15°C

Neprofitni projekt za mlade družine: s 50.000 evri do lastne hiše

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
AVTOR
Urša Zupan /
KOMENTARJI
281
V Sloveniji mlade družine izjemno težko pridejo do lastniškega stanovanja, zato jim na pomoč želijo priskočiti na Inštitutu Back To The Village s projektom Hiše za mlade družine. Njihova ideja zajema naselje s 50 montažnimi hišami v velikosti od 65 kvadratnih metrov, ki jih bodo lahko kupile mlade družine po ceni približno 50.000 evrov za hišo. K sodelovanju vabijo vse župane, ki bi jih to zanimalo, kot potencialna lokacija pa se že omenja Severna Primorska.

Po oceni stanovanjskih skladov v Sloveniji primanjkuje 10 tisoč stanovanjskih enot, ta primanjkljaj pa se z leti le še povečuje. Novogradnje, ki se pojavljajo na trgu, so za iskalce stanovanj predrage in po funkcionalnosti ne odgovarjajo njihovim potrebam. Predvsem mladi si težko zagotovijo lastno stanovanje, saj nimajo dostopa do posojil in so zato obsojeni na drag najem ali bivanje pri starših. 

V Sloveniji so se leta 2018 cene nepremičnin zvišale za 15,1 odstotka (največ v EU), kar je v primerjavi z evropskim povprečjem, ki za isto leto znaša 4,3 odstotka, ogromno. Obenem v Sloveniji gradimo premalo stanovanj, da bi lahko zadostili potrebam in tako znižali tudi njihovo ceno. Kar je v izgradnji danes, so največkrat le večini nedostopna luksuzna stanovanja. 

Prav zato so na Inštitutu Back To The Village (BTTV) predstavili neprofitni projekt Hiša za mlade družine – ta zajema izgradnjo naselja s 50 montažnimi hišami, ki bi jih kupile mlade družine po ceni približno 50.000 evrov za hišo. 

Realizacija bi zajemala tri faze. "Občina uredi ustrezno zemljišče, ki se ga odstopi za namen reševanja stanovanjske problematike. Z evropskimi sredstvi, donacijami, državnimi razpisi in dobrodelnimi prireditvami se plačajo komunalna infrastruktura in dovozne poti. Na zemljišču se postavi naselje približno 50 montažnih hiš, površine približno 65 kvadratnih metrov, kjer bi vsaka stala približno 50.000 evrov, kar bi bila končna cena za družino," pojasnjuje Ernest Škrjanec

V naselju bi stala tudi manjša trgovinica, v kateri bi ponujali lokalne izdelke in tako spodbujali lokalno ekonomijo.
V naselju bi stala tudi manjša trgovinica, v kateri bi ponujali lokalne izdelke in tako spodbujali lokalno ekonomijo.FOTO: Inštitut BTTV

S 40 predračuni prišli do cene slabih 51.000 evrov

Za potrebe izvedbe projekta so pridobili več kot 40 predračunov različnih proizvajalcev in prišli do konkretnih izračunov. Vrednost prve faze je ocenjena na 31.950 evrov in zajema: 

- zunanje stene v sistemu s toplotno izolacijsko fasado 180 mm z zaključnim dekorativnim slojem fasade (debelina stene 390 mm),
- okna in balkonska vrata iz 6-komornega PVC-profila, zastekljena s troslojnim nizko-emisijskim izolacijskim steklom 4-16-4-16-4 in polnjena z argonom,
- vhodna vrata – ALUMIL – krilo po izboru,
- strešna konstrukcija (paličje, naklon po projektu, podeskana, strop v celoti s termoizolacijo 300 mm, strešna paropropustna zaščitna folija, strešne letve, kontra letve in napušči, obdelani v barvi fasade),
- strešna kritina,
- kleparska dela, žlebovi in odtočne cevi iz jekla, plastificirane pločevine,
- v stene vgrajene tuboflex cevi zunanjega premera 20 mm. 

Vrednost za obrtna in inštalacijska dela je ocenjena na 18.980 evrov in zajema: 

- razvod elektroinštalacij (kablov in doz po projektirani shemi električne napeljave), 
- fina montaža elektroinštalacij (stikal, vtičnic ...),
- notranje strojne inštalacije (vodovod, hišna kanalizacija),
- cementni estrih 6 cm, s termoizolacijo 10 cm + 3 cm,
- keramika po izboru investitorja v vrednosti do 15 €/m2 in njeno polaganje,
- bandažiranje, kitanje in brušenje sten in stropov, 2-krat oplesk sten in stropov,
- sanitarna keramika. 

Skupna vrednost hiše na ključ bi torej znašala 50.930 evrov. 

Te številke so po Škrjančevih besedah povsem realne in so nastale pred kratkim. "Bile so narejene v obdobju zadnjih dveh mesecev. Z eno od bank se tudi že dogovarjamo, da bi mladim ponudila ugodne kredite," dodaja. 

Predviden tloris hiše.
Predviden tloris hiše.FOTO: Inštitut BTTV

Severna Primorska kot potencialna lokacija

Za uresničitev ideje potrebujejo približno 15.000 kvadratnih metrov veliko zemljišče, ki ga še iščejo, zato k sodelovanju vabijo vse zainteresirane župane. Kot potencialno lokacijo sicer že omenjajo eno od občin na Severnem Primorskem.

Nagibajo se k ruralnim področjem in manjšim oz. srednjim občinam. "Tak sistem poznajo tudi na Nizozemskem, tako da vzporednice vlečemo z njimi, že kmalu pa bo tudi pri nas postavljena vzorčna hiška velikosti od 35 do 40 kvadratnih metrov," napoveduje Škrjanec.

Zapolnitev kapacitet zagotovo ne bo predstavljala težav, ključ, po katerem bodo izbirali mlade družine, pa bo po njegovih besedah dogovorjen skupaj z občinami in podjetji, ki bodo sofinancirala komunalno ureditev. "Se pa tukaj pojavi smiselno vprašanje, kako se zavarovati, da družina ne bi hiške kupila za 50.000 evrov in je nato prodala naprej po višji ceni. Prav zato smo dodali klavzulo, da se hiša lahko proda samo naslednji mladi družini in samo po amortizacijski ceni, ki je nižja od nakupne."

 Projekt je namenjen izgradnji naselja s 50 montažnimi hišami, ki jih bodo lahko kupile mlade družine po ceni približno 50.000 evrov za hišo.
Projekt je namenjen izgradnji naselja s 50 montažnimi hišami, ki jih bodo lahko kupile mlade družine po ceni približno 50.000 evrov za hišo.FOTO: Inštitut BTTV

Bonitete našega projekta so večkratne, saj prinese ugodnosti državi, občini in mladim ljudem, študentom, ki bi si s tem projektom rešili stanovanjske probleme, našteva Škrjanec. "Če bomo z našim delom preprečili izselitev iz države vsaj nekaj od 8000 letno izseljenih (povečini visoko izobraženih) oseb, bo naše poslanstvo uspešno. Konec koncev je treba v življenju narediti tudi nekaj, kar nam ni v finančno korist," še dodaja.