Slovenija

S štirikolesnikom po poplavljeni cesti, v Bovcu v teh razmerah na rafting

Celje, 04. 08. 2023 17.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Medtem ko je državo ohromila povodenj in se že od zgodnjega jutra slišijo gasilske sirene, reševalne službe pa imajo polne roke dela, nekateri še vedno ne upoštevajo navodil o samozaščitnem ravnanju. V Celju sta se dva moška s štirikolesnikom za zabavo zapeljala čez poplavljeno cesto ob narasli reki Savinji. Pri tem se je zaradi globoke vode štirikolesnik prevrnil. Skupina madžarskih turistov pa se je podala na močno naraslo Sočo.

Reka Savinja je na širšem območju Celja prestopila bregove, ponekod poteka evakuacija prebivalcev. Zaradi naraščanja reke Savinje in velike nevarnosti razlivanja je poveljnik civilne zaščite Mestne občine Celje Jože Plešnik odredil prepoved približevanja vsem vodotokom in stoječim vodnim površinam v Mestni občini Celje, poroča lokalni portal Celje.info

Kljub temu pa se nekateri požvižgajo na opozorila in pozive. Ko je Savinja pri mestnem parku že poplavljala cesto, sta se dva moška s štirikolesnikom za zabavo zapeljala po njej. Mimoidoči, ki so bili na nadvozu, so dejanje posneli. 

Na posnetku tako vidimo, kako skrajno nespametno in nevarno je takšno početje. Ko sta se s štirikolesnikom zapeljala pod nadvozom, se je zaradi narasle vode vozilo prevrnilo. Moška sta pri tem padla z vozila, voznik je celo pristal pod vozilom. 

Sopotnik se je hitro pobral s tal in priskočil na pomoč vozniku. Kot kaže, sta jo odnesla brez večjih poškodb. A zgodba bi se lahko končala precej bolj tragično in s hudimi poškodbami, lahko pa bi ju celo odneslo v reko. 

Kot kažejo posnetki iz zraka, je le nekaj ur zatem ta cesta, po kateri sta se zapeljala, bila povsem pod vodo.  

Skupina madžarskih turistov z rafti na naraslo Sočo

Na profilu Raftandroll Hungary na Facebooku so danes objavili posnetek, ki naj bi nastal v Bovcu. Na posnetku je bilo videti, da so se najmanj trije čolni podali na močno naraslo reko Sočo. Sodeč po objavi na profilu, je šlo za skupino madžarskih turistov. 

Videoposnetek raftanja v teh nevarnih okoliščinah so nato umaknili. Še vedno pa je bila tam fotografija, ki kaže priprave druge skupine na rafting na Soči. Fotografijo je spremljal pripis v madžarščini: "Čakamo na avanturo: Čezsoča". 

Raftandroll Hungary - printscreen objave
Raftandroll Hungary - printscreen objave FOTO: Facebook

A tudi to fotografijo so kmalu po objavi našega članka odstranili. Bralka pa nam je poslala posnetek zaslona odstranjenega videa:

Rafting na Soči ob poplavah
Rafting na Soči ob poplavah FOTO: Bralka

Pod izbrisanim posnetkom so se zvrstili številni komentarji, v katerih so ljudje obsojali takšno početje, medtem ko v celotni državi vladajo izredne razmere, ljudje pa rešujejo svoja življenja in domove. 

Na območju celotne države vladajo izredne razmere

Takšna ravnanja so skrajno neodgovorna in nespametna, saj ne le, da s tem posamezniki ogrožajo lastna življenja, pač pa bi v primeru nesreče zaradi izrednih razmer bilo njihovo reševanje oteženo. 

Kot opozarjajo v gorski reševalni službi in upravi za zaščito in reševanje, na območju države poteka več reševalnih akcij, v katere so vključeni gorski reševalci, dežurna ekipa za reševanje v gorah s posadko Letalske policijske enote in združena ekipa GRZS - HNMP s posadko Slovenske vojske. 

"Prebivalce in turiste, še posebej na območjih, ki jih obilno deževje in poplave ni prizadelo, obveščamo in prosimo, da v teh dneh ne zahajajo v gore, hribe ali druge težko dostopne terene, saj na območju celotne države vladajo izredne razmere," so poudarili. 

Podobna opozorila in pozive v angleškem jeziku so objavili tudi na drugih profilih, namenjenih tujcem, med drugim tudi na uradnem profilu Slovenske turistične organizacije.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja