Slovenija

Hojs Nemcu: Ne klanjam se klavcem slovenskega naroda, nekateri iz vaše stranke pa se

Ljubljana, 08. 06. 2020 22.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
24UR ZVEČER
Komentarji
2325

Po odpravi prepovedi koncerta kontroverznega hrvaškega pevca Marka perkovića Thompsona so pregorevala družbena omrežja, oglaša se civilna družba s sporočili proti koncertu Thompsona v Mariboru, zadeva pa je eskalirala tako daleč, da je SD zaradi te odločitve ministrstva napovedala vložitev interpelacije zoper notranjega ministra. Na to temo sta se v oddaji 24UR ZVEČER soočila Aleš Hojs in podpredsednik SD, Matjaž Nemec, ki pa sta se zapletla v ideološke teme.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Burna debata glede koncerta
    14:11
    Iz 24UR ZVEČER: Burna debata glede koncerta
  • Iz 24UR ZVEČER: Hojs pred interpelacijo
    05:20
    Iz 24UR ZVEČER: Hojs pred interpelacijo

 

Da gre za evidentno kršitev ustavnih načel, gre za teptanje človeškega dostojanstva, je v oddaji 24UR ZVEČER dejal podpredsednik SD, Matjaž Nemec. "Čas je za to, da v naši družbi jasno postavimo meje dopustnega." 

Da so navedbe in očitki o poveličevanju ustaštva, ki s strani SD in Tanje Fajon, po besedah Hojsa letijo nanj, so "naravnost zavržne". Dodaja, da gre za "politični pogrom in željo po osebni diskreditaciji". Te očitke je zavrnil Nemec: "Napadi na gospo Fajon so gotovo obsojanja vredni. Gre za političarko, ki je jasno izrazila svoje stališče, ki so ga podprle tudi vse druge politične stranke. Nismo politično motivirani zaradi političnega doprinosa. Gre za to, da nam naša morala zapoveduje, kje so meje. Redkokdaj se zgodi, da se SD, skupaj z NSi in ostali koalicijskimi in opozicijskimi strankami znajde na istem polju. To je polje obsodbe ustaštva v Republiki Sloveniji." 

Hojs je nato spomnil, da je že junija 2019 upravno sodišče odločilo, da je prepoved koncerta nezakonita. Novembra pa je pod vodstvom ministra iz vrst LMŠ ministrstvo za notranje zadeve izdalo natančne usmeritve, kaj je potrebno v novi odločbi upoštevati. "Naši strokovni sodelavci so zgolj upoštevali to, kar jim je naložilo upravno sodišče in notranje ministrstvo iz časa vodstva stranke LMŠ." Hojs dodaja, da je že v odločbi zapisano, da je organizator koncerta že v postopku na upravni enoti dejal, da novega koncerta ne bo organiziral. 

Nemec pravi, da je upravno sodišče se je izreklo, da je prepoved možna, a da je "potrebno redefinirati pogoje z jasnimi dokazi", kar je upravna enota tudi storila. "Kar bode v oči je, da sta uradnici na ministrstvu za notranje zadeve pred leti odločili, z jasno argumentacijo, zakaj je na pobudo policije iz varnostnega vidika neprimerno izpeljati takšen koncert." Odločitev pod ministrovanjem Hojsa pa je bila popolnoma drugačna. "Izhajajoč iz načina ministrovanja gospoda Hojsa, ki si drzne dajati jasna navodila policistom, kako naj obravnavajo recimo protestnike, je moč sklepati, da so bile sopodpisnice tega dokumenta deležne pritiskov."

"Kar si gospod Nemec dovoli je škandal," odgovarja Hojs. "Očitno ne samo gospa predsednica (Fajon), ampak tudi vi padate na nivo ideologije. Meni je sicer nerazumno, da lahko generacija vas in vaše predsednice po 70. letih še vedno trpi pod ideologijo vaših predhodnikov." Sodišče je po besedah Hojsa jasno določilo, da za prepoved koncerta niso dovolj časopisni članki in medijsko poročanje; policija pa da je z organizatorjem koncerta celo podpisala  pogodbo o varovanju, ter"sama navedla, da v tem trenutku niso podani znaki naznanjenega kaznivega dejanja". "Vse navedbe gospoda Nemca je treba zavreči." 

Aleš Hojs in Matjaž Nemec sta se v oddaji 24UR ZVEČER zapletla v ideološke debate.
Aleš Hojs in Matjaž Nemec sta se v oddaji 24UR ZVEČER zapletla v ideološke debate. FOTO: POP TV

"Ko je bilo govora o aktivaciji 37.a člena ste v javnosti lagal," je Hojsa obtožil Nemec in se sklicevala na besede notranjega ministra, da se je dobil s policijskima sindikatoma, ter trditve, da podpirajo aktivacijo, "kar so naslednji dan zanikali". Da Nemec obrača njegove besede, ter da tega nikoli ni rekel, na drugi strani trdi Hojs. 

Nemec se je odzval tudi na Hojsove besede, da njegova generacija "še vedno trpi pod ideologijo vaših predhodnikov": "Ali smo se za to borili?" je vprašal Nemec, Hojs pa: "Ne klanjam se klavcem slovenskega naroda, nekateri iz vaše stranke pa se. Večkrat sem povedal, da so ustaštvo, nacizem, komunizem in fašizem zavržne ideologije, vi pa tega niste sposobni narediti, tudi na podlagi treh predlogov opozicijskih strank, da sprejmemo deklaracijo o totalitarizmih." 

"Če pravite, da ste antifašist, da ne podpirate ustaštva, fašizma in nacizma, imate enostavno nalogo, in jaz vas postavljam pred izziv: jutri pridite v službo in odpravite to odločitev," je Hojsa izzval Nemec. "Očitno je vaš način dela pravne države tak,  da partija določa, kaj lahko odpravim in kaj ne," odgovarja Hojs in dodaja, da sam razume pravno državo tako, da "pravni akti niso stvar političnega stališča, ampak zakonov". "Če ta odločba pravno zdrži, ne vem zakaj bi jo jaz politično odpravljal." Nemec na drugi strani vztraja, da ima notranji minister to možnost, ki jo dopušča tudi zakon o upravnem postopku. 

Da je na njihov sekretariat danes prišel klic državnega pravobranilstva, ker so želeli usmeritve, je ob koncu dejal Hojs: "Da naj jim jaz podam usmeritve, kako naj se pogajajo v zvezi s podano odškodninsko odgovornostjo organizatorjem Thompsona. Očitno je tudi državno pravobranilstvo pod vtisom starega časa, v času stranke SD. Z mojega stola ne bo prišlo nikakršno navodilo po kakršnikoli odškodnini gospodu Thompsonu." 

"Če želite ustvariti drugačne pogoje sobivanja, odpravite to odločitev," pa ga je znova pozval Nemec, na kar se je Hojs odzval z besedami, da "ne želi sobivati s človekom, kot je vaša predsednica, ki me je označila za ustaša". "Potem pa se lahko preselite," je zaključil Nemec.  

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2325)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Walter Pravicek
11. 06. 2020 08.34
+1
PIŠE SE ZGODOVINA-NIČ NE BO V MARIBORU V DVORANI STOJANA AUERJA.NE KONCERTA(DRETJA)THOMPSONA,NE TOŽBE PROTI SLOVENIJI-KAJ IMA Z TEM CELOTNA SLOVENIJA?TROL NI V TREH(3)DNEH PODAL NOVEGA DATUMA KONCERTA,NITI DRUGE LOKACIJE,TEDAJ OBVELJA,DA JE ODPOVEDANO DRETJE.AUER LANI "ODLIČNO"POSLOVAL,IMEL DOBIČEK,POPLAČAL STARE PUFE,NIMA VOLJE,DA BI MU V MARIBORU ŽIVEČI LJUDJE IZ JUŽNIH REPUBLIK BIVŠE SKUPNE DRŽAVE RAZRUŠILI NJEGOVO FESTIVALSKO DVORANA-JA,ZIHER JE ZIHER!BO PA OB DENAR!TROL(ORGANIZATOR) IZ PTUJA ,BO POISKUŠAL NEKAJ "UREDITI",A KER NI NAJAVIL NOVEGA DATUMA KONCERTA,NE BO USPEHA,DA BI IZTOŽIL NJEGOV"IZPAD"PRIHODKA.THOMPSON,BO MORAL ODPETI NEKAJ TISTIH:JASENOVAC I GRADIŠKA STARA.DA (POLEG PENZIJE MAJORJA) V HRVATSKI VOJSKI =BOJNIK,NAHRANI SVOJIH 5 OTROK.GREMO MIRNO SPAT,DRETJA V MARIBORU,DA NADALJNEGA NE BO!!!!
Izak 52
10. 06. 2020 11.52
-1
Hojs, nekulturno obnašanje, prekinjanje sogovornika, nesramno in nekulturno. Minister je nekompetenten za opravljanje funkcije, Nora 24 katere direktor je prej bil, pa je v preiskavi, on pa minister za notranje zadeve, povsem nedopustno in kriminalno.
kitzbill
09. 06. 2020 20.12
+4
nemec, nesposoben, pa peruti so mu tud zrasle, le kakšno gnojilo uporablja
Miran1960
09. 06. 2020 19.26
+10
hojs pa belogardist
bogdajmir
09. 06. 2020 19.52
+2
myphone
09. 06. 2020 18.59
+9
Nemec zabit ko točak.
STOP
09. 06. 2020 18.22
+24
Ponavadi nisem za desne ampak včeraj nekak dam prav hojsu čeprav mi ni prav da je sodišče tako odločilo kot je. Prav mu dam ko pravi da se on kot politik nima kaj vtikat v odločitve sodišč. Prvo je pravna država ker če to izgubimo ne bo v redu. V bistvu sem bil kar malo presenečen in razočaran s kakšno lahkoto bi sd spremenil odločitev sodišča.
Domendo
09. 06. 2020 18.33
+13
Sodišče se lahko odloči ponovno za prepoved ampak on dobro ve, da se to nebo zgodilo pod to vlado. Se pa vidi, da vsak dan spreminja svoja stališča. Zdaj že govori, da se sodišče po njegovem mnenju ni odločilo pravilno. Kako potem on zagovarja pravno državo? On samo sledi navodilom, ker je brez hrbtenice. Zato je pa napade nekatere Iz SD tiste iz SDS pa ne. Zapleta se v lastne besede in se ve jatero ideologijo je podprl. Vse izjave je potrebno poslušat ne samo izseke.
Covid 19
09. 06. 2020 19.56
+8
Stop,seveda imaš prav,ampak sodišča niso nepristranska,to je problem,resen problem..
Kstane
09. 06. 2020 20.02
+3
STOP
09. 06. 2020 18.22
+4
ponavadi nisem za desne ampak včeraj nekak dam prav hojsu čeprav mi ni prav da je sodišče tako odločilo kot je. Prav mu dam ko pravi da se on kot politik nima kaj vtikat v odločitve sodišč. Prvo je pravna država ker če to izgubimo ne bo v redu. V bistvu sem bil kar malo presenečen in razočaran s kakšno lahkoto bi sd spremenil odločitev sodišča.
Kekec 007
09. 06. 2020 18.19
+2
Hahahaha tale Hojs je neinteligenten ali se pa spreneveda. Očita drugim simpatiziranje s klavci Slovencev , pri tem pa on in njegova čreda pod vodstvom JJ zagovarja Belčke. Kar pozabi Urha itd. Pa prisego na štadijonu. Pravi politikant.
ina5785
09. 06. 2020 17.49
-1
Ha ha ha, potem pa se lahko preselite - je rekel Nemec hojsu!!! Ja ljubi človek, kam naj se pa preseli???, kje mu bo pa lepše kot v SLO, kjer po nalogu svojega šefa še bolj zateguje pas SVOBODI. To so krvoločni, avtoritarni, NEresnicoljubni, zavajajoči osebki. . . . . . . . .
Ve?ni optimist
09. 06. 2020 18.00
+6
alenka.NN
09. 06. 2020 19.54
+6
ne ne...to ni bolezen, če iz oči sekajo puščice zlobe....sorči tak to jaz vidim
kaktusar1
09. 06. 2020 17.40
-1
eni in isti eno in isto..a je jansha na širok odpru denarnico, da je vsak še po en štiri nicke zraven dobil....pa da se vam ljub enim in istim nakladat isto stvar..pol pa druge zmerjate, kako nič ne delajo...res ste sđs primitivci...
bogdajmir
09. 06. 2020 19.59
+3
poglej si razne praške, ki ne izpustijo enega članka, ki se vedno oglasijo povsod, pa ob 21:59 z vnaprej pripravljenimi sestavki - levica ima denar za take hece
Messia
09. 06. 2020 17.27
-3
Missasolemnis naj bi bil razsvetljeni humanist. Od njegovega humanizma pa je ostal samo še nepomemben skupek celic.
pravisprehajalec
09. 06. 2020 17.31
-1
Miško je slovenski Pol Pot. Oziroma še hujši od njega. Zato nikoli ne sme priti na oblast. Njegov "boljši svet" bi množice plačale z glavo....
Kollerik
10. 06. 2020 11.52
-2
riss
09. 06. 2020 17.01
+1
Missasolemnis: a imaš ti mogoče borčevsko pokojnino po starem očetu, saj se ta prenaša iz roda v rod. Mi je pa sumljivo, da je bil kot oficir v Teharjah in ni imel nič z likvidacijam. Napiši priimek, saj je kakšen mogoče preživel. S tem se jaz ne bi hvalil na tvojem mestu. Sedaj so mi popolnoma jasni tvoji zapisi in rdeča zvezda, srp in kladivo (sramota in opomin človeštva).
Messia
09. 06. 2020 17.04
+1
V Teharjah ni bil noben slučajno. Ne poklani ne tisti ki so klali. Star oče je bil na kraju zločina. To pove veliko.
pravisprehajalec
09. 06. 2020 17.37
+3
Nekdo je nekoč omenjal, da naj bi šlo za Igorja Pribca.
Messia
09. 06. 2020 17.59
+1
Domendo
09. 06. 2020 16.56
+17
Janša hojsa postavi na ministrski položaj. Hojs pa druge obtožuje, da so ideološko naravnani. Zakaj pa ste sploh potegnili to odločbo iz predala takoj kot te je janša nastavil. Vse drugo pa pometate se ve kam. Povej janši v obraz na novi tv kaj razlagaš novinarjem. Izpadel boš lažnivec če neboš odstopil. Govori da se ne strinja z janšo ampak minister bi pa rad bil. Priznal je da ideološke teme širijo sovraštvo ampak kaznoval pa janše nebo. Ta vlada mora past.
Covid 19
09. 06. 2020 16.53
+11
Ha,ha,ha..nepredstavljivo,en navaden pevec je povzročil tsunami v kozarcu vode v slo politiki.Kmalu se bodo zmerjali z ustaši in fašisti..Ljudje božji,s čim se mi ukvarjamo..še malo pa bodo švabi in hojsarji kot stranka,kar mi seveda plačujemo.Retoriko oslovskega riganja..naj skupaj zapojeta eno Tomsonovo in je,pa še s hdz bodo kolegialni..
Domendo
09. 06. 2020 16.12
+15
Janša krade tudi ideje od Angelice katero so popljuvali, da ni zadosti strokovno izobražena in pravjo, da ni Slovenka. So povedali da bi radi mladim družinam omogočili priti do stanovanj s poroštvom države kot to imajo urejeno na avstrijskem koroškem. Je pa žalostno, da so spet nekatere izpustili, ki niso družina. Vsak dan pove eno laž, samo da mine čas in se obdrži na oblasti do 2 vala da spet pobaše pomoč, ki jo WU namenja državam do leta 2027. Videli ste kako so izbirali pri maskah. Kaj bo še pri kohezijskih sredstvih, ko bodo izbirali projekte. Pravi, da v Sloveniji stoji najmanj 400 projektov, ki dajejo več deset tisoč delovnih mest. Ko bodo zmanjšali birokracijo bodo potegnili ven projekte v stilu medicinske opreme in mask. Reševali bodo Slovenijo za Slovenijo. Potrebno jim je verjet. So zelo pošteni. Poslušajo ljudi in hodijo po terenu s kamerami in raskrivajo žalostne zgodbe. Iz WW2 in po njej. Z podobnikom se zavzemajo se za to da premožnim kmetom nebo potrebno plačati davke in da se posluje vse tako po domače. Kaj to prinaša si naj vsak sam predstavlja. Jaz mislim, da bodo cene v trgovinah vse višje in višje. Če pa ne, boste pa jedli hrano o kateri noben nebo vedel kakšne kvalitete je.
saturnsky23 saturnsky23
09. 06. 2020 16.07
-11
Titoisti, pa ja ste opazili, da Janša vas ma rad.
pikec50
09. 06. 2020 16.00
+10
Hojs je " povozu " Nemca
Domendo
09. 06. 2020 16.14
+19
Ker je Nemec bil prijazen. Hojs je izpadel nesmem napisati, ker bodo spet brisali, pokvarjeno in nestrokovno.
saturnsky23 saturnsky23
09. 06. 2020 16.16
-7
mmickica
09. 06. 2020 15.58
+19
Pa kaj jim ni jasno?! Ce je sodisce odlocilo, da ni ovir za koncert, potem ne vem, zakaj se politika sploh ukvarja s tem! Ce se jim zdi smiselno in se bojijo kaksnih izgredov, naj policija bo v taksni pripravljenosti kot pred tekmo MB vs Olimpija in to je to. Kaj delajo iz muhe slona vsi skupaj!
saturnsky23 saturnsky23
09. 06. 2020 16.08
-7
Mickica, mi smo tut Barcelona, kaj, smo najboljši.
mmickica
09. 06. 2020 16.41
-7
Saloreich
09. 06. 2020 15.39
+13
Se pravi kot bi rekla Zdenka Cerar. Ni vsaka svinjarija že kaznivo dejanje 😂
Malin3
09. 06. 2020 15.36
-12
LEVIČARJI, a se počutite ogroženi? Ni potrebno.
sambalatino
09. 06. 2020 15.40
+15
Zakaj že? Zaradi takih grimas kot si ti? 🤣😂
Kollerik
10. 06. 2020 11.54
-2