Slovenija

Od leta 2015 so se cene stanovanj več kot podvojile, cene hiš pa zrastle za 70 odstotkov

Ljubljana, 12. 04. 2024 18.37 | Posodobljeno pred 20 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Urša Vrečar
Komentarji
130

Smo na pragu nove nepremičninske krize? Medtem ko prodaja nepremičnin že drugo leto zapored pada, so se hiše in stanovanja lani znova podražili. Cena stanovanj se je v zadnjih petih letih povečala za neverjetnih 60 odstotkov, cena hiš pa za skoraj polovico. In tako je na mestu predvsem vprašanje, kdo si sploh še lahko privošči nakup nepremičnine. Na žalost večinoma tisti, ki imajo močno zaledje in pomoč družine, opozarja Maša Hawlina z Inštituta za študije stanovanj.

Lani so se stanovanja podražila za šest odstotkov, hiše pa za devet. A bolj zgovoren je podatek, da so se od leta 2015 cene stanovanj več kot podvojile, cene hiš pa zrasle za 70 odstotkov. "Tisti, ki si nekako lahko privoščijo, so ponavadi tisti, ki imajo zaledje družine, pri kateri lahko prej dlje časa ostanejo doma ali pa imajo pomoč staršev," je pojasnila Maša Hawlina iz Inštituta za študije stanovanj in prostora.

Da smo zašli v paradoks, pa opozarjajo na Geodetski upravi. Kljub občutnemu upadu prodaje nepremičnin, cene torej še naprej rastejo. Vsi se sprašujejo, ali so visoke cene nepremičnin normalne in kam to pelje, so še zapisali v poročilu za lansko leto. Obenem pa svarijo, da če se bo trend upada prodaj z nezmanjšano močjo nadaljeval tudi letos, bomo lahko govorili o novi krizi nepremičninskega trga.

Najdražja so stanovanja v prestolnici, kjer je bilo lani za kvadratni meter treba odšteti že skoraj štiri tisočake. Le nekaj deset evrov manj v Kranjski Gori in na Bledu. Sledi obala, nato pa je vedno dražja okolica Ljubljane. V Medvodah, Domžalah, Kamniku je kvadratni meter stal že slabih 3300 evrov, v Grosuplju, Logatcu, na Vrhniki pa okoli 3100 evrov. In podobno tudi v Kranju, najnižje pa so bile cene v Beli krajini.

"Vse, kar gradijo nedržavni akterji, torej ne stanovanjski skladi, na tak ali drugačen način želi biti označeno kot luksuzno, kot nadstandardno in so temu primerne cene, povpraševanja je veliko, medtem ko ponudbe po stanovanjih je izredno malo, oziroma po dostopnih stanovanjih še bistveno manj," je dodala Hawlina.

Cene rabljenih stanovanj so lani v prestolnici dosegle rekordno vrednost. Najdražje rabljeno stanovanje, prodano lani, je bila zgolj 20 kvadratnih metrov velika garsonjera, ki je bila prodana za skoraj 170 tisočakov. Najdražje novo stanovanje pa je bilo prodano v ljubljanski vili Schellenburg za 3,3 milijona evrov.

"Stanovanja so postala neko špekulativno blago, ki se ga izkorišča za bogatenje tistih, ki že imajo rešen stanovanjski problem, najpremožnejših in torej izgubljajo svojo primarno funkcijo biti dom," je poudarila Hawlina. Lastništvo nepremičnine predstavlja tudi varnost. Biti najemnik v trenutnih nestabilnih razmerah, ko se stanovanja oddajajo večinoma za leto dni, najemnine pa letijo v nebo, ni enostavno. "Najemnine vse pogosteje poberejo tudi 50 odstotkov in več prihodkov gospodinjstva."

Hawlina rešitev vidi v obljubljenem nepremičninskem davku, zamejitvah kratkoročnega oddajanja nepremičnin, regulaciji najemniškega trga ter gradnji neprofitnih stanovanj. Da so potrebne sistemske spremembe nepremičninskega sektorja, poziva tudi geodetska uprava.  

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (130)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

srecnii
13. 04. 2024 13.07
+1
Kaj pa je ta država sploh storila za mlade, če bi bil mlajši, mlad 100% nebi v taki državi živel več.+ tega imam nekak urejen bivanje brez najemnine, ker pač vsak dan ne morem bit pr mir pa če bi z verigo prklenl kam bi jo utrgal ven iz betona
TamauPaTapriden
13. 04. 2024 10.36
+10
A ste hoteli kapitalizem? No, to je to. Ni treba nič jamrat.
Jimi1
13. 04. 2024 10.24
+5
Na dolenjskem koliko sob tolikokrat x 100 k eur... Za hiše pa 250 do 300k nudijo... Kdo pumpa cene stanovanj...
Izo M
13. 04. 2024 10.24
+7
V glavnem vsi, ki imajo hiso ali oddajajo so barabe. Vsi, ki kupujejo pa postenjakarji...le zakaj le zakaj se ne izvaja preverba izvora denarja za nakup stanovanj saj bi tako lahko izlocili spekulante in manipulante na trgu. Zato, ker vrana vrani ne izkljuje oci. Nabijajo davke postenim, lazejo da je to edini izhod, smetana se pa rezi in opazuje kako se opice kregajo med sabo. Idealen svet za politike in bogate...
First Last
13. 04. 2024 13.07
+2
Lolek, vsakemu se preveri od kot denar ki ga ima vec, res si ispadel laik. Drugo pa je koliko so zmožni prepoznat pranje denarja
zdravilozavse
13. 04. 2024 10.17
+3
Jaz res ne vem,kaj komu ni jasno?Kar se tiče nepremičnin je samo en zakon in to je ponudba-povpraševanje!In tisti,ki trdijo,da so nepremičnine recimo v LJ.precenjene in predrage,ja,za tiste,ki si jih ne morejo kupiti.Ampak za vse samo en podatek nad katerim se zamislite!Ljubljanski stanovanjski sklad ne more zgraditi stanovanja izpod 2000€ na kv.m.!Ampak tega kar zgradi št.sklad nihče ne vidi,ki dobi stanovanje v uporabo,ko pa greš v nakup se pa zgražaš kakšne so cene.To je še eden od dokazov,da kar je zastonj dobljeno ni nič vredno,kar pa moraš kupiti je vse drago.Kupi zemljišce po 300€ kv.m in začni z pridobivanjem papirjev in gradnjo,potem pa govori kako je drago?Vsi bi vse zastonj,zato pa potem ni nič vredno.Ko se je treba kar nekaj let odpovedovati,potovanjem,dopustu in ostalemu luksuz,da si nekaj ustvariš,tega pa nihče ne vidi,!
Misija1
13. 04. 2024 10.25
+1
Točno tako, lepo napisano. Pri nas bi določeni kr vzeli stanovanja tistim, ki jih imajo več ter jih podarjali tistim, ki v življenju niso ravno mignili s prstom in najbolj jamrajo. Vse se da, družina z dvema povprečnima slovenskima plačama lahko brez problema v 25 letih pride do 2 ali 3 nepremičnin. Osbno poznam 3 takšne v svojem krogu znancev. Vse na pošten način, z odrekanji in jasnim ciljem nakupa in oddajanja ter odplačevanja kredita z najemom. Ampak če je določenim mladim cilj zabava in potovanje, pa vmes malo faksa tako za hec, potem definitivno večini od teh to ne bo uspelo. V življenju je treba stisniti, ne pa jamrati. Eni se bojijo vzeti kredit, drugi jamrajo da je vse predrago in se ne splača kupiti, tretji pa mislijo, da bo stanovanje ali hiša kar priletela iz neba pred njih kot v Čarovniku iz Oza.
somebody2
13. 04. 2024 12.43
+2
Saj to je ravno to, kar se omenja v članku. Torej je super, če lahko povprečen človek vse življenje gara zato, da odplača kredit. To je ta tvoj "treba stisnit"? Ja, lahko je to pisat in modrovat, pa ti tako živi. 25 let na robu, da imaš streho nad glavo. Medtem ko bogatuni izkoriščajo situacijo, kopičijo nepremičnine, ki jih imajo za odajo ali naložbo. Vem, ponudba - povpraševanje. Kot da je to edino možno in sveto pravilo. Je zato tukaj, ker koristi eliti in ga promovirajo kot edini fer način tega sveta. Ni fer, ker nismo vsi rojeni bogati, niti z enakimi sposobnostmi, niti večina nima tega lovskega instinkta, da bi pokončal in premagal drugega za vsako ceno. Obstajajo načini, ki bi lahko ščitili malega človeka v tem krutem kapitalizmu. Aja, potem se pa že približamo socializmu. Kaj hujšega.
Misija1
13. 04. 2024 14.28
+3
Somebody kaj pa stokaš? Druga opcija je biti najemnik celo življenje, to pa ti tudi ne diši! V tujini je 80 do 90 procentov ljudi najemnikov. Pri nas je ta številka okrog 20-30 procentov. Zdaj pa ti sam izberi kaj želiš in ne tarnaj ter stokaj, ker iz neba ti ne bo nič padlo!
somebody2
13. 04. 2024 17.22
+0
Nekoč je država poskrbela za vse. S pridnim delom si lahko samo v kreditu na 25 let ali v najemu. To je to, al kaj? Garaš, da preživiš? Super, medtem ko eni bogatijo na račun 90% ljudi. Samo če izvajaš mahinacije ali si se rodil bogat, ti je lahko lepo v tej državi in sistemu.
Misija1
15. 04. 2024 20.03
Nikoli ni država poskrbela za vse. Kaj kvasiš neumnosti. Ti si res sanjač, zato pa ne boš nič kaj dosegel, oprosti! Nihče ni dolžen poskrbeti za drugega in takšno sočutje je samo znotraj družine. In tisti, ki so vzeli kredit, so ga odplačali in postali lastniki stanovanj. Takšni kot ti, pa so še danes brez vsega in sanjajo.
Semek
13. 04. 2024 09.59
+9
Politikom minimalca pa da vidmo ce bodo se take cene
sseebbaa
13. 04. 2024 09.55
+5
vsem ki so po letu 2000 kupili po več stanovanj premoženje zaplenit in dat slovenskim družinam...s tem bi se povečala rodnost slovencev, barabini pa nebi služili na račun oderuških najemnin revežem
Misija1
13. 04. 2024 10.11
+2
Haha seveda, ker vsi, ki so kupili eno ali dva stanovanja po letu 2000 do njega niso uspeli priti na pošten način. Prijatelj, nisi več v Jugi oziroma nisi v S. Koreji. Nikoli ne boš doživel tega, da bo Slovenija zablokirala nakup večih nepremičnin. Ker trg je prost in trg določa cene. Vzroke za bivanjsko krizo pa raje išči pri politikih, ki se ne spravijo h gradnji stanovanj, pa so jih Golobovi obljubili kar 30 tisoč v 4 letih. Določeni ste res kritični - vi bi kar jemali vsem, ki so pošteno prišli do nečesa in dajali tistim, ki nimajo. Kot nekoč v komunizmu. Kr nevarne zadeve so to!
enkve
13. 04. 2024 11.57
+0
@Misija1, sicer se strinjam samo brez laži in pretiravanja očitno ne gre, obljubljeno je bilo 20 000 stanovanj v 2 ( dveh ) mandatih in ne 30 000 v 4 letih, v tem prvem mandatu mu bo kot kaže uspelo, 4000 jih je narejenih še 6000 do jih bo do konca leta 26 samo žal se zapleta pri zemljiščih in papirjih, kot sem spodaj napisal nočejo vse občine socialna stanovanja in ne dajo zemlje pa četudi jo dajo, če ni to bližnja okolica Ljubljane kupcev ne zanima in socialcev ravno tako ne.
sseebbaa
13. 04. 2024 11.58
+0
misija1...prvo nisem tvoj prijatelj...drugo tudi JJ je obljubljal...kot tretje tisti ki ima dve nepremičnini z lahkoto dobi kredit za novo z hipoteko na prejšnjo nepremičnino, v njo naseli podnajemnike, jih guli in s tem plačuje kredit...podnajemnik pa ne dobi kredita od banke, ker ima premajhno plačo, kje pa dobi za najemnino jih pa ne briga
Dr. No
13. 04. 2024 14.01
+3
Misija1
13. 04. 2024 14.30
+3
Ssseebbaa ti kar stokaj in jamraj. To ti ne bo kaj dosti pomagalo in boš ostal točno v takem stanju, kot si zdaj
Misija1
13. 04. 2024 17.07
+3
In pa nebuloze. Tudi podjajemnik dobi kredit, tudi z minimalno plačo dobi kredit. Ker se malica in potni štejejo ekstra. Ampak mora najprej idi iz najemnime in nato v nakup stanovanja. To pa je zate očitno že prezahtevna matematika, zato me ne čudi, da ti ni jasno, kako lahko tudi dva z minimalnimi plačami prideta do stanovanja. Seveda ne v centru Ljubljane in ne luksuznega 4 sobnega stanovanja. Ampak nekje je treba začeti. Jamrati je najlažje
Jimi1
13. 04. 2024 09.53
+10
Ravnokar renoviram hišo pa imam občutek da je šel material in mojstri posteno v nebo v zadnjih 3 ali 4 letih... Z 20 000 eur ne moreš nič narediti...
BWC Buyer
13. 04. 2024 10.06
+8
Z 20 tauznt euri se papirjev in komunalnega prispevka ne placas. Pa s mogu prej se parcelo kupit ane.
Jimi1
13. 04. 2024 10.35
+0
Renoviram staro ki sem jo kupil 2003. Vmes sem še nekaj v druge posle vlagal... Skratka vse življenje vlaganje v zidove da se potem najemniki norčujejo in uničujejo...
srecnii
13. 04. 2024 13.04
+0
čak da ti da predračun za nov zidan štedilnik na drva, ploščice in mize, korit in pipe + oken v kuhinji bo še 10 jurjev premal.
AFŽ
13. 04. 2024 09.30
+12
kar se pa tiče lastnikov, ki imajo v lasti večje število stanovanj, pa je itak jasno, da so ali nakradli, poneverili, in bi bilo potrebno za začetek preveriti njihove finančne tokove. Se opravičujem peščici, ki so denar pridobili na pošten način
Misija1
13. 04. 2024 10.15
-1
Definitivno imaš delno prav. Ampak ne pozabiti, da si veliko ljudi lahko kupi več nepremičnin s svojimi poštenimi plačami. Osebno poznam 3 družine. Oče in mama imata povprečne slovenske plače. Pa sta tudi uspela priti do 4 nepremičnin v 25 letih. Kako? Načrtno, manj potovanj, manj jamranja, kupiti ko se splača, malo riskirati, itd. itd.. Nato pa sta kredite za naslednjo nepremičnino plačevala od najemnin. Vse se da, tako da niso vsi lastniki večih stanovanj barabe. Daleč od tega! Ampak jamranje in razmišljanje kako je svet nepošten definitivno ne vodita v lastništvo nepremičnine!
AFŽ
13. 04. 2024 09.28
+8
pa vzpostaviti zaščito lastnikov, ki oddajajo. Sedaj najemnika, ki stanovanje uničuje, ki ne plačuje najemnine, stroškov ne moreš enostavno izseliti. Ko bo jasno, da letiš naslednji dan, ko delaš sr***, bo stanovanj za oddajo več
AFŽ
13. 04. 2024 09.26
+6
za začetek ukiniti davek na oddajo prve nepremičnine in povišati davek na oddajo druge, tretje...
tron3
13. 04. 2024 09.22
+10
Kaj Vam pove članek, da so nakupovalci s svojim brezglavim nakupovanjem dvigovali cene nepremičnin, v veliko veselje investitorjev, gradbenikov, agentov itd, in seveda bank, ki posojajo evrčke z vrednostjo nič in zato dobijo obresti, kdo ne bi če je folk butast!!! je tak???
BWC Buyer
13. 04. 2024 10.08
+4
Malo_sutra
13. 04. 2024 08.54
+6
Mala sirotinjska Švica je slovenija.
Victoria13
13. 04. 2024 08.42
+13
Odločno proti gradnji nerprofitnih stanovanj v katerih večinoma živijo ljudje, ki imajo samo dovoljenje za stalno bivanje, v svojih matičnih državah si pa gradijo razkošne hiše! Njihovi potomci so spet upravičeni, do neprofitnih stanovanj in spet večina prebivalcev Slovenije dela za stanovanja teh ljudi do katerih pa sami nikoli ne bodo upravičeni!!
Victoria13
13. 04. 2024 08.24
+5
Varčni, delovni in sposobni imajo za sabo ponavadi tudi take potomce! Treba bo delat, varčevat in ne le čakat kaj ti bo država, torej vsi davkoplačevalci dali, zavist do drugih, ki imajo stanovanja, hiše ni tukaj na mestu!
Skunk Works
13. 04. 2024 08.15
+6
Kako pa kaj stanovanja, mladi izobraženi in napredni volilci leve opcije, seveda, tako veseli, kako so dali kajlo Janši nazadnje, koliko ste jih že dobili? Dve leti je že. 3000, 6000, še več morda?..Uhhhh….Končno na svojem, adijo stiske z najemninami, adijo astronomski krediti, ko si suženj do smrti, adijo stiske s prostorom in nerazumevanje pri tastarih, ….Vselitvene žurke laufajo?...A bo?....A da ne?.... Pa ne mi rečt….Nekam tiho ste sedaj......
enkve
13. 04. 2024 09.14
+7
@Skunk, če bi spremljal dogajanje okoli socialnih in neprofitnih stanovanj potem ne bi pisal bedarij, zaenkrat je narejenih 4000 enot do konca leta 2026 naj bi jih naredili še 6000 problem so papirji in zemljišča, niso vse občine navdušene nad zidavo socialnih stanovanj v njihovem kraju in tudi prejemniki oz kupci se ravno ne tepejo za stanovanja oddaljena od mest, vsi bi živeli v Ljubljani, Mariboru ali ob obali, manjši kraji so jim nezanimivi in na taki lokaciji ne bi živeli, največji pritisk je na Ljubljano vsi bi živeli v ali bližnji okolici mesta v manjših krajih je cel kup praznih stanovanj za katere ni interesa po širni Sloveniji je na tisoče praznih stanovanj, ki ostaja za tistimi, ki se preselijo na drugo bolj zanimivo lokacijo, vsako jutro se v Lj pripelje 120 000 avtomobilov ljudi, ki so zaposleni v Lj ali okolici in vsaj polovica teh bi se takoj preselila v mesto, če bi le imeli to možnost istočasno pa bi za vsemi temi v njihovem sedanjem kraju ostalo na tisoče praznih stanovanj ki jih ne bi nihče zasedel, kot zanimivost dogajanja in potrebe po stanovanjih: leta 1991 ko smo se osamosvojili je živelo v Sloveniji 2 milijona prebivalcev danes 33 let kasneje je število še vedno 2 milijona potreba po stanovanjih pa vse večja, le kje so leta 91 živeli vsi ti ljudje, če je danes ob istem številu prebivalcev tako povpraševanje za stanovanji.
Potouceni kramoh
12. 04. 2024 21.46
+2
Mi mupci jemo travo.Samo da obdržimo visoke cene nepremičnin.
avgust.
12. 04. 2024 21.41
+3
Baje da so pol stanovanj na obali pokupili Avstrijci - zanje je to drobiž. Tu bi morala država preprečit, saj bomo tujcem plačevali najemnino, če bomo hoteli tu živet. No, na našem koncu ni še tako hudo, k sreči.
Delboy Trotter
12. 04. 2024 21.37
+12
V mojemu bloku se prodaja 30 kvadratna garsonjera za 5200 evrov po kvadratu. Blok je zgrajen leta 1975, torej skoraj 50 let. 5000 evrov za kvadrat 50 let starega stanovanja, ki je delno prenovljeno. Cene nepremičnin bodo samo še rasle, tisti ki pa čakate da bo počil kakšen nepremičninski balon, pa čakajte še naprej, ker tega kmalu ne bo.
Arguss
12. 04. 2024 21.42
+8
BWC Buyer
13. 04. 2024 10.03
+3
Animal_Pump
12. 04. 2024 21.35
+6
Najbolj bolano je, da delavci iz tujine tukaj plačujejo...za posteljo 200 do 300 eur...pa več joh je v sobah nagnetenih. To ni normalno....
Delboy Trotter
12. 04. 2024 21.46
+22
Sem že srečal par primerov delavcev ki so prišli iz drugih držav v Slovenijo delat ampak so se kmalu vrnili ali odšli drugam ker so dobesedno delali samo za stroške, hrano in najemnino. Zdaj požrešni delodejalci pa poskušajo v Slovenijo pripeljati nepalce in indijce ki bodo stanovali v luknjah in delali za minimalca.
Animal_Pump
12. 04. 2024 21.47
+3
Pa to je vse za prijavo....pa kdo to dovoli...to je total suženjstvo.
Arguss
12. 04. 2024 21.57
+7
Delboy Trotter drugače Filipince so že na poti.
Victoria13
13. 04. 2024 08.27
+12
Tudi na tako opevanem severu in zahodu ni nič drugače. Tujec, ki pride v drugo državo, če ne želi vso plačo zapravit za najemnino živi v stanovanju z več drugimi sostanovalci!
AFŽ
13. 04. 2024 09.31
+4
saj smo videli zgodbo Šuštarja in Marinblu. Naša zakonodaja je pisana na hrbet kriminalcem
Animal_Pump
13. 04. 2024 11.39
+1
Ja...živi z drugimi..za neko nornalno ceno...ne pa za 300 eur za posteljo. To je oderuštvo...to je z prijavo..pa se na crno jih imajo notri.