Slovenija

Nemotena oskrba s plinom: vlada posodobila zakon

Ljubljana , 05. 09. 2022 12.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vlada je z namenom zagotavljanja nemotene oskrbe odjemalcev zemeljskega plina posodobila besedilo predloga zakona o poroštvu države na obveznosti družb GEN energija, HSE in hčerinskih družb ter Geoplin, ki se določa iz naslova kreditov, najetih za zagotavljanje likvidnosti in nakupa dodatnih količin zemeljskega plina izven trga Evropske unije, so sporočili z Ukoma.

Republika Slovenija z namenom zagotavljanja nemotene oskrbe odjemalcev zemeljskega plina v Republiki Sloveniji, daje upravičencu, ki kupuje zemeljski plin na trgih izven EU, pri čemer ne gre za plin iz Ruske federacije, poroštvo za 80 odstotkov obveznosti upravičenca iz naslova najetih kreditov in iz jamstev za obveznosti iz naslova danih garancij in drugih instrumentov za zavarovanje obveznosti, ki jih ta potrebuje za zagotavljanje likvidnosti za nakup zemeljskega plina na trgih izven EU. S tem se bo zagotovilo nemoteno oskrbo odjemalcev zemeljskega plina v Republiki Sloveniji.

Plin
Plin FOTO: Shutterstock

Zagotovitev zanesljivega dostopa upravičenim energetskim podjetjem 

Namen predlaganega zakona je sicer zagotoviti zanesljiv dostop upravičenim energetskim podjetjem do kratkoročnih likvidnostnih obratnih sredstev, ki jih potrebujejo za pokrivanje kratkoročnih ekstremnih likvidnostnih obremenitev. Te so povezane z zagotavljanjem denarnih kritij, ki so jih energetska podjetja zavezana zagotavljati klirinškim bankam v zvezi z borznimi finančnimi posli za ščitenje cene njihovih portfeljev energentov in posledično zagotavljanje stabilnosti in zanesljivosti oskrbe končnih odjemalcev energentov v Republiki Sloveniji. 

V novem besedilu je poenotena tudi višina poroštva po posameznih skupinah upravičencev. Ob tem je tudi določeno, da za izvajanje tega zakona in vseh pravic ter obveznosti države, ki iz njega izhajajo, Ministrstvo za finance, nadzor nad namensko porabo sredstev, za katera se daje poroštvo s tem zakonom, pa izvajata Ministrstvo za finance in Ministrstvo za infrastrukturo, so še sporočili z Ukoma. 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

IS58
05. 09. 2022 17.28
+0
Ne vem kaj bluzijo. Putin sporočil, da plina ne bo, če EU ne umakne sankcij. Mrzlo bo.
Kaveljc
05. 09. 2022 15.09
-1
Zopet krivice. Najprej EU poudarja, da se moramo rešiti odvisnosti od ruskega plina, potem pa država ne zniža cen UNP, ki ga uporablja večina na podeželju, ker nima priključka na ZP. In zakaj je cena UPN tako visoka, če pa ZDA niso v vojni in zagotavljajo, da bodo pokrile potrebe EU. Laž za lažjo.
Kaveljc
05. 09. 2022 15.05
+0
Zopet krivice. Najprej EU poudarj a, da se moramo rešiti odvisnosti od ruskeg plina, potem pa država ne z niža cen UNP, ki ga uporablja večina na , ker nima priključka na ZP. In zakaj je cena UPN tako visoka, če pa ZDA niso v vojni i;zagotavljajo, da bodo pokrile potrebe EU. Laž za lažjo.
mandan
05. 09. 2022 14.45
+2
kaj ti nuca poroštvo države ...eu..itd plina ne bo, ker si sami strelamo v kolena in vpijemo daj nam ti zlobni RUS plin, če ne ... če ne bomo dali še ...sankcije... sankcije ...kaj pa misliš da si mi smo EU
Mickay
05. 09. 2022 14.17
+0
Se spomnite NEVLADNIKOV kako so bili proti plinskemu terminalu v Kopru, ja to so oni sama škoda kjer koli so.
Oliguma
05. 09. 2022 13.57
+4
Folk ne se preveč sikirati..proizvodnje se bodo ustavile..zaradi cene elektrike in plina..eden na dolenjskem, ki izdeluje..zpušne sisteme bo ustavil oktobra..ni računice..
MucaNeGrize
05. 09. 2022 14.03
+5
so se že ustavile ...." rostrfrei " nihče v eu ne izdeluje več...vw izdeluje električne avtomobile z energijo iz premoga ...čestitke zelenim in eu za sankcije RF
MucaNeGrize
05. 09. 2022 13.55
+10
ne bo tako enostavno ...primer - danes- ŽUPAN ANTWERPNA: "Belgija je bankrotirala, mi smo nova Grčija! Te krize ni povzročil Putin, krivi smo sami, izločili smo svoje vire energije, za razliko od ZDA niso v istem dreku kot mi!"
kalinka
05. 09. 2022 13.49
+2
ne vem kako bo če plina sploh ne boste morali kupiti ,vi pa bluzite ,rus bo do zime do konca zaprl vse pipe ,
zoran pušenjak
05. 09. 2022 13.20
+6
Država da poroštvo za kredit distributerjev, da najamejo kredit, ki ga ne bodo nikoli vrnili. Pokrijejo davkoplačevalci. Že znano