Slovenija

NEnasilje: 'Grožnje lahko doživiš že samo zato, ker nimaš pravih superg'

Celje, 22. 05. 2023 10.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V luči medvrstniškega nasilja, ki je izbruhnilo v Celju, in krutih dejanj v Beogradu, ki so pretresla ves Balkan, POP TV nocoj ob 20. uri pripravlja posebno pogovorno oddajo NEnasilje, ki jo bo vodila Maja Sodja. Z gosti, strokovnjaki, znanimi in mladostniki bo govorila o vzrokih, posledicah in nujnih sistemskih ukrepih. Z jasnim sporočilom: do vsakršnega nasilja moramo imeti kot družba ničelno toleranco! Slovenija, pogovorimo se. O mladosti brez nasilja.

Celjski primer nas je vse šokiral. V prvi vrsti nasilen dogodek kot tak, potem pa tudi odzivi: na eni strani mladih, ki so pretep opazovali in niso naredili nič, in na drugi strani staršev, ki so se po družbenih medijih odzvali s povsem neprimernimi besedami in sodbami. Celjski primer še zdaleč ni osamljen, medvrstniško nasilje se dogaja takorekoč povsod. 

V nocojšnji oddaji bomo slišali izpovedi fanta, ki so ga vrstniki pretepli, in njegovega očeta. Pa mlade, ki vsi po vrsti priznavajo: žaljivke, zmerljivke, psovke in grožnje lahko doživiš samo zato, ker nimaš pravih superg ali pa ker si v šoli preveč priden. Tarča zasmehovanja je lahko vsak, ki zmoti, vsak, ki je drugačen. 

Se res vse začne doma? So medvrstniškemu nasilju pospešek dala družbena omrežja? Fizičnemu nasilju namreč sledijo še ustrahovanja in sramotenje s posnetki napada po družbenih omrežjih. So starši kos otrokom, so opolnomočeni, sledijo trendom? Imajo šole in učitelji znanje in vzvode, kako ukrepati, kje potegniti ročno zavoro? 

Stroka je enotna: predolgo si zatiskamo oči pred nasiljem med mladimi, ki je vse bolj prisotno in zadeva vse nas. 

Nasilje v šoli
Nasilje v šoli FOTO: Shutterstock

Ko je Maja Sodja, ki bo vodila današnjo oddajo NEnasilje, pripravila dosjeja za Fokus o duševnih stiskah in psihiatrijah, so nas še enkrat več predramili podatki: na otroški psihiatriji ljubljanske Pediatrične klinike so imeli v 2021 250-odstoten porast pregledov v primerjavi z letom 2019, samo urgentnih pregledov je bilo lani dvakrat toliko kot leta 2019. To so zares alarmantni podatki, ki jih je pomagal kreirati tudi covid-19. 

"Celjski primer medvrstniškega nasilja je naša iztočnica, primer, ki je znova opozoril na sicer vseprisotno problematiko. Medvrstniško nasilje se dogaja vsak dan, nam pripovedujejo mladi. Dogaja se v šoli, na igrišču, avtobusu in spletu. V oddaji ne bomo obsojali, ne bomo iskali krivcev in žrtev, pač pa rešitve. Kaj moramo kot družba delati drugače, da bomo strpni, prijazni drug do drugega, razumevajoči in empatični?" se sprašuje Sodja. 

"Izbruhi nasilja med mladimi so dejanja in zločin, ki najbolj bolijo. Skrb vzbujajoče je, da se ob srhljivih dogodkih ustrahovanja in zaničevanja prek telefonov in omrežij nadaljujejo tudi v nekoč varnem zavetju doma. V oddaji s pomenljivim naslovom NEnasilje bomo odgovarjali na izzive mladih, staršev, učiteljev in s prepletom zgodb ponujali rešitve," pa sporoča urednica oddaje Alenka Marovt

Kaj imamo od besa in gneva, ki ga zlivamo na druge? Sploh še koga preplavi telesna bolečina? Se zavedamo sledi globokih zarez? Zakaj ne sprejemamo drugačnih, nadpovprečnih in talentiranih? Kaj občutimo, da nekomu prisolimo klofuto?

Slovenija, pogovorimo se. O fenomenih družbenih omrežij, o grajenju mladostnikove podobe za vsako ceno, kako prepoznati znake, kako ukrepati, kako postaviti meje, kako vzgajati in slišati otrokove stiske? Kako družbi nazaj vcepiti vrednote, staršem in učiteljem avtoriteto? Pogovorimo se. O mladosti brez nasilja. 

Celjski Narodni dom bo nocoj ob 20. uri postal studio za en večer, pred občinstvom pa se bodo o izzivih, ki so pred sodobno družbo, pogovarjali gosti, strokovnjaki, znani in tudi mladostniki.

Nenasilje_pasica

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja