Slovenija

Neprimerno obuta družina v gorah za pomoč poklicala kar nemško veleposlaništvo

Kranjska Gora / Kranj, 27. 07. 2020 19.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Mark Vidrih
Komentarji
180

Tako težkega dneva gorski reševalci niso imeli že pol stoletja: v samo enem dnevu so morali s helikopterjem pomagati kar sedemkrat. Velikokrat morajo tvegati tudi zaradi neumnosti planincev.

Za slovenskimi gorskimi reševalci je eden najnapornejših dni v zadnjega pol stoletja. Skupaj s helikoptersko ekipo slovenske vojske so morali včeraj posredovati kar sedemkrat, tri intervencije pa bi bile popolnoma nepotrebne, če bi se planinci v gore odpravili z glavo, pravijo. Kranjskogorski reševalci so iz visokogorja v neurju rešili neprimerno obuto petčlansko družino iz Nemčije, ki je za pomoč, namesto 112, poklicala kar na nemško veleposlaništvo v Ljubljani.

Za gorskimi reševalci je najtežji dan v 50 letih: helikopter je moral na pomoč kar sedemkrat.
Za gorskimi reševalci je najtežji dan v 50 letih: helikopter je moral na pomoč kar sedemkrat. FOTO: Aljoša Kravanja

Izkušeni gorski reševalec Gusti Luzar je v svoji karieri doživel že marsikaj, a toliko helikopterskih intervencij v enem dnevu je presenetilo tudi njega. "Česa takšnega naši reševalci v zadnjih 50 letih ne pomnijo," pravi.

Od sedmih helikopterskih posredovanj po državi jih je največ, kar štiri, opravila kranjskogorska ekipa, ki je dan začela z reševanjem planinca z zlomljenim gležnjem. Drugi je po besedah reševalca GRS Kranjska Gora z glavo udaril v kamen, bil je precej omotičen, tako da so morali pomagati tudi njemu.

Klic so prejeli tudi iz Gozd Martuljka, kjer je med lažjo pohodniško turo starejši moški doživel infarkt, a mu z oživljanjem žal niso mogli pomagati.

"Da pa letimo čisto za vsako neumnost ... Ko ljudje kje ostanejo ... Gremo, še zmeraj smo šli, ne gremo pa z lahkim srcem," je kritičen Luzar. Takšno je bilo denimo včerajšnje reševanje petčlanske družine iz Nemčije, ki se je na eno najvišjih slovenskih gora - Prisank - po najtežji poti podala pred neurjem. "Otroci so bili relativno majhni, niso imeli prave obutve in so tam obstali. Niso upali ne naprej in ne nazaj," pripoveduje ter dodaja, da pa poleg tega sploh niso vedeli, kam morajo poklicati za pomoč in so tako klicali na nemško veleposlaništvo, od tam pa nato reševalce.

Na neprevidnost, nepremišljenost, skorajda že ignoranco opozarjajo tudi policisti. "Če imaš dober avto, še ne pomeni, da ga znaš tudi dobro voziti," pravi predstavnik za odnose z javnostmi Policijske uprave (PU) Kranj Bojan Kos. Da veliko reševanj sploh ne bi bilo potrebnih, če bi nekateri planinci le imeli nekaj zdrave pameti, opažajo. Po besedah Kosa, so najbolj problematični tisti, ki nimajo znanja, izkušenj, ki v gore hodijo enkrat, dvakrat letno, ki hodijo na pamet ali ki vso svojo energijo oziroma kondicijo izčrpajo že do vrha, ne zavedajo pa se, da je vrh šele lažji del poti.

Zato vsem, ki se v teh dneh odpravljate v gore, svetujejo: previdno in po pameti.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (180)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Janez Francl
06. 08. 2020 14.19
-2
Zakaj postavljati table , ko pa je najbolj enostavno vzeti npr. 4 barve in na začetku vsake poti z ustrezno barvo težavnosti politi dve skale na začetku ob poti ! Tud barvat ni treba , samo odpreš piksno in poliješ po skali !
RedRooster
28. 07. 2020 15.57
+19
Od znanca hčer si je na smučanju v Franciji zlomila nogo; prevoz do helikopterja, z nim v bolnico in zdravljenje okoli 10 000 EU; pred smučanjem se je pametno zavarovala , ne vem sicer koliko in kako, vendar na koncu se je vse izšlo brez stroškov! Poznam veliko ljudi, ki imajo pse in se jim zdi škoda letno zavarovati psa (okoli 150-200EU), čeprav zapravijo za razne neumosti (od avta naprej) veliko več; če psa povozi avto je npr. oskrba zloma s ploščicami od 1500EU naprej, (glede na velikost psa) in potem ga marsikdo uspava! Ljudje hodijo v hribe podobno kot nabavljajo pse, prvo ga dobijo in nato študirajo kakšen pes je in kaj vse ta pes potrebuje in velikokrat ga pred dopustom reveža kje "pozabijo". Kdor hodi v visokogorje bi moral vedeti, da ne gre na Šmarno goro in da ni nujno, da ga nekdo rešuje, če ne upošteva osnovnih pravil! Država bi morala uvesti za visokogorje dodatna zavarovanja za vse pohodnike, sicer naj bodo doma ali pa plačajo reševanje iz svojega žepa. Ljudje si vse prevečkrat predstavljajo svobodo na svoj način, ki največkrat pomeni svobodo na račun drugega! Če imaš hišo 2m od potoka, potem ni neurje krivo, če morajo gasilci stalno črpat vodo iz kleti...Imamo super gorsko reševalno službo, ki je non stop v pogonu, več ali manj voluntersko in že zaradi njih bi se morali obnašati bolj odgovorno ali pa fino udarit po denarnici in se bo hitro sandale zamenjalo s pravimi čevlji...
Bibi Grozni
28. 07. 2020 16.07
+5
celjan2
28. 07. 2020 17.13
+5
Se strinjam s teboj. Udarit jih po žepu, če so neprimerno pripravljeni in opremljeni bili v gorah. In to objaviti na Instagram, fejsu, itd tam kjer se vsi radi nastavljamo. Da bo kazen tudi drugim za v poduk. Nemci bi pa ja kr Bergs Rettung direktno poklicali da jih odpelje v Garmisch
Nanuk
28. 07. 2020 15.10
+14
tudi jaz sem že slišal, da imam neprimerno obutev....neprimerna obutev ? če mene nek laik vidi v hribih potem verjetno misli, da imam neprimerno obutev, ampak točno vem kam se podajam in kaj rabim.... športni copati za gorski tek (LaSportiva) so več kot primerni in verjetno imam precej več gripa, kot marsikdo, ki si kupi gležnarje kaj jaz vem kje kr nekaj.... če se pa odpravljam v ledu in snegu imam pa vse potrebno zraven.... jaz mislim, da je največji problem pri ljudeh, da nimajo pojma o gorah, in da ne jemljejo resno, da se vreme v gorah v pol ure spremeni.... tudi recimo na 2.000 metrih je lahko čudovito sonce na 1.600 metrih pa megla, da ne vidiš tri metre naprej.... skratka povedat hočem, da moraš vedet kam se podajaš in pripravljen moraš biti na vse..... in na kraj pameti mi ne pade, da bi na tkšne podvige otroke in ženo zraven jemal
severnik
28. 07. 2020 14.14
+22
neprimerno obuto petčlansko družino iz Nemčije, ki je za pomoč, namesto 112, poklicala kar na nemško veleposlaništvo v Ljubljani........ne znajo se obut za gore, potem pa še na pomoč ne znajo poklicat. Res bi bil že čas, da se pri lastni krivdi (obutev pač spada zraven), začne mastno zaračunavat. Bo že zavarovalnica plačala ali pa stranka sama. Saj GR hitro vidi, kdaj je šlo za pravo nesrečo, kdaj je pa malomarnost.
AxisDeus
28. 07. 2020 14.13
+40
En tak "izlet" zaradi neumnosti nas stane okrog 4000 eur, vem iz prve roke, zato naj bo reševanje zaradi malomarnosti pri nas končno že plačljivo, reševalci pa poklicni (večina je namreč prostovoljcev, ki vstajajo od kosil in sredi zasebnih dogodkov) in pošteno plačani!
Andree
28. 07. 2020 14.59
+14
Axis se strinjam. Dokler sem sem živel in delal v SLO sem bil med njimi. Velikokrat takšni primerki ne znajo reči niti Hvala
celjan2
28. 07. 2020 17.14
+2
osomat
28. 07. 2020 13.53
+22
Avto zaplenit dokler ni račun plačan, pa reševalci tud
Carpediem32
28. 07. 2020 13.39
+4
Gora ni nora, norc je, kdor gre gor
Uporabnik369807
28. 07. 2020 13.33
+22
Mastno zaračunat pa bo
Karlo
28. 07. 2020 12.31
+23
Verjetno Nemci, tako kot naši, svoje ljudi po mobiju obvestijo da so prešli mejo in če rabijo pomoč naj se obrnejo na njovo predstavništvo v tuji državi. Pa so se znašli. No račun bi pa tudi jaz njim izstavi in tudi mnigim neodgovornim, celi pijanim ki se ponesrečijo.
Andree
28. 07. 2020 12.33
-9
To da bi dobio takšno sporočilo od nemškega operaterja ni res. Nikoli nisem tega dobil na privatnem T Mobile niti na službenem Vodafone
MxMx
28. 07. 2020 11.19
+8
žal so nekateri pripravljeni tvegati vse za instagram fotko..
BLUECUBE
28. 07. 2020 11.18
+41
Bravo reševalci!!! O "planincih" pa raje ne bi. Si ne zaslužijo.
hpet
28. 07. 2020 13.40
+5
Reševalci naj ostanejo reševalci in hvala jim za požrtvovalnost. So tudi sami gorski entuziasti, drugače tega ne bi počeli. Nesreča nikoli ne počiva in te dejavnosti jaz ne bi spreminjal v biznis, kot je v tujini. Problem je drugje, v neozaveščenih in nepripravljenosti obiskovalcev, in ta problem bi morale reševat druge službe, na začetku poti. Zdaj pa pade dosti bedarij na GRS.
AmIstupid
28. 07. 2020 11.01
+54
V Švici ti fakturo pošljejo
gulmor
28. 07. 2020 10.40
+6
hpet
28. 07. 2020 10.31
+43
Dostopi do gora so danes relativno enostavni. Obiskovalec se lepo pripelje recimo na Vršič, vidi polno pločevine in lepo shojene potke, in gre, na slepo. Saj če je tako lepo shojeno in označeno, potem bo že ok. Na začetku planinskih poti bi očitno morali na table s poudarkom označit zahtevnost poti in potrebno opremo, slikovno - vsaj na takih točkah, kjer je visokogorje tako enostavno dostopno. Na okoliških vrhovih Vršiča je posledično vedno polno neprimerno opremljenih/pripravljenih obiskovalcev, ki si potem mislijo kako so cool, ker so v copatih osvojili kakšno mojstrovko... tokrat.
JaniBani
28. 07. 2020 11.02
+4
Točno tako. Pri nas je sicer težavnost označena, problem pa je, ker za večino to ni jasno in celo domačini ne vedo, kaj pomeni trikotnik oz. trikotnik s klicajem. Slišal sem že razlage, da gre za bivak, šotor, vrh itd. Lani so imel poskus opozarjanja, ampak zelo slab. Dali so Mojco, ki je bila za IG sceno in na vseh poteh je bila enaka tabla.
Vapo
28. 07. 2020 11.03
+11
To že vse obstaja. Vse poti so označene s stopnjo zahtevnosti in časovniomi zahtevami...
hpet
28. 07. 2020 13.31
+3
Pogovarjamo se o "mimobežnih" turistih. Če piše "izjemno zahtevna pot", ali pa je samo klicaj, ni pričakovat od takega, da bo odprl google translate. Na takih točkah bi mogoče bilo smotrno dodati laikom primerne slikovne oznake. Časovna oznaka turistu ne pomeni kaj dosti, saj ima čas. Občine bi lahko to dodelale za drobiž, v primerjavi z vsem ostalim - samo na izhodiščih takih poti.
srecnii
28. 07. 2020 13.37
+3
priprave se začnejo doma, so opisane poti z vsemi potrebnimi informacijami, slikami itd...takim k rinejo bezglavo pomaga sam položnica za stroške reševanja, problem rešen
MihaK77
28. 07. 2020 10.14
+60
Mogoče bi bilo primerneje, če bi v soli namesto pe.dr.ske vzgoje poučevali npr. osnove preživetja v naravi, osnove navigacije, hoja v hribe, itd. Ja, taksne veščine so bile včasih dobro poznane ljudem, ki jih tako imenovani inteligentni in dobro šolani ljudje imenujejo km.et.avzi. Hkrati pa ti isti "inteligentni" ljudje ne bi bili zmožni preživeti niti dneva, če ne bi bil odprt sosednji Spar, Mercator ali pa kar sosednja restavracija. Tako to gre.
pixienatur
28. 07. 2020 11.53
+2
ah brez veze, pol se bo še kdo kej naučil x)
SabinaZ
28. 07. 2020 12.19
+9
Sem enkrat komentirala učitelji športne kakšna bedarije ne NPZ iz športne. Pa mi je odgovoril, da on bi z veseljem otroke pripravljal na NPZ iz športne če bi bile teme: varno v gore, na kolesu,... ne pa da so vprašanja tipa: kdo je osvojil 1.olimpisko medaljo za Slo, kako visok je košarkarski koš, kakšen udarec je na sliki,...
Rommy Cerar
28. 07. 2020 10.13
+50
stroške reševanja bi morali začeti zaračunavati vsem, ki se ne držijo predpisov kar se tiče opreme
Vapo
28. 07. 2020 11.02
+1
martinov
28. 07. 2020 10.09
+23
ZA VSA REŠEVANJA Z GORA BI MORALA DRŽAVA ZARAČUNATI STROŠKE UDELEŽENIM OSEBAM ! ZA PREVOZ POKOJNIH PA SORODNIKE ALI DRŽAVE IZ KATERIH SO ! TUDI NOVINARKO PORTALA SO S HIMALAJE REŠEVALI, PA JE SAMA PLAČALA Z OSEBNO DAJATVIJO !! POP TV O TEM NI POROČAL
santamaura
28. 07. 2020 10.01
+60
To, da se odpraviš z družino v slabem vremenu na tako zahtevno pot kot je Prisank je enako, kot če bi iz velike višine skočil v vodo, ne da bi vedel kako globoka je - Zelo nevarno in neodgovorno do otrok. Še sreča, da so jih žive potegnili iz skalovja. Upam, da jim je sedaj jasno, kaj so počeli
Hasi
28. 07. 2020 11.43
+9
Ni jim, ker so se za nagrado zastonj peljali z helikopterjem. Take, poleti ko ne mores kar tako zmrznit, pustit lacne in zejne en dan.... pol pa pes po njih in lepo pocasi korak po korak. Kak si se popeo tak i sidji.
MrKrmar
28. 07. 2020 09.57
+24
A bo raziskovalni novinar poptvSlak raziskoval, če so plačali račune.
martinov
28. 07. 2020 10.10
+14
Naj povabi sodelavko, katera ima reševalne izkušnje iz Himalaje !!
PejtGaPogledatBrane
28. 07. 2020 09.54
+57
Pred leti je sokrajan sedel pred trgovino in pil. Ko se ga je že precej prijelo je poklical in potožil, da je obstal na nekem grebenu pod Storžičem in da rabi pomoč. Helikopter je poletel...v prazno. Model je še zmeraj sedel pred trgovino in pil. Čez nekaj ur ga je Policija izsledila, saj je šlo za lokalnega pijančka in mu napisala položnico, reci in piši 4000 evrov! Zgodba o kateri še danes govori célo mesto 😂
Hasi
28. 07. 2020 11.45
+0
A jih je placal? Ker na zem podrocju smo tut bl švoh, v izterjavi dolgov.