Slovenija
Oglas

Nepremičnine: Je čas za prodajo, nakup ali investicijo?

Ljubljana, 21. 11. 2021 00.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Trend dvigovanja cen stanovanjskih nepremičnin, ki smo ga lahko opazovali v Sloveniji v času pandemije in dela od doma je bil še bolj opazen v razvitih ekonomijah. Od ZDA preko Velike Britanije in celo do Kitajske sega razcvet povpraševanja po stanovanjskih nepremičninah. Globalne cene so se povišale izjemno hitro, povpraševanje pa je ponekod pripeljalo do pravih nepremičninskih vojn.

Če pogledamo donose največjih svetovnih kotirajočih nepremičninskih podjetij in skladov lahko opazimo, da se je povprečna vrednost v prvih treh kvartalih leta 2021 povišala za 18,8 %, v zadnjih 3 letih pa le za 25,1 %. To priča o močnem padcu vrednosti ob pojavu koronakrize v marcu 2020, čemur je kmalu sledil odboj, ki še traja.

Vir: https://www.globalpropertyresearch.com/
Vir: https://www.globalpropertyresearch.com/ FOTO: Arhiv ponudnika

Ne glede na to, ali želimo investirati v nepremičnine, jih kupiti ali prodati, morda najeti ali celo oddajati, ključno je, da si naprej odgovorimo na najpomembnejša vprašanja, ko so: 

- Kakšna je pretekla donosnost nepremičnin in kaj lahko pričakujemo v prihodnje?

- Kakšen del v portfelju naj zavzemajo nepremičnine? 

- Kako se izogniti nepremičninskim pastem, kot so likvidnost, stroški in davki?

- Če razmišljam o investiranju ali naj investiram v fizične nepremičnine, nepremičninske sklade ali preko digitalnih platform?

- Če rešujem stanovanjski problem, se mi danes bolj splača najeti ali kupiti nepremičnino?

- V kolikor se odločam za nakup – kako se varno zadolžiti? Se mi res tako zelo mudi zaradi nizkih obrestih mer? 

- Če prodajam pa je na mestu vprašanje, kako prodati za višjo ceno od oglaševane tudi če ne gre za vročo lokacijo, kot je Ljubljana?

»Ni pomembno ali želimo investirati v nepremičnine, jih kupiti ali prodati, morda najeti ali celo oddajati, v vsakem primeru si vsi želimo to narediti s čim manj stroški in za kar najboljšo ceno. Sicer pa, ko omenimo nepremičnine, večina najprej pomisli na dom. Spet drugi jih povezujejo z naložbo, tretji pa od njih živijo. Mnogi ne znajo ločiti med temi tremi funkcijami nepremičnin, saj mešajo bivalno nepremičnino z naložbenim razredom nepremičnin,« opozarja Mitja Vezovišek, upravljavec osebnega premoženja.  

Kot dodaja, nepremičnine kot naložbo uvrščamo med štiri najpomembnejše alternativne naložbene razrede. V ta razred spadajo še surovine in materiali, zasebni dolg ter zasebni kapital, v zadnjih letih pa tudi kriptovalute. Za razliko od tradicionalnih naložb, kamor sodijo delnice, obveznice in denar, jih najdemo v različnih oblikah: fizične nepremičnine, nepremičninske družbe in investicijski skladi. 

V kolikor torej razmišljate o prodaji, nakupu ali investiciji v nepremičnine, potem ne smete zamuditi tega webinarja.

Nepremičnine
Nepremičnine FOTO: Arhiv ponudnika

Kaj pa, če želimo nepremičnino kupiti ali prodati? 

Seveda pa ne smemo pozabiti niti na to, da marsikdo med nami danes razmišlja o nakupu ali prodaji nepremičnine. Pri tem se običajno srečamo z nepremičninskim agentom, nekateri tudi z arhitektom, če želimo nepremičnino prenoviti oz. pripraviti za prodajo. A danes so storitve agentov in arhitektov le del spektra celostne rešitve, na čelu katere je prav upravljavec osebnega premoženja, ki ima pregled nad celotnim premoženjem in cilji stranke, vključno z nepremičninami.

»Večina pri tem misli, da nam agent zgolj pobere provizijo, arhitekta pa sploh ne rabimo, saj vendar lahko vse naredimo sami. O upravljavcu osebnega premoženja, ki bi nam pri nepremičninah lahko pomagal pa sploh ne razmišljamo. Drži, da slabega agenta, arhitekta ali upravljavca res ne rabimo, če pa izberemo modro nam lahko prihranijo precej časa, živcev in predvsem denarja,« opozarja Mitja Vezovišek.

Kako se običajno lotimo prodaje nepremičnine? 

Ko se odločamo za nakup ali prodajo nepremičnine, v večini primerov želimo nepremičnino kupiti za čim manj oz. prodati za čim več denarja. Vsakdo zna poiskati aktualne oglase na spletu oz. narediti nekaj fotografij s telefonom in objaviti oglas za prodajo. Zavrteti telefon oz. čakati, da kdo pokliče. V resnici ni tako enostavno, nakup ali prodaja nepremičnine je bistveno bolj zahtevna in stresna, še posebej če govorimo o nepremičnini, ki ni ravno enosobno stanovanje v Ljubljani. Ta se prodajajo kot vroče žemljice, zato jih tudi kupiti ni enostavno, z ostalimi nepremičninami pa ni ravno tako.

Če želite plačati najmanj oz. iztržiti največ in ob tem razumeti vpliv nakupa ali prodaje na vaše osebne finance, potem se morete tega lotiti celostno. Vsaka transakcija z nepremičninami namreč močno vpliva na vašo finančno sliko in zahteva prilagoditev proračuna, zaščite in naložbene vreče.

Nepremičnine
Nepremičnine FOTO: Arhiv ponudnika

»S pomočjo skrbno izbranega upravljavca osebnega premoženja boste, opremljeni s strateškim načrtom prodaje, imeli bistveno več možnosti za realizacijo prodaje po najvišji ceni in ustrezno prilagoditev proračuna, zaščite in naložbene vreče po prejemu kupnine. V tem primeru cene običajno sploh ne boste postavili sami, temveč bodo kupci tekmovali med sabo kdo vam bo ponudil najvišjo,« dodaja Mitja Vezovišek

Ne verjamete? Mitja Vezovišek nam je med drugim zaupal resničen primer, ko se je stranka prodaje nepremičnine (ki se je nahajala več deset kilometrov izven Ljubljane) lotila klasično. Naredila je nekaj slik hiše in okolice, objavila oglas na najbolj obiskanem nepremičninskem portalu v Sloveniji in čakala. Poklicala je le agentka nepremičninske agencije, ki je za nizko ceno obljubljala uspešno prodajo …

Kot je povedal, se v nekaj mesecih ni zgodilo praktično nič. Nepremičnino si je prišlo ogledat le nekaj lokalnih radovednežev, ki pa niso dali nobene ponudbe. Stranka je bila obupana in ni vedela kako naprej. Jasno ji je bilo le, da potrebuje pomoč, ki jo je tudi dobila – v obliki strateškega načrta. In kakšen je bil rezultat? Nepričakovan. Takšen, da je na koncu stranka izbirala med ponudbami in jo prodala za višjo ceno od pričakovane. 

Sicer boste pa več podrobnosti lahko izvedeli na webinarju, ki ga bo vodil Mitja Vezovišek in bo 23. novembra, ob 20. uri. Udeležba je za vse brezplačna, prijavite pa se lahko TUKAJ


Naročnik oglasa je Vezovišek in partnerji.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou