Slovenija

Nepovezani poslanci znova brez mest v odborih, LMŠ napovedala obstrukcijo

Ljubljana, 04. 05. 2021 18.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Že en mesec so štirje nepovezani poslanci brez svojih mest v odborih in komisijah državnega zbora, kar pomeni, da jim je vzeta glasovalna pravica glede predlogov zakonov. Spodletel je tudi že tretji poskus opozicije, da bi jim ta mesta priskrbeli – v koaliciji namreč predloga nepovezanih poslancev, da bi s seboj enostavno vzeli mesta, ki so jim pripadala že prej, ne želijo podpreti. Stranka LMŠ je zato že napovedala obstrukcijo dela državnega zbora.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Spodletel poskus opozicije
    01:49
    Iz 24UR: Spodletel poskus opozicije
  • Iz SVETA: Nepovezanim poslancem tudi v tretje ni uspelo
    03:28
    Iz SVETA: Nepovezanim poslancem tudi v tretje ni uspelo

 

Opozicijske stranke so glede na spremenjena koalicijsko-opozicijska razmerja že tretjič neuspešno predlagale prerazporeditev mest v delovnih telesih, v katerih bi sodelovali tudi štirje poslanci poslanske skupine nepovezanih poslancev (NeP), Janja Sluga, Igor Zorčič, Branislav Rajić in Jurij Lep. Prvi trije so bili pred ustanovitvijo NeP poslanci SMC, Lep pa poslanec stranke upokojencev.

Sredi aprila je kolegij predsednika državnega zbora s podporo koalicijskih SDS, NSi in SMC, opozicijskih SNS in DeSUS ter poslanca italijanske narodne skupnosti Feliceja Žiže odločil, da poslanci NeP ne bodo člani delovnih teles. Te poslanske skupine pa so bile vzdržane tudi danes.

 Janja Sluga, Igor Zorčič, Jurij Lep in Branislav Rajić.
Janja Sluga, Igor Zorčič, Jurij Lep in Branislav Rajić. FOTO: Bobo

Sprva je bil na mizi predlog, po katerem bi skupina NeP zasedla 12 mest, ki jih zdaj v delovnih telesih zaseda SMC. Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša je sicer dejal, da so svojemu nekdanjemu poslancu Lepu pripravljeni dati tri mesta v delovnih telesih, a na koncu svojega lastnega predloga ni podprl. Sicer pa je Jurša pozval tudi, naj se o razdelitvi drugih mest dogovorita poslanski skupini SMC in NeP. Po prvem delu razprave so sejo kolegija za kratek čas prekinili in sklep dopolnili s predlogom DeSUS.

Počivalškova SMC ima trenutno glede na število poslancev v odborih kar 15 mest preveč, a se jim kljub temu ne želi odpovedati, saj s tem koaliciji pri zakonodajnih postopkih omogoča večino. Gregor Perič iz SMC je danes sicer večkrat dejal, da so se pripravljeni pogovarjati, a prva med nepovezanimi poslanci, Janja Sluga, pravi, da to počnejo že en mesec, a da je Perič vedno brez mnenja ali protipredloga.

Perič je zdaj predlagal, da si za oblikovanje novega predloga vzamejo še nekaj časa in se spet sestanejo v torek. A so o predlogu vendarle glasovali, predlagateljice pa za potrditev niso imele dovolj glasov. Prav tako niso potrdili predloga opozicije za razveljavitev terminskega programa državnega zbora za maj.

"V resnici me ne preseneča več, da poslanci, podporniki vlade, ki piše neustavne uredbe in terja od policistov, da pišejo globe brez zakonske podlage, v državnem zboru glede razdelitve mest v delovnih telesih ne ravnajo v skladu s poslovnikom," je že tretjo zavrnitev na družbenem omrežju komentirala Janja Sluga.

Ob tem opozicija opozarja, da s tem, ko je štirim poslancem onemogočeno delo v državnem zboru, ta krši ustavo in zakonodajo; na drugi strani pa koalicija podobno govori za Igorja Zorčiča, ki kljub prestopu v opozicijo ni odstopil z mesta predsednika državnega zbora. Opozicijske stranke so tudi danes spomnile, da ima koalicija glede na spremenjena razmerja v delovnih telesih 15 mest preveč. Po njihovih ocenah v koaliciji zavlačujejo zato, da bi pri obravnavi pomembnih zakonov v prihodnjih dneh ohranili stara razmerja.

Ta del opozicije bo, kot kaže, počakal na protipredlog koalicije za prerazporeditev mest v delovnih telesih. Če se do torka to ne bo zgodilo, bodo po besedah vodje poslancev SAB Maše Kociper vztrajali, da se razveljavi terminski plan dela državnega zbora za maj.

Obstrukcijo napovedala le LMŠ

LMŠ pa napoveduje, da bo od jutri obstruirala delo državnega zbora, razen pri zadevah, ki opoziciji omogočajo, da izvaja nadzor oz. poskuša zamenjati vlado. Tako ne bodo več sodelovali na sejah, razen denimo pri ustavni obtožbi proti predsedniku vlade Janezu Janši, ki bo predvidoma še ta mesec. Vodja poslancev LMŠ Brane Golubović je naštel ustavno obtožbo, konstruktivno nezaupnico, interpelacijo in preiskovalne komisije. "V LMŠ ne bomo dajali legitimnosti in legalnosti tej vladi in neustavnemu položaju, v katerem se je znašel državni zbor," je pojasnil.

A to je napovedala le LMŠ. V strankah SD, Levica in SAB medtem to potezo ocenjujejo kot nekoristno. Kociprova je opozorila, da koalicija ne krši le poslovnika in parlamentarne prakse, ampak tudi ustavo, ki zagotavlja, da morajo biti vsi poslanci enakopravni in enako zastopani. Obstrukciji dela pa v SAB nasprotujejo, ker bi po mnenju Kociprove s tem odprli vrata vladi, da po hitrem postopku sprejme številne pomembne zakone.

Golubović: "V LMŠ ne bomo dajali legitimnosti in legalnosti tej vladi."
Golubović: "V LMŠ ne bomo dajali legitimnosti in legalnosti tej vladi." FOTO: Damjan Žibert

Tudi vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec meni, da bi bila obstrukcija neodgovorna in predvsem v korist koaliciji, blokada dela državnega zbora pa zato strateško napačna. Današnje dogajanje je označil za nedopustno. "Tako koalicija s pomočjo DeSUS in SNS aktivno spodkopava osnovna načela parlamentarne demokracije," meni. Glasovanja bodo po njegovem mnenju pod vprašajem, ker da ne odražajo zahtev poslovnika državnega zbora. Ko bodo te odločitve potrjene, bodo po Vatovčevih besedah imeli podlage za razmislek o tem, ali bi morebiti te zakone in postopek njihovega sprejemanja dali v razmislek ustavnemu sodišču.

Vodja poslanske skupine NeP je pojasnila, da sta se s Peričem pogovarjala med današnjo prekinitvijo seje kolegija, a da se Perič ni opredelil do predloga NeP in tudi ne do predloga DeSUS. Po njenem mnenju bi bilo dobro, da nekdo, če se želi pogovarjati, tudi sam kaj predlaga. Vodja poslancev SD Matjaž Han pa meni, da se je danes spet zgodil udarec na demokracijo, saj štirje poslanci ne morejo po svoji vesti glasovati na delovnih telesih državnega zbora. V SD se bodo poskušali na vsebinski ravni boriti naprej, kljub temu, da ima koalicija več glasov, kot si jih zasluži, je napovedal Han.

Vodja poslancev SDS Danijel Krivec je na seji kolegija spomnil, da je zadeva v pat poziciji, dokler se NeP in SMC ne dogovorijo glede mest v delovnih telesih. "Povedali smo, da vemo, da matematično ne vzdrži, a vsebinsko je stvar dogovora. Ko se bosta NeP in SMC lahko dogovorili, bo tudi matematika lahko upoštevana," je dejal Krivec.

Koronavirus pasica nova
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (282)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Šekularac
06. 05. 2021 09.05
+1
Sami ste se odvezali od strank in se odločili za glasovalni trg, kar je za vas sedaj najdonosnejše. Koga pa bi vi zastopali v delovnih telesih?
plavimil
05. 05. 2021 13.02
+2
LMŠ v obstrukcijo, edino pravilno, do danes niso nič pametnega naredili, veliko bolje je, da so tiho, vsedejo naj se v kot in mirujejo, do konca mandata te vlade, katera dobro dela za razliko on njih.
BETONSKI
05. 05. 2021 13.38
+2
TOČNO TAKO DRUGA PAMETNA POTEZA LMŠ V TEM MANDATU,PRVA JE BILA DA JE NESPOSOBNI TIŠLER VRGEL PUŠKO V KORUZO IN ODŠEL SPIPAT CIPRESO IN SE PRI TEM OBRNIL NA GLAVO,TO PREMORE SLOVENIJA.
riss
05. 05. 2021 11.58
+2
Zorčič ne bi odstopil, kot predsednik parlamenta, čeprav to mesto vedno pripada koaliciji. Po drugi strani pa bi zasedal delovna telesa. A na volitvah je bil izvoljen, ker je bil član stranke. Namesto, da bi odstopil kot poslanec, če se s stranko ne strinja (saj ni on stranka, ne glede kako ta deluje) in prepustil mesto naslednjemu po glasovih iz stranke. Enako velja za Slugo, ki je že v koaliciji odkrito delovala proti lastni vladi in sodelovala z levičarji. Pa kakšni ljudje so to? Popolnoma nedosleden človek ta Zorčič, a deluje tako, kot da je bolj pošten od ljubljanskega šerifa. Hahaha! Pač sami levičarji, celo orto levičarji med naštetimi, kar je najmanj Sluga, tudi Zoki, nenazadnje je Zorčič isti, kar je dokazal. Kako že pravijo vsi isti, z dodatkom komun....!
sinhron
05. 05. 2021 08.23
+3
Ta vlada ( SDS )ne upošteva ustave Slovenije , ne upošteva zakonov niti tistih , ki jih je sama napisala , upošteva samo lastne koristi in k temu pripomorejo moralno oporečni poslanci vladne koalicije ( SMC , NSI , DESUS , SNS ) , TO SE LEPO KAŽE V TEM , KO POGOLTNEJO CELO LASTNE PREDLOGE , ČE SE Z NJIMI NE STRINJA SDS !
BETONSKI
05. 05. 2021 09.14
-1
LAŽ TO PREPROSTO NI RES KAR PIŠEŠ ,DA TE NI SRAM. FUJ IN FEJ.
BETONSKI
05. 05. 2021 10.28
-1
KOALICIJSKI PARTNERJI POVEDO,DA V NOBENI VLADI DO SEDAJ NISO BILI UPOŠTEVANI NJIHOVI PREDLOGI V TAKO VELIKI MERI,TI PA PAMETUJEŠ IN NEKAJ LAŽEŠ. LE ZAKAJ A SI PRIVILIGIRANEC,KI SODIŠ MED OSLIČKE?
sinhron
05. 05. 2021 12.10
+0
Take neumnosti kvasi samo POČIVALŠEK , KER GA JANŠA ŠČITI PRED KAZENSKIM PREGONOM !
BETONSKI
05. 05. 2021 13.41
-1
SPET LAŽEŠ ALI PA IMAČ SMOLO V UŠESU,TUDI POSLANCI DESUSA VEDO POVEDATI ,DA SE NJIHOVI PREDLOGI NAJVEČ UPOŠTEVAJO,VEČ KOT V VSEH VLADAH V KATERIH SO SODELOVALI IN TEH NI BILO MALO. TUDI NSI POVE DA SE NJIHOVI PREDLOGI UPOŠTEVAJO. VI PA KOT LAJNA IN OSLIČKI NA POLJU RIGATE VEDNO ENO IN ISTO LAŽ NA LAŽ.
janez horvat
05. 05. 2021 08.16
-1
Šarec odstopil pa bi rad vladal, Erjavec ni bil izvoljen pa bi vladal, ti so izstopili iz stranke, pozicije, ki so jih imeli kot člani vladajoče koalicije (in z njimi povezane privilegije in denarce) bi pa obdržali! Adijo pamet!
Realni
05. 05. 2021 08.15
+3
Lmš pa tako delajo celi mandat, kot da imajo obstrukcijo, tako da se tukaj ne bo nič spremenilo.
Realni
05. 05. 2021 08.12
+0
Ne pripada jim nič. Glede na to , kateri kalibri so, ne bi bilo nobene škode, če jih sploh ne bi bilo. Ker pa podpiram demokracijo, dajte jim polovico tega, kar mislijo da jim pripada in mislim da so lahko potem vsi zadovoljni.
JApajaDAja
05. 05. 2021 08.01
+4
kot je dejala baronica mt...socializem je problem, ker potem ostaneš brez tujega denarja....:-)
Naiven_od_rojstva
04. 05. 2021 21.59
-1
Revčki, hudo. Razen minusa ne znajo nič več, obmoknili so kot ovce, ko pride volk.
krmeki
04. 05. 2021 21.59
+2
To onemogočanje delovanja nepovezanih poslancev podpira Desus-Jurša, Hršak, Simonovič? Sramota
Levicarjikmeee
04. 05. 2021 21.57
-9
ŽIVELA VLADA, ŽIVELA SLOVENIJA !!!!!
Naiven_od_rojstva
04. 05. 2021 21.57
-9
A razen minusov ni junaka? Kot iz dobrih pratizanskih filmov - udari iz zasede in zgasni.POBEG. Saj drugega ni za pričakovati.
Uporabnik2066124
04. 05. 2021 21.54
-9
A jim je Jenull stolcke skuril........ Sedaj pa spet Janso krivite
Franček
04. 05. 2021 21.54
-1
Smrt janshizmu, svoboda narodu.
Naiven_od_rojstva
04. 05. 2021 21.55
+2
Porihtaj sebe in mi bomo svobodni. Zadetki pa sodite bolj v Polje
plavimil
05. 05. 2021 13.04
+1
Smrt fakjonizmu, šarcizmu, mesečizmu , svoboda nam domoljubom, po 30 letih si jo zaslužimo.
Naiven_od_rojstva
04. 05. 2021 21.53
-8
Imamo najbolj mizerno opozicijo v zadnjih 30. letih.Nepismeno, neizobraženo, skorumpirano in hujskaško.Nimajo pojma, kaj je njihova naloga, diši jim samo poslanska plača in privilegiji. Bruh
Uporabnik1864454
05. 05. 2021 08.04
+1
A ja pozicija je pa cvet slovenstva, al kaj?
Naiven_od_rojstva
04. 05. 2021 21.51
-9
Ni mi jasno, da v Državnem zboru sploh lahko obstajajo "nepovezani" poslanci. Kdor je prišel v DZ na strankarski listi, če mu ni kaj všeč, naj spoka in pride naslednji glede na volilni rezultat. Od kod te zadetkom pravica, da se sedaj nekaj šopirijo? V nasprotju z Ustavo in v nasprotju voljo volicev. To niso poslanci, amapk podkupljivi posranci.
Naiven_od_rojstva
04. 05. 2021 21.48
-8
Erjavec je največji barabon v politiki, nas upokojence je nate....il , da bomo imeli 1000 € penzije.Kje je sedaj ta lažnivi voluhar? Treba mu je soditi in to na ulici, javno. Takoj nato kazen.
Naiven_od_rojstva
04. 05. 2021 21.47
-7
Šarčev umik je dal možnost, da normalni in odgovorni v politiki spravijo skup koalicijo, ki sedaj rešuje življenja zaradi epidemije. In KUL? Bedno oportuniranje in bevskanje v luno brez vsake osnove, spodbujanje sovraštva in agitacija k nasilju.A res mislite, da bo še kdo videl DZ leta 2021 po volitvah? Seveda ne, revolucija bo popapala svoje otroke.
Naiven_od_rojstva
04. 05. 2021 21.54
-8
Gled na minuse se tudi potomci prvorazrednih strinjate? sramota
Naiven_od_rojstva
04. 05. 2021 21.42
-8
Smilijo se mi dežurni navijači nogometne tekme levi- desni, ki lovijo lastno senco in lasten rep. Podaljški so neomejeni, tako že 30 let. In zato je tudi tako, ker ne znate razmišljati z lastno glavo, ampak verjamete, kar vam medijska spin manipulacija pomnudi. Šarec je bil luzer že od začetka, nabildali so ga mediji, potem je pokazal, da nima pojma o politiki. Zgolj blef in igra
Zelo123
04. 05. 2021 21.33
-1
Nepovezani poslanci//Bili so povezani v stranke preko katerih so prišli do stolčkov, ki se jih oklepajo in kupčkajo, da bi še kaj iztisniti na ta račun. Čimprej sprejeti zakon, da se prepreči komedija prestopov.