Slovenija

Nepravilno razvrščanje na 'primorki' ob nesreči, v kateri je umrl otrok

Logatec, 26. 09. 2020 21.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Neža Pušnik
Komentarji
0

V Zavodu reševalni pas, ki se ukvarja z ozaveščanjem voznikov in voznic, kako pravilno reagirati in se razvrstiti ob zastojih na hitrih cestah in avtocestah, so se odzvali na petkovo dogajanje na primorski avtocesti. Takrat se je namreč zgodila huda prometna nesreča, v kateri je umrl otrok, huje poškodovana pa je bila tudi 38-letna mama in drug otrok v avtu. Zaradi nepravilnega razvrščanja pa so s prebijanjem do ponesrečencev imele težave vse pristojne službe.

Na primorski avtocesti med Logatcem in Vrhniko se je v smeri Ljubljane v petek nekaj pred 15. uro zgodila huda prometna nesreča. Po podatkih PU Ljubljana se je nesreča zgodila, ker je voznik tovornjaka zaradi neprilagojene hitrosti trčil v zadnji del osebnega vozila voznice pred njim. Oba voznika sta se pred tem zaradi manjše prometne nesreče in zastoja ob njej umikala na odstavni pas, kjer se je trčenje zgodilo. V nesreči je umrl otrok iz osebnega vozila, 38-letno voznico s hujšimi poškodbami pa so odpeljali v UKC Ljubljana. Poškodovan je bil tudi drugi otrok v vozilu. 

Posredovali so gasilci PGD Stara Vrhnika, Cerknica in Dolnji Logatec, ki so zavarovali kraj nesreče, s tehničnim posegom izvlekli ponesrečence iz osebnega vozila, pomagali reševalcem NMP Logatec, Cerknica in Postojna pri oživljanju in oskrbi ponesrečencev, odklopili akumulatorje in z vpojnimi sredstvi posuli iztekle motorne tekočine.

Intervencijo in reševanje življenj pa so otežili vozniki, ki niso ustvarili reševalnega pasu. Zavod Reševalni pas, ki je bil ustanovljen z namenom ozaveščanja vseh voznikov in voznic, kako pravilno reagirati in se razvrstiti ob zaustavljanju ali zaustavitvi vozila na hitrih cestah in avtocestah, se je na petkovo dogajanje na primorski avtocesti odzval na Facebooku. Kot so zapisali, so prav vse enote, ki so posredovale, imele velike težave s prebijanjem do ponesrečencev. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Postavljamo ogledalo vsem nam. Toliko nam je mar za ljudi, ki potrebujejo pomoč. Toliko, kolikor prostora namenimo intervencijskim vozilom, ki hitijo in lovijo minute, včasih sekunde," so zapisali ob fotografijah, ki jih je posredoval Prometno-informacijski center. V objavi po tragični nesreči so zapisali še: "To, da vsi pristojni že dan prej opozarjajo na nevarne vozne razmere, da tulimo v en glas, da vožnjo prilagodimo, a se vseeno zgodijo te reči, ne pelje nikamor." 

V Zavodu Reševalni pas se že šest let trudijo z ozaveščanjem in preventivnimi akcijami, kot so zapisali na spletni strani, pa se ne bodo ustavili, dokler ne bo vsak voznik na cesti reagiral pravilno, ne glede na to, kaj bo vzrok za zastoj. Zato na tem mestu še enkrat spomnimo na 14. odstavek 30. člena Zakona o pravilih cestnega prometa (ZPrCP):

V primeru ustavljanja ali zastoja prometa na avtocesti in hitri cesti z dvema ali več prometnimi pasovi za vožnjo v eno smer morajo vozniki med kolonama vozil takoj vzpostaviti reševalni pas, ki je dovolj širok za varno vožnjo intervencijskih vozil. Vozila, ki se ustavljajo ali stojijo na skrajnem levem prometnem pasu, se morajo razvrstiti čim bolj levo, tudi čez robno črto smernega vozišča. Vozila, ki se ustavljajo ali stojijo na ostalih prometnih pasovih, pa se morajo razvrstiti čim bolj desno, tudi čez robno črto smernega vozišča, kar vključuje tudi odstavni pas.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3