. 03. 2024 17.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Matej Svetina
Komentarji
55

Nemčija je nedavno sprejela odločitev, ki je presegla pričakovanja mnogih – legalizirala je konopljo. Da, prav ta država, za katero velja stereotip strogosti, zadnjih nekaj let razkriva povsem drugačno sliko. Sliko države, ki je brezpogojno pripravljena sprejeti liberalne reforme v korist svojih državljanov. Medtem ko Nemčija sledi trendu modernizacije zakonodaje na področju prepovedanih drog, se Slovenija, po dolgem obdobju zatišja, znova spoprijema z vprašanjem konoplje, tokrat na ravni Državnega sveta.

Konoplja
Konoplja FOTO: Pexels (Terrance Barksdale)

Kako je mogoče, da je Nemčija, ki velja za zibelko discipline in reda, sprejela tako progresiven korak? Odgovor je preprost. Legalizacija konoplje ni sinonim za odsotnost pravil. Nasprotno, gre za uvedbo novih pravnih okvirov, ki omogočajo varnejšo in pravičnejšo regulacijo konoplje. Bolj plastično – to je proces dekriminalizacije uporabnikov in modernizacije zakonodaje, ki natančno ureja uporabo v medicinske namene, raziskovalne aktivnosti, proizvodnjo ter osebno uporabo. Torej uvaja predpise, primernejše za današnji čas in družbo, ki predstavljajo rešitve problematik, ki so nastale v zadnjih desetletjih kot posledica prohibicije. Ključno vprašanje pa ostaja: kako je Nemčija to storila?

Uporaba konoplje v medicinski rabi je bila v Nemčiji sprejeta že leta 2017. Z letom 2023 je bila količinska omejitev predpisane medicinske konoplje odstranjena. Leta 2021 je koalicija sprejela sporazum, ki je napovedal legalizacijo nadzorovane distribucije konoplje odraslim za rekreativno uporabo. V naslednjem letu so sledili številni strokovni posveti in predstavitev dvostebrnega modela legalizacije konoplje ter objava osnutkov nove nemške zakonodaje. V letu 2023 se je ta, po pogovorih z Evropsko komisijo, še spreminjala, in sicer vse do vložitve zakona v spodnjem domu parlamenta, ki je zakon z veliko večino potrdil. Kaj ta zakon prinaša? Nov zakon konopljo odstranjuje s seznama prepovedanih drog. To omogoča varnejši in lažji dostop do konoplje tistim, ki jo uporabljajo v medicinske in osebne namene, ter močno razbremeni omejitve pri raziskovalnih dejavnostih akademskih in gospodarskih subjektov. Kot že omenjeno, je ureditev dvostebrna. Prvi steber predstavlja sprejeta nacionalna pravna ureditev, dekriminalizacija konoplje, ureditev samokultiviranja in ustanovitev konopljinih klubov z namenom neprofitne oskrbe uporabnikov. Drugi steber pa bo – če bo za to prejel dovoljenje Evropske komisije – predstavljal zakonodajo, ki bo zagotovila bolj celosten pristop k raziskovanju družbenih učinkov legalizacije konoplje v obliki pilotnih projektov. Nemška zakonodaja tako dovoljuje samokultiviranje do treh ženskih rastlin za osebno uporabo odraslih posameznikov za gospodinjstva ter samokultiviranje v nekomercialnih konopljinih klubih in posledično distribucijo vršičkov konoplje med svoje člane. Omenjene klube bo licencirala in nadzorovala država. Distribucija bo omejena na 50 gramov psihoaktivne konoplje na odraslega posameznika mesečno. Odrasli posamezniki pa bodo lahko enkratno posedovali največ 25 gramov psihoaktivne konoplje na prostem. Kajenje bo prepovedano na javnih površinah v neposredni bližini šol in športnih objektov. Prav tako bodo konopljini klubi strateško postavljeni na način, da bodo čim bolj oddaljeni od omenjenih objektov. Očitno je, da tovrstna zakonodaja močno poudarja preventivne ukrepe za zaščito mladoletnih in stremi k zmanjšanju črnega trga.

Slovenija, zaznamovana z večdesetletno nedorečenostjo na področju prepovedanih drog, se ponovno prebuja. Februarja se je po osmih letih odvil državni posvet o novih odkritjih in priložnostih uporabe konoplje v medicini in industriji, ki sta ga organizirala Društvo onkoloških bolnikov Slovenije in Državni svet Republike Slovenije. Polna dvorana je gostila predstavnike stroke, ministrstev, nevladnih organizacij in zainteresirane javnosti. Posvet se je začel z razpravo o uporabi konoplje v medicini, ki je v Sloveniji delno omogočena, a še vedno obremenjena s številnimi omejitvami. Te omejitve ne le otežujejo dostop do zdravljenja za tiste, ki bi dokazano lahko imeli od uporabe medicinske konoplje koristi, ampak tudi zavirajo raziskovanje zdravilnih zmožnosti te rastline. Strokovnjaki so delili primere uspešnih kliničnih praks uporabe konoplje pri zdravljenju določenih bolezni (npr. trdovratne epilepsije, multiple skleroze ipd.) ter ob tem poudarili pomembne raziskovalne izzive, s katerimi se spoprijemajo. Jasno je bilo, da na tem področju ne primanjkuje ne znanja ne volje. Slovenija se lahko pohvali z naborom izvrstnih raziskovalcev, ki jih na žalost omejuje visok zid prohibicije. Bizarno je, da zakonodaja omejuje raziskovalne projekte, katerih namen je izključno družbena blaginja in napredek.

Besedilo je pripravljeno v projektu Homopolitikus političnega think tanka Inštitut za politični menedžment. Kolumna izraža stališče avtorja in ne nujno tudi uredništva 24ur.com.

Raziskave s konopljo, ki vsebuje manj kot 0,3 odstotka THC, so sicer manj omejene, ko pa gre za konopljo, ki ta prag presega – ob tem gre tudi za tisto, ki je uporabna za zdravljene v medicini – postane pridobivanje dovoljenj prava birokratska nočna mora. Zaradi diskrecijskega odločanja Ministrstva za zdravje, ki obenem omogoča določeno prilagodljivost, po drugi strani pa ustvarja arbitrarno tveganje, to pomeni, da nekatere raziskovalne subjekte brez utemeljenega razloga pusti pred zaprtimi vrati. Razlog za to je – verjeti ali ne – neurejenost statusa konoplje in posledično neobstoj pravnega akta, ki bi to področje urejal in katerega glavni namen bi bil omogočiti čim večji obseg raziskovanja pod ustreznimi predpisi in varnostnimi pogoji.

Pomembno je poudariti tudi vlogo konoplje v gospodarstvu, saj se ta ponaša z velikim potencialom v prehrani, kozmetiki, gradbeništvu in še mnogih drugih panogah. Gospodarski subjekti so pogosto podvrženi eksperimentalnim raziskavam, ki so velikokrat podprte z visokimi naložbami in so zato pomemben člen državne inovacijske politike. Tudi na tem področju se spopadamo z nejasnimi smernicami in še bolj nejasnimi načrti, kako bi lahko zakonodajo prilagodili, da bi bila ta v naši državi smiselna.

Posvet je bil več kot samo razprava o konoplji. Kazal je na širše vprašanje o tem, kako Slovenija pristopa k inovacijam in morebitnim spremembam v zakonodaji, ki bi lahko imela širok družbeni vpliv. Legalizacija konoplje v Nemčiji ni zgolj pravna ali politična reforma, temveč kaže na širšo družbeno in kulturno spremembo, ki presega meje ene države. Predstavlja odlično priložnost za refleksijo o vrednotah, ki jih kot družba negujemo, in odprtosti do sprememb, ki lahko prispevajo k bolj zdravi in pravičnejši družbi. Dejstvo je, da stojimo na razpotju. Predlagam, da sledimo zgledu Nemčije, ki si drzne preseči okostenele politike in predsodke ter sprejme napredne zakonodajne spremembe, ki temeljijo na znanstvenih pričevanjih in zasledujejo družbeno blaginjo. Če bomo pri tem neučinkoviti ali pa odklonilni, lahko ostanemo ujeti v senci preteklosti ter zamudimo priložnosti razvoja in blagostanja. Ponavljam svojo glavno misel o legalizaciji konoplje: "Prihodnost konoplje ni zgolj v liberalnejši ureditvi, temveč predvsem v njenem celostnem razumevanju in odgovorni uporabi, ki mora biti podkrepljena z znanstvenimi spoznanji in družbeno soodgovornostjo."

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (55)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Balki36
03. 03. 2024 20.46
+1
Zadeva je zelo preprosta.....rastlino konoplje je zelo enostavno vzgojit....odporna na vse bolezni in skodljivce....nobenega dela....za razliko od vzgoje tobaka.....tobak je legalen...pa ga samo par posameznikov goji doma....ker ga je tezko vzgojit.....vecina raje kupuje drage cigarete.....in z tem polni blagajno....torej bo v njej dovolj denarja za zdravljenje bolezni povezanih z kajenjem.....ce bi bila marihuana legalna....je nihce ne bi kupoval v trgovinah....vsi bi jo doma vzgajali....blagajna prazna.....bolezni povezane z rednim uzivanjem pa bi vseeno bilo treba zdravit in placat.....zato v vecini drzav ni legalna.....denar.....seveda....vedno je denar zadaj....pa to
niktalop
03. 03. 2024 13.59
+2
Nemčija je legalizirana marihuano da bi se ilegalni migranti počutili kot doma. S križanjem in žlahnenjem ima sedaj marihuana zelo velik % THC ki zagotovo skuri možgane v nekaj letih. Zato poziv luzerjem: kar vlecite do onemoglosti.
ricola
03. 03. 2024 19.02
+2
In tvoj vir podatkov je predvidevam da rasisticna propaganda reefer madness iz ZDA stara 50 let? Nemcija je konopljo legalizirala ker so v konoplji na crnem trgu priostni strupi in druge substance ki povrozacjo veliko škode mladini. Legalizaija bo zmanjsala crni trg/dilerje in omogocila dostop do čiste konoplje. Glede "kurjenja možganov" pa ni prav nobenih dokazov ampak penzionarji boste se naprej lapali 50 let stare laži. Bo treba it dol iz tega portala in prebrat kaksne znanstvene raziskave... glavno da pa lahko vsak kupi alkohol (strup) in tobak (vecji strup) in da nas dohterji filajo s tabletami. Vse to je neizmerno bol skodljivo od trave
St. Gallen
03. 03. 2024 13.15
+0
kolk je sele Svica spredaj...
ArkaMast
03. 03. 2024 11.22
+4
Travca pač. Trikrat na leto jo vdihnem, če mi kdo ponudi. Drugače pa ni potrebe. Je precej huje če spijem tri pire.
tornadotex
03. 03. 2024 10.16
-4
Nehajte nabijati z to konopljo,ki je kao varna substanca...Nasprotno, je povsem drugačna in bolj nevarna kot pred 10,20 ali 50 leti ko so jo uživali hipiji..Takrat je imela 2% Thc, danes predvsem po letu 2000 preko 20 % in zadnja leta celo preko 90%...Kaj to pomeni? Pomeni da ti ob rednem uživanju scvre možgane in preobrazi do težkih duševnih stanj kot je paranoja,shizofrenija...kar je doživljenska pohabljenost...Uživači pojma nimate, kako se vam preoblikujejo možgani,mišljenje,obolevnost za duševne motnje...in kot taki ste vse bolj nevarni za družbo zaradi povsem napačnih odreagiranj,ki ga upravlja pohabljena duševnost..Če vam še ni jasno,vsi ti morilci, ki so vzadnjih letih v naših zaporih so bili redni uživalci konoplje in sedaj se raziskave potrjujejo, da so vsi delovali na podlagi psihičnih motenj,blodenj,paranoje,prikrite shizofrenije, kar je posledica uživanje konoplje....Trava je velika nevarnost,vse ostalo je nateg industrije, pohlep po prodaji...
ArkaMast
03. 03. 2024 12.14
-1
Pohorski pubec
03. 03. 2024 15.18
Tebi je skurla možgane, pa si samo pomislil nanjo,
ricola
03. 03. 2024 19.00
Kake bedarije eni lapate brez enga dokaza. Vse kar si zdej navedu so lazi ki jih so jih sirili farmacevtski lobiji katerim bi legalna konopljo znatno znizala profite. Dejansko so tole ucinki alhokola...aja sej res ta je "legalen" in zato nemore bit skodljiv ane? Poglej raje stranske ucinke mnogih tablet...halucinacije, psihoza, depresija, anksioznost, deliriji, uniceno hormonsko ravnovesje, propad ledvic/jeter....sam je pa dohtar reku da je OK!! Prosim kateru industrija ima pohlep po prodaji???? Globalne korporacije z travo ne obstajajo, nasprotno od farmacije...poznam vsaj 30 ljudi ki ze vec let uzivajo travo in so popolnoma normalni, prijazni, se radi druzijo, imajo službe, hodijo na faks....prosim dej link do tele "raziskave". Prosim te no, ti pises taksne nebuloze da mas mnde ti shizofrenijo? Vecina nasilnega kriminala je posledica alkohola, to so dejstva ki so znana ze desetletja... trava te poleni in POVECA inhibicije za razliko od alkota.
mackon08
03. 03. 2024 08.59
+8
Proti so farmacevtske firme, ker se bodo dobički od mnogih brezveznih tablet zmanjšali.
Ramzess
03. 03. 2024 11.05
+4
Da ne omenjam drugih vrst industrije, ki bi propadle, če bi bila konoplja v splošni rabi, cel seznam stvari se da narediti iz nje, od oblačil do razgradljive plastike. Deli za avte so močnejši od pleha. Itd.
Ramzess
03. 03. 2024 11.08
+3
Kar se velike farmacije tiče, ne zatira le rabe konoplje, pač pa tudi rabo mnogih drugih zdravilnih rastlin, ipd.
ap100
03. 03. 2024 08.50
-4
Za medicinske potrebe na recept zagotovo da, ali naj bo splošna uporaba konoplje dovoljena ali ne ne vem - zakaj potem omejujejo tobačne izdelke? vem pa da nemčija leze navzdol v segmenet delitve na lbgt.... in islafund - za demokracijo grajeno na zahodnih temeljih civilizacije ne bo več prostora kajti to ni več demokracija- tam je red
Tadej Javnik
03. 03. 2024 08.38
+15
Po obsežni operaciji odstranitve tumorja, po kateri nisem spal v kosu niti 1h kjub protibolečinskim tabletam, ki sem jih goltal kot bombonček sem se odločil za marihuano zvečer pred spanjem. Neprecenljivo spanec vsaj 3h skupaj. Tako vsaj e mesece. Ko so bolečine minile sem prenehal. Brez posledic. Podpiram!
avgust.
02. 03. 2024 21.56
-11
Zakajen folk je z lahkoto vodljiv. Kot čez lužo.
ricola
03. 03. 2024 19.01
Hahahahah a si mau opran ti. Kdo je znan po travi? Hipiji ki so sinonim za anti establishment in anti government. Ti pa nisi ravno brihtn...
ArkaMast
02. 03. 2024 21.47
+10
Poznam ljudi ki kadijo marihuano že desetletja. Enemu se je poslabšalo, ampak samo zaradi odvisnosti od interneta.
Zlatko Trebovšek 1
02. 03. 2024 21.44
+7
Nemčija je pred nami bila in bo najmanj 30 let!
avgust.
02. 03. 2024 21.43
-8
Ko (če) bo ta avtor imel kakšnega otroka, ne bo več pisal takih neumnosti.
Ici
02. 03. 2024 21.04
-11
Kakšne so posledice in nevarnosti kajenja marihuane? Povzroča lahko panične reakcije, podobne tistim, ki jih povzročajo halucinogene droge. Kajenje marihuane lahko bistveno poslabša vozniške sposobnosti – negativno vpliva na kompleksne senzorimotorične reakcije in podaljša reakcijski čas, zato menijo, da je omamljenost s kanabisom kriva za kar nekaj prometnih nesreč. Kajenje marihuane slabša spomin, predvsem nedavne informacije si ljudje, ki so kadili marihuano ne zapomnijo, pa naj se še tako trudijo. To seveda pomeni, da so kadilci marihuane manj učinkoviti študenti in manj uspešni delavci.V zadnjih letih se kopičijo tudi dokazi, da kronično kajenje marihuane povzroča dolgoročne posledice. Kajenje marihuane ima bolj negativen vpliv na pljuča kot kajenje tobaka – ena cigareta marihuane ima na pljuča tako škodljiv vpliv kot 16 cigaret tobaka. Cigareta marihuane vsebuje tudi več katrana in benzopirena (rakotvorne snovi) kot cigareta tobaka. Zato so prepričevanja kadilcev marihuane, kako je to zdrava navada, ki nima škodljivih učinkov, le pesek v oči in skrivanje pred resnico.
ArkaMast
02. 03. 2024 21.50
+5
Po moje si ti samo ljubosumen, ker si eden tistih, ki ne zdrži. Ni za mevže. ...A te zamori?.... tak si. Rastlinca oz človeka ven potegne najglobje komplekse. Eni jih premagajo, drugi ne. Se umaknejo. Tudi vredu.
ricola
03. 03. 2024 19.07
Prosim deli z nami kje si prebral da je konoplja 16x bol skodljiva od tobaka? Morda iz Pfizer.com? Al je bla Moderna? Dejstvo da ima konoplja bistveno manj skodljiv dim je znano ze desetletja. Sevesa je skodljivo sej kadis! Ampak ne obstaja niti ena znanstvena raziskava ki bi pokazala da trava povzroca pljucnega raka...ne obstaja zapisan primer smrti od konoplje, od tobaka pa letno umre 8 milijonov ljudi. Bo treba po 10 cepivo da nebos slucajno zbolel...pa morda prebrat kaksno raziskavo...verjetno pa znanstvenih clankov sploh ne razumes
Sava72
02. 03. 2024 20.23
+5
Spet pred nami???
flojdi
02. 03. 2024 20.20
+6
.cimprej pri nas ./naj raje lovijo tiste umetne fentanile
ZIPPO
02. 03. 2024 19.51
-1
Hja, Golobovi skupaj z opozicijo takoj na začetku mandata SAMI SEBI sprejeli zakon, da lahko hodijo zadeti v službo in zdaj jim je legalizacija konoplje problem? #butale
Crotop
02. 03. 2024 19.01
+9
Kaj bodo zdaj počeli migranti po parkih v Nemčiji...
konc
02. 03. 2024 19.33
+3
Še vedno jim ostane posiljevanje mladoletnic...
medŠihtom
02. 03. 2024 18.51
+7
a pri nas zaplankanost in utapljanje v birokraciji in korupciji ter klanjanje režimu in simpatično-občudovalni pogledi v ekonomsko bedo jugoslavije in venezuele. breme nekončane druge svetovne vojne, ki še vedno traja v malih glavah in razdvaja narod, je težko, pretežko, neobvladljivo, nepojmljivo, nerešljivo malemu butalčku, ......
bugykite
02. 03. 2024 18.41
+7
Ali ste videli Nemško miss? Neprecenljivo, kar se dogaja Nemcem.
Watcherman
02. 03. 2024 18.38
-9
In zdaj bo še v Sloveniji več te škodljive droge.
akize
02. 03. 2024 18.39
+4
bugykite
02. 03. 2024 18.40
+3
Taj pa najdi eno raziskavo, ki pravi da je škodljiva.
Watcherman
02. 03. 2024 18.52
+1
Očitno ne poznaš negativne učinke posledic od uporabe te zadeve,ko ti udari na možgane in hujšaš preberi si malo o tem.
thedutchman
02. 03. 2024 20.43
+1
watcherman nezanimivo in nersnično nimaš pojma pejt nazaj vesolje komentirat