Slovenija

NEnasilje

Ljubljana, 19. 05. 2023 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Alenka Marovt
Komentarji
40

"Deklici bo težko. Sistem ne želi drugačnih, zvedavih, nadpovprečnih, šola je narejena za povprečne. Ker je tako lažje, enostavneje." Kako močan je še danes zven besed empatičnega učitelja z dolgoletnimi izkušnjami, ki je že v prvem razredu prepoznal, da nadpovprečno inteligentno deklico velikih zvedavih oči, nagajivega nasmeha, ki jo zanima vse prej kot Tik Tok, čaka spopad z izzivi sovrstnikov in šole.

Zakaj takšnih otrok sistem ne spodbuja, zakaj takšnih otrok sistem ne zaščiti, zakaj se morajo takšni otroci dnevno boriti s sošolci za družbo, za naklonjenost, prenašati žaljivke, ki pečejo, se upirati izkoriščanju? V  stiskah, ki visijo kot večtonska skala, takšni otroci premorejo modrost, da najdejo zavetje v knjigah. V njih se skrijejo in zaplavajo v svoj svet. Kaj pa, če zavetja ne zmorejo najti? Ne zaupajo staršem? Ali pa njihovi starši niso dovolj opolnomočeni, da bi se znali in želeli pogovarjati z njimi, prepoznali stisko in denimo vedeli, da obstaja največja spletna svetovalnica 'To sem jaz'? To je odličen projekt, kjer na anonimna vprašanja stisk mladostnikov odgovarja 70 strokovnjakov z različnih področij. Kjer v priročniku ponujajo številne zvočne vaje za umiritev, denimo. Zakaj izvrstni projekti, kot je ta od celjskega NIJZ, ne postanejo del sistema? Da bi šole znale odgovarjati na vprašanje: "Kaj lahko naredim, da mi bo lažje?" in znale nagovarjati: "Hej, vase poglej!"

Urednica oddaje NEnasilje Alenka Marovt.
Urednica oddaje NEnasilje Alenka Marovt. FOTO: POP TV

Kako globoke rane bo moral zdraviti tak otrok? Se bo bojeval z duševnimi stiskami in v vrsti na prvi pregled in terapijo čakal leto, dve, tri?  Ko je Maja Sodja, ki bo vodila ponedeljkovo oddajo NEnasilje, pripravila dosjeja za Fokus o duševnih stiskah in psihiatrijah, so nas še enkrat več predramili podatki: na otroški psihiatriji ljubljanske Pediatrične klinike so imeli v 2021 250-odstoten porast pregledov v primerjavi z letom 2019, samo urgentnih pregledov je bilo lani dvakrat toliko kot leta 2019. To so zares alarmantni podatki, ki jih je pomagal kreirati tudi covid.

Medvrstniško nasilje ima moč uničevanja življenj, zato morajo šole, ravnatelji odreagirati in ukrepati. Kdo bo imel pogum, da bo s kirurško ostrino zarezal v šolski sistem? Mu dal moč, avtonomijo, avtoriteto, razumljive zakone, pravilnike, da ga ne bodo nadvladali starši? So učitelji opolnomočeni, dovolj korajžni, imajo vzvode ali je udobneje gladiti, ugajati staršem in kolektivu? Smo starši in učitelji pripravljeni iti v korak s časom? V ubijalskem ritmu je udobno imeti uro zase. In se medtem ne zavedati, da je otrok v varnem zavetju doma, vpet med stene za vrati, tisti, ki je lahko žrtev na omrežjih, ali pa prav on nekdo, ki zbada drugega.

Družbena omrežja so bila ključna prekretnica za družbo, za mlade. To je njihov svet, v katerem se počutijo varne, domače. To se je še kako pokazalo v praksi, ko je novinarka Petra Čertanc Mavsar za rubriko Inšpektor pripravila prispevek o zaslonih in naredila eksperiment: "Od danes najprej boste en mesec brez telefonov, računalnikov, tablic, interneta." Osmošolci niso zmogli. Stres, stiska, osuplost, vprašanja in odgovori: "En mesec? Kdaj se bo to začelo? Lahko pokličem svojo mami, če je to res, ji bom potem težil cel dan. Razočaran sem, da so moji starši to podpisali. - Ali mislite, da boste zdržali? - Ne." Večina je telefone dobila že v tretjem, četrtem razredu, dnevno pa pred zasloni preživijo od dve do osem ur.

Starši smo odpovedali. Ne sledimo razvoju družbenih omrežij. Zakaj smo otrokom dali v roke "orožje", kot telefone poimenuje naš gost v oddaji NEnasilje antropolog Dan Podjed, s katerim jih nismo naučili rokovati? Današnji mladi so drugačni. Mladi so vselej drugačni. So izjemni, boljši od nas, poudari Podjed. "Ni čudno, da eksplodirajo, če smo jim vzeli prostor. Nimajo se kam umakniti pred starši, kot smo se imeli mi, igrišča so zaklenjena, ostale so jim strehe trgovskih centrov in Tik Tok."

Lumparije smo počeli vsi, vsi smo bili "Lumpsterji", kot je knjigo poimenoval še en naš gost Žiga X. Gombač, ki bo imel v treh mesecih 60 nastopov po šolah, v katerih bo skušal mladim pokazati drugo perspektivo, jim spet približati knjigo, ki jih bo naučila razmišljati, morda bodo v njej našli rešitve, kako se izviti iz vrtiljaka negativnih čustev. Ker literatura zareže globlje.

Kaj imamo od besa, gneva, ki ga zlivamo na druge? Sploh še koga preplavi telesna bolečina? Se zavedamo sledi globokih zarez? Zakaj ne sprejemamo drugačnih, nadpovprečnih, talentiranih? Kaj občutimo, da nekomu prisolimo klofuto? Ga kličemo "vijolica, klovn, lezbača, cmera, bajsgranata ..." kot so naše sogovornike, ki so zmogli stopiti pred kamero, da morda s svojo pripovedjo, izkušnjo pomagajo drugim, ki jih razjeda psihično nasilje.

In zakaj po drugi strani, ko gre za Evrovizijo, denimo, povzdigujemo ta spektakel drugačnosti, ki ga gleda več kot 10 milijonov ljudi po vsem svetu? Drugačnost zmaguje. Vsako leto. Zakaj ne bi drugačnost, bit bogastva družbe, zmagovala vsak dan?

S skrbno izbranimi gosti, občinstvom, z mojimi cenjenimi kolegi Majo, Petro, Stašo, Juretom in številno ekipo, ki skrbi za tehnični presežek, pripravljamo oddajo za poduk. Vsem nam, da se bomo, če si sposodim frazo od šefa Uefe Aleksandra Čeferina, iz morskih psov čim večkrat prelevili v delfine.  

Nenasilje_pasica
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (40)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mak0521
20. 05. 2023 12.49
+1
Učitelji se morajo ukvarjati z 12% težavnih iztok in staršev. Ob tem izgubljajo energijo, ki bi jo lahko usmerili v, tudi za njih, bolj spodbudna in ustvarjalna dejanja.
mak0521
20. 05. 2023 12.49
LopovGolob
20. 05. 2023 11.28
+2
Okoli 85% tukajsnih zapornikov je balkanskega porekla. Ampak pustimo ta mali detajl, pejmo raj drevesa objemat pa rozce sadit in ucit nase otroke o strpnosti, medtem ko prislekom tega seveda ni treba. Bo sukićka jezna in se na kaksnega se priklenila in bo rompompom.
Bassettt
19. 05. 2023 19.11
+10
Iz primera dobre prakse iz tujine vem, da so šli na šole straševat otroke in učitelje, kakšno OŠ si želijo, kje vse so potrebni popravki... dostavila jih je novinarska ekipa na mizo ministra za šolstvo nekje sredi drugega ocenjevalnega obdobja, s čimer so se ukvarjali še celo poletje in z novim šolskim letom so večino zahtevkov in popravkov v zakonih ter pravilih že odpravili!!!! Tukaj v Sloveniji pa že 10+ let ni prenove učnega načrta, balasta na kubik, ni odnosa, ni učenja, ni prave persone učitelja, otroci ne poznajo temeljnih človeških osnov, kje je kakšen predmet kako biti človek 21. stoletja s prav takimi spretnostmi, ocene so kot video igice zanje, starši težijo z odvetniki... pa dejte, no, a se res ne da potegniti črte in reci NE, DOVOLJ JE
Q..."""...Q
19. 05. 2023 18.27
+7
Forsiranje woke ideologije bo le še stopnjevalo nasilje.To pač vladajoči želijo
Dragica Cegler
19. 05. 2023 18.17
+9
Berem zgoraj.Ukrajina odlikovala sarca in črnceca.Seveda komentiranje ni dovoljeno.Tukaj pa govorite o nenasilju.Prosim novinarji ,poglejte še v ogledalo.
Harpuna
19. 05. 2023 18.17
+6
Sramota,da za nenasilje,kot primer navajajo tisti Lgbt cirkus Evrovizijo,potem pa res ni čudno,da je takšno stanje z mladostniki.
24 cenzur
19. 05. 2023 17.33
+4
Nenasilje in podobne besede so novodobne spakedranke, sproducirane s strani ljudi, ki ne znajo uporabljat slovenskega jezika.
yanay
19. 05. 2023 17.07
+8
Družina je osnovna celica družbe. Tako so nas učili pred skoraj šestdeset leti. Tudi mi smo svojim otrokom še uspeli te družinske vrednote vcepiti v pamet. Žal pa se z vsako novo generacijo izgublja ta empatija, ki je potrebna, da se ljudje med seboj spoštujejo in se razumejo. Vceplja se nezdrava tekmovalnost, starši podpirajo otrokovo nasilnost in ne naredijo nič, da bi otrokom znali vcepiti empatijo in občutek za sočutje. Raje grozijo z odvetniki, namesto da bi se bolj posvečali svojim otrokom s pravilno vzgojo! Videti je tudi, da so nadarjeni otroci, (če so iz elitnih družin, temu ni tako), podvrženi pritiskom in šikaniranju, tako sošolcev, kot tudi učiteljev, namesto da bi jih vzpodbujali in jim pomagali pri negovanju njihove nadarjenosti. Žal še kako drži teza iz knjige Skupina Bilderberg, ki pravi, da se vzpostavlja sistem, ki bo eliti omogočal najboljše šolanje, ostali pa bodo deležni dirigirani vzgoji otrok za kimavčke in poslušneže, kar bo eliti omogočalo lažje vladanje. Misliti s svojo glavo, bo večini prepovedano!
devlon
19. 05. 2023 16.41
+9
Krivi so starši, ki se jim ne zdi vredno naučit svoje otroke, kaj je prav in narobe, kaj so vrednote in spoštovanje. Ker tudi sami nimajo tega. Tako, da bi najprej njih bilo potrebno izšolati.
Ejga-Tega
19. 05. 2023 16.00
+13
Tisti ki je na žalost pogledal kak odlomek iz evrosonga, mu je hitro jasno, kakšna družba smo postali. Za bruhat
Jous
19. 05. 2023 15.43
-1
Brez veze nakladanje v članku. Nasilje je na šolah zato, ker učitelji nič ne naredijo, da bo ga v kali zatrli. Ko koga zgarbajo, pokradejo, se kdo obesi zaradi nasilja, smo deležni ravnateljevega tolmačenja, da se ni obesil na šoli (šestošolka, ki je lani naredila samomor). Skratka učiteljem je vse odveč, ob 13 pa gasa domov.
Miran Petek
19. 05. 2023 17.26
+4
Prelaganje odgovornosti na učitelje‼️
mak0521
20. 05. 2023 12.52
+1
Učitelji NIČ NE MOREJO narediti. Ker jih starši takoj anonimno prijavijo na inšpekcijo. Popolna nemoč šol je največji problem!!! Ne smejo niti povedati ostalim udeležencem, staršem, kaj se dogaja, ker s tem že kršijo gdpr
Makalunga
19. 05. 2023 13.47
+10
Danes si je SDH naskrivaj zvišal plače, povprašajte upokojence, koliko jim je narasel pritisk..in kako sovražno gledajo..)))
xoxotox6
19. 05. 2023 12.27
+8
sovietski šolski sistem že 85 let ciljno kalibrira in vzgaja izključno butale za delo v YUupravi?????
Makalunga
19. 05. 2023 13.52
+8
Dober si zadel samo ena napaka za ( NE ) delo in trajno doživljensko službo, ki se jirba, kot partizanska penzija in naziv pomočnik narodnega heroja.
Esprit
19. 05. 2023 12.06
+19
Vedno je zanimivo spremljati, kako »mainstream mediji«, ki daleč naokrog št. 1, prikazujejo samo nasilje, tekmovalnost in še enkrat tekmovalnost, modo, bogate, vplivne, elito, slavne.,...v zadnjem letu, noro stopnjo promocijo vojne, namesto miru...bi radi govorili o nenasilju? Komično je. Če hočemo drugačno kulturo, bomo morali najprej popolnoma spremeniti sedanje "zahodne vrednote", saj je v njej le neenakost, tekmovalnost,...anti-empatija....sicer pa druge kulture ni bilo za pričakovat, če se je deseteletja ljudi vzgajalo, da je vsa empatija, sodelovanje, sočutje, socialistična ali komunistično grožnja svobodi in napredku, to se počne še danes..., čudno, da še ni veliko huje.
mak0521
20. 05. 2023 12.55
No, to da je empatija socialistično, je pa novo. Problem je ego. Ko te mediji vzgajajo, da si sam svoj in ti ni treba ničemur pripadati, na nikogar se ozirati. Važno, da je vsak ego am svoj v srečnem mehurčku, do katerega pride tudi z nasiljem.
Roadkill
19. 05. 2023 11.42
+0
Ahimsa paramo dharma
tiger200
19. 05. 2023 11.22
+3
To se dogaja zaradi lenobe učiteljev, ki gledajo stran. Saj je tako najbolje za njih, drugače bi morali delati. Uporabljajo sistem, še kak mesec zdržim z njim v razredu, potem pa se naj drugi z njim ukvarjajo. Ko jim naznaniš psihično nasilje te pa učitelji gledajo in obravnavajo kot kriminalca.
Makalunga
19. 05. 2023 11.08
+13
Jugoslavija je zgrajena na temelju nasilja, Jugovina je bila nasilna država, končala v nasilju in splošnem sovraštvu, Slovenija je nastala na sovraštvu proti Jugoslaviji, komunistom in sedaj Golobovi oživljajo spet rdeče nasilje, vračajo nasilno Jugoslavijo nazaj in preganjajo vse po sistemu če nisi komunist si Fašist.
skuripanda burns
19. 05. 2023 10.26
+22
Eno je drugačnost, ki je nadpovprečnost. Izstopanje navzgor. Po intelektu, po talentu, po znanju, po razgledanosti. Čisto nekaj drugega pa je patološka, bolezenska drugačnost, ki jo promovira moderna pop kultura. Ti ljudje ne izstopajo v pozitivno smer, ampak nekam vstran. Niso drugačni zato, ker so naravno nadpovprečni, ampak so drugačni zato, ker niso zadovoljni sami s seboj in se potem na silo, z oblačili, s šminko in tudi s kirurgijo spreminjajo v nekaj, kar biološko, naravno, pač niso. Tako da ta poskus enačiti medvrstniško nasilje nad "nerdi" in "geeki", ki so drugačni zaradi nadpovprečne inteligence, s tem, da družba kot celota zavrača nenaravno, vsiljivo, umetno "drugačnost" modernih oseb, ki ne razločijo in ne razumejo naravnih razlik med biološkima spoloma, pač ne drži vode.
Sailer2
19. 05. 2023 10.23
+3
Mantra SLO ; bolj povprečen si, boljši si!
symn
19. 05. 2023 09.58
+20
Bodimo odkriti! 😌🇸🇮 Slovenci tudi v odrasli dobi težko prenašamo inteligentne, uspešne in nadpovprečne ljudi. 🤓 Uspehe v tujini še nekako toleriramo, tudi morda tukaj živeče znane sonarodnjake, ki delajo le za občo dobro...medtem ko je nekdo, ki "štrli iz povprečja" med nami, hitro deležen udarcev pod pasom, predvsem zaradi kolektivnega pomanjkanja samozavesti in lastne vrednosti. Le bežen pogled je potreben skozi večino komentarjev na tem portalu in majhnost slehernika kar bode v oči! 🫣
LopovGolob
19. 05. 2023 10.20
+5
Lep primer je Jansa. Gospodarstvo cvetelo kot se nikoli v vsej zgodovini Slo, gradile so se ceste, studentski domovi, domovi za starejse, kazalo je da gremo v pravo smer itd. potem pa mediji kar iz nekje potegnejo neko perjad, nesposobno do amena, kot neke resitelje, ki nas iz dneva v dan poglabljajo v vse vecjo katastrofo in sramotijo na svetovni ravni, medtem ko se hocejo prikazat kot najboljse:) to je en tak lep promer kako to deluje v Slo. Kriviti in iz prstom kazati na veliko boljse od sebe in fajn pluvati po njih in si na tem graditi svoje kariere. Podmladek komunistov SD so v tem profesionalci naprimer.
NisteResni
19. 05. 2023 14.45
+6
Lep primer so vsi politiki s tvojim Janezkom vred, kako delajo proti narodu, narod pa tok napredn, da se večina deli na 2 konca Janshariji in Plesoči, medtem ko Janša in Golob iz iste sklede zajemata, še šeflo mata isto