Slovenija

'Družba nasilja': Starši 'grozijo', sistem zaostaja, otroci pa molčijo

Celje, 22. 05. 2023 19.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Špela Bezjak, Nika Kunaver, Urška Bitenc
Komentarji
245

Dejstvo je, da je medvrstniškega nasilja vse več. Kljub temu pa mladi ostajajo tiho. Za primer pretepa na strehi celjskega nakupovalnega središča smo izvedeli zaradi družbenih omrežij, obenem pa je ravno ta eden izmed kanalov, kjer se nasilje izvaja. Kakšna je naloga staršev, družine, šole, države in celotne družbe?

V luči krutih dejanj v Beogradu in medvrstniškega nasilja, ki je pri nas izbruhnilo v Celju, smo pripravili posebno pogovorno oddajo NEnasilje. O kompleksni problematiki medvrstniškega nasilja se je voditeljica Maja Sodja v Narodnem domu Celje pogovarjala s strokovnjaki, mladimi in znanimi, ki pomembno vplivajo na naše mlade.

Ti se namreč za prijavo nasilja redko odločijo, o njem pa tudi zelo redko spregovorijo. Predvsem zato, ker si želijo pripadati, izpostavlja vodja kriznega centra za mlade Celje Mojca Kolar. Obenem pa ugotavlja, da iz istega vzroka tudi sami posežejo po nasilju. "V srednjo šolo prihajajo otroci z zelo poškodovano dušo."

Iz prve roke: zakaj najstniki ne spregovorijo o nasilju?

Med gostjami so bile tudi dijakinje Gimnazije Celje Center Julija Jazbec, Viktorija Brecl in Festina Thaqi.  "Hitro te izločijo tudi, če si drugačen, imaš drugačno mnenje," je izpostavila Julija. V primeru, da otrok izstopa, je deležen tudi opazk, že v osnovni šoli. Te se med drugim nanašajo na videz, premoženje, ocene in dnevne aktivnosti. 

Viktorija je izpostavila, da žrtve o nasilju ne govorijo, ker je nasilje stigmatizirano. "Žrtve zato nimajo glasu, strah jih je, da bi se nasilje potem še stopnjevalo. A žrtev ne smemo obsojati, treba jim je pomagati." Meni, da se tudi o zloglasnem celjskem primeru ne bi pogovarjali, če dogodka ne bi posneli. Zanj v takem primeru ne bi niti vedeli, je prepričana. 

Festina pa je poudarila, da žrtve na nasilje velikokrat odgovorijo z nasiljem. "Tudi žrtve morajo žalost sporočiti na nek način," je premišljevala o vzrokih. Vse tri si želijo strpne družbe, predvsem več dialoga in razumevanja. "Ne želimo si družbe, kjer bomo vsi prijatelji, ampak družbe, kjer bomo strpni."

Vse tri si želijo strpne družbe, predvsem več dialoga in razumevanja. "Ne želimo si družbe, kjer bomo vsi prijatelji, ampak družbe, kjer bomo strpni."
Vse tri si želijo strpne družbe, predvsem več dialoga in razumevanja. "Ne želimo si družbe, kjer bomo vsi prijatelji, ampak družbe, kjer bomo strpni." FOTO: Aljoša Kravanja

 'Starši se bojijo svojih otrok'

A težava je tudi v odraslih. Antropologa Dana Podjeda je v primeru pretepa na strehi celjskega nakupovalnega središča presenetil predvsem odziv staršev, saj so začeli pripravljati sezname mladih, ki so nasilje izvajali. "Odziv starejših po pretepu v Celju je bil srhljiv. Pričeli so pripravljati sezname, kdo so ti otroci in kaj jim je treba narediti. Zgodil se je linč. Zato sem zgrožen nad našo generacijo. Ustvarili smo družbo totalnega nadzora."

"Pogovarjamo se o vrstniškem nasilju, a živimo v družbi nasilja," se je pogovoru pridružila ravnateljica Strokovnega centra Planina dr. Leonida Zalokar.

 Na starše se je obrnila tudi Mojca Kolar, ki je pri odnosu med starši in otroki izpostavila, da ni dobro niti "zavijanje v vato". Starši namreč lahko otroku stopijo v bran, ne morejo pa nasilja preprečiti. "Otroci se morajo učiti sami pasti in pobrati." 

S še eno skrajnostjo se je znova pridružila Zalokarjeva: pretiranim odzivom. "Trpanje otrok v zavod ni nobena rešitev. Mi imamo vpogled, kaj se dogaja v družinah. Kličejo nas starši, vrtci ... Starši se bojijo svojih otrok, saj nekritično izvajajo ideologijo permisivne vzgoje."

Tudi svetovalna delavka SŠ za strojništvo, mehatroniko in medije ŠC Celje Mateja Zorko Pavšar meni, da je prava mera suverenosti staršev pri vzgoji še kako pomembna. "Otroke je treba usmeriti na področja, kjer blestijo," ponuja rešitve.

"Ne delajmo si utvar, da je bilo pred 100 leti kaj drugače. Samo širilo se je počasneje," meni predsednica države Nataša Pirc Musar. 

Da so težave staršev v resnici plod širše družbe, pa je opozoril Podjed. Prepričan je, da je pri vzgoji treba premisliti predvsem, kakšno družbo ustvarjamo, pa tudi del kakšne družbe smo. "Že, ko pridemo na svet, očetovo oko ni prvo, kar zagledamo, ampak je oko kamere, ki nas gleda, ker je treba tudi tovrstne prizore posneti. Od malega živimo pred kamerami, pred objektivi, ves čas se razkazujemo, ves čas smo vidni." Pomembno je, da se otrokom z vzorom pokažejo tudi odrasli. "Že nekaj let pozivam, da pri nas državljanska vojna divja na omrežjih."

Zakaj tudi učitelji obmolknejo?

Tematiko je še nekoliko bolj razširila Kolarjeva in dejala, da je težava tudi v učiteljih, ki se na nasilje ne odzovejo vedno. "Taka je manjšina učiteljev, pogosto pa se stran obrnejo zaradi staršev." Največ dobrega lahko starši storijo ob sodelovanju z učitelji, je prepričana tudi svetovalna delavka na celjski srednji šoli Mateja Zorko Pavšar.

Pomembno je tudi, da šole naslavljajo nasilje, ki se zgodi izven njihovih prostorov, je prepričan nekdanji ravnatelj, danes pa v. d. direktorja občinske uprave MOC Gregor Deleja."En tak dogodek mora odzvanjati v šolskem prostoru. Odzvanjati mora zelo konkretno. Mladi morajo začutiti, da tudi mi z njimi govorimo kot z ljudmi," je izpostavil. O nasilju poročajo iz večine slovenskih šol.

Dodal je, da v v izobraževalnih poklicih niso vedno tisti ljudje, ki jim je to namenjeno. "Mnogi šolniki ne morejo vzpostaviti avtoritete, ker to ni zanje." 

Enega izmed odgovorov na to, zakaj tudi učitelji v primeru nasilja obmolknejo, je ponudila tudi Zalokarjeva in izpostavila pretirane prijave šolnikov na inšpektorat. "Zelo dobro bi bilo pogledati statistiko šolskega inšpektorata, ko so raznorazne prijave na ocene, tožbe na ocene, ko staršem kaj ni prav. Denimo primer ravnateljice, ki je učencu izrekla vzgojni opomin, ker je iz okna vrgel med ostale otroke škarje ... Ona je imela inšpekcijo v šoli šest mesecev. Starši grozijo, da sistem poklekne."

 Kje je podpora ministrstva? 'Treba je v akcijo'

Izpostavila je tudi težave v širšem šolskem sistemu – avtoriteta učiteljev po njenem mnenju manjka, ker vanje ne verjame niti šolski sistem. Ob tem je prisotnemu ministru za vzgojo in izobraževanje Darju Feldi dejala, da: "Pri vsaki vladi nekaj delamo/.../ vlada se zamenja in tečemo novi krog. To ni čas za delovne skupine, to je čas za akcijo."

"O vzgoji in izobraževanju se je treba pogovarjati drugače, ker je to politična margina," je na resor apeliral tudi Deleja.

"Problem je v sami izvedbi. Manjka nam pogovor," je težavo povzel minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda.
"Problem je v sami izvedbi. Manjka nam pogovor," je težavo povzel minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda. FOTO: Aljoša Kravanja

"Problem je v izvedbi, osnove so. Vemo, da smo ljudje različni. Manjka pogovor," pa jima je odgovoril Felda. Meni, da je zakonodajni okvir potreben posodabljanja, predvsem zaradi novih izkušenj, s katerimi se soočamo v izobraževanju. "Treba je (priti, op. a.) tudi do staršev," je obenem prepričan, saj ne gre le za problematiko v šolah. Hkrati pa izpostavlja, da imajo starši prevelik vpliv na šolski poklic, njihova mnenja pa so subjektivna in nestrokovna.

"Manj kot mi predlagamo šolam, manj kot dajemo navodil, bolj so šole avtonomne in rešujejo probleme. Neke osnove seveda morajo biti in sem prepričan, da že so. Problem je v sami izvedbi. Manjka nam pogovor," je sklenil.

 Nataša Pirc Musar je prepričana, da bi moralo ministrstvo v kurikulum dodati tudi medijsko in digitalno pismenost.
Nataša Pirc Musar je prepričana, da bi moralo ministrstvo v kurikulum dodati tudi medijsko in digitalno pismenost. FOTO: Aljoša Kravanja

"Neskončno bi bila vesela, če bi minister prestavil v višjo predstavo," se je na ministra obrnila tudi predsednica države Nataša Pirc Musar.  Prepričana je, da bi moralo ministrstvo v kurikulum dodati tudi medijsko in digitalno pismenost. 

Komentirala je tudi njeno nenaklonjenost policijski prisotnosti pred šolami. "Varna država je tista država, kjer policistov ne vidiš. Policija mora biti zadnja stvar, ki jo uporabiš, problem je mnogo globlji /.../ Ja, najprej družina, ampak politika je odgovorna za kulturo dialoga."

Kam drvimo kot družba in kje bi se morali nekoliko ustaviti?

 Pogovoru se je pridružil tudi igralec Matej Zemljič. "Želim si, da bi živeli v družbi, kjer bi bil vsak ponosen na svojo drugačnost in bi jo znal izkoristiti sebi v prid." Voditelj in psihoterapevt Nejc Šmit je poudaril, da s prilagajanjem nikoli ne bomo čisto zares pripadali. "Drugačnost je nekaj najlepšega, to je pomembno spodbujati," je sklenil.

Med gosti sta bila tudi igralec Matej Zemljič in voditelj ter psihoterapevt Nejc Šmit.
Med gosti sta bila tudi igralec Matej Zemljič in voditelj ter psihoterapevt Nejc Šmit. FOTO: Aljoša Kravanja

Izobraževalne ustanove, predvsem osnovne in srednje šole za ozaveščanje o drugačnosti in širjenju sprejemanja med mladimi, med šolske klopi vabijo tudi pisatelje. Eden izmed njih je mladinski pisatelj Žiga X. Gombač, ki je izpostavil pomembnost pravljic. Prepričan je, da so tudi knjige učiteljice nenasilja, saj se skozi zgodbe učimo empatije in drugačnosti.

"Pustite nam ta svet, nedolžen in drugačen. Naj vsak, ki vanj je ujet, bo pristen, nepopačen. In to je to, to je odgovor. To potrebujemo, to smo vzeli otrokom. Mi smo spake, ki se pojavljamo v njihovih svetovih, namesto da bi jim brali pravljice," se je na citat Vlada Kreslina nato spomnil Podjed. 

Kaj pa družbena omrežja? "Ko enkrat deliš na TikToku in to postane opazno, algoritem vsebino še večkrat pokaže. Tako je bilo v celjskem primeru," razlaga vplivnica Lucija Vrankar. Algoritmi družbenih omrežij sicer prepoznajo nasilje na video posnetkih, a prepoznava slovenščine še ni izpiljena. To je tudi razlog, zakaj se je posnetek pretepa na celjski strehi tako hitro razširil. "Imamo realen svet in imamo družbena omrežja. Premislite!"

Gombač je prepričan, da je ključno okolje tudi dom. "Otrok bi moral ob takih dogodkih vedno najti zavetje doma. Kjer se obsodi in pohvali. Družinska celica je kompas." Meni pa tudi, da je treba odgovornost začeti iskati pri sebi. 

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

22.01

'S skupnimi močmi'

Ob koncu se je 14 sogovornikov strinjalo, da se je na nasilje treba odzvati. S premislekom, pogovorom in skupnimi močmi.

21.42

Poziv predsednice Pirc Musar ministru Feldi

“Ne delajmo si utvar, da je bilo pred 100 leti kaj drugače, bila bi neskončno vesela, če bi minister prestavil v višjo prestavo. V šolah manjkajo vsebine o medijski pismenosti, digitalni pismenosti, finančne pismenosti, tu nas je čas povozil.”

21.40

Predsednica države: "Ja, najprej družina, ampak politika je odgovorna za kulturo dialoga."

“Varna država je tista država, kjer policistov ne vidiš. Policija mora biti zadnja stvar, ki jo uporabiš, problem je mnogo globlji. Mučna je bila tišina srbskega predsednika Aleksandra Vučića, ko ga je novinarka vprašala, ali se čuti soodgovornega za tragedijo v beograjski šoli. Ja, najprej družina, ampak politika je odgovorna za kulturo dialoga.”

21.33

Kot zadnja od gostov je spregovorila predsednica republike Nataša Pirc Musar

21.28

Zakaj učitelji in ravnatelji ne odreagirajo?

Ravnateljica Leonida Zalokar: “Zakaj učitelj ne odragira, zakaj ravnatelj ne odreagira? Zelo dobro bi bilo pogledati statistiko šolskega inšpektorata, ko so raznorazne prijave na ocene, tožbe na ocene, ko staršem kaj ni prav. Denimo primer ravnateljice, ki je učencu izrekla vzgojni opomin, ker je iz okna vrgel med ostale otroke škarje … Ona je imela inšpekcijo v šoli šest mesecev.”

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (245)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

smuuki
24. 05. 2023 14.33
-1
Kdo jim je zgled? Dvojkarica v ministrskih vrstah, cvekar v ministrskih vrstah. A se sploh kdo zaveda kaj za seboj pustijo neodgovorne izjave in dejanja konec koncev
Raček Pujsaček
23. 05. 2023 20.25
-1
Nazaj v šole vpelat: OCENO : VEDENJE! In šola mora in more biti od tega dne zdaj: Avtoriteta! Odvetnik notri nima vstopa& lahko pa razišče avtotirativnost učenca doma pri starših
punkracij
23. 05. 2023 19.51
+1
Predsednica zivi v miselnosti,da je neka moralna vertikala,osebno mislim, da je predsednica bogatega kroga ljudi,ki jim bo z veseljem zaščitila hrbet,
Tone 12345
23. 05. 2023 19.00
+0
Oslarija!ne jamrite sami ste pustili to razpuščenost v šolstvu in nenormalen odnos učenec učitelj in strarši učitelj!!!nobenega reda in samo še amerikanizaxuja z orožjem v šolah!
Jožajoža
23. 05. 2023 18.07
+7
Kaj mislite,kako vlivajo na starše otrok miźina,pirkovič ,Petrovčiča in rosvita pesek.samo eno oddajo ,ki jih vodijo,pogledaš,in se zgroziš.laž,laž,zlo,nasilje do drugače mislečih je njihova rdeča nit.delujejo pa po nareku iz kleti ZLA,trstenjakova
zibertmi
23. 05. 2023 17.59
+5
le redki učitelji imajo avtoriteto v šoli od katere ne odstopajo,pa če tudi starši pridejo in grozijo.pa zakonodaja mnog v naši družbi dopušča.
kita 1111
23. 05. 2023 17.38
-5
Levica in LGBT to so krivci in seveda mi kot družba
St. Gallen
23. 05. 2023 17.19
-7
Pod vlado Janse se to ni dogajalo
Jožajoža
23. 05. 2023 17.58
+8
Ker je diktator janša zaprl šole in umaknil nič krive otroke iz ulic,igrišč,gledališč....in s tem uničil celo generacijo otrok.
zibertmi
23. 05. 2023 18.35
+4
saj zadnji dve leti se marsikaj,razemn prisvajanja premoženja ,ni moglo dogajat
EUROPA
23. 05. 2023 15.28
+2
DARK in DEEP omrežja - ste že slišali zanje.
EUROPA
23. 05. 2023 15.25
-2
Kje pa dr. Janez - to o čemer ni bilo govora in sem pogrešala poznavalce je MIND CONTROL.
Dr. Janez
23. 05. 2023 15.18
-13
Oddaja in vse ostalo je neumnost brez primere. Pustite otroke da odrastejo in se sami vmestijo v družbi. Dejstvo je, da vsak ne more biti in ne bo Bordžigin Temüdžin.
Kostorog
23. 05. 2023 14.43
+1
Kako vzgojiti normalne otroke, če pa jih dnevno zasipavajo z mržnjo, razdorom in maščevanjem razni jajoti, gnojsi hojsi, mahniči, koprive, smreke in še cel kup sds gnojev, ki jim je to sveti cilj v življenju, hinavščina in maščevanje do vseh ki ne mislijo isto kot oni.
Uporabnik1812060
23. 05. 2023 15.58
+6
Se pravi, da je za razvajenega in nevzgojenega mulca s permisivno vzgojo spet kriv nekdo drug, samo starši ne.
Face
23. 05. 2023 17.58
+1
Imam soseda ki imata hčerko ki v šoli se pretepa . Kje mislite da se je vsega to naučila. Doma. Starša se konstantno pretepata posebaj takrat ko ni denarja. Oče je nasilnež in kadi travo . Tamala ima tak besedni zaklad da ne bi o tem . Kje je zdaj socialna in povejte mi kako lahko takega otroka spraviš v red. Če sta sama starša nasilna . Policija je postala stalni gost pa nič .
Jožajoža
23. 05. 2023 18.01
+5
Ukinit nOROtv.,nagnat janßiste iz rtv,ki je sedJ podružnica nOREtv in ta družina bo spet normalna.verjemite mi,da imam prav.
Groucho Marx
23. 05. 2023 20.03
-3
1918
23. 05. 2023 14.10
-8
učiteljstvo si je samo krivo za tako stanje, oni so začeli z temi idejami
zibertmi
23. 05. 2023 15.34
+12
tako stanje z vsemi pravicami do staršev in šolstva ,so uzakonili politiki,bolje rečeno gaber
Roadkill
23. 05. 2023 13.49
+15
Ko sem bil še sam otrok sem veliko upov polagal v odrasle ljudi, potem kasneje pa sem doživel bridko spoznanje da nekateri nikoli ne bodo nikoli dorasli v ljudi. Človek se ne rodiš človek postaneš
Roadkill
23. 05. 2023 13.50
+10
Honeybear
23. 05. 2023 14.25
-2
Boljs star bolj nor. Naša generacija se bori kako ostati otrok celo življenje, ker drgač je življenje bedno ni vse v resnicnosti kdaj ljudje bežijo v iluzije ker tam doživijo vse vrhunce katere opranici niso dali čes potem so pa zamorjeni pa druge obsojajo.
Jožajoža
23. 05. 2023 13.46
+13
Grozijo samo starši,podporniki janše.nORAtv je naredila iz njih res čudne osebke,ki so nevarni sebi,drugim in družini
1918
23. 05. 2023 14.12
-5
mogoče bi pa ti moral gledati to "norotv", da ozdraviš
EUROPA
23. 05. 2023 15.26
-2
Jožajoža
23. 05. 2023 16.40
+6
saj gledam, zato pa opozarjam in vsak dan samo trepetam,po oddaji kako vam tomažoććć laže, da se bo iz teme prikazal kakšen janšabreivik s strelnim orožjem,katere javno nagovarja tomašiććććć
smuuki
24. 05. 2023 14.37
-1
Za vas je samo enoumje, partijski sekretar in vstrahovanje pravi način, sprejemljivo okolje. Strese me ko pomislim kaj nekateri obožujejo
Roadkill
23. 05. 2023 13.33
+9
Pa poglejmo kaj počnejo odrasli s svojo primitivno geopolitiko? Življenje ni vredno nič! v Ukraini je cela klavnica. Otroci to vidijo
EUROPA
23. 05. 2023 15.27
+0
Otroci vidijo marskaj - ne vidijo pa, da je lahko manipulirati z njimi preko družbenih in socialnih omrežij, posebej preko DARK OMREŽIJ. Ljudje, a veste sploh, kaj se dogaja? Včerajšnja oddaja je bila malo zastarela.
Jožajoža
23. 05. 2023 18.02
+4
RSBTT8
23. 05. 2023 12.55
+12
Pravijo, otrok se ne tepe.(nisem za nasilje, toda vzgojna kdaj mora biti). Jaz pravim, če ne boš ti njih bodo oni tebe.
Slava b
23. 05. 2023 12.19
+12
Problematični otroci v osnovni šoli,se velikokrat v poznejšem času znajdejo v črni kroniki.
piu
23. 05. 2023 11.52
-14
neurejene življenjske razmere na področju zdravstva, šolstva itd, ki jih narekuje Golubova vlada že ima posledice.....
shift
23. 05. 2023 11.29
+13
mogoče bi pa morali tudi takšne in drugačne forume omejiti v smislu, da se vidi identiteta pišočega...sedaj lahko napišeš skoraj kar hočeš, na FB se nekateri tudi skrijejo za psevdonimom...vem, da to ni težko narediti en lažni profil, ampak mogoče se pa nekemu procentu to več ne bi dalo, ker ti lažni profili niso namenjeni poštenemu ravnanju, sicer se uporabnik ne bi imel razloga skrivati...tudi pogovori so drugačni po forumih, ker to enostavno ni dialog oz pogovor v stilu okrogle mize...vsak nekaj navrže in potem se odjavi..nekateri udeleženci pa še kar glodajo kost do onemoglosti...prav tako bi bilo potrebno presejati članke - torej kaj niovičarski portali vse objavljajo vse za namene klikov in posledicno nekaj evrov več..ja, splet je dal novo dimenzijo nasilja. tudi mi smo se tepli, ni bilo vse v cvetju 30 let nazaj, ampak se mi zdi pa da je bilo vseeno dosti manj naporno ko ni bilo tiktokov, fb ja, nasilnih igric, nasilnih filomov ipd...
EUROPA
23. 05. 2023 15.29
-1