Slovenija

Čadonič Špeličeva: Srednji razred bo s to davčno reformo največ izgubil

Ljubljana, 05. 08. 2022 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
24UR ZVEČER, Tina Hojnik
Komentarji
591

Cene stanovanj in drugih nepremičnin so že tako podivjale, zdaj pa nam grozi, da bodo še višje. Za najemnino povprečnega dvosobnega stanovanja v Ljubljani bi pred leti na mesec plačali 500 evrov, danes pa 800 ali celo 1000 evrov, opozarjajo nepremičninarji. Cene bi lahko bile s predlaganimi davčnimi spremembami, ki jih želi uvesti Golobova vlada, še višje. "Srednji razred bo s to davčno reformo največ izgubil," je prepričana podpredsednica NSi Vida Čadonič Špelič. Miha Kordiš iz Levice pa je odločen, da mora država pošteno obdavčiti nakopičena stanovanja multimilijonarjev, potem pa te dohodke uporabiti za družbene potrebe.

Več videovsebin
  • Čadonič Špeličeva: Srednji razred bo s to davčno reformo največ izgubil
    00:53
    Čadonič Špeličeva: Srednji razred bo s to davčno reformo največ izgubil
  • Iz 24UR ZVEČER: Soočenje Vide Čadonič Špelič in Mihe Kordiša
    09:44
    Iz 24UR ZVEČER: Soočenje Vide Čadonič Špelič in Mihe Kordiša
  • Iz 24UR ZVEČER: Nov zakon prinaša višje najemnine?
    02:43
    Iz 24UR ZVEČER: Nov zakon prinaša višje najemnine?

Agenti svarijo, da je računica preprosta: "Višji davki pomenijo višje najemnine." Vprašanje je, ali si mlada družina, ki ne dobi kredita za stanovanje, lahko privošči najem po takšnih vrtoglavih cenah in kdo si bo pravzaprav sploh še privoščil najem, če bo ob vsesplošni draginji vse še dražje. 

Državni zbor naj bi obstoječi predlog sprememb obdavčitev najemnin, gre že za tretjo različico v treh letih, obravnaval oktobra. Različica sprememb vlade Roberta Goloba bi za razliko od vlade Marjana Šarca in Janeza Janše pomenila 25-odstotno obdavčitev, ohranila pa bi osnovo v višini 90 odstotkov prihodkov. Učinek naj bi se na proračunu poznal v višini 24 milijonov evrov. A kot ocenjujejo tudi na Inštitutu za študije stanovanj in prostora, bi lahko lastniki nepremičnin višje breme obdavčitve prenesli na najemnike. 

"Nad draginjo se je vlada odločila iti z znižanjem plač in zvišanjem davkov. Torej ljudem bo vzela in dala v proračun," je to, kako se je draginje lotila trenutna vlada, povzela Vida Čadonič Špelič, podpredsednica NSi. Dodala je, da v NSi sicer razumejo, da je treba plačevati davke, a da v času, ko družine ne vedo, kako bodo preživele mesec, ni prav, da se davke zvišuje in plače znižuje. "Poleg tega zmedo vnašajo tudi med gospodarstvenike. Vsi, ki se spoznajo na davke, tudi na davke za oddajanje nepremičnin, svarijo in tudi mi kot stranka svarimo," je pripomnila.

Plačilo najemnine
Plačilo najemnine FOTO: Dreamstime

"Tako najemnine stanovanj kot cene stanovanj letijo v nebo. Ta trend podražitev se stopnjuje že več let, pa za to niso odgovorni davki," na drugi strani trdi Miha Kordiš iz Levice, ki je spomnil, da se je zadnji davčni rez za najemodajalce zgodil pred pol leta. "Dodatno stopnjevanje razdavčevanja problema ne bo rešilo. Kar potrebujemo je, da država pošteno obdavči premoženje, npr. nakopičena stanovanja multimilijonarjev, potem pa te dohodke uporabi za družbene potrebe," je prepričan.  

"Višji davki, nižje plače, to na noben način ne drži," je zatrdil in pojasnil, da so prav države z močnimi progresivnimi davki vzpostavile srednji razred. "Zaradi 30-letne zgodovine razločevanja bogatih in kapitala, je socialna država pri naš opešala, posledično pa je opešal tudi srednji razred. Kar moramo storiti, je to logiko obrniti," je izpostavil.  

Čadonič Špeličeva: Srednji razred bo s to davčno reformo največ izgubil

"V Sloveniji ni več velike razlike med najnižjo in povprečno plačo," se je na trditve o srednjem razredu odzvala Čadonič Špeličeva. "Srednji razred, ki ga je največ, ki največ tudi dela in največ ustvarja, bo s to davčno reformo največ izgubil. Njemu se bodo plače najbolj znižale, ob dejstvu da se bodo davki vsem zvišali," je dejala in pojasnila, da nimajo nič proti temu, da se plače dvigne tistim, ki živijo na robu revščine. "Toda večina Slovencev je srednji razred. In ti bodo imeli zaradi svojega dela na eni strani in najbolj obdavčenih plač na drugi kmalu težave s preživetjem," meni. "Politika, ki gre draginjo korigirat z nižanjem plač in višanjem davkov, ni dobra politika," je odločena.

Čadonič Špeličeva je izpostavila še, da Kordiš ni povedal, koliko naj bi bilo multimilijonarjev, ki oddajajo stanovanja. "Jaz mislim, da takšni stanovanj pravzaprav ne oddajajo. Stanovanja oddajajo ljudje, ki so si v zadnjih 30 letih toliko prihranili, da so ga kupili. Morda kot naložbo za varno starost. In te je treba pravično obdavčiti in jih spodbuditi, da bodo nepremičnino oddali," pravi.  

Da ljudje tudi danes trdo delajo in da več kot polovico plače pustijo za najemnino, se je na kritike odzval Kordiš. "Problem ni v trdem delu, ampak v oderuških, previsokih najemninah."

24UR ZVEČER

Prepričan je, da politika pri reševanju te težave lahko naredi veliko. "Pri nas nimamo pomanjkanja stanovanj samih po sebi. Imamo 150.000 praznih stanovanj, zato ker jih kapital vidi kot varno naložbo. Teh stanovanj nato ne spusti na trg, ker preprosto čaka na slabe čase. Ljudje zato ne morejo priti do stanovanj, ne glede na to, koliko stanovanj je zgrajenih," je pojasnil in dodal, da so posledice takšnega vedenja višje cene po kvadratnemu metru in višje cene najemnin. 

Po njegovem mnenju mora država zato pravično obdavčiti nakopičena prazna stanovanja in jih na ta način spraviti na trg, v promet. "Na ta način bi cene padle, najemnine bi padle, sočasno pa bi s tem zagotovili tudi namenski sistemski vir, ki lahko hrani potrebo po gradnji javnih neprofitnih stanovanj," pravi, prav to pa bi vlada po njegovem mnenju zagotovo tudi storila. "Samo tako lahko država reši stanovanjsko problematiko," je odločen.  

Čadonič Špeličeva na drugi strani meni, da povišani davki od oddaje nepremičnin ne bodo stimulirali, da bodo te nepremičnine oddajali. "Stanovanj je premalo in prav je, da se nepremičnine oddaja. Prepričana sem, da je večina Slovencev poštenih, da bi z veseljem oddajali nepremičnine in državi plačali razumne davke, kot je to v drugih državah. In naša vlada se je trudila, da bi bili ti davki pošteni. Zdajšnja vlada pa te davke povečuje za 10 odstotkov, kar se mi ne zdi niti malo stimulativno, da bi ljudje nepremičnine oddajali. Če pa jih bodo, pa se bodo povečani davki verjetno poznali tudi na povišanih cenah," pravi.  

"Janševa davčna reforma delavcem in običajnim ljudem ni veliko prinesla, bi pa jim na dolgi oziroma že srednji rok uničila življenjski standard, ker bi socialni državi vzela 800 milijonov evrov. Predvsem je Janševa davčna reforma merila na razbremenitev največjih plač, torej na razbremenitev bogatašev in tistih, ki so nakopičili stanovanja, zato da z najemninami odirajo delavce in njihove družine," pa je sklenil Kordiš.  

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (591)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Reycis
29. 08. 2022 19.32
+2
Če slučajno kdo naseda tej floskuli o 150.000 praznih stanovanjih naj jim razjasnim: dejansko praznih stanovanj (skoraj) ni. Vse kar je "prazno" se oddaja na črno.
predator999
05. 08. 2022 20.52
+3
Na žalost ima prav.. Levica ne more napisat niti priročnika ekonomije za telebane
User768643
05. 08. 2022 20.35
-4
Srednji razred je kazalo razvitosti družbe. Pri nas težimo nazaj v socializem,
Vitruvio
16. 08. 2022 09.48
+2
Srednji razred je v Nemčiji ....na začasnem delu
simeoni
05. 08. 2022 18.13
+0
Tisti, ki imajo največ, najbolj tulijo za nekaj fičnikov manj v žepu. Vida & co.
Ugovor vesti 133.člen
05. 08. 2022 17.41
-6
Komunistična partija nedelavnega ljudstva.
nikhrast
05. 08. 2022 16.21
-4
Davek na nepremičnine se uvede, tega v Severni Ameriki pobere občina, država nima nič s tem. Če boš plačal nekaj tisoč eurov davka na leto za eno hišo, potem boš gledal da ne bo sedela prazna.
Bover
07. 08. 2022 19.31
-2
Pravilno si napisal, saj o davkih(tax) Slovenci bol malo vedo, verjetno jim ni jasno da za stanovanje , ki je okrog 100m2 veliko se placa vec kot 2000$ na leto, za hiso ki je 1600m2 pa vec kot 3500$ na leto, v resnici je se veliko vec in to je pri nas kar normalno! Tisti z malimi dohodki se ne morejo kvalificirat da kupijo nepremicnine, ker ce tudi podedujejo ne morejo vzdrzevat, kaj ni to po celem svetu enako?
Krneki 00
05. 08. 2022 14.32
-7
vsakič ko nekaj naredijo imamo višje najemnine...pa sej če odajaš niti ne delajo slabo :-D haha
ramstein
05. 08. 2022 13.14
+1
V Avstriji v Gradcu so k reševanju stanovanjskega problema pristopili tako, da so obdavčili ves luksuz, tudi na primer penino, ki so jo pili bogatejši sloji in ta denar uporabili za gradnjo stanovanj. Kot pravim, to je bilo v Avstriji severno od nas. Pri nas bi takšno politiko desnica označila za komunistično.
ina5785
05. 08. 2022 18.34
+7
ramstein - Pa to NI vse! KOMUNISTI v Avstriji, ki so ZMAGALI že dolga leta gradijo NEprofitna stanovanja in zase obdrže le 2.000 EUR, ostalo donirajo v stanovanjski sklad. V SLO pa NAJbogatejši v državnih podjetjih zaslužijo okrog 10.000 EUR in TULIJO, ker je sedanja vrada MALEK OKLESTILA njihove še VIŠJE DOHODKE po janševem in toninovem modelu!!! Več ima, več hoče!!!, odšel bo kot vsi mi, ki NISMO bogatuni!!!
Bover
07. 08. 2022 19.35
-3
Zelo neumno razmisljanje, levih nazadnjaskih socialistov, ki strmijo v bodocnost nazadnjasko brez napredka in ugodnosti razvite kapitalisticne druzbe!
crni jezdec
05. 08. 2022 12.46
+3
srednji razred je skorajda izginil in to je njihov namen to uniciti in bomo ostali samo se revezi in prav ima g golob tisti ki imajo naj tudi placajo in zamrzniti cene najmenin tako bo tudi vec stanovanj ki bodo dostopna tudi navadnim smrtnikom
Vitruvio
16. 08. 2022 09.53
+2
Berite knjige; Marcel Štefančič ...Črna knjiga kapitalizma ...Naomi Klein Doktrina šoka
Castrum
05. 08. 2022 12.29
+6
V Sloveniji doživljamo paradoks - niso tisti z minimalno plačo najbolj ogroženi, najbolj ogrožen postaja "takoimenovani" srednji razred, saj nima nobenih socialnih transferjev, pomoči, olajšav ipd, ampak plačuje davke in obveznosti "na polno" in ko se vse to odbije, mu ostane manj kot tistemu na minimalcu ali celo onemu na zavodu.
Castrum
05. 08. 2022 12.30
-2
In ta vlada bo še poslabšala ekonomski status srednjega razreda.
Halahar
05. 08. 2022 12.18
-2
Bravo volilci, dobro ste izbrali, res imamo sposobnjakovice na vladi. Vse kar so obljubili so pozabili, zdaj se bo pa samo drazilo in zaostrovalo. Zivela Svoboda!
jakec1575
05. 08. 2022 12.11
+5
Nizji davki niso znizali najemnin. Pogoltnost ne pozna socialne note. Ukinil bi se odpis kapitalskega dobicka po 15letih. Da gre spekulacija ven iz nepremicnin. Imamo 150 tisoc praznih stanovanj. Mlade druzine pa placujejo bolane najemnine. Kapital naj gre v proizvodnjo, delnice in kripto. Pa tam davke placuje
Castrum
05. 08. 2022 12.31
-8
User416781
05. 08. 2022 15.26
-5
150 tisoč praznih stanovanj? Sem pa mislil, da milijon in pol...
gulmor
05. 08. 2022 11.41
+3
Bomo mladi pač pod avtocestnim mostom ležali.
Žiga Šrot
05. 08. 2022 11.35
+9
V kolikor želijo uredit trg nepremičnin naj obdavčijo prazne nepremičnine, ki jih nekateri držijo prazne samo zato da ohranjajo visoke najmenine na trgu. Takoj bo na trgu na voljo več nepremičnin za najem in s tem nižje najmenine. Preprosto kot pasulj
Edo Medo z kredo
05. 08. 2022 11.31
+5
A niso ptiči obljubili, da bodo zgradili 20.000 stanovanj z neprofitno najemnino? In omogočili kredite tako, da ti še 60% plače ostane. Mi se ne sekirajmo gremo raj na morje zdravit kovid in plesat.
za naše
05. 08. 2022 11.29
+3
Saj levaki stalno tolčejo po srednjem delavskem razredu bogataši in socialo jemalci imajo pa privilegije. Sicer pa saj so jim dolžni ,oni so jim pomagali na oblast.
supergigi
05. 08. 2022 11.27
-3
Kje sta milica in TO? Zakaj ne posredujeta?
ALTRUIST
05. 08. 2022 11.23
+4
Letos je veljala nižja stopnja davka, a je kdo slučajno slišal, da so komu znižali najemnino???
Cockta8
05. 08. 2022 12.19
+2
Ne. Dali so v podpis pogodbo z navedenim nižjim zneskom, polovica se plača na roko. Toliko o tem!!! Zdaj so jih pa polna usta, da bodo zvišali, če se davek zviša.
ROMELS
05. 08. 2022 11.17
-5
Nič hudega. Samo, da bodo potem imeli ta bogati in ta revni. To je glavno.
pekoči paradižnik
05. 08. 2022 11.14
+15
Predlog Levice, da se obdavči nakopičena stanovanja je dober predlog. Vzpostaviti bi bilo potrebno kontrolo pogodb o najemu, pa ne tako, da najemodajalec prijavi pogodbo s smešno nizkim zneskom, državni organ pa ne reagira. Govorim o lastnem primeru, ko je leta2020 sklenjena pogodba za 65 m2 veliko stanovanje določala 200€ najemnine, plačeval sem pa 450€, ampak nihče na to ni reagiral, lastnim je v štirih letih utajil 3.000 davka. In taki najemodajalci so v večini, nekateri pa sploh brez pogodbe oddajajo, da lahko več utajijo.
kr en33
05. 08. 2022 11.32
+2
poznam enega s petimi stanovanji, ca. 55 m2, pogodbena najemnina 50 €
pekoči paradižnik
05. 08. 2022 14.16
+6
Verjamem, saj v tem je tudi problem. Ko taka pogodba pride na GURS jo evidentirajo, nihče pa se ne zamisli nad podatki, pa naj mi zagovorniki takega stanja ne odgovorijo, da ima lastnik pravico oddati svoje stanovanje za kolikor on hoče. Take pogodbe bi bilo treba inšpekcijsko preveriti in najemodajalce grobo kaznovati, za primer ostalim.
pekoči paradižnik
05. 08. 2022 14.37
+6
Če v kupoprodajno pogodbo za nakup avtobobila napišete nerealno nizko ceno, vam bo davčni organ odmeril davek za povprečno tržno ceno ta ta avto. Nekaj podobnega bi moralo biti tudi pri najemninah stanovanj, ampak ker to področje obvladujejo denacionalizacijski upravičenci(imajo svoje združenje) in njihove stranke (nsi in sds) je na tem področju stanje tako, da njim ustreza.