Slovenija

Nemiri na meji med Srbijo in Kosovom

Priština/New York/Kosovska Mitrovica, 05. 03. 2000 17.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Na administrativni meji med Srbijo in Kosovom je prišlo do več incidentov, ki pa niso zahtevali žrtev. Sile KFOR so poročale o streljanju med albanskimi skrajneži in srbsko policijo blizu srbske vasi Dobrosin, manj kot kilometer daleč od meje. Po besedah predstavnika KFOR je zaradi streljanja s tega območja na Kosovo pribežalo 175 Srbov. Sile KFOR so zaradi incidenta okrepile varnostne ukrepe v tem delu administrativne meje ob dolini Preševa.

Poveljnik sil KFOR, nemški general Klaus Reinhardt je napovedal, da bo KFOR povečal nadzor na vzhodnem delu Kosova in na demilitariziranem območju na administrativni meji med Srbijo in Kosovom.

Generalni sekretar ZN Kofi Annan je v New Yorku že opozoril pred nevarnostjo novih izbruhov nasilja na Kosovu. Prav tako pa obstaja možnost, da nasilje izbruhne na jugu Srbije, je poudaril Annan v poročilu o stanju na Kosovu, ki so ga sprejeli v ZN.

Medtem je bilo organizirano vračanje Albancev na njihove domove v severni srbski del Kosovske Mitrovice prekinjeno. Stanje v razdeljenem mestu je bilo sicer mirno, vendar pa zaradi treh napadov z razstrelivom zelo napeto.

Med demonstracijami Srbov v Gračanici blizu Prištine pa je bilo ranjenih pet Albancev. Srbe so z opozorilnimi streli k umiku prisilili švedski vojaki sil KFOR.